Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

goedkope mutuelle

Auteur Bericht

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#0 Geplaatst: 2012-05-09 23:57:57

In een oude post kwam ik de vraag die ik heb ook al min of meer een keer tegen, maar die verzande in een discussie met meneer Bruin zonder op de eigenlijke vraag in te gaan.

Ik vraag me namelijk af of er een goedkope, uitgekleede versie van de gangbare aanvullende ziektekostenverzekering bestaat.

Ik ben namelijk aanhanger van het principe dat ik eigenlijk alleen risico wil verzekeren dat ik zelf niet kan dragen.

Op dit moment ben ik (samen met mijn vrouw) gewoon via de CPAM/E121 en mutuelle verzekerd maar vraag mij eigenlijk af wat het nut van de mutuelle is. Ik betaal nu voor de mutuelle zo rond de 120 euro per maand voor ons huishouden (April 150%). We zijn nog geen 65 dus de premies zijn nog niet zo hoog. Maar die premie is de laatste jaren wel sterk opgelopen en zal wel blijven oplopen, terwijl de basis dekking van de CPAM eigenlijk ruim voldoende is om de meeste ziektekosten (gedeeltelijk) te dekken.

Voor die ruim 1440 euro per jaar van de mutuelle krijg ik allerlei dekkingen die ik eigenlijk niet nodig heb. Ik kan best de normale kosten dragen die niet gedekt worden door de CPAM zoals enkele euro's per dokterbezoek of af en toe de aanschaf van een bril enzovoort. Ik ben ook nog geen medische handelingen tegengekomen die meer kosten dan de standaardtarieven zodat tarief vergoedingen boven de 100% al helemaal nergens goed voor zijn geweest, en een paar fysiobehandelingen kan ik ook nog wel uit eigen zak betalen.

Een uitzondering zou gemaakt kunnen worden voor langdurige ziekenhuisopname. De ligkosten worden door de CPAM slechts voor 80% vergoed en je zit in ieder geval ook vast aan de eigen bijdrage van 16 euro per dag, hoewel dat wel weer gemaximalisserd is tot 30 dagen geloof ik. Ik weet ook niet prcies wat de gevolgen zijn als je een dure operatie moet ondergaan maar volgens mij worden die juist weer geheel vergoed door de CPAM basis.

Mijn vraag is nu, zijn er in Frankrijk aanvullende verzekeringen te vinden waarbij alleen bijvoorbeeld ziekenhuiskosten vergoed worden? Met uiteraard de bijbehorende lage premie.

Via www.assurland.com  kon ik ze niet vinden maar dat zegt misschien niets omdat dit toch ook een commerciele site is.

Aat

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-05-10 07:43:22

De grap is natuurlijk, Aat, dat verzekeringmijen bestaan van mensen die er geen beroep op hoeven te doen, die daar ook heel blij om zijn, maar toch niet zonder kunnen omdat het leven nu eenmaal vol onverwachte onheilen zit.

Mijn huis is tegen brand verzekerd, mijn huis brandt niet af. Ik ben verzekerd tegen ziektekosten, maar die zijn uiterst gering. Mijn auto is verzekerd, ik heb nooit een schade. De autoverzekering is trouwens de enige verzekering die in de premie rekening houdt met schadevrije jaren. 't Zou wel leuk zijn als ze dat bij andere verzekeringen ook zouden doen.

In NL was ik alleen basisverzekerd, want daar gaat jouw redenering zeker op dat je de meeste niet-gedekte risico's wel zelf kunt betalen, omdat het in verhouding kleine bedragen betreft. Maar in LDF is de basisverzekering zó basaal, dat je wel multi-miljonair moet zijn om in geval van bv ziekenhuisopname de aanvullende kosten zelf te kunnen dragen. Het risico daarop stijgt uiteraard met de leeftijd. Ik geef er als 70plusser dus de voorkeur aan om super aanvullend (300%) verzekerd te zijn tegen een hoge premie (inmiddels 99 euro pm bij APRIL). Het kan bij APRIL ook voor minder, maar dan heb je ook een lagere dekking (150%) en dat is voor mij in geval van ziekenhuisopname nog steeds teveel risico.

