Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Controlevraag

Auteur Bericht

avatar#9232
Leoux
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2012-04-24 17:14:05

Situatie: Ik word in mei 2012 64 jaar, ben getrouwd en we hebben sinds augustus 2011 een woning in Frankrijk. Daarnaast een eigen woning in NL (zonder hypotheek). Wij staan nog in het GBA in NL.

Per 1 april 2012 heb ik mijn baan opgezegd. Ik heb nu dus geen inkomen uit arbeid meer in NL. Aanleiding was het idee dat ik belastingtechnisch aanzienlijk beter uit ben in F, vooral wegens box3 en de wegenbelasting op 2 auto’s (die ik dan nog wel eerst moet importeren in F). We zijn regelmatig in NL, maar duidelijk meer in F dan NL.

Daar doorheen loopt het ziektekostenverhaal. Nu zijn we nog verzekerd in NL, maar daar vertelt men mij dat de dekking stopt als ik me bij de gemeente uit laat schrijven. Ik zou me dan particulier moeten verzekeren, wat een kostbaar verhaal is. Na mei 2013 ben ik officieel met pensioen, ontvang AOW en lijfrente, waarop dan premie voor ziektekostenverzekering en AWBZ worden ingehouden. Ik heb dan recht op de Franse ziektekostenverzekering.

Plan: ik blijf ingeschreven in NL tot mei 2013. Voor het F-NL belastingverdrag geldt dat ik vanaf april 2012 in F belastingplichtig ben, omdat daar mijn hoofdverblijf is. Voor de ziektekosten blijf ik in NL verzekerd, zolang ik daar sta ingeschreven.

Vraag: klopt het allemaal en is het plan verstandig of zitten er adders onder het gras?

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#1 Geplaatst: 2012-04-24 18:31:05

De adder is natuurlijk dat dit formeel fraude is.

Ingeschreven zijn in Nederland betekent dat je er daadwerkelijk moet wonen, het is geen formaliteit. Je kunt niet in Nederland wonen en in Frankrijk belastingplichtig zijn omdat daar je hoofdverblijf is.

Gezien de geringe duur zou ik een beetje spelen met de 6-maanden regel. Je moet je uitschrijven wanneer je 6 maanden niet in Nederland woont, maar bedenk ook dat financiële sporen gemakkelijk te volgen zijn. Er zijn voldoende voorbeelden van mensen die bijvoorbeeld op AOW gekort worden of 'vrijwillig' AOW premie moeten bijbetalen omdat ze onrechtmatig in Nederland waren ingeschreven. Je geeft nu eenmaal erg weinig geld uit in Nederland als je in Frankrijk bent en vice versa.

avatar#9232
Leoux
Berichten: 1
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2012-04-24 21:18:17

Ah! Dank. Er is dus een regel die zegt dat je niet langer dan 6 maanden "op vakantie" kunt zijn? In dat geval dus toch maar die dure ziektekostenverzekering afsluiten ... ik zag een aanbod van rond de 4500 € voor één jaar. Natuurlijk krijg je daarbij dekking voor allerlei kleine risico's (huisarts, brillen, e.d.). Ik zocht naar een verzekering met een serieus eigen risico: 5000 € bijvoorbeeld, maar dat schijnt er niet te zijn. Of weet iemand daar een oplossing voor?

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#3 Geplaatst: 2012-04-24 21:52:39

Voor zo'n korte periode heeft oom verzekeringen wellicht een leuke oplossing.

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#4 Geplaatst: 2012-04-25 10:14:14

Je zult je rotschrikken van de premie die deze oom voor je gaat berekenen, zeker in relatie tot de dekking.

Kijk eens op de buitenland pagina’s van de belastingdienst. Hier staan de criteria voor het woonland.

Er zal best iets te vinden zijn om het jaar in NL te overbruggen en toch zo veel mogelijk in Fr te verblijven zonder een hoop gedoe op te starten.

