Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuwe Electricteitsaansluiting

Auteur Bericht

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#0 Geplaatst: 2012-04-21 07:30:04

Ik heb al fink gegoogled, maar niks kunnen vinden, maar dat kan ook aan mij frans liggen :-) Daarom vroeg ik me af of iemand ervaring heeft met het laten aanleggen van een nieuwe electrische aansluiting.

Situtatie:

Bij een huis dat wij willen kopen staat op 130 meter afstand een klein huisje dat we er waarschijnlijk niet bij kunnen kopen (helaas).

Op dit moment loopt er een door de vorige bewoner zelf aangelegde electricteitskabel naartoe over een afstand van zo'n 130 meter (via palen).

Als beide huizen aan verschillende personen worden verkocht, zal ook de electrische installatie moeten worden gesplitst.

m.a.w in het kleinere huis moet een "legale" aansluiting komen.

Heeft iemand daar ervaring mee / info over?

Ik ga er vanuit dat dat door de EDF moet gebeuren?

Of kan de nieuwe eigenaar ook zelf een kabel trekken / de bestaande kabel blijven gebruiken (wat ik me niet kan voorstellen)?

Heeft iemand enig idee wat voor kosten daar aan zijn verbonden?

Voor ons is het inde onderhandelingen handig om daar een indicatie voor te hebben, vandaar..

Dank, Timo

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2012-04-21 15:29:45

Wil dit bericht in de juiste rubriek plaatsen (Bouwen, klussen.) Lees ook het hoofdstuk Elektriciteit van de site.

Wim

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#2 Geplaatst: 2012-04-25 00:45:02

Ok, maar mijn vraag gaat over de EDF, niet over zelf klussen...

En in het stuk over electriciteit heb ik niks kunnen vinden.

Timo

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#3 Geplaatst: 2012-04-25 07:53:55

Beste Timo,

Beide huizen, van dan verschillende eigenaren, zullen elk een eigen, zelfstandige aansluiting moeten hebben. Een aansluiting wordt door EDF gedaan en moet dan ook daar worden aangevraagd. Dat geldt ook voor de kosten van de aansluiting en deze kunnen fors (tot enkele duizenden euro's) oplopen. De zelf, dus niet officieel door EDF, aangelegde kabel zal daar hoogstwaarschijnlijk niet voor worden gebruikt. Er zullen vermoedelijk conform voorschriften en specificaties nieuwe palen en kabels moeten worden geplaatst. Of EDF daarbij het andere huis als vertrekpunt neemt is aan het EDF ter bepaling en sterk afhankelijk van de situatie ter plekke.

Een ander punt is dat wanneer een huis door EDF op het net wordt aangesloten de electriciteitsinstallatie in die woning ook aan strenge EDF-eisen zal moeten (gaan) voldoen alvorens tot aansluiting zal worden overgegaan. Ook dan kan fors in de papieren lopen. Vrienden van ons betaalden ruim 4900 euro enkel aan de EDF en nog eens enkele duizenden euro's aan de (nieuwe) interne installatie. Het aansluiten duurde bovenden vele maanden.

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#4 Geplaatst: 2012-04-25 08:48:50

Dank je Ludique,

Naar dat soort info was ik op zoek, ik heb ook al het EDF gebeld (op het Engelse nummer waar ze Frans spreken) maar die deden er geen uitspraak over.

5000 Euro is een mooi bedrag in onze onderhandelingen :-)

Bedankt.

Timo

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-04-25 13:15:20

Bonjour Timo,

Even voor de goede orde, sedert enige jaren is in FR de verantwoordelijkheid voor het electriciteitsnetwerk (réseau) losgekoppeld van de electriciteitslevering (fournisseur). Voor uw aansluiting heeft u te maken met de ERDF, de beheerder van het netwerk. Als er een aansluiting is kunt u zelf uw energieleverancier kiezen, EDF of één van de concurrenten.

Zoals Ludique al correct opmerkte, zult u voor uw huis een nieuwe aansluiting moeten aanvragen. In principe doet u dat direct bij de ERDF. Zowel de procedure als het aanvraagformulier zijn beschikbaar via Internet. Alles natuurlijk in het Frans, maar Google translate is uw beste vriend.

