Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ons opritje op terrein van buurman

Auteur Bericht

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#0 Geplaatst: 2012-05-04 13:59:53

Toen wij elf jaar geleden onas huis kochten, wees de notaris ons erop dat er een recht van overpad was naar een naastliggend terrein. Van dat recht is nooit gebruikt gemaakt. Verder heeft de notaris niets over dergelijke dingen gezegd.

Een paar dagen geleden schoot de eigenaar van een ander aanliggend terrein me aan met de mededeling dat ons opritje en toegangspoort op zijn terrein lagen. Hij wist dat de situatie al zo was toen wij het huis kochten en neemt ons dan ook niets kwalijk. Hij zegt geen stappen te zullen ondernemen maar stuurde gisteren toch nog een kopie van een pagina uit het kadaster om het een en ander nog eens goed duidelijk te maken.

Ik word er een beetje zenuwachtig van en vraag me af waarom hij nu pas met die mededeling komt (hij woont elders en is slechts zelden in het huis op het terrein naast ons). Zou het kunnen zijn dat hij een claim moet leggen om te voorkomen dat de zaak verjaart?

Het zou een lastige en dure grap worden als we de inrit moesten verleggen, want het terrein loopt vrij schuin. De man gebruikt het terrein waarop onze oprit ligt, niet. Het ligt braak, althans er groeien struiken en bomen op maar het wordt niet als tuin of iets dergelijks gebruikt. Het wordt ook niet onderhouden.

Moeten wij nu zelf in actie komen of afwachten in de hoop dat hij inderdaad niet lastig gaat doen?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2012-05-04 14:38:47

Volgende keer, als jullie er tegelijkertijd zijn, de familie uitnodigen en een borrel serveren.  Heb je dat nog steeds niet gedaan? Eet van tevoren zelf wel iets, want het zijn stevige drinkers. De man heeft volkomen correct gehandeld en jij hebt het goed begrepen. Ze komen om 1800/18.30 uur en gaan stipt om 19.30 uur weer weg. 

Aan de andere kant, als het recht van overpad er is, dan hoef je juridisch niet echt  bang te zijn, maar het kan wel tot konflikten leiden als er andere konflikten zijn. Je moet jouw charme gebruiken zonder jezelf onderdanig of afhankelijk te tonen.

Het aanleggen van een nieuwe oprit is overigens - na enig shoppen - geen echt dure operatie. Met een pelle van een aannemer of - goedkoper - met een tractor en hulp  van een naburige boer is het zo gebeurd.

Wat is vrij schuin? 8% of zo iets is heel gebruikelijk in Fr, en geeft niemand problemen.

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#2 Geplaatst: 2012-05-04 16:13:43

Die borrel gaat niet lukken: het is niet voor niets dat hij me laatst pas na elf jaar aanklampte: ze zijn er echt bijna nooit. Ik zou hem niet eens herkennen.  Met de vrouw die een huis op zijn terrein huurt, hebben we wel een goed contact op borrel en eet-niveau. Zij is daadwerkelijk onze buurvrouw, die man slechts in naam.

De oprit-kwestie staat los van het recht van overpad. Ik noemde dat alleen om aan te geven dat de notaris zich goed gekweten heeft van zijn taak om ons in te lichten over dergelijke dingen, maar de oprit niet genoemd heeft.

Ik heb geen verstand van het aanleggen van opritten, maar mij is gezegd dat er flink wat grond en bomen afgegraven zouden moeten worden omdat de draai anders veel te krap zou worden. De poort is gevast in betonnen palen, die zouden er ook uit moeten, en elders weer neergepoot. Het percentage schuinte? Geen flauw idee, maar als ik de auto niet netjes op de oprit houd, heb ik het gevoel dat ie omkukelt. Zo schuin.

Dank voor het meedenken!

