Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vraagje over leem op de buiten muur.

Auteur Bericht

avatar#9921
AAP
Berichten: 3
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2012-04-24 10:23:45

Eindelijk zijn we dan begonnen met de grote verbouwing van onze bouwval van leem. Nu willen we de muren ontdoen van die vieze oude cementlagen en weer terugbrengen in leem.

-Wie kent er een goed middel om aan de leem toe te voegen om het      weersbestendiger te maken?

- wie weet er een goede/goedkope leem leverancier?

- hoe kan ik mijn nu kale oude muren het best voorbereiden op een goede hechting   van de nieuwe leem?

Hartelijke groet

Adriaan

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-04-24 11:56:23

Adriaan,

De zoekmachine van dit forum gevoed met woorden als "enduit" en "stuc" levert al heel wat antwoorden op, inclusief links naar Franse websites. Alleen een leem/zand mengsel lijkt me trouwens af te raden. Voor het herstel van oude pleisterlagen worden tegenwoordig weer volop kalkmortels gebruikt (geen cement), waar je zoals vroeger gebruikelijk was om kosten te besparen allerlei lokaal voorhanden toeslagstoffen aan zou kunnen toevoegen. 

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2012-04-24 11:56:34

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#3 Geplaatst: 2012-04-24 14:22:53

Adriaan,

Afgelopen zomer ben ik gestart met de renovatie van mijn lemen (torchis) buitenmuren. Leeftijd ongeveer 250 jaar. Mijn muren zijn in de loop der jaren verschillende malen afgewerkt met al dan niet gekleurde (wit)kalk/cement/gips/beton/teer/metselwerk. Dat heb ik er zo veel als mogelijk afgehaald. Wat na een dergelijke operatie overblijft is weinig bemoedigend!

Juist omdat leem zo weinig weerbestendig is heb ik ervoor gekozen de muren af te werken met een Franse luchtkalk (chaux aerienne) die licht hydraulisch is. En ik heb ervoor gekozen de stuclaag te wapenen. Resultaat is een redelijk weerbestendige witte muur die een aantal jaren geen onderhoud behoeft.

Indien je kiest voor leem, kijk dan in je eigen tuin. Leem werd meestal in de nabijheid van het bouwwerk gewonnen. Mijn ervaring(kje) met leem is zeer beperkt. Zeer taai spul, zwaar en moeilijk te verwerken. Zonder twijfel zijn er veel positievere verhalen over leem te vertellen.

Voor afwerking met luchtkalk  moet je de nodige tijd uittrekken in verband met de in totaal 4 arbeidsgangen en de uithardings- en droogtijd tussen de diverse arbeidsgangen.

Kijk vooral op deze site, de blogs onder "leven" en op Youtube en google. Op Belgische sites is nogal wat info te vinden. Mocht je kalk overwegen, stuur dan een privemail. Ik kan je dan informeren over de leveranciers en merken waar ik tevreden over ben.

Let op de kozijnen. Indien je luikscharnieren direct op de stijlen bevestigd zijn zal het met een wat stevige stuclaag daarna niet meer mogelijk zijn om je luiken geheel te openen en vlak tegen de muur te laten hangen. Ik heb dat opgelost door latten van 2,5 cm dik op mijn kozijnen te schroeven. Al met al een reddelijke hoeveelheid werk.

Succes

Jeroen B, 62

avatar#9739
Robert platrier
Berichten: 0
Reacties: 15

#4 Geplaatst: 2012-04-27 10:13:18

Beste allemaal,

Leem kun je zoals je het koopt niet buiten gebruiken, behalve als je dak over stek een meter of 1.5 bedraagd en er geen regen op de gevel vlakken komt.

Door de regen spoelt de leem van de muur af en moet je de gevel constant repareren om het er redelijk uit te laten zien.

Ik zelf heb een stukje leem in Nederland gesmeerd op mijn buiten geven met een adictief er in maar moet eerst kijken of dit blijft zitten.

Even algemeen hoe blijft leem zitten.

Muur dient stof vrij te zijn, losse delen verwijderen liefst alle oude lagen, de muur licht bevochtigen en smeren maar. Dikke lagen in twee arbeids gangen en l de eerste laag ruwhalen met een bezem voor een goede mechanische hechting van de volgende laag.

Bij het aanbrengen van de tweede laag ondergrond weer bevochtigen.(gewoon de tuin slag er op zetten met een nevelstand bevochtigen).

Kuip met leem aanmaken en lekker laten staan, mag ook een dag dan is deze nog beter verwerkbaar.

Voor nog meer vragen mag u mij ook mailen maar kennis delen op dit forum is ook leuk.

succes met stucen.

Robert voor al uw stucwerk

avatar#9921
AAP
Berichten: 3
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2012-05-17 17:24:30

Had begrepen dat het toevoegen van " waterglas" aan de leem, of het naderhand aangrengen van dit goedje een prima water dichtheid garandeert op de buiten muur en het ook nog ademend houdt. Heeft iemand hier ervaring mee?

Groet Adriaan

avatar#9739
Robert platrier
Berichten: 0
Reacties: 15

#6 Geplaatst: 2012-05-18 17:43:12

Beste Adriaan,

Waterglas werd vroeger toegepast om zand en cement specie water dicht te maken.

maar daardoor is het niet meer ademend.

Ik heb thuis ook een buitenmuur afgewerkt met leem eerst basis en afgewerkt met leem finisch en heb aan het aanmaakwater Sika1 toegevoegd.

