Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

goedkoop en duurkoop

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2012-04-18 20:51:41

Tegenover ons kwam een poos geleden een brico depot.

Niet zo erg, ware het volgende niet gebeurd;

In het standje Marans was een bricomarche, zo’n gezellige kleine doe-het-zelf-winkel waar de klant nog klant is, men nog goejemorrege zegt, en je even bij kunt kletsen.

Deze legde al in een maand het loodje, dat begrijpt U.

Nu waren we bezig een troc de plants te organiseren, en vroeg dus of ik een affiche op mocht hangen, dat mocht niet, sterker nog, ik kreeg op zeer onfatsoenlijke wijze te horen dat ze niet gediend waren van zulke onzin.

T’ja, ik zou geen ceesie heten als ik de wapenuitrusting niet van zolder haalde.

Ik heb geshopt, slagpluggen, gipsplaten, hoekijzers, kit enz enz.

Nu staat brico marche dus bekend als een goedkope zaak, nou ik vertel U, aan m’n re…

Over een bedrag van 16 honderd euro (een jaar shoppen) ben ik honderd en zeventien euro duurder uit ten opzichte van Leroy merlin.

Waar zit het dan in, dat goedkope?

Nou, dat zal ik U vertellen, in rotzooi.

De goedkoopste gipsplaat kost bijvoorbeeld 6.35, maar dan moet je’m snel vast schroeven anders is die al weg.

De betere plaat, ook daar te koop, kost zeventien cent meer dan bij een ander, en, verassing, bij Leroy kun je ook die baggerplaat kopen, maar die bieden ze niet automatisch aan.

Al met al dus, voor rommel betaal je minder, maar dat is dan ook logisch.

Dat brico goedkoper is, is dus een erg vaag begrip, maar dat wisten we eigenlijk ook wel.

Voor de klusser; ben je de franse taal niet genoeg machtig, kijk dan uit wat je koopt, over het algemeen zijn prijzen redelijk gelijk, dus mocht er een groot verschil zijn, waag U dan niet aan de kwaliteit.

Cees.     

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-04-19 06:07:55

In wezen ook mijn ervaring, Cees:

You get for what you pay.

Ik ben daarom erg selectief met mijn boodschappen:

Ik koop bij Leroy Merlin, Lapeyre, Doras (de plaatselijke professionele bouwmaterialenhandel), Weldom en Bricomarché.

En bij gereedschappen ken ik sowieso maar een kwaliteit: de beste.

Ik doe dit overigens in NL ook niet anders. Ik ken het sortiment en de sterke en zwakke kanten van de diverse gamma-achtigen en de vakhandel.

Christian von Klösterlein 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-04-19 09:54:45

Bonjour,

Toevallig ben ik op dit moment in een zodanige fase van mijn renovatieproject dat ik behoorlijk grootschalig aan het inkopen ben. Niet alleen omdat ik nu heel veel nodig heb, maar ook omdat ik de ontwikkelen rond economie en Euro met enig wantrouwen bekijk. Ik zie materialen op termijn niet goedkoper worden, maar wél belastingverhogingen (TVA, iemand?) in de lucht hangen. Kortom, ik heb nu liever een kapitaaltje in een stapel materiaal zitten dan op een bankrekening staan.

Bij groter hoeveelheden worden prijsverschillen interessant. Als een chevron ergens 50 centimes goedkoper is, ga je er niet speciaal voor omrijden. Maar als je er 250 nodig hebt, plus nog wat ander spul, dan gaat het lonen. Dus heb ik redelijk gespeurd naar de goedkoopste adressen en daar kwam het volgende lijstje uit:

- 20 hardhout ramen/kozijnen in verschillende maten: Lapeyre

(aanbieding prélaqué blanc voor 1 euro per kozijn)

- 250 chevrons 63x75x400: Bricomarché

(uit de houtaanbiedingen folder)

- 6 rollen dampdoorlatende onderdakfolie: MateriauxDirect.com

(Internetwinkel, goedkoper dan BricoDepot en thuisbezorgd)

- 250 isolatieplaten XPS 60x600x250: E. Leclerc Brico

(En promotion)

- Driedelige alu schuifpui op maat: Brico-Fenetre.com

(Heeft NIETS met BricoDepot te maken!)

- Glazen design douchewanden: Lapeyre

(Met kortingsbon 25% die ik kreeg voor koop kozijnen)

- Zonnecollector-warmwaterinstallatie bouwpakket: BySun.fr

(Na persoonlijk bezoek aan dat bedrijf)

- Makita gereedschappen: Axminster.co.uk

(Inclusief verzending goedkoper dan waar ook in FR)

Opvallend, geen BricoDepot in de lijst te vinden. Ik vond overal artikelen tegen dezelfde of lagere prijs. Of de kwaliteit bij BricoDepot was me onvoldoende, zoals de ramen/kozijnen.