Dat jaar kan je alvast gebruiken om de voorbereidingen te treffen voor de administratieve emigratie naar Frankrijk. Meld je vooral tijdig aan bij de Franse ziektekosteninstantie want de molens draaien hier heel langzaam en het humeur van de dienstdoende medewerker kan ook eens goed tegenzitten.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#5 Geplaatst: 2012-04-25 11:50:36

Ja, dat zou ik ook doen. Maar de reden is 'box3'.

Nu ben ik geen belastingexpert, maar je NL huis wordt je 2e woning en schuift toch naar box3 zodra je formeel in Frankrijk woont? Dat vermogen blijft in NL belastbaar, net zoals je Franse woning nu in Frankrijk belastbaar is.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2012-04-25 13:17:10

@Leoux

Als jij met "het probleem met Box3" bedoelt wat ik denk dat jij bedoelt, dan vrees ik, dat het geen oplossing is als je in Frankrijk gaat wonen. Een oplossing is dan alleen gaat wonen in een land dat geen verdragsland is. Bijv. Belize in Zuid Amerika: geen belastingen, huizen goedkoop, veilig en altijd goed weer.

Maar een oplossing in de EU kun je vergeten, als je geen frauduleuze handelingen wilt uithalen. Ik denk overigens, dat je daarvoor het fingerspitzengefuehl mist, anders was je niet met die vraag hier gekomen. De kans is nu al groot, dat er ergens bij de belastingdienst een aantekening is gemaakt met verwijzing naar jouw vraag hier. Als je succesvol wilt ontwijken, dat is nog legaal, dan moet je niet het internet of de telefoon gebruiken. 

Als Box3 niet een geweldig probleem is,m.a.w. minder dan 6 nullen,  dan moet je je helemaal niet druk maken. De belastingdruk is in Frankrijk nauwelijks lichter dan in NL.

Het gaat dan wel om het gehele financiele plaatje, niet om deelaspecten ervan.

Volgens sommige bezoekers van deze site, moet je je bij jouw eerste vraag introduceren. Je begrijpt wel, waarom je op het internet niet al te veel van jouw identiteit moet prijsgeven. Hoe meer je over jezelf vertelt, des te meer risico's bouw je in. Een goed advies bureau voor dit soort zaken, zal je bij het eerste gesprek erop wijzen, dat je geen aandacht trekkende vragen moet stellen via email, telefoon of fax.

Doe je voordeel hiermee.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#7 Geplaatst: 2012-04-26 07:08:19

Uit de vraagstelling en de reacties van Leoux krijg ik niet de indruk dat hij er op uit is iets te doen wat verboden is. En dat is tot nu toe ook niet gebeurd, want hij heeft zijn franse huis in augustus 2011 gekocht en pas per 1 april zijn baan in NL opgezegd. Wel klinkt het allemaal een beetje naïef. Typisch het voorbeeld van de calculerende burger. Niets mis mee, maar dan moet je wel weten waar je over praat. En ook beseffen wat je je allemaal op de hals haalt.

Ik begrijp ook niet zo goed Leoux, waarom je het voor dat ene jaar zo moeilijk wilt maken voor jezelf. Blijf gewoon in NL ingeschreven en ZVW/AWBZ-verzekerd. Betaal nog een jaartje wegenbelasting en geniet zoveel je kan van je nieuwe franse huis. Ze gaan echt niet 365 dagen per jaar achter de heg liggen om te controleren of je niet een weekje te lang in LDF hebt vertoefd. Gebruik dat jaar inderdaad ook om alles met het CVZ, je pensioen en je AOW te regelen. Je zult nog heel wat papier over je heen krijgen! Zorg dus ook dat als je in Frankrijk vertoeft, al je post zo snel mogelijk wordt nagestuurd.  

