Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bejaardenhuis

Auteur Bericht

avatar#84
pierre
Berichten: 1
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2012-04-13 08:05:43

weet iemand hoe en welke mogelijkheden er zijn voor plaatsing voor nederlanders in een frans tehuis?

bij ons wordt verteld dat voor fransen de staat een del van de kosten betaald!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2012-04-13 12:28:53

Raadpleeg de informatie op deze site over Ouder worden in Frankrijk.

Er zijn verschillende vormen van hulp van de Sécurité sociale, in het bijzonder bedoeld voor personen met lage inkomens. In Frankrijk kunnen kinderen en andere verwanten verplicht worden gesteld om bij te dragen in de kosten van de opneming in een maison de retraite. Voor oudere Nederlanders die hun Frans verliezen, is dit absoluut geen optie.

Ook bestaat er een door het departement gefinancierde bijstand in de vorm van de APA, een eenvoudige vorm van AWBZ die ook zeer inkomensafhankelijk is en gekoppeld wordt aan de mate van afhankelijkheid. Stap eens binnen bij een CAF in de woonplaats en vraag naar de mogelijkheden voor buitenlanders. Ook bestaan er vezekeringen - assurance de prévoyance - die zorgen voor maandelijkse bijdragen als uitkering. Het inschrijven op een dergelijke verzekering is uiteraard aan een maximumleeftijd begonnen. De praktijk begint inmiddels uit te wijzen dat Nederlanders die niet meer zelfstandig in Frankrijk kunnen blijven wonen en over voldoende middelen beschikken, óf dure huishoudelijke hulp inkopen óf weer terugkeren naar Nederland, waar zo nodig weer een beroep kan worden gedaan op de AWBZ. Vele gepensioneerden hebben sinds 2006 torenhoge bijdragen voor de AWBZ afgedragen, zonder daarvan in Frankrijk gebruik te kunnen maken.

De ervaring leert dat het een horreur is voor Nederlanders om in een Frans bejaardenhuis je laatste dagen te slijten.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2012-04-14 10:01:55

Zoals Wim al schreef op de site, per maand is men minstens 2000€ kwijt aan een bejaardentehuis. een behoorlijke kwaliteit al gauw 3000€. Als dat niet via het pensioen betaald kan worden, zijn er wel aanvullende mogelijkheden maar in de praktijk daarit de familie (kinderen in de regel) op voor de meerkosten.

Hier op de site van de Figaro kun je per regio zoeken naar bejaardentehuizen (EHPAD) waaraan een "classement" is gegeven.

In de 13 jaar dat ik in Frankrijk woon, heb ik de kwaliteit sterk zien verbeteren maar hij wisselt nog enorm per établissement.

Een Nederlander die niet de Franse taal spreekt en in een Frans bejaardentehuis wordt opgenomen loopt grote kans te decompenseren.

Misschien als de vraagsteller wat specifieker is met zijn vraag, kan er gerichter op geantwoord worden.

Steven