In uw geval zou ik beginnen met het samenstellen van een dossier, bestaande uit bovengenoemd aanvraagformulier plus alle gevraagde bijlagen zoals situatietekening, kadastrale gegevens, foto's enzovoort. Dit dossier stuurt u per post of Internet naar de ERDF. In vrijwel alle (behalve de eenvoudigste) gevallen neemt ERDF dan contact met u op voor het bezoek ter plaatse van een technicien.

Uiteindelijk maakt de ERDF een offerte voor uw specifieke aansluiting. Pas op het moment dat die zwaar tegenvalt zou ik me zorgen gaan maken. De ervaring leert dat één en ander lastig te voorspellen is. Soms wil het ook wel eens meevallen. Wél is het van belang aanwezig te zijn als de technicien van ERDF komt kijken, veelal kunnen op informele wijze mogelijheden besproken- en alternatieven bekeken worden.

Salutations, Jos

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#6 Geplaatst: 2012-04-25 16:46:41

Jos,

Ja dat is natuurlijk logisch dat die twee nu gesplitst zijn, daar had ik niet aan gedacht... Goede tip!


Ik heb kosten pdf gevonden, maar daar niets over palen of meters, ik zal ze eens proberen te bellen, we willen namelijk alleen een indicatie.

Overigens is de site zowaar in FR en EN...

Bedankt, Timo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2012-04-26 11:08:31

Timo,

 Nog wat leeswerk, in het Frans: een ERDF brochure over de nieuwe aansluiting, en de ERDF prijslijst - Catalogue des Prestations - waar zeer veel in is terug te vinden. Of de palen er ook in voorkomen kan ik via mijn voortdurende uitvallende analoge inbelverbinding niet bekijken. Geen wonder dat er zovelen de Bourgogne verlaten: de digitale kloof tussen platteland en de stedelijke omgeving wordt er niet minder op, en de rest van de infrastructuur ondergaat ook enige erosie.

Rob

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#8 Geplaatst: 2012-05-01 12:52:20

Dank, die pdf's zijn erg nuttig.

Analoog inbellen... dat dat nog bestaat ;-)

Ik zit nu bij vrienden op een 1Mb ADSL verbinding en dat voelt al traag...

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#9 Geplaatst: 2012-05-06 14:11:35

Beste Timo

Tip om rekening te houden met een gebrek aan communicatie tussen de EDF en de aanleggers. Afgelopen jaar is de elektriciteit voor ons nieuwe huis aangesloten en onze elektricien (Franse!) zag het niet meer zitten. Normaal zocht hij voor de definitieve aansluiting contact met de EDF en dan was alles binnen 2 weken geregeld. Nu bleek dat de EDF eerst een opdracht moet geven aan de aanleggers. Zij komen vervolgens kijken, maken een offerte en .... sturen die niet naar jou maar naar de EDF. De EDF doet je dan weer een aanbod. Als je de kosten voldaan hebt sturen zij weer een bericht naar de aanleggers en dan wordt je ingepland, al met al snel 4 maanden voor de aansluiting. Daarbij kwam dat zij weer weg gaan als de eindcontrole noodzakelijk is. De regio waar wij onder vallen had een achterstand dus in plaats van maximaal 4 weken duurder het 2 maanden.

Wel gemerkt dat de mensen zelf ook ongelukkig zijn met de splitsing (maar zeggen zij, het moet van Brussel).

Bij ons is het eerlijk gezegd uiteindelijk snel gegaan. De aanlegger was heel cooperatief. Op de vraag hoe lang het bij hem duurder vertelde hij dat hij de offerte dezelfde avond zou maken. In overleg met hem zijn wij de volgenede dag zelf naar de EDF gegaan (grappig dat de aanleggers in hetzelfde gebouw zitten), gelijk door naar de aanleggers, offerte opgehaald, naar de EDF, betaald, weer terug naar de aanleiggers, datum geprikt en weer terug naar de EDF of het contract te regelen. Volgens iedereen in het gebouw kon het niet maar in de praktijk is het toch gelukt.

Dus alleen maar een tip dat het redelijk complex is.