Ik ben bang dat die keuzemogelijkheid voor jullie de enige oplossing is om de premie te beperken.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#2 Geplaatst: 2012-05-10 07:57:46

Die inderdaad veelal toch wel noodzakelijke aanvulling op de basisverzekering munt helaas eveneens uit in allerhande bijkomende standaard dekkingen die niet ook altijd gewenst of noodzakelijk zijn. Zo zijn wij bijvoorbeeld niet brildragend en kan de kans op zwangerschap als nihil worden beschouwd. Maar vooralsnog kan in dergelijke overcomplete aanvullende pakketten niet door de verzekerde worden geschrapt. Echter, van insiders heb ik vernomen dat medio september dit jaar die mogelijkheid tot individuele keuzes en derhalve tot het schrappen van ongewenste dekkingen wel gaat komen.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2012-05-10 08:02:36

De basisverzekering is op zich misschien erg basaal maar krijg je een rottige kwaal zoals kanker, suikerziekte of een hartkwaal dan val je onder de ALD 'affection longue durée'. De huisarts vraagt dan een 'prise en charge 100%' aan en al je behandelingen en onderzoeken worden 100% door de CPAM vergoed. Aan de andere kant, als je een nieuwe heup moet of een rugoperatie met langdurige revalidatie dan zou het wel in de papieren kunnen lopen.

De 'dépassements' tot 300% of meer vind je vaak niet op het eenvoudige platteland maar juist in en rondom de grote steden en in gebieden waar (Franse) mensen graag wonen.

Ingrid

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#4 Geplaatst: 2012-05-10 14:52:57

@ Bosbess

Het gaat mij er niet om het solidariteitesprincipe van verzekeringen aan te tasten. Waar het wel omgaat is dat de mutuelle steeds meer premie gaat vragen omdat er allerlei flutbedragen mee vergoed worden, een voorbeeld:

Een huisartsbezoek kost €23,- daarvan vergoed de CPAM €16, en de mutuelle gaat daar ook nog eens €7,- voor vergoeden. Omdat administratief rond te krijgen is de mutuelle waarschijnlijk €10,- kwijt.

Een ander voorbeeld.

Een bepaald medicijn (met witte sticker) kost €4,50. de CPAM vergoedt hiervan 65% dat is €2,92. de rest, €1,58 vergoedt de mutuelle, die daar ongeveer het dubbele aan kwijt is vanwege de adminstratiekosten.

Dat is zonde geld. Laat mij dan die €7,- voor het huisartsbezoek maar direct betalen en de kosten van die medicijnen ook zodat de premie voor de mutuelle waarschijnlijk zo'n 50% kan zakken en er alleen maar de werkelijk grote risico's (zoals de ziekenhuiskosten) afgedekt worden.  

@ludique,

Daar is het wachten op hoewel dat wel zal uitwerken als aantasting van het solidariteits beginsel, Ik draag geen bril dus hoef ik me daar ook niet tegen te verzekeren. Ik wordt nooit meer zwanger dus dekking voor bevallingskosten zijn aan mij niet besteedt enz.

@Ingrid

Ik ben die overschrijdingen van het standaard tarief nog niet tegengekomen en krijg de indruk dat het eigenlijk alleen maar op gaat voor privéklinieken. Ik ben benieuwd of iemand die 'dépassements' van meer dan 100% wel eens tegen gekomen is is de reguliere geneeskunst.

Aat

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#5 Geplaatst: 2012-05-10 16:46:41

Aat

Ik heb in 2010 een galblaasoperatie ondergaan. Mijn huisarts stuurde mij naar een "goede" kliniek in de buurt (Clinique de Provence in Orange, toch geen wereldstad).

Zowel de chirurg als de anesthesist vroegen duiddelijk meer dan het normale tarief.

De chirurg 570 € in plaats van de door de basisverzekering gedekte 280 € en de anesthesist 253 € in plaats van 153 €. 

Ik weet niet of dat onder de "reguliere geneeskunst" valt, maar niemand had mij van te voren gewaarschuwd dat deze overschrijding "normaal" zou zijn. Overigens welke keus heb je als je blij bent dat je snel geholpen wordt.

Han

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2012-05-10 18:41:07

De "dépassements d'honoraires" komen bij het merendeel van de snijdende specialisten en ook bij veel oogartsen voor. Huisartsen kunnen zich ook als "déconventionné" inschrijven en mogen dan vragen wat ze willen.

Oorzaak: veel medische verrichtingen zijn al vele jaren niet opgewaardeerd en op deze wijze proberen de artsen de zaak recht te trekken. Als ik de basisvergoedingen van Franse specialisten vergelijk met die van andere West-europese landen zijn ze inderdaad soms erg laag. 

Het voorbeeld van Han is sprekend. Ik vind de genoemde bedragen niet excessief. Wel horen ze dit aan te kondigen, de meesten die ik ken doen dit ook.

Gevolg: het leidt tot een "médecine á deux vitesses" : heb je een goede mutuelle of een goed inkomen, kan je snel door goede specialisten en tamelijk dichtbij geholpen worden. Als je Mémé  van 75 in de Berry bent en leeft van een retraite van 700€, kun je het wel schudden. 