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-05-04 17:28:28

Dag Adriana, voorlopig zou ik me geen zorgen maken. Als buurman kwaad had gewild, had hij je een deurwaarder op je dak gestuurd of je per aangetekende brief gesommeerd de oprit en de poort te verwijderen en zijn grond vrij te maken. Omdat ik wel begrijp dat je je toch wat zorgen maakt, zal ik proberen uit te leggen wat je positie is.

Zoals je zelf al aangeeft is hier geen sprake van een recht van overpad maar van bezit van andermans grond. Jij bent de tegenwoordige bezitter van het stukje grond. Daarop is door de vorige bezitter (jouw voorganger), al dan niet met medeweten van de eigenaar (de buurman), een oprit aangelegd en is een poort gebouwd.

Je schrijft dat de notaris daar niets van heeft gezegd, maar ik begrijp dat uit de kaart van het kadaster duidelijk blijkt dat je buurman eigenaar is van het stukje grond. Dat betekent dat je het officieel had kunnen en moeten weten, al begrijp ik goed dat je op de notaris hebt vertrouwd. Voor de wet ben je dan toch een zogenaamde bezitter te kwader trouw. Schrik niet, want dat heeft alleen te maken met de verjaringstermijn. Een bezitter te goeder trouw, dus iemand die écht niet beter kon weten, kan in Frankrijk de eigendom van onroerend goed na 10 jaar verkrijgen. Voor een bezitter te kwader trouw is dat 30 jaar. Maar... voor die termijn van 30 jaar mag je de jaren van je voorgangers meetellen. Als je wilt weten wat je rechten zijn, zou je dus moeten achterhalen hoe lang de vorige eigenaar van je huis er heeft gewoond en wanneer hij die oprit heeft aangelegd (en eventueel wanneer hij de poort heeft gebouwd). Misschien via je buurvrouw? 

Is dat meer dan 30 jaar geleden, dan is er niets aan de hand. Mocht buurman ooit vervelend gaan doen, wat ik uit je verhaal niet opmaak, dan kan je zeggen: sorry, verjaard! Is het minder dan 30 jaar, dan is er voorlopig ook niets aan de hand. Buurman kan de verjaring alleen maar stuiten (verhinderen) per deurwaarder of per aangetekende brief. Zolang hij dat niet doet en daar ziet het niet naar uit, loopt de tijd gewoon door en zal je het stukje grond waarvan je nu bezitter bent na 30 jaar je eigendom kunnen noemen.

Ga maar lekker slapen. En als dat nu nog niet lukt: er bestaan in grote steden gratis spreekuren van advocaten, waar je voor een eerste advies terecht kunt.

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#4 Geplaatst: 2012-05-04 17:43:50

Dank je, Bosbess! Je uitleg stelt me gerust. Ik was ook niet echt bang dat ie iets zou doen omdat hij zelf zei dat ie niets zou doen, maar ik vond het zo raar dat ie er na al die jaren opeens over begon.

De buurvrouw (in de tachtig) lijkt inderdaad alles van het huis en de vorige eigenaren te weten maar wist bijvoorbeeld niet dat we boven ook nog kamers hadden. Dus helemaal betrouwbaar is haar informatie niet.

Ons huis is trouwens pas een jaar of veertig oud en ze woont er al die tijd al naast.

Die tekening uit het kadaster geeft alleen alle percelen aan, zonder afmetingen. Ik weet niet hoe de lijnen op de tekening naar de werkelijkheid vertaald moeten worden. Als ik er naar kijk, lijkt de oprit wel op ons terrein te liggen, maar dat zal wel door mijn onwetendheid komen. Ik heb geen reden om aan de interpretatie van de absente buurman te twijfelen.

Maar ik kan weer lekker slapen. Dank je wel!

