Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vraagje aan de dakdekkers onder ons

Auteur Bericht

avatar#9921
AAP
Berichten: 3
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2012-04-24 10:28:07

Ik ga komende week het dak van de schuur renoveren.

- kan ik de rachels en panlatten vastzetten met een compressor nietpestool of zijn die nieten/spijkers niet degelijk genoeg voor een dak.

Hartelijke groet 

Adriaan

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#1 Geplaatst: 2012-04-24 10:50:21

Adriaan,

Ik weet niet welk kaliber spijkers je denkt te gaan gebruiken. Op mijn dak heb ik de rachels geschroefd en de panlatten gespijkerd met spijkers van 50 mm lang. En nog kwamen de panlatten af en toe los op stukken dak waar veel op gelopen werd. Als jouw compressor dat kaliber aankan scheelt het waarschijnlijk in tempo. Nieten zou ik niet gebruiken. Je moet dan aardig zeker zijn dat ze niet na een paar jaar zijn doorgeroest.

Jeroen B, 62

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#2 Geplaatst: 2012-04-26 18:07:26

Adriaan, panlatten zet je in principe vast met nagels van 70 mm. Als jouw pistool dat aan kan zie ik niet waaron dit niet zou kunnen. 

Wilm

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-04-27 12:22:54

Bonjour Adriaan,

Ik heb mijn dak geisoleerd volgens de Sarking methode, dus direct onder de panlatten/tengels ligt een dampdoorlatende onderdakfolie met daaronder een laag XPS isolatie. De panlatten en tengels zijn elk 27 mm dik, dus ik wil geen nagels gebruiken die langer zijn dan 54 mm, want dan zouden die door-en-door gaan en gaatjes prikken in mijn onderdakfolie.

Ik maak gebruik van een Hitachi spijkermachine met verzinkte spijkers met een D-vormige kop van 50 mm lang en 2 mm (15 GA) dik. Hitachi voert deze machine niet in FR, maar omdat het in alle reviews zo'n beetje de best beoordeelde machine in zijn klasse is, heb ik 'm uit Duitsland laten komen. En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Je kunt er 2 mm spijkers in lengtes van 35 tot 63 mm mee verwerken, dus erg geschikt voor all-round gebruik. (Natuurlijk niet voor het echt zware spijkerwerk. Maar dat heb ik niet veel, want de zware houtconstructie wordt gerealiseerd met traditionele pen-en-gat verbindingen met houten nagels).

Als ik panlatten spijker, sla ik er 2 spijkers per kruising panlat/tengel in. Die verzinkte spijkers zitten dan oervast, ze laten zich er slechts met moeite weer uit trekken. Ik heb zelfs op de meer intensief belopen dakvlakken niet één keer meegemaakt dat er ergens iets los ging.

Succes op het dak!

Salutations, Jos

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2012-05-12 17:29:45

Adriaan,

wij hebben de panlatten geschroefd, op advies van onze franse dakdekker. Na het leggen bleken nog wat latten omhoog gelegd moeten worden voor een goede afwatering en dan ben je met een schietpistool in de aap gelogeerd. Onze dakdekker werkt zelf ook altijd met schroeven om die reden. Bijvoorbeeld voor correcties voor de goot. Het loswerken van het dak dat geschoten was leverde veel schade op. Op korte termijn ben je snel klaar, maar op de langere termijn kun je dus spijt krijgen.

 

groet, Verena

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-05-12 19:03:15

Bonjour Verena,

Met alle respect, maar later weer panlatten moeten verleggen verdient voor mij niet de schoonheidsprijs. Ik ben geen professioneel dakdekker, maar ik bereid mijn werk wel terdege voor. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik op de grond tengels uitleg met stukjes panlat erop en daarop de dakpannen, om zeker te zijn dat ik bij nok en goot goed uitkom. Dat kost wel de nodige tijd, maar ja, met passen en meten wordt de tijd versleten... 

Pas als ik helemaal zeker weet hoe ik tengels, panlatten, pannen, goothaken enzovoort wil hebben, ga ik het dak op. Ik heb alles dan beneden op de grond al pas gezaagd, en een paar malletjes voor de juiste afstanden voorbereid. En dan schiet ik in no time de panlatten erop. Daar hoeft dan ook niets meer aan veranderd te worden. Maar goed ook, want ze liggen muurvast.

By the way, persoonlijk houd ik niet van geschroefde panlatten. Als je de dunne Franse latten van 25x27 in standaard achenebbes kwaliteit hebt, moet je ze eigenlijk voorboren, anders splijten ze vaak. Met dunne spijkers heb je dat probleem niet.

Salutations, Jos

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#6 Geplaatst: 2012-05-13 16:08:31

Als je een groot dak gaat doen loop je de hele tijd met een zwaar pistool en luchtslang van links naar rechts (of andersom) en dat is lastig. Een hamer is niet zwaar en een heuptas met spijkers werkt makkelijk.

Gebruik spijkers van 70 mm en vuren panlatten welke nog goed nat zijn, dan plijt het hout niet. Gebruik panlatten van betere kwaliteit, geen brico spul, die zijn te dun en hebben knoesten. Zo kan je de nieuwe latten steeds als looptrap naar boven gebruiken zonder deze los of stuk te trappen. 

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#7 Geplaatst: 2012-05-14 09:53:29

Bij een traditionele tacker heb je inderdaad steeds te maken met de luchtslang die hinderlijk aanwezig kan zijn.

Een goed alternatief is de tacker op gaz van b.v. Paslode (Mi90), handzaam, geen slangen en prima presterend voor dit soort werk. De slag waarmee de nagel wordt ingeslagen is regelbaar (daarmee ook de inslagdiepte.)  


Met Jos deel ik de afkeer van schroefwerk voor panlatten. Relatief duur en erg arbeidsintensief. Niet echt nodig, tenzij je er op voorhand van uitgaat dat je moet corrigeren.   

Wilm

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#8 Geplaatst: 2012-05-14 21:27:43

Jos,

bij een nieuw dak mag je nadenken en plannen. Bij restauratie heb je te maken met passen en meten en aanpassen. Onze situatie waar onze dakdekker werkte: bestaand dak zonder dakgoot (moet bij ons eigenlijk wegens authenticiteit) moest toch een dakgoot krijgen ivm vocht. Een golvend dak zul je dan toch moeten ontgolven. Spijkers werken dan natuurlijk ook, maar een geschoten dak haal je niet meer netjes los. Dat was eigenlijk de portee van mijn verhaal.

Verena

avatar#9921
AAP
Berichten: 3
Reacties: 3

#9 Geplaatst: 2012-05-17 17:16:56

Dank allemaal zover. Helaas bleek bij nadere inspectie ook de nokbalk rot. Deze kregen we helaas niet zo snel geleverd, dus we gaan komende zomer rustig verder.

Ik gebruik ook een spijker pistool, maar weet nog niet hoe de isolatielaag (Skytech) zich zal verhuoden tot de lengte van de spijkers en de volige. Ik wil natuurlijk niet dat alle spijkers dwars door de volige heen steken aan de binnenkant.

Groet Adriaan