Dat neemt niet weg dat ik toch regelmatig bij BricoDepot koop. Soms hebben ze heel sterke aanbiedingen, bijvoorbeeld bois de charpente of een partij Legrand materiaal in hun "arrivages". De Velux dakramen zijn er erg scherp geprijsd. De Sertipro PER materialen zijn er voordelig en ook nog eens erg goed. En een topmerk is een topmerk, of dat nu bij BricoDepot is of elders. Maar een apparaat uit hun "eigen merk" assortiment zoals geiser, boiler of verwarmingsketel zou ik nog niet cadeau willen hebben.

Kortom, zoals Christian al zegt, het is van belang de marktpositionering en het assortiment van de verschillende winkels en bouwmarkten te leren kennen. Dat heeft me aan het begin van mijn verblijf in FR heel veel tijd gekost. In NL weet je ongeveer wat je bij Gamma, Praxis en Karwei versus Stiho, Gerritse en dergelijke kunt verwachten. In FR moest ik dat helemaal opnieuw leren. Maar ik kan iedere klusser die in FR komt wonen aanraden die moeite te nemen. Het betaalt zich op meerdere manieren terug!

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2012-04-19 17:29:20

Eens met Jos,

alleen een opmerking:
[quote]: hout van Bricomarché uit de houtaanbiedingen folder [/quote]

 

Ik koop ook geregeld uit de Bricomarché-aanbiedingen. Maar hun hout is, om het met een euphemisme te zeggen, van erg uiteenlopende kwaliteit. Maar als ik voor een niet in het oog vallende beplanking du parquet déclassé voor minder dan €8 per m² kan kopen, dan kan ik ook de werkelijk slechte stukken (grote knoesten) verwerpen en heb bij een verlies van +10% nog steeds een aantrekkelijke prijs.

 

Ik verbaas me sowieso waarom hout in kleine afmetingen (des tasseaux et des moulures) in F zoveel duurder is dan in NL.

 

Christian von Klösterlein

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#4 Geplaatst: 2012-04-19 19:08:33

Toen wij tien jaar geleden aan onze grote verbouwing begonnen hebben we aan diverse zaken, waar je alle aannemers ziet (point-P, tout-faire) ons project voorgelegd en offertes gevraagd. Idem met de verwarmingsinstallatie (38 radiatoren, vele, vele honderden meters leiding, olie ketel en alles wat daarbij hoort).

Toen gevraagd wat hun tarieven (en kortingen) waren bij afname in een periode van in ons geval 2 jaar met als toezegging: direct betalen, geen credit.

Dat heeft ons op het meeste bouwmateriaal kortingen opgeleverd tussen de 25 en 35 %. Waarbij je kwaliteit en maatwerk krijgt (gipsplaten zijn er in heel veel meer maten dan 120x250) en Knauf heeft een ongekend assortiment ophang en bevestigingsmiddelen) en daarbij heel veel advies.

Gelet op de gedane investeringen hebben we op die manier enige tienduizenden euro's bespaard en bovendien niet teveel tijd verloren met het zoeken naar materialen. De zoektocht vraagt immers ook erg veel tijd en energie.

Ik heb overigens geen hoge pet op van bricomarché als het gaat om prijzen van installatiemateriaal. De wastafel in de aanbieding kost weinig; voor alles wat erbij komt betaal je de hoofdprijs. Een voorbeeld: Verleden week kwam ik een paar beugels van 50mm om een afvoerleiding vast te zetten. Eerder vijftig gekocht bij mijn grosiste voor ruim 15 ct incl de schroef. Ik kwam er een paar te kort, die ik dacht bij B te betrekken: € 4,65 per 2 in een zakje. Ik noem dat: oplichting.... Dan maar een paar KM rijden om langs de vakleverancier te gaan (met nog altijd de korting van 35% in het systeem!).

Overigens succes Jos, departementsgenoot. Wie weet kom ik stiekem eens om een hoekje kijken, nu je aan het grote werk toekomt!

JP

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-04-20 08:58:57

Bonjour JP,

Inderdaad, departementsgenoot. En wel in het plezierigste departement van FR ;-)

Ik lees met belangstelling je bijdragen, zeker wanneer het gaat over je CdH. Ik ben naar FR verhuisd met het voornemen om mijn oude bouwval te renoveren en om te toveren tot CdH complex. Tot op heden zit ik in de renovatiefase en omdat ik vrijwel alles zelf doe, zal dat nog wel de nodige jaren duren... Maar het leven is goed hier!

Leuk als je eens langskomt, altijd welkom. Mijn website staat in mijn profiel. De site is al veel te lang niet bijgewerkt maar de contactgegevens kloppen nog wel.

Salutations, Jos