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2012-05-04 21:22:42

Je reactie, Adriana, geeft me aanleiding om er toch nog even op terug te komen. Ik ging er van uit, zoals ik al schreef, dat de situatie op de kaart van het kadaster duidelijk was. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Je gelooft je buurman op zijn mooie blauwe ogen, want je hebt geen reden om aan zijn interpretatie te twijfelen. Maar als de kaart (zijn bewijs) niet duidelijk is, heb je ook geen enkele reden om zijn interpretatie zomaar aan te nemen.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je nu stappen moet ondernemen. Maar je zou misschien een keer bij notaris en/of kadaster informatie kunnen inwinnen. Als de kadastrale kaart en beschrijving inderdaad zó onduidelijk zijn dat zelfs de notaris er geen erg in heeft gehad, of als jouw onwetendheid niet zo groot is als je zelf denkt, dan kan de situatie ineens heel anders liggen. 

Verder schrijf je dat je huis 40 jaar oud is. Ook dat lijkt me belangrijk. Want die eerste bewoner heeft vanaf het begin zijn huis moeten kunnen bereiken. Hij zal dus 40 jaar geleden de oprit hebben aangelegd. Je schrijft immers dat je huis op een andere manier niet te bereiken is. Nu staat in de wet dat het bezit niet alleen openbaar maar ook voortdurend en duidelijk zichtbaar moet zijn. Daar kan de poort een rol spelen. Als iemand een toegangspoort bouwt, neemt hij overduidelijk bezit van het stuk grond. Dus kan de vraag wanneer de poort is gebouwd ook van belang zijn voor de verjaring.

Allemaal zaken die je moet onthouden voor als het ooit toch mis mocht gaan. Voor de volledigheid meld ik nog even dat als je duidelijke bewijzen zou krijgen dat je inmiddels eigenaar bent geworden of dat je dat altijd al was, je je eventueel kunt richten tot een Tribunal de Grande Instance en een verklaring voor recht vragen dat je eigenaar bent. Daar heb je wel een advocaat voor nodig. Succes (en weltrerusten!).

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2012-05-05 11:30:17

@Adrane en Bosbes,

Ik denk dat zowel Bosbess als Adriane een aantal zaken verkeerd aan het doen zijn.

Adriane: bekijk eerst de kadaster kaarten achter in jouw koopkontract. De notaris heeft gezegd - lees in in jouw eerste bericht - dat er WEL sprake is van een recht van overpad,. Waar Bosbess het vandaat haalt dat er geen recht is, weet ik niet.

Als de notaris heeft gezegd dat er sprake is van een recht van overpad dan staat dat uitdrukkelijk in jouw koopakter en is het bekend bij het kadaster.

Vervolgens met jouw koopakte en jouw verhaal naar het spreekuur van de burgemeester en hem vragen hoe dit zit.

Teveel mensen vragen hier een mening over zaken zonder alle gegevens te melden.

Maar een scan van de kaart in jouw koopkontract en plaats die hier. 

Verder moeten mensen hier niet voor wijsneusje of het tegeovergestelde daarvan spelen op deze site. Het is geen rocketscience.

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#7 Geplaatst: 2012-05-05 14:04:07

@Bosbess, nogmaals bedankt voor de toelichting!

@BSchelvis: het recht van overpad heeft er echt niets mee te maken: dat "pad" loopt langs een andere grens van het terrein. Zoals ik al zei, noemde ik het alleen omdat de notaris dat als enig recht noemde dat op ons eigendom drukt.

Ik heb hier geen scanner. En de koopakte ligt in een kluis in Amsterdam.

In mijn eerste bericht had ik twee vragen:

Zou het kunnen zijn dat hij een claim moet leggen om te voorkomen dat de zaak verjaart?

Moeten wij nu zelf in actie komen of afwachten in de hoop dat hij inderdaad niet lastig gaat doen?

Beide vragen zijn door Bosbess afdoende beantwoord.

