Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Thermomix

Auteur Bericht

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#0 Geplaatst: 2012-04-09 12:02:48

Zijn er ook medeforummers die ervaring hebben met de Thermomix TM 31 ?

Een in Nederland -vrijwel- onbekend apparaat. Afgelopen week ben ik naar een demonstratie geweest en daar is natuurlijk iedereen enthousiast, maar ik ben benieuwd naar praktijkervaring ?

Ook naar dingen die je er helemaal niet meekunt doen.

Corridor

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2012-04-09 18:37:22

Was is dat, een Thermomix?

Wim

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#2 Geplaatst: 2012-04-09 23:31:19

Excuses Wim, de Thermomix is een veelzijdig keuken/kookapparaat van de Duitse firma Vorwerk welke in Frankrijk wordt gefabriceerd, zie hier voor de toepassingen en mogelijkheden enz. www.thermomix.fr

Deze worden alleen via demonstraties aan huis verkocht, zoals met Tupperware.

Corridor

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2012-04-10 00:09:27

Te koop voor een slordige 800 euro zo te zien...

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2012-04-10 07:10:12

Exclusief BTW.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2012-04-10 08:34:51

Mijn moeder had een Vorwerk mixer en een stofzuiger.

Ik heb nooit gezien dat ze nieuw binnen kwamen, en ze zijn minimum 49 jaar later als erfstukken verdeeld.

Elk jaar kwam er een monteur langs met een bestelwagen, deed onderhoud, verving eventueel iets wat hem beter leek, en verdween weer met een vriendelijk "tot volgend jaar".

Dat dit bedrijf nooit failliet is gegaan is me een raadsel, want de zo dusdanige goede kwalitiet en service koste uiteindelijk Hanomag Henschel wel de kop.

Voor mij lijkt de thermomix een nutteloze machine, voornamelijk omdat ik een traditionele koker ben.

Koken op gas, een oven op gas, een barbeque in de bijkeuken en een pizza/houtoven in de keuken naast het fornuis.

Als de toepassingen bij jouw passen zou ik er niet om twijfelen, het merk is de beste, ook al kost het wat.

Teveel mensen kopen een machine om zijn functies zonder te kijken naar de rest, en niet zelden staat het apparaat na een paar keer gebruiken als decoratie op het aanrecht omdat het een drama is om schoon te maken.

Al die modieuze plastic rommel van moelineks komt er bij mij niet in.

Het plastic verkleurd, handvaten en knoppen breken na een paar jaar af, enz enz.

Een rvs blender heeft al vele moelies overleefd en draait dagelijks, deze weken zelfs om kippenvoer fijn te malen voor vier kuikentjes in een doos onder de tafel ;-)

Cees.

avatar#8487
Françoise (37)
Berichten: 4
Reacties: 30

#6 Geplaatst: 2012-04-10 09:55:55

Heel toevallig heb ik ook informatie opgevraagd over de Thermomix. Na wikken en wegen heb ik besloten om hem niet te kopen. Reden is dat ik reeds een aantal goede keukenapparaten heb die ik dagelijks gebruik, zoals de Kitchenaid en de Magimix etc. die samen dezelfde functies hebben. Voor mij voegt de Thermomix momenteel dus niets toe, behalve dat hij verwarmt tijdens het koken. Echter, een vriendin van mij die net begint en nog geen enkele keukenmachine heeft, gaat hem wel aanschaffen en dat lijkt me een goede investering als je de prijs optelt van alle andere apparaten. Mijn advies zou dus zijn, mocht je nog niet geïnvesteerd hebben in andere keukenapparaten hebben dan is mooie aankoop! Mocht je hiertoe besluiten dan ben ik heel benieuwd naar je ervaringen. Een tweede minpunt voor mij is tevens de grootte van het apparaat, je moet er wel plek voor hebben.

Françoise

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#7 Geplaatst: 2012-04-10 10:00:11

Helemaal mee eens Cees! Als ik dat dashbord zie met al die toetsjes en digitale cijfertjes dan is de cockpit van een Boeing nog sober te noemen. En, als enthousiast gastronoom, weet ik dat dat alles graag kapot gaat. Zo'n cockpit aan de onderkant wordt smerig, nat en met veelal vieze vingertjes bediend. Doe mij maar ouderwetse degelijkheid. Zonder poppenkast. Het hoeft geen schoonheid van design te zijn. Het moet zijn werk doen. Een eeuw bij voorkeur. En anders maar gewoon handwerk.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#8 Geplaatst: 2012-04-19 00:41:25

Een thermomix is toch iets meer dan een verzameling knopjes hoor. Alleen inderdaad wel een product dat vanuit de professionele keuken is doorgesijpeld naar de particuliere keuken via marketing. 