En vergeet de belasting niet, want dat is op zich een ingewikkelde kwestie. Had je echt gedacht dat de fiscus je op je blauwe ogen gelooft, wanneer je even opbelt dat je in Frankrijk gaat wonen? Daar komt heel wat papierwerk (met bewijzen) aan te pas hoor! Mijn advies: zorg dat je in ieder geval zo'n drie maanden vóór je officiële emigratie in NL bent om alles te regelen. Verder kan ik je aanraden om indien mogelijk per 1 januari van een jaar officieel te emigreren en je dus per 31 december van het jaar ervoor te laten uitschrijven uit de GBA (kan je daar tevoren regelen). Dat voorkomt gebroken fiscale jaren, zowel in NL als in LDF, en scheelt dus twee aangiftes.

En nog iets: Frankrijk kent geen GBA. Het enige waarin je je bij de gemeente kunt laten inschrijven, als je er eenmaal officieel woont, is het kiesregister. Tenslotte: bij de franse fiscus moet je je zelf aanmelden. Je kunt dus niet wachten tot ze je een keer een aangiftebiljet sturen.

Veel plezier bij ons in LDF!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2012-04-26 08:31:25

Ik wordt altijd een beetje onpasselijk bij dit soort « vragen ».

Ik kan me nog de commentaren en scheldkanonnades voorstellen tegen de regering en vooral tegen de buitenlanders, die bij de gemeente een of twee kindjes meer opgaven dan moeders aan tafel had, en daarmee gingen er een paar eurootjes kinderbijslag teveel naar barkanboelou.

Ik vind ook dat dit forum net vervuild moet worden met frauderende medemensen.

Iemand zei ooit eens ; iemand die een paar duizend euro kan betalen voor een reis naar Nederland is geen armoedzaaier die hulp nodig heeft maar is een financiële vluchteling.

Oh ja nog een, Sarkozy houd al die rijke de hand boven het hoofd, geniet van hun mooie jacht en huizen aan de côte d’azur, en wij maar belasting betalen!

Vooruit, nog eentje dan; wat gij niet wilt dat  geschied, doe dat ook een ander niet.

Gelukkig zijn de “diensten” tegenwoordig zo slim dat ze praktisch iedereen opsporen en alsnog verzoeken te betalen, met de nodige boetes, dat spekt de des staatsschuld weer een beetje.

En voor schelvis, droom lekker verder jongen als je denkt dat je met het verwisselen van wachtwoorden en gebruikersnamen, uit de handen blijft van de controleurs.

Leef eerlijk, leef samen, leef met een rustig hart.

Leoux, laat je informeren door experts van de belastingdienst of verzekering, of knoop er nog gewoon een jaartje werken aan vast, wat is nu een jaar op een mensenleven.

Misschien kun je een dealtje sluiten, een paar dagen in de week, boodschappenjongen of zo, of betaal die verzekering met de wegenbelasting die je dan niet meer betaald, twee auto’s is toch al gauw 3000 euro per jaar?

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2012-04-26 09:57:18

@Cees,

Nee, paswoorden en gebruikersnamen verbergen is niet voldoende, je moet ook zorgen dat jouw ip-adres of jouw emailadres niet  bekend wordt.

Ik refereerde eerder aan het voorval met  onze hoofd timmerman, daar reageerde je niet op, maar dat was toch niet voor jouw tijd hier?

Maar zo bont als jij het maakt doe ik weer niet. Ik weet meer over jou dan jij denkt. Ik weet van de problemen die je hebt gehad in het Midden Oosten en met jouw laatste werkgever aldaar. 

B.t.w. probeer mij niet te mailen, want geen van mijn emails op deze site heeft ooit bestaan. Ik kan mij nog de dag herinneren dat jij hier voor het eerst kwam.

We hebben toen nog wel wat mails uitgewisseld, ongevraagd mijnerzijds, over veiligheid, en over het beleid van Wim, waarover jij zeer verbolgens was.

Het gaat je goed makker, maar blaas niet hard vanuit jouw ivoren toren. Je begint meer en meer te lijken op de inmiddels heilige maags van Orleans.

Er was geen reden om mij aan te spreken in jouw laatste mail hiervoor, maar dat zal te maken hebben met jouw aard om te houden van onrust.