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#8 Geplaatst: 2012-05-05 15:13:16

@BSchelvis

Twijfelde of ik zou reageren want meer olie laat 'n vuurtje doorgaans feller branden. Toch maar, waarom reageer je zo onaangenaam op goedbedoelde adviezen? Als je 't er niet mee eens bent, zijn er toch andere bewoordingen te bedenken om dat kenbaar te maken? Elkaar in waarde laten levert doorgaans meer op dan kleineren.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#9 Geplaatst: 2012-05-05 16:13:47

De cadastrale kaarten zijn ook te vinden op cadastre.fr en luchtfoto's op IGN.fr en via bv de pagesblanches. Als je die naast elkaar bekijkt, wordt misschien duidelijk of je oprit echt op terrein van de buren ligt.

Ik heb ook ooit wel eens een site gezien waar je foto en kaart over elkaar kon schuiven, maar ik weet zo snel niet meer welke dat was.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#10 Geplaatst: 2012-05-05 16:17:04

Dubbel geplaatst, sorry!

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#11 Geplaatst: 2012-05-05 16:18:34

De kadastertekeningen die je o.a. via internet kunt zien en opvragen, zijn veelal van het niveau kindertekening. Wat je eigenlijk nodig hebt is de meest recente tekening van een geometre. Daar staan meer details op. Zat die niet bij de verkoopakte?

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#12 Geplaatst: 2012-05-05 17:27:00

Adriana heeft wel duidelijk gezegd dat het via de notaris bekende overpad een ander terrein betreft.

Wat betreft het kadaster: vaak zijn die "kindertekeningen" echt het enige wat er is!

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#13 Geplaatst: 2012-05-05 17:34:32

@ BSchelvis, hoewel het waarschijnlijk beter is om niet te reageren, kan ik de opmerking ...vind ik de reactie van Adriana ongepast. "het recht van overpad heeft er echt niets mee te maken: dat "pad" loopt langs een andere grens van het terrein". als antwoord, waarbij ze die informatie niet eerder gegeven heeft, toch niet over mijn kant laten gaan.

Wie mijn allereerste bericht goed leest, weet dat het over twee verschillende grenzen gaat: ik schrijf eerst over een recht van overpad naar een naastliggend terrein. In de volgende alinea snijd ik de eigenlijk kwestie aan: Een paar dagen geleden schoot de eigenaar van een ander aanliggend terrein me aan... In latere reacties heb ik nog eens gezegd dat het om een andere grens ging. Het was beter geweest als ik niet over het recht van overpad was begonnen, maar daar had ik - zoals ook al eerder uitgelegd - redenen voor.

Ik stelde twee duidelijke vragen, waar jij geen antwoord op gaf. Dat je me ongevraagd adviseerde over het aanleggen van een oprit en me belerend toesprak ("heb je dat nog niet gedaan?") accepteerde ik als een poging te helpen. Pas toen je me in de gebiedende wijs ging aanspreken, vond ik het niet aardig meer.

De kaart van het kadaster doet er helemaal niet toe. Ik wilde weten of de claim van de buurman op het stukje waar onze poort op staat zou verjaren. Meer heb ik niet gevraagd. Die vraag kan beantwoord worden of de poort nu wel of niet echt op zijn  terrein staat. Dat heeft Bosbess dan ook keurig gedaan.

Als ik geweten had dat op mijn vraag zo'n nare uitwisseling zou volgen, had ik hem niet gesteld.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#14 Geplaatst: 2012-05-05 18:29:22

Bosbess heeft Adriana de goede antwoorden gegeven naar mijn inschatting

Echter het bevreemd mij dat er op een kadastertekening geen afmetingen zouden staan. Ik heb meerdere malen kadastertekeningen gevraagd en gekregen zowel van het kadaster in Sète als in Mèze en die zijn wanneer het een specifiek kavel betreft altijd voorzien van de afmetingen. Zonder dat zou een kadaster ook weinig zin hebben. Alleen de overzichten van meerdere kavels ontberen die afmetingen.

In het geval van Antonia zou ik naar het kadaster gaan (in kleinere plaatsen is dat in de mairie) en een uittreksel met tekening van het kavel, meestal gratis of voor weinig. Het is leuk om te hebben en het geeft je de gewenste informatie.