Je kunt er fantastisch mooie gerechten mee maken die qua consistentie en oogstrelendheid tot de moderne haut cuisine behoren. Maar dan heb je wel een heel arsenaal aan poeders en stofjes nodig. Het is namelijk een innovatie die voortkomt uit de stal van El Bulli et al. 

Een perfecte Hollandaise saus wordt een makkie!

Maargoed; een au bain marie pannetje en een garde zou net zo goed moeten werken maar vereist wel wat meer geduld en gevoel.

Als je toepassingen en recepten wilt zoek dan eens op sites van proffesionele koks. Of zoiets als dit: http://www.cnudde.com/recepten/callebautrecepten.html

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2012-04-19 09:06:13

De vraagsteller schijnt met de thormomix te zijn vertrokken, dus ben ik maar zo brutaal om een andere vraag aan Hans met het apestaartje te stellen;

Toen ik in parijs woonden kwam ik er regelmatig, al was het alleen maar om te kijken, een genot, deze winkel.

Ik zag daar koper-rvs pannen, zelfs sommigen met een antiaanbaklaag.

Ik wil ze dolgraag hebben, maar ehhh, ze zijn zo ontzettend duur en als het nou allemaal net niet zo is als ze beweren?

Jij als keukenprins, wat vind jij van deze pannen?

Ik heb met een pannenset van de hema (59 gulden) twintig jaar gedaan, maar nu zitten er ook geen handvaten meer aan.

Hier heb je het wel over pakembeet 2200 euros.

Wat zijn bijvoorbeeld de nadelen?

Voor iedereen; mocht je ooit in parijs komen of er door reizen, stop!

Met de metro is het het gemakkelijkst, uitstappen in Les Halles, dan loop je naar de Saint Eustache (kerk) en iets verderop zit de winkel.

Vergeet vooral de kelders niet!

Ik kocht er een keukenmessenset, mooi maar wel een beetje duur, en in vijftien jaar is er nog nooit een slijpsteen aan te pas gekomen.

Cees.  

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#10 Geplaatst: 2012-04-19 22:19:52

Het korte antwoord: koper is de beste warmtegeleider (althans van de bruikbare metalen in een keuken)

Nadeel: poetsen! je moet ze poetsen met een zuur middel, bijv. ascorbinezur (vitamine C uit citroen)

Lang antwoord:

zoals in veel ambachtelijke sectoren heerst er nogal wat conservatisme en traditie in de wereld van keukens en koken.

in den beginne waren er de aardewerk 'pannen', toen kwamen de metalen pannen. En zoals met elke technologische vooruitgang veranderde daarmee ook de kooktechniek en derhalve de gerechten.

Metaal of aardewerk is een wereld van verschil voor wat techniek van koken betreft maar een stoofpot uit aardewerk pot die zwartgeblakerd van het open vuur op tafel komt overstijgt elke in metaal gekookte stoofpot, kwestie van ideale combinatie van warmte conservatie en isolerende eigenschappen van het materiaal steengoed.

Het materiaal Metaal daagt uit om gerechten op een andere wijze te bereiden en zo ontstond dus een kookvorm waarbij het mogelijk was om mooie sausjes met een mooie consistentie te maken. Maar welk metaal is nu het meest ideaal? Geleiding, en gelijkmatige warmte zijn belangrijk voor deze wat delicatere manier van koken. Koper bleek het meest ideale metaal voor dat doel.

En dat is het heel lang gebleven, zelfs nu nog terwijl er al 'betere' metalen (legeringen) zijn die de voordelen van koper combineren met gebruiksgemak, onderhoudsgemak en lagere materiaalkosten.

Helaas is de wereld van marketing wat minder conservatief en traditioneel. Dus ondanks de technologische vooruitgang in materiaal maken de marketeers dankbaar gebruik van de heersende ideeen dat koper het beste materiaal is om in te koken. (terwijl het gemiddelde Nederlandse gezin nog amper een gaspit aanzet, maarja ze staan zo mooi in die gloednieuwe designkeuken...)

Ik zelf gebruik bakpannen van gietaluminium met een koper (achtige) kern,

Stoofpannen van zwaar! gietijzer (peesontstekingen bij het afwassen...)

En aardewerk voor oven of open vuur stoverijen.

Ohja en natuurlijk de koperen ketel voor jam

Blijf vooral ver weg van keramische bakpannen met anti aanbaklaag! (hier spreekt de conservatieve traditionalist ;)

Een mooie biefstuk bakken doe je namelijk bij voorkeur in een metalen pan 

ZONDER aanbaklaag. 