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#7 Geplaatst: 2012-05-11 07:00:04

Ik ben vorig jaar aan beide ogen geopereerd (staar). Zowel oogarts als anaesthesist vroegen veel meer dan de CPAM-bedragen. Mijn mutuelle heeft later alles vergoed, maar je moet die honderden euro's wel eerst zelf voorschieten. Dat kan iemand met een pensioentje van 700 euro dus niet en dat zijn er velen. Die kunnen zich niet eens een mutuelle veroorloven, dus ook geen operatie (behalve bij een aandoening longue durée). Dat is allemaal erg asociaal geregeld in Frankrijk. Moeten zulke mensen met staar dan maar gewoon langzaam blind worden? Ik hoop dat Hollande daar ook eens iets aan gaat doen, bv door dergelijke operaties inclusief het totale specialistenhonorarium gewoon in het CPAM-pakket onder te brengen. Maar ja, hij heeft al zoveel op z'n bordje liggen.

Ludique, je verhaal over aanpassingen in september van de verzekeringsvoorwaarden van mutuelles klinkt me als muziek in de oren. Ik kan me alleen bijna niet voorstellen dat mutuelles daar mee akkoord gaan, want volgens mij gaat dat ze kapitalen aan premies kosten. Wat zijn dat trouwens voor "insiders" (overheid, verzekeringsdeskundigen)? 

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#8 Geplaatst: 2012-05-11 09:25:26

Goedemorgen beste Bosbess, ik heb toegezegd de herkomst van die informatie niet te zullen vermelden. Dat klinkt onbedoeld wat 'gewichtig' of 'quasi-interessant' maar dat is het in het geheel niet. Het is niet meer dan een vriendelijke belofte en daar houd ik me dan ook maar netjes aan. Kortom, excuses dat ik je vraag niet beantwoord. Sorry.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2012-05-11 21:50:59

Us Ludique lijkt wel 'n onderzoeksjournalist, of zo'n gabber van PowNews. "Echter, van insiders heb ik vernomen dat medio september dit jaar die mogelijkheid tot individuele keuzes en derhalve tot het schrappen van ongewenste dekkingen wel gaat komen."

Ludique, kom maar met gefundeerde details, uw bronnen mag u houden. Zo niet, dan neem ik uw bijdrage met 'n dubbele dosis zout.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2012-05-11 23:59:31

Ik ben bedrijfsarts van een paar honderd bedrijven. Daar zit de bakker tussen met één ouvrier maar ook een high-tech bedrijf met 600 werknemers. Van alles wat.

Werknemers van grotere bedrijven hebben al of niet via CAO of landelijke afspraken een mutuelle. geheel of grotendeels door de baas betaald. Vaak een die behoorlijk vergoedt. Ben je bij een artisan of een andere PME/PMI dan is er vaak niks of niet veel aan mutuelle. En artisans betalen nauwelijks boven de SMIC dus een vetpot is het niet. Bij het pensioen is het meestal afgelopen.

Twee observaties:

- Nederlanders zijn al jaren gewend dat brillen e.d. nauwelijks of niet vergoed worden. De Franse mutuelles zijn ruimhartig, elke twee jaar een bril van 600€ geen probleem. De vele opticiens hier doen goede zaken. Als ik zeg dat ik vind dat dat wellicht eens wat minder zou kunnen: reactie op zijn minst ongeloof, meestal "dat is toch normaal, daar hebben we recht op".

- Werknemers die tegen hun pensioen aanlopen en serieuze problemen hebben met kniëen of heupen (meestal mensen die zwaar fysiek werk gedaan hebben) raad ik een prothese aan nog terwijl ze werken. Want daarna geen mutuelle en moeten ze de dépassements d'honoraires zelf betalen.

De mutuelles zijn doorgeschoten in het solidariteitsprincipe. Het wordt tijd dat er wat kariger mutuelles komen die navenant minder kosten.

Mag ik een voorstel doen?

- partners niet automatisch meeverzekeren

- huisartsen tot 100% (blijven) vergoeden. Daar moet geen drempel zijn.

- brillen minder betalen (je zult zien dat Hans Anders dan ook naar F komt)

- brillen voortaan laten aanmeten zonder tussenkomst van oogartsen. Opticiens kunen het vaak beter, oogartsen hebben te lange wachtijsten die snel kunnen inkrimpen als ze zich alleen maar met oogziekten bezig houden en niet zoals nu met 75% brillen aanmeten.