Ik stel voor dit deel van het draadje af te kappen. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2012-04-26 12:55:34

Ik heb niets te verbergen schelvis, ik vind het alleen belachelijk dat men de één beticht van stelen, in welke vorm van fraude dat ook gebeurt, en zelf doet men er hard aan mee.

Voorts vind ik dat dit soort vragen beter van dit forum weg kunnen blijven, we zijn een nette groep voortvarende mensen die voor hun plezier in Frankrijk wonen en werken, en niet zoals de door jou zelf aangegeven slobberwijn en wat was de rest ook al weer waar je ons van betichtte?

Ken je het spreekwoord “zo de waard is vertrouwt tie zijn gasten”?

Iemand die zo druk in de weer is met het veranderen van wachtwoorden, het loslaten van fake-mailadressen, lijkt voor mij alles behalve zuivere koffie.

Verder valt het me op dat als je je aangevallen voelt, je maar beslist dit draadje maar te kappen.

Als je zo moet leven met het voortdurend achterom kijken, dan zou ik zelfs met een miljard euro in een chateau, met een zwembad vol beaujolais en mooie meiden, me als een gevangene voelen in een kerker diep onder de grond.

Jij beticht me dat ik van onrust houd, ook dat is grote onzin, ik vind het zoeken naar een acceptabele middenweg veel belangrijker, en mijns inziens doe ik het redelijk goed.

Ook ik maak fouten, maar niet moedwillig.

Vanuit mij “ivoren” toren probeer ik een situatie te schetsen zoals die mij overkomt, en probeer ik oplossingen te vinden zoals die mij goed lijken, maar ook daar ben ik vaak genoeg de aanleiding tot corrigeren.

Vanuit diezelfde ivoren toren probeer ik de medemens een leven te bieden waar ik zelf volop van geniet, met dezelfde geneugten, met minder lasten.

Dat ik me je niet herinner is jammer, maar daar heb jij voor gekozen door telkens te verdwijnen.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2012-04-26 14:04:52

Je hebt een rijke fantasie en een overmatige drang om jezelf als goedentierenheid in het voetlicht te plaatsen. Waar haal je al die stories toch vandaan. Ik heb niets tegen jou, maar ook niets wat jou repectabel maakt in mijn ogen. 

Dat jij vindt, dat die meneer die dit draadje is begonnen zijn vraag hier niet mag stellen is eigenlijk volkomen onbelangrijk. Ook ik vond het niet handig van hem, maar ik probeer dat aan te geven zonder in bashen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2012-04-26 16:55:42

Tuurlijk schelvis, tuurlijk.

't is altijd een ander die het fout doet, alle nederlanders die in frankrijk wonen doen dat om belastingtechnische redenen of om goedkope slobberwijn, en je moet vooral uitkijken dat je e-mailadres niet uitlekt want oei oei oei dan zwaait er wat.

Je bent zo zielig dat je je als vrouw voordoet, je naam nog niet eens durft te spellen, alles invult met kruisjes en nulletjes, maar de ander doet het verkeerd.

dat er mensen zijn die hun nek (nog) uitsteken zoals ik en vele anderen op dit forum, die deels plichtmatig, maar vaak geheel uit liefdadigheid, zeik je maar af als goedentierenheid.

Soms is het vreemd welk een unanime figuren de unanimitiet van een forum tot zich aantrekt.

Ik wens je veel plezier visje, kneus je nek niet met achterom kijken naar de achtervolgers, en leef heel gelukkig.

Ik pas.

Cees.

ps, ik begrijp trouwens iets niet;

als ik noodgedwongen een e-mailadres of naam niet invul of onjuist invul, krijg ik gelijk een mailtje van de webmaster die me verzoekt alle details in te vullen.

is alles invullen met 000000000000 ook goed?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#13 Geplaatst: 2012-04-26 19:31:24

Zo is het weer mooi geweest, heren. De standpunten zijn voldoende uitgewisseld.