Veel succes Willem

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#10 Geplaatst: 2012-05-07 08:53:26

Hallo Willem,

Klinkt ouderwets bureaucratisch...

En die splitsing is er volgens mij om het monopolie van het EDF te doorbreken, maar zo te horen is de scheiding meer op papier dan in de praktijk...

Wij maken ons op voor een oefening in geduld ;-)

Timo

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#11 Geplaatst: 2012-05-13 20:19:53

De vraag die wij hebben lijkt hier een beetje op: op dit moment hebben wij een aansluiting van 6 KVA, twee fasen. In verband met het vorderen van ons kluswerk en de naderende komst van meer electrische apparatuur (keukenapparatuur, wasmachine, droger, gereedschappen) en de mogelijke komst van onze ouders (ook met hun electrische spulletjes en gereedschappen) willen wij deze aansluiting laten verzwaren naar 12 KVA drie fasen, ook omdat pa verschillende 380 volt apparatuur heeft. Hij heeft kortgeleden op zijn nieuwe NL adres een aansluiting laten aanleggen en is nu "verblijd" met een slimme meter, zo maar, zonder keuzemogelijkheid. Die slimme meters hoeven van mij helemaal niet, ik gruw ervan! Hoe zit het in FR? Als je hier een bestaande aansluiting wilt wijzigen (wat wij dus willen, onze bestaande aansluiting verzwaren en dan zetten we voor pa en ma er zelf een intern metertje tussen) word je dan ook opgezadeld met zo'n spion of zijn ze (meer precies in de 03) nog niet zover? Dan moeten we misschien opschieten en ze vóór zijn?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2012-05-13 22:42:14

Banjoiste,

Wat die slimme meter betreft: zoek op dit forum en op deze website met het trefwoord "Linky" (of google daarmee) en je krijgt de nodige treffers. Op 10 januari van dit jaar heeft de Franse regering het definitieve besluit genomen over de invoering van de slimme meter. De pers en consumentenorganisaties zijn in Frankrijk vrij (te) laat wakker geworden, en hebben nu het nakijken. Zie bijvoorbeeld wat UFC Que Choisir daarover te zeggen heeft. Zo nu en dan heb ik me ook elders als vaste correspondent over dit onderwerp gemeld met wat kritische kanttekeningen, ondermeer hier. In 2020 zou de hele operatie moeten zijn afgerond. De EDF zou op een speciale website laten weten hoe de planning er voor de verschillende regio's uit gaat zien. Vermoedelijk zullen dunbevolkte plattelandsgebieden als laatste aan bod komen.

Inmiddels is triphasé, sinds de overstap van 220 naar 230 volt opgewaardeerd naar 400 vol, de enige optie voor hen die meer dan 12 kVA willen hebben. Tot vorig jaar leverde EDF/ERDF tot en met 18 kVA in monophasé. Wanneer je nu monophasé bent aangesloten (één fase en één neutrale draad) zijn daar stevige kosten aan verbonden: de ERDF moet nieuwe bekabeling aanleggen, en je zult de groepenkast en de bedrading in huis anders moeten inrichten. Zie de eerdere link naar de ERDF prijslijst.

Over enkelfase en driefase. Met 12 kVA krijg je in totaal 60 ampère binnen, maar dat is in triphasé slechts 20 ampère per fase. Het is niet zo moeilijk om één van die fases iets te zwaar belasten, en dat grijpt de hoofdschakelaar (disjoncteur de branchement) onherroeplijk in: het hele huis zonder stroom. Een enkelfase aansluiting heeft veel meer speelruimte, of "headroom" zoals dat in het Engels zo kernachtig wordt aangeduid. Je moet behoorlijk je best doen om boven die grens van 60 ampère uit te komen. In de praktijk dus meer gebruiksgemak, en geen nauwkeurige verdeling van de diverse aangesloten apparatuur nodig over de drie verschillende fase aansluitingen (balanceren). Ik wil natuurlijk niet stoken in goede familieverhoudingen, maar is die driefase echt nodig? Uiteraard kun je in een professionele werkplaats of garage er nauwelijks omheen, maar ook met monophasé apparatuur kun je professioneel werk afleveren.

