Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

In ere herstellen van een chemin rurale, voor of tegen

Auteur Bericht

avatar#8060
Furpie
Berichten: 7
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2012-04-12 20:22:30

Gisteren liep ik door de tuin toen een auto op het erf stopte. Een auto met kenteken van een naburig departement. De man die eruit kwam herkende ik niet maar (dat bleek later) hij kende mij wel. Hij zit in het college van de commune. Hij presenteerde een plan cadastral dat ik zeker herkende omdat het ging om ons 'gehucht' en de omliggende gronden. Ik dacht eerst dat ie iets wilde kopen (er is een zekere interesse voor ons bos en weiland). Maar het ging om de niet meer aanwezige weg die het weiland schuin doorkruist. De weg is er al zeker 50 jaar niet meer. Hij ging dan ook van niks (nou ja ons gehucht dan) naar een andere chemin rurale die richting de rivier gaat en daar aangekomen eigenlijk eindigt en overgaat in wat vage paden. De boodschap was dat na het binnenhalen van de oogst (door onze boer) het pad hersteld dient te worden vanwege het gebruik als wandelpad. Nu stikt het hier niet van de wandelaars. Er loopt een wandelroute langs ons huis maar als het er 20 per jaar zijn die langskomen is dat al een ruime schatting. Er zijn in de omgeving vrij veel vaak matig onderhouden bospaden. Wandelen is hier prettig. Je kunt uren struinen zonder bebouwing tegen te komen. Enfin. Het in ere herstellen van de weg levert voor het wandelplezier weinig op. Er is een alternatieve route door een naburig gehucht. Ik probeer voordelen voor de heropening te bedenken maar die zijn er eigenlijk alleen maar voor onszelf. Onze wandelmogelijkheden nemen toe. Maar op zich is dat niet echt nodig. Het landschap kan er ook weer aantrekkelijker van worden. Wellicht met wat bomen aan weerskanten en wilde planten in de berm. Maar het is hier al mooi. Er is een groot nadeel en dat is het verlies van waardevolle landbouwgrond (er verdwijnt al veel en dat wil men juist meer tegengaan) en tevens zal het de boer meer tijd kosten om het in twee delen gesplitste land te bewerken. Nu is het een mooi rechthoekig stuk en na opsplitsing krijg je twee kavels met schuine grenzen. In een eerste reactie heb ik het voor de boer opgenomen. De goede man heeft het al niet gemakkelijk (droogte en verspreid liggende percelen). Moeten we het die man nog moeilijker maken? Volgens mij niet maar ik heb geen poot om op te staan. Wat vinden jullie?

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#1 Geplaatst: 2012-04-12 21:40:05

Beste,

in principe ben ik voor het behoud van een chemin rural.

Nu zijn er voor de boer wel enkele mogelijkheden: na het bewerken van de grond even met de rol erover gaan en de weg is weer zichtbaar, of de weg, al of niet wettelijk, (laten) herleggen langs de rand van zijn terrein.

Ben benieuwd,

Yves

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2012-04-13 01:30:06

Wat keurig dat het wordt aangekondigd. In het kleine gehucht waar ik mijn maison sècondaire heb, werd in een ochtend een zeker al 10 jaar niet meer bestaand weg/pad, die nog wel op het kadaster was aangegeven, met een grote dragline weer in ere hersteld. Het gezin dat er naast woonde, had de flink verdiepte weg liefderijk opgevuld met puin, boomresten en wat er maar aan rommel te vinden was. In een woest scheurende klap was het weer een weg geworden, die overigens 500 meter verderop in het bos eindigt. Naar verluidt komen de kosten voor het ruimen voor de bewoners die het stukje grond hadden genaast. Ik heb het kadaster er nog eens bij gehaald, maar voorlopig kunnen ze de dragline nog wel aan het werk houden. Er zijn in de directe omgeving in het bos en langs weides zeker nog drie wegen getekend waar je nu zelfs te voet nauwelijks vooruit kan komen. Ik zou het niet erg vinden als die paden weer begaanbaar worden gemaakt.