Wim

(schelvis moet wel een bestaand emailadres opgeven voor deze website; als dat niet gewenst is, het vakje emailadres bij Eigen gegevens niet invullen, derhalve geen fake emailadres.)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2012-04-26 20:27:30

Gedaan.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#15 Geplaatst: 2012-04-27 00:37:55

In orde Bschelvis. U blijkt een vrouw te zijn. Ook goed.

Wim

avatar#9232
Leoux
Berichten: 1
Reacties: 2

#16 Geplaatst: 2012-04-29 09:45:50

Hier Leoux. Tjonge, kom ik weer eens op het forum, kijk of er misschien nog meer reacties op mijn vraag zijn gekomen ... stormpje!

De discussie tussen andere forumleden laat ik maar even voor wat het is. De suggestie dat ik het forum heb vervuild met frauduleze bedoelingen wil ik wel in zijn algemeenheid beantwoorden - als 1 persoon dat schrijft, zijn  er 10 die het denken.

Ik ben zeker niet naar Frankrijk gekomen als fiscale vluchteling, maar eenmaal hier kwam ik er achter dat er in specifieke situaties best flinke verschillen zijn - orde grootte AOW. Ik ben er niet op uit om te frauderen en heb gelukkig leukere dingen te doen dan het minimaliseren van belastingen. En wat die vermeende 007-ambtenaren van de belasting betreft: ik ken ze alleen als heel correcte mensen die de wet uitvoeren zonder iedere burger als criminenele belastingfraudeur te beschouwen. Het is heel gebruikelijk om complexe situaties eerst aan de belastingdienst voor te leggen om vast te stellen hoe die de zaak zal beoordelen.

Het lijkt me logisvch om belasting te betalen in het land waar je woont en het meeste gebruik maakt van de openaber voorzienigen. Dat was Nederland, in de toekomst is dat Frankrijk en dus is de vraag wanneer en hoe je over gaat. Dan krijg je te maken met verbrokkelde regels en partijen die daar profijt uit trekken (zoals de particuliere ziektekostenverzekeraars). En een Nederlandse overheid die er geen been in ziet om pensionado's permie AWBZ te laten betalen terwijl ze geen recht op de uitkeringen krijgen. Die met hel en verdoemenis dreigt als je het waagt met een Franse auto de grens over te komen. Je bent dus wel gedwongen om je in de regeltjes te verdiepen.

Om nog even op mijn vraag terug te komen:Er werd gesuggereerd dat het weinig uit zou maken, omdat mijn NL huis in NL belast zou blijven en mijn Franse huis hier. Klopt. Maar dat verandert op het moment dat ik mijn NL huis verkoop, dan is het Frans geld geworden. Dat is - voor wie zich daar zorgen over maakt - geen reden om het NL huis te verkopen; het is gwoon erg lastig om een huis en tuin op afstand bij te houden en van de doorlopende kosten zou ik bij elk bezoek in een luxe hotel kunnen wonen. En ja, ik ben zo optimistisch te denken dat ik dat huis voor de jaarwisseling kan verkopen!

Naast de al genoemde verzekeraar OOM vond ik ook Mondassur, een Frans bedrijf met een vergelijkbaar, maar voor mij net iets beter aanbod.

Ik ontdekte ook dat de peildatum voor het woonland 1 januari is - en dat betekent dat mijn fiscale verhuizing pas bij de komende jaarwissling plaats kan vinden. En dus kan ik mijn auto's niet importeren (want dan mag ik er in NL niet meer mee rijden).

PS. "Leuker kunnen we het niet maken, ..." Zeker wel! Waarom krijg je geen bedankbriefje, al dan niet met legpenning of koffielepeltje, als je je eerste ton aan belasting hebt betaald? Een leuk presentje als je bij elkaar een miljoen hebt afgedragen (dat doen heel wat mensen in hun leven!) en een eervolle vermelding als je 10 miljoen aan de maatschappij hebt bijgedragen? Van "belastingbetalen is voor de dommen" moeten we naar "door belasting te betalen lever je een bijdrage aan de samenleving". Vrijwilligers krijgen toch ook een lintje?