Bij mij zat dat uittreksel overigens niet bij de koopacte.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2012-05-05 18:57:22

@Ariane: 

Gebiedende wijs??? 

Goed hoor.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#16 Geplaatst: 2012-05-05 19:14:28

Bij de Mairie hebben ze dezelfde kadastrale kaart als wij bij bij de notaires kregen en dat is wat op cadastre.fr staat, bijbehorend een lijst en nummers en oppervlaktes per nummer.

onze oprit loopt ook over terrein van iemand anders, destijds de burgemeester, en dat mag zo blijven. Verder hebben we grond van anderen binnen onze omheining en eigen grond daarbuiten. En er is een perceeltje wat we eventueel willen kopen om de grens recht te trekken, maar de laatst bekende eigenaars zouden gemiddeld 110 jaar zijn ofzo, dus we aten dat maar even zitten.

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#17 Geplaatst: 2012-05-06 12:22:47

@ Adriana

Ach, je laat de auto toch ook niet staan omdat je soms een spookrijder kunt tegenkomen. Blijf vooral vragen stellen. De meeste forumgebruikers zijn voorkomend en welwillend.

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#18 Geplaatst: 2012-05-06 12:38:54

@Antonia Je schreef: "Ik heb ook ooit wel eens een site gezien waar je foto en kaart over elkaar kon schuiven, maar ik weet zo snel niet meer welke dat was." Dat lijkt me nog eens handig! En bedankt dat je vertelt dat jullie oprit ook via andermans terrein loopt. Het is prettig om te horen dat we niet de enigen zijn.

@Aart en Henribik Vergis ik me nou of halen jullie Antonia en Adriana door elkaar? Dat zou begrijpelijk zijn. Ik (Adriana) zal dit forum in elk geval blijven bezoeken en vragen blijven stellen, want er zitten inderdaad voor het overgrote deel heel hulpvaardige en aardige mensen.

Maar nu houd ik het hierbij. Mijn vragen zijn beantwoord. Hartelijk dank voor jullie reacties!

avatar#9385
Wannox
Berichten: 4
Reacties: 25

#19 Geplaatst: 2012-05-06 13:48:44

Bij http://www.geoportail.fr/ kun je de foto en de kadasterkaart over elkaar heen projecteren.

Hier verschuift het wel een beetje, enkele meters, de zijkant van de kadasterweg loopt over het midden van de fotoweg.

Ook zijn de kadasterkaarten iets anders (ouder?) dan op http://www.cadastre.gouv.fr maar het blijft nuttig en interessant.

wimb

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#20 Geplaatst: 2012-05-06 19:26:41

@Wannox, dank! ik moet morgen precies uitzoeken hoe het werkt, maar het ziet er veelbelovend uit. Goede tip.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#21 Geplaatst: 2012-05-06 20:42:41

Dat is de site waarvan ik de naam vergeten was! Dank je wannox!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2012-05-07 07:00:09

Nou, ik nieuwsgierig als ik was, ik maar eens gekeken op die site van geoportail.

Daar klopt dus geen sodemieter van!

Dat is weer echt op de Franse slag gedaan en veroorzaakt knallende ruzies.

Ik raad dus iedereen aan je territorium eens goed te bekijken.

Bij ons loopt de afrastering tot aan een druif die langs een paar palen opkruipt.

Omdat ik die niet wil kappen (ik denk dat die redelijk oud is aan de stam te zien) is er dus geen afrastering meer vanaf die druif tot aan de straat, een dikke tig meter.

Voor het gemak hebben ze een andere lijn maar rechtdoor getrokken.

Geeft niets, aan terrein zal ik niets verliezen, maarrrrr…

De oprit van de buren ligt naast die van ons, en op de originele kadaster rijden we gezamenlijk over dezelfde grond.

Met de kadastertekening van geoportail rijd de buurman over onze grond.

Cees.