Frans 

avatar#7640
etienne
Berichten: 20
Reacties: 48

#3 Geplaatst: 2012-04-13 09:00:56

Goede dag,

Ik heb een vraagje. Een chemin rurale staat die altijd op plannen van het kadaster. Wij hebben aan ons huis de grond van ons tot aan de weg, ook op plan van het kadaster. Nu hebben wij enkele plantjes gezet op ongeveer 1,5 meter van de weg. Een weg waar bij drukte een 20 tal wagens langskomen. Nu zegt de maire dat dat niet mag en dat het gevaarlijk is, tevens beweert hij dat een deel van de grond van de gemeente is. Ik heb heb gevraagd me dat maar aan te tonen en als dat zo is zal ik het verwijderen. Ons dorp heeft 93 inwoners en ik heb nu 2 maal met maire gesproken, 2 maal heeft hij reklamaties gehad. Ik wou een nieuwe schuurpoort hangen in een bestaande schuuropening, heb ik een declaration prealable moeten aanvragen en dat is al 6 maanden bezig. Ik heb stilaan het gevoel dat hij moeilijk heeft met niet-Fransen.

groetjes

etienne

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2012-04-13 10:55:42

In principe staan de chemin rural inderdaad op de kadaster tekeningen, maar het hoeft niet perse.

In beiden gevallen, voor zowel Furpie als Etiene, zou ik navraag doen bij de buren en/of andere bewoners van het dorp.

Doe dit op een gewiekste wijze, appero, barbecue, wijntje, praatje, vriendelijke mensen en jij natuurlijk de beste gastheer die men maar wensen kan.

Inderdaad Etiene is het geen fabeltje dat er maar veelsteveel Fransen rondlopen die ronduit een klerehekel hebban aan “buitenlanders” (ik begrijp des te meer de mentaliteit van die k-marokaantjes in nl) en je als een zak stront behandelen.

Waar een ander maar kan doen waar die zin in heeft, ik hoef maar een scheet te laten of de mairie staat al weer paraat.

Een ding is duidelijk in de Franse wetgeving (voor etienne) als je binnen ik dacht drie maanden, geen reactie hebt van de mairie, dan mag je gaan bouwen.

Over die chemin door boer’s land; hoe lang woont die boer daar al?

Hij weet toch als geen ander dat daar een chemin lag?

Ik zou, aangaande de gegevens die ik nu heb, net doen of m’n neus bloed, volgend jaar gaan we weer naar nieuwe verkiezingen, en dan is die man het al weer vergeten als het maar om drie voetgangers gaat.

Maar wat is eigenlijk een chemin? En hoe moet die hersteld worden?

Was het een pad, of een laantje?

Hier ligt een pad door een weiland (koren mais aardappelen) en de boer ploegt elk jaar het hele terrein, en na drie weken zijn er al weer zoveel fietsen kinderwagens en vooral naaldhakken door gelopen dat het pad weer terug is.

Als dit hetzelfde soort chemin is bij jullie, dan zou ik de grasmachine nemen, een knijptang en een paar palen, bij de in en uitgang een stuk uit de heining knippen, langere palen plaatsen als sein dat hier de doorgang is, en met de grasmachine het pad superkort maaien, de rest moet die voetganger dan maar wegslijten.

Zo doe jij je best, is de buurman niet boos, en kan de wandelaar genieten van de natuur.

Neem die Fransen niet al te serieus, ze kunnen nog harder zeiken dan de Nederlander waar U voor weggehold bent, alleen maar omdat U niet Frans bent.

De allerbeste manier is om niet zoals de eerdergenoemde k-marokaantjes je agressief te gedragen, maar je op de welbekende franse manier nederig te gedragen en gewoon te slikken wat de hogere in rang jou opdraagt, eenmaal thuis steek je dan gewoon je vinger omhoog en laat je de wind overwaaien.

Een burgemeester of agent tegenspreken kan desastreuze gevolgen hebben voor de rest van jouw leven in dat gezellige dorpje.

Oftewel, vliegen vang je met stroop.

Cees.

google eens op:  L'article D. 161-24 du Code rural

avatar#7640
etienne
Berichten: 20
Reacties: 48

#5 Geplaatst: 2012-04-13 15:33:12

Goede dag Cees,

Ik heb al gesproken met de buren en zij begrijpen er niets van, want in het verlengde van die denkbeeldige lijn van de maire ligt bij onze naaste buren vanalles tot tegen de weg: hopen zand een muurtje van 60cm hoog en nog heel wat. Wij hebben aan onze voorkant alles mooi gemaakt, onkruid weg, keitjes en zoals de buren zeggen het dorp helpen verfraaien. Ons volgend werk is het zetten van nieuwe crépis, dit zit ook in de aanvraag declaration die we gedaan hebben. Het is wel zo dat we 2 maal een vraag voor bijkomende info gehad hebben voor onze nieuwe poort aan de grange. Normaal zou het, als we niets horen tegen eind april ok moeten zijn. Geen bericht is goedkeuring.