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2012-05-14 09:54:35

Bonjour Banjoiste,

Rob heeft hierboven het één en ander al zeer duidelijk toegelicht. Als je met triphasé aan de gang gaat wordt alles fors duurder, van spullenboel in je installatie tot en met maandabonnement. Plus dat je wellicht genoodzaakt zult zijn een stapje hogere puissance souscrite te kiezen om voldoende ampérage per fase te krijgen, wat bij die hoge ampérages echt in de papieren gaat lopen.

Afhankelijk van hoe regelmatig en hoe intensief je de triphasé apparaten gebruikt, zou je kunnen overwegen om in plaats van een triphasé huisinstallatie, een klein aggregaat met triphasé aansluiting aan te schaffen. Dat gebruik je dan voor de momenten dat je triphasé apparaten te voeden hebt. Als bonus kun je het aanzetten als de stroom weer eens uitvalt, een alhier op het platteland allerminst zeldzame gebeurtenis. Tis maar een idee...

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#14 Geplaatst: 2012-05-14 13:08:36

Banjoiste,

Uitstekende suggestie van Jos om voor de (paar?) keer dat je triphasé nodig hebt gewoon een aggregaat aan te schaffen. Hou er verder rekening mee dat ook wanneer je in monophasé naar een zwaarder abonnement zou gaan, van 9 kVA (45 A) naar 12 kVA (60 A), het zou kunnen zijn dat de ERDF zegt: uw toevoerkabels naar uw huis zijn te dun. In deze tabel de diameters die tegenwoordig vereist zijn. Omdat de ERDF tegenwoordig alles liever onder de grond aanvoert kan er afhankelijk van de te overbruggen afstand nog een stevig prijskaartje hangen aan zo'n zwaarder abonnement, of een overstap van mono naar tri. Zie ook de twee soorten aansluiting hier in Frankrijk: Type 1, en Type 2. Overigens is alleen je puissance souscrite in kVA bepalend voor de hoogte van je abonnement, maakt niet uit of je tri dan wel mono bent aangesloten. En natuurlijk of je een gewoon tarief hebt, of dag/nacht.

Rob van der Meulen

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#15 Geplaatst: 2012-05-23 21:28:17

Dit gaat mij een beetje boven de platte pet! Onze situatie is als volgt: de toevoerleidingen (van de straat naar de meter) hangen boven de grond. Onze meter zit op straat aan de paal en er loopt een kabel van de meter naar ons huisje (afstand plm. 100 meter), die is nu 1,5 kwadraat en die willen we vervangen door 2,5 kwadraat. Onze puissance souscrite is nu 6KVA monophasé. Stel dat we monophasé willen blijven maar wel opschalen naar 12 of 16KVA, wat gebeurt er dan allemaal? Wij zijn van plan om een triple fornuis (keramische kookplaat, halve oven, halve vaatwasser) aan te schaffen. Verder de gebruikelijke zaken zoals boiler, wasmachine, droger, friteuse en zo. Wat te doen?

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#16 Geplaatst: 2012-05-23 23:33:15

Voor 16Kv en 100 meter moet u een draaddikte van 70 mm2 gebruiken.

Tabel + rekenvoorbeeld

janv

edit 25-05 22:13 je hebt gelijk Christian, is nu verbeterd

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2012-05-24 21:57:32

Silex,

bij 16kW en 128m kom ik op 70mm².

Of zie ik het verkeerd?

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#18 Geplaatst: 2012-05-24 22:50:49

In monophasé gaat het tegenwoordig slechts tot een maximum van 12 kVA. Daarbij behoort een disjoncteur de branchement die op 60 ampère kan worden ingesteld. En dan kun je het bij 100 meter en een type 2 aansluiting op het stroomnet inderdaad af met 70 mm². Zie ook deze tabel, of laat de muis hier vrolijk klikken. Christian heeft de blik van een buze die hoog in de lucht zwevend niets ontgaat.