Een leverancier van mij heeft er proef stukken mee gemaakt en dit ging goed.

Nu heb ik een muur gestuct en nu maar afwachten wat het doet.

Maar het natuurlijke is er af je voegd iets toe wat zeer zeker niet natuurlijk is.

Wil je ecoligische bouwen dan een goed dak overstek.

groet,

Robert

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#7 Geplaatst: 2012-05-21 23:47:25

Basis van de KEIM mineraalverven

Natuurlijke grondstoffen vormen de basis voor de unieke kwaliteit van de KEIM mineraalverven: vloeibaar kalisilikaat als bindmiddel, dat in structurele opbouw en hardheid gelijk is aan bergkristal, minerale vulstoffen en anorganische kleurpigmenten.

 

 

 

Verstening

Het principe van de silicaat verftechniek berust op een verkeiming van de mineraalverf met de ondergrond. Er ontstaat een vaste, minerale en onoplosbare verbinding van de verf met de verfdrager (pleisterwerk, beton, baksteen, natuursteen e.d) De doorsnede van een pleisterlaag toont dit versteningsproces, ook bekend als "verkiezelen" aan de hand van aangekleurd KEIM fixatief (vloeibaar kalisilicaat).

 

Waterdampdoorlaatbaarheid

De hoge waterdampdoorlaatbaarheid van de silicaat- verven garandeert dat de vochtigheid in de ondergrond ongehinderd naar buiten verdampen kan. Er kunnen derhalve geen vochtconcentraties ontstaan tussen verflaag en ondergrond, die kunnen leiden tot afbladderen en scheurvorming. De ondergrond blijft gezond. Het ademend vermogen van de ondergrond blijft volledig gehandhaafd.

 

Geen schimmel of bacteriën

Door de zuiver anorganische opbouw van de KEIM silicaatverven samen met de hoge water-dampdoorlaatbaarheid wordt de vorming van condens vermeden en tegelijkertijd de groei van schimmels en bacteriën verhinderd. Deze eigenschap vormt een garantie voor een schone en hygiënische verflaag, alsmede een voorwaarde voor gezonde condities in met KEIM behandelde ruimtes.

 

Onbrandbaar

Zelfs in een lasvlam branden KEIM mineraalverven niet! In tegenstelling tot de dispersie- of siliconenharsemulsie- verven. Dat betekent, dat in het geval van brand de verflagen niet branden waardoor geen giftige gassen/uitstoot ontstaat.

 

 

 

Temperatuurregulering

KEIM mineraalverven hebben een microkristallijne structuur. Daardoor worden licht- en warmte stralen goed gereflecteerd. In hete klimaatsgebieden bijv. in Bahrein wordt door deze reflectie de thermische belasting van de ondergrond aanzienlijk gereduceerd en scheurvorming voorkomen.

 

 

 

Onovertroffen lichtechtheid

Noch ruwe weersomstandigheden, noch sterke UV belasting beïnvloeden de kleur van de KEIMverf. Ook na vele tientallen jaren is overschilderen in dezelfde kleur mogelijk. Originele wandschilderingen uit de 19de eeuw, bijv het raadhuis in Schwyz vormen de indrukwekkende voorbeelden uit de praktijk.

 

De afgebeelde en door KEIM gevolgde testmethode toont deze eigenschap duidelijk aan. Na sterke UV bestraling, overeenkomend met een jaar blootstellen aan de buitenlucht, is in de kleur van de KEIMverf geen verandering zichtbaar, dit in tegenstelling tot de siliconenharsverf.

 

Bestand tegen luchtvervuiling

Keim mineraalverven zijn bestand tegen zuren, die door de luchtvervuiling op minerale oppervlakken inwerken bijv. het agressieve zwavelzuur. Het door keimverf verkiezelde oppervlak kan door de zure regen niet worden aangetast.

 

 

 

Milieuvriendelijk

KEIM mineraalverven zijn milieutechnisch gezien probleemloos. Zij bestaan uit minerale stoffen uit het aardrijk. Daartoe behoren bijv. kwarts, veldspaar en minerale kleurpigmenten. Het vloeibare kalisilicaat dient als bindmiddel. KEIM verven vormen een milieuvriendelijke techniek, zowel in fabricage als in verwerking (dus ook onschadelijk voor berwerkers en verwerkers) en in het milieu, m.a.w. geen milieubelastende componenten zoals oplosmiddelen. Het oplosmiddel van KEIM mineraalverven is water. KEIM verven zijn reukloos en volledig ademend, de belangrijkste voorwaarden voor gezond bouwen en wonen.

 

270 standaard keimsche kleuren

KEIM Mineraalverven zijn in meer dan 270 standaard, Historische en Natuursteen kleuren leverbaar, waardoor meervoudig, op elkaar afgestemde kleurontwerpen mogelijk zijn. Ook kunnen kleuren op verzoek worden samengesteld. Nalevering is door langdurig bewaarde kleurmonsters gegarandeerd. De vele bijzondere eigenschappen van de KEIMSCHE Mineraalverven geven deze systemen een beduidend hogere levensduur in vergelijking met organische verfsystemen, waardoor een positieve prijs/kwaliteitsverhouding ontstaat. KEIM Nederland of zijn verfgroothandelaren zullen u graag voorbeelden laten zien, zodat u zich zelf kunt overtuigen.

 


spreekt voor zich

karel de visser