Bedankt

etienne

avatar#8060
Furpie
Berichten: 7
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2012-04-15 14:28:10

Het maakt mij persoonlijk weinig uit of ze de weg terug willen hebben of niet. Wat ik niet begrijp is dat ze niet echt naar de belangen van een boer kijken. De grond is van ons en de boer heeft het in gebruik. Voor hem is elk stukje land van belang. Hij verliest toch al gauw een halve hectare aan opbrengst. En dat voor een pad dat niets toevoegd. Ik weet van andere paden (nu doorlopend) die weer met elkaar worden verbonden. Soms gaat dat ook door een weiland. Dat is dan maar zo. Ik heb echter niet de indruk dat er meer wandelaars/toeristen zullen komen. Ach, als ze die weg willen dan moet het maar. Verder zijn ze hier niet moeilijk. En laten we dat maar zo houden. In ieder geval bedankt voor alle reacties!

avatar#5242
Le Cruyot
Berichten: 5
Reacties: 14

#7 Geplaatst: 2012-05-01 22:11:16

Als fervent paardrijder door het prachtige Franse landschap ben ik voor het behoud van de chemin rurale. Ik gebruik de kaarten en een kompas om mijn routes te bepalen, en niets is zo irritant dan als je een route volgt en je kan niet verder omdat een pad is veranderd in tuin/weiland/wildernis. Soms moet je uren omrijden of is het op een normale manier niet eens mogelijk om een ronde te rijden. Dus alstublieft, staat een chemin rurale of een route communale op de kaart, laat deze paden dan in gebruiksstaat. Het zou mij plezieren. Ik ben al herhaaldelijk 'een van de 20 per jaar' geweest die van een pad gebruik probeerde te maken en door het onbruikbaar maken van het pad hopeloos in de knoop raakte. Voor de bewoner waarschijnlijk heel duidelijk welke weg wel of niet nog bruikbaar is, maar niet voor de argeloze wandelaar of paardrijder. En, vergis u niet, even een paar kilometer om kan net teveel zijn voor een dag uit, of net teveel om bij een eetgelegeneheid of slaapgelegenheid aan te komen. Dank namens de wandelaars/paardrijders/fietsers.

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#8 Geplaatst: 2012-05-02 12:02:59

In de directe omgeving van le Cruyot zijn honderden kilometers route rurales in onbruik geraakt, dicht gegroeid , helaas, en de communes hebben niet de middelen om deze weer te herstellen en te gaan onderhouden. Vlakbij, in Champrobert, heeft de plaatselijke bevolking  zelf de dicht gegroeide Route de Marbrerie, leidend naar een voormalige marmergroeve uit de Romeinse Tijd, gezamenlijk weer in ere hersteld. Naast deze positieve ontwikkeling tegelijkertijd een negatieve: boeren annexeren zonder gemeentelijke toestemming een route rurale die hun weilanden scheidt om tot schaalvergroeting te komen. De bij wet beschermde eeuwenoude heggen worden gerooid. in ons geval betrof het een vrijwel nooit gebruikte route rurale , die oa  voert naar een paar bospercelen , waar ik eigenaar van ben. Mijn vriendelijke bezwaar tegen het annexeren van deze route rurale werd door de boer weggewuifd met- dan verwijder je toch mijn prikkeldraad als je naar je bosperceel wilt, Kortom : ik ben een groot voorstander van het in ere herstellen van routes rurales en helemaal als die kunnen voorkomen dat officiële gemeentelijke wandelroputes over het asfalt gaan, waar het met een beetje inspanning over prachtige routes rurales zou kunnen, zoals in Millay (58).

avatar#5242
Le Cruyot
Berichten: 5
Reacties: 14

#9 Geplaatst: 2012-05-02 18:51:08

Helemaal mee eens 'renovateur'. In mijn zadeltas standaard een snoeischaar en een inklapzaag om in ieder geval nog ergens te kunnen komen. En het weghalen van eeuwenoude heggen en de karakteristieke bomen gaat ook mij aan het hard. Dat bomen het zo nu en dan begeven wegens ouderdom, dat begrijp ik. Maar een vooruitziende blik om vast nieuwe bomen ergens te laten opkomen zodat in de toekomst het karakter overeind blijft, dat zie ik niet veel. De boer van wie ik een weiland heb gekocht bekeek mij meewarig toen ik midden in het weiland een boom plantte. Zucht.

Toen ik een boer aansprak over het feit dat hij de beplanting langs een chemin rurale totaal aan het verwijderen was, gaf hij ook aan dat hij toch prikkeldaad ging plaatsen, niets aan de hand dus volgens hem. Dat daardoor de aanblik veranderde, deerde hem in het geheel niet. Zonde