Uit de tabel en de muis die de buze ontkomen is blijkt overigens ook dat je nooit of te nimmer die 100 meter moet gaan overbruggen met 2,5 mm² (of hoort die komma daar niet?). Bij een disjoncteur de branchement (DB) die op maximaal 30 ampère kan worden ingesteld hoort een diameter van 35 mm², en bij een DB van max 45 ampère, ook al heb je slechts een 6 kVA abonnement met 30 ampère, hoort een diameter van 50 mm². In monophasé en een afstand van ongeveer 100 meter. Het is de courant assigné van de DB waarop de diameter van de bedrading moet zijn afgestemd. Staat er keurig op vermeld. De puissance souscrite valt af te lezen in een rond patrijspoortje, hier helaas iets in de schaduw. Of in een vierkant venstertje, zoals op deze wat oudere DB van Gardy.

Met de herziening van de NFC 14-100 normen, aansluiting vanuit het ERDF netwerk naar de afnemers, werden de 15 kVA en 18 kVA (75 en 90 A) puissances souscrite uit het enkelfase leveringsprogramma geschrapt. Bestaande aansluitingen van dit caliber blijven uiteraard ongemoeid, het gaat om nieuwe aansluitingen.

Het lijkt me dus aan te bevelen goed na te denken over mogelijke toekomstige energiehonger: het heeft niet zoveel zin nu te investeren in 100 meter 2-aderige kabel van 70 mm², wanneer die over een paar jaar misschien vervangen moet gaan worden door 4-aderige kabel van 16 mm² voor een 18 kVA triphasé aansluiting (3x30 ampère). En wederom een andere meter en hoofdschakelaar en de nodige kosten die de ERDF in rekening brengt voor zo'n intervention. Maar met 9 kVA en 12 kVA kunnen de meeste Franse gezinnen uitstekend uit de voeten, zie dit overzicht.

Rob van der Meulen

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#19 Geplaatst: 2012-05-25 09:20:33

De electrische achtergrond staat ook vrij duidelijk hier uitgelegd: http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteitsleiding

Ik had me nooit gerealiseerd dat 4 parallel geschakelde 2.5mm2 leidingen net zo veel stroom aan kunnen als één 25mm2 (omdat een dikke kabel zijn warmte slechter kwijt kan).

Maar dat is natuurlijk niet heel praktisch, aangezien de weerstand van die 4 parallel geschakelde leidingen veel hoger is maar toch...(meer spanningsval)

avatar#10126
Theo.B
Berichten: 0
Reacties: 2

#20 Geplaatst: 2012-07-22 14:41:39

Op mijn keuringsraport staat ; Continuite L.E.S. avec elements conducteurs .

Continuite electrique de la liaison equipotentielle sopplementaire non assuree sur ; eau chaude/eau froide .

Mijn franse taal knobel is van dien aard dat ik hier geen soep van kan maken ,

is er iemand die mij kan vertelen waar het overgaat ? Ben zelf niet bij de keuring geweest , mijn dank is groot Theo

  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#21 Geplaatst: 2012-07-23 08:43:13

Beste Theo,

Niet dat ik het antwoord meteen weet, maar de kwestie interesseert mij toch.

[quote] Continuité electrique de la liaison equipotentielle supplementaire non assurée sur: eau chaude/eau froide.[/quote]  

(ik heb de tikfouten gecorrigeerd, en LES is de courante afkorting voor Liaison Equipotentielle Supplementaire)

Eerstmaal vertalen:

De elektrische doorgang van de extra potentiaalvereffening is niet gewaarborgd op: warm en koud water.

Dan met de hele zin in Google gezocht en onder meer deze twee referenties gevonden. Of voluit:

http://jeannotmto.free.fr/PageMiseTerre.htm  en

http://forum.lesarnaques.com/achat-neuf-ancien/question-sur-conformite-electrique-t130955.html

Helpt dat verder?

Anders even wachten op onze elektra-expert Rob vdM.

Christian von Klösterlein

... overigens: welkom op dit forum met weinig geklets en veel nuttige (technische) discussies

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#22 Geplaatst: 2012-07-23 09:37:44

Deze heeft een plaatje:

http://entraidelec.com/article-68-La-mise-a-la-terre.html#LES

(gegoogld in google.fr op afbeeldigen)

Lijkt mij dat de kranen niet voldoende geaard zijn in de ruimte zelf?