Pan goed heet maken, dan een klontje boter er in, even draaien zodat alles ingevet is en meteen de DROOGGEDEPTE biefstuk er in. mooi bruin schroeien, draaien en andere kant doen en dan meteen het gas laag. even laten garen op gewenste kleur (roze, rauw, a point) Dan, en dat is heel belangrijk, op een schaal van het vuur af de biefstuk bestooien met zout en peper en een minuut of 5 laten staan.

Dan wat fijngesneden sjalot in de pan, even laten kleuren, beetje tijm er bij en een scheutje rode wijn. vuur even omhoog en de aanbakksels losschrapen terwijl de wijn inkookt. Blijf roeren met houten spatel. eventueel het weggelekte vleessap van de biefstuk op de schaal in de pan en even doorroeren.

de warme saus over het vlees en je hebt de perfecte biefstuk.

Lukt je nooit in een anti-aanbakpan.

avatar#5242
Le Cruyot
Berichten: 5
Reacties: 14

#11 Geplaatst: 2012-05-01 21:06:46

Ik heb een Thermomix. Bevalt prima. Bijvoorbeeld in Spanje veel te zien in het normale huishouden. In vele landen terug te vinden in de professionele keuken. Een tweede merk is Kenwood. Ook daarmee gaat de prof keuken aan de haal. Kan je zonder. Uiteraard. Heb je al keukenmachines enz. dan is het zeker het overwegen waard om er geen aan te schaffen. Bij mij was het moment gekomen waarop alle apparatuur het geloof ik begeven had, dus mooi moment om te kopen. Er zijn vele recepten te vinden voor de Thermomix via internet. Denk daarbij ook aan Engelend en Spanje.

Vwb de koperen pannen. Denk er in ieder geval aan niet te heet te gaan koken/bakken/braden in de vele koperen pannen die je ziet op de brocantes. Dat is een no no voor hoge temperaturen. Je hebt voor goed koken echt de koperen pannen met een harde binnenlaag nodig (zoals RVS). Koperen pan nodig, nee. Kan je zonder, ja. Is alleen wel een leuk hebbeding (behalve het poetsen).

En dan de biefstuk. Inderdaad..... een pan zonder aanbaklaag. Denk er ook aan dat de biefstuk op kamertemperatuur is (en dat is niet tien minuten ervoor uit de koelkast maar gerust twee uurtjes).

avatar#5104
marie-henriette
Berichten: 11
Reacties: 28

#12 Geplaatst: 2012-05-20 16:26:15

Afgelopen vrijdag zijn mijn zus en ik uitgenodigd voor een demonstratie van de Thermomix.

Inderdaad, alles gaat veel sneller, nou, niet alles want alles kan deze machine niet. Net wat anderen zeggen, een lekkere biefstuk toch op de ouderwetse manier. Wat indruk op mij maakte is het eenvoudig bereiden van pâte feuilleté. In één keer alles in de machine, wel zorgen voor bevroren boter anders plakt het te veel, één keer het juiste programma en daarna als een bol in de koelkast. Voldoende gekoeld, dan slechts één keer uitrollen tot een cirkel. Dus niet 1keer uitrollen, keren, dan opnieuw uitrollen, enz. Daarna bak je wel in de oven.

Normaal gesproken bv voor cake mix je eerst de boter, stop, dan suiker erbij, weer mixen, stop, dan ei voor ei, weer mixen, enz. Hier gaat alles in een keer erin en hij doet alles in een keer. Er zit onderin een mes zoals je dat kent van een liquidiser, ook met 4 punten maar steviger. Je kunt er een -fouet- opzetten, een garde, deze schakelt (hoe?) het meswerk uit. (Mes draait wel mee, anders draait de garde niet). Voor mengen, roeren enz. Kan niet op hoge snelheid, dan gaat het stuk.

Het is een mooi apparaat, maar ik vind het veel geld, zo'n 1000€. (Ik maak verschil tussen veel geld en duur). Risico is dat je na een bepaalde tijd -als het nieuwtje eraf is- de machine in de kast verdwijnt en je terugvalt op de manier van koken zoals je dat geleerd hebt.

Het lijkt me wel handig om het professioneel te gebruiken bij bereiding van bv sauzen, mayonaise, enz. Dat scheelt echt in tijd.

Mieke

avatar#5104
marie-henriette
Berichten: 11
Reacties: 28

#13 Geplaatst: 2012-05-20 16:28:37

Oh ja, maakt op hoge snelheid net zo'n lawaai als de oude Kenwood keukenmachine uit de jaren 70. Mieke