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#23 Geplaatst: 2012-07-23 09:56:08

Rob is hier inderdaad de expert, maar het zou mij niet verbazen als wordt bedoeld dat de waterleidingen van kunststof zijn. In dat geval heeft het geen zin de LES er mee te verbinden.

De LES is overigens de verbinding onderling van alle metalen elementen in een natte cel (badkamer), en die verbinding dan ook nog eens geaard. Voor de veiligheid hè.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#24 Geplaatst: 2012-07-23 17:06:26

Om met de laatste opmerking van Jean-Paul te beginnen: het is in een aantal gevallen niet nodig om alles aan de liaison équipotentielle locale (LEP) te verbinden. Eén van de uitzonderingen: “les robinets reliés à des canalisations en materiaux isolants ou composites à paroi externe isolante”. Maar dat weet zo'n Consuel inspecteur als geen ander, dus het lijkt me waarschijnlijk dat er gewoon koperen waterleidingen liggen, die niet apart aan aarde verbonden zijn.

 

In de badkamer moeten alle metalen voorwerpen en leidingen onderling met aardedraad verbonden zijn. Met ringklemachtige verbindigen, of met speciale klemmen zoals Legrand die op de markt heeft gebracht. Dat kan in de badkamer zelf gebeuren, of wanneer dat bouwkundig niet (meer) kan in een vertrek er vlak naast. Met als verzamelpunt voor deze bedrading een aparte boîte de connexion. En vandaar naar het centrale aardpunt in de groepenkast.

 

Omdat mijn internetverbinding om de haverklap uitvalt (inbelverbinding, misschien toch eens wat schrijven over mijn ervaringen met de buitendienst van France Télécom de afgelopen weken), slechts een paar korte verwijzingen.

 

Promotelec heeft een paar jaar geleden bij de verschijning van het zogenaamde Amendement 2 op de Franse elektranormen een aardige samenvatting geproduceerd van het hele badkamerverhaal en de aardeverbindingen. Op de website van Entraidelec ook het een en ander over de LEP. Tenslotte, het vergt even doorbladeren, wordt in dit verslag over de aanleg van een elektrische installatie ook geïllustreerd hoe je die LEP bedrading aanlegt.

 

Rob van der Meulen

 


avatar#10126
Theo.B
Berichten: 0
Reacties: 2

#25 Geplaatst: 2012-07-24 19:46:46

Mannen bedankt voor de info , soms zegt een plaatje al meer dan duizend woorden .

De waterleiding komt in de meterkast binnen en op het eerste stuk koper zit gelijk een aardklem richting verdeelstrip in de groepenkast .

Niet genoeg dus voor de Fransen , leve de EU zullen we maar denken .

Nu zit er al zo'n 400 Mtr pijp in ons Chateau de ruine dus die paar meters richting aarde kunnen er nog wel bij . 

Bedankt . Theo

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#26 Geplaatst: 2012-07-24 20:01:40

Bonjour Theo,

Hopelijk kan ik iets van je chagrijn wegnemen. Hoewel ik allesbehalve een supporter ben van allerlei bureaucratische nonsens, is er voor de FR regelgeving rond de expliciete liaison equipotentielle wel iets te zeggen.

De achtergrond ligt simpelweg in een absolute scheiding van systemen. Als je de waterleiding gebruikt als aarde is van zo'n scheiding geen sprake. Bijvoorbeeld, van een loodgieter die ooit bij een verandering aan de waterleiding een stuk koperbuis vervangt door een PER leiding kun je niet verwachten dat hij zich bewust is van de mogelijke electrische consequenties van zo'n reparatie. Maar het kan er wél de oorzaak van zijn dat je via de waterleiding geaarde badkamer ineens niet meer geaard is. Daar kom je dan pas achter als de eerste badderaar na een storing vonkenspattend ter aarde zijgt en geen menselijke hulp nog mag baten.

Dus persoonlijk ben ik wel vóór de strikte FR regel dat natte ruimten expliciet via hun eigen aardrail direct met de centrale aarding van de woning verbonden zijn. Het maakt je electrische installatie vérregaand onafhankelijk van modificaties elders in het gebouw. Dat lijkt me een goede zaak.

Salutations, Jos