- medicijnen die normaal lager dan 65% worden vergoed door de SS (en dus geen gebleken meerwaarde hebben) alsmede alles wat homeopathisch en zelfzorg is niet vergoeden

- ooglaseren vergoeden: met één behandeling van beide ogen ben je met 6 jaar brillen vergoeden eruit

- tandartsvergoedingen omhoog: de SS betaalt een schijntje, de gebitsstatus van Fransen is veel slechter dan die van Nederlanders

- orthodontisten introduceren: analogie met de opticiens

- fysiotherapie en osteopathie alleen vergoeden als het in het kader van revalidatie is of acute blokkades, de rest is bewezen onwerkzaam

- vergoedingen van ziekenvervoer tot een noodzakelijk minimum terugbrengen

- alleen generieke middelen die dezelfde werking als merkgeneesmiddelen hebben vergoeden

- ziekenhuisverblijf blijven vergoeden

- dépassements d'honoraires tot een acceptabel maximum vergoeden

Tenslotte, daar de lasten voor een mutuelle vooral of uitsluitend door werkgevers gedragen worden, brengt dit de loonkosten omlaag.

Ik vrees het nodige over me heen te krijgen.....

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2012-05-12 07:58:16

Heb geen angst,  Steven. Jouw voorstellen lijken me erg gezond.

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2012-05-12 08:27:04

Bonjour Steven,

Het enige wat je van mij over je heen krijgt zijn instemmend knikken en complimenten voor een heldere analyse. Ik vind jouw voorstellen rationeel en aansprekend. Wat mij betreft vandaag nog invoeren. Misschien een eerste ideetje voor Hollande CS, lijkt me zinvoller dan bedrijven verbieden mensen te ontslaan ;-)

Salutations, Jos

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#13 Geplaatst: 2012-05-12 08:47:32

Goeiemorgen Ludique, ik had eigenlijk niet anders verwacht, anders had je wel meteen je bron vermeld. Geeft niet, we wachten gewoon nog een paar maanden af wat er misschien in het najaar gaat gebeuren.

Ook goeiemorgen Steven, ik zou niet weten wat je over je heen kunt krijgen. Met de meeste punten zal iedereen het volledig eens zijn. Een paar vragen en opmerkingen:

1. Hebben deze "werkgevers-mutuelles" misschien andere voorwaarden dan de door ons vrijwillig afgesloten mutuelles? Ik zie in jouw lijstje bepalingen staan die in mijn mutuelle anders zijn geregeld. Of vallen misschien in die werkgeversverzekeringen de basisverzekering en de mutuelle samen? Zo moet bij mijn mutuelle APRIL voor een partner dezelfde premie worden betaald als voor de hoofdverzekerde. En toen ik vorig jaar een bril moest aanschaffen (59 euro inclusief glazen) werd daarvan maar een paar euro voor de glazen door de CPAM vergoed en de rest maar net door APRIL (maximum vergoeding naar ik meen 79 euro). Mijn standpunt: brillen zouden t/m 100 euro volledig door de CPAM moeten worden vergoed, zodat ook jouw mémé met 700 euro pensioen en zonder mutuelle er een kan aanschaffen (uiteraard zonder tussenkomst van een oogarts, zie verder).

2. Huisartsen. Als je het hebt over geen drempel, vind ik dat die 100% door de CPAM moeten worden betaald. Er zijn zoveel mensen die zich geen mutuelle kunnen veroorloven en voor die personen is ook die paar euro eigen risico erg veel.

3. Het aanmeten van brillen en lenzen kan gemakkelijk door de opticiën, of die het beter doen weet ik niet, maar zeker net zo goed.

4. Medicijnen: ik begrijp dat je wat sceptisch staat tegeover homeopatie, net als ik. Maar er bestaan nu eenmaal homeopatische artsen en ik ken hier mensen die baat hebben bij hun behandeling en de door hen voorgeschreven medicijnen. Ik weet dus niet goed wat ik daar van moet vinden.

5. Met je fysiotherapie-standpunt ben ik het al vele jaren eens, een van de redenen waarom ik in NL alleen een basisverzekering had. Ik wist niet dat dit standpunt "bewezen" is.

De hele gezondheidszorg-administratie en -regeling zou hier eens grondig op de schop moeten. Zo vind ik het nog steeds krankzinnig dat ik mijn huisarts bij ieder bezoek 23 euro in de hand moet drukken en dat ik bij bezoek aan een specialist ook daar moet betalen (aan de secretaresse), waarna ik het met afrekening weer terugkrijg van CPAM en mutuelle. Automatische verrekening buiten de patiënt om zou veel kosten kunnen besparen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2012-05-12 09:24:41

Ik volg al een tijdje deze draad zonder me te bemoeien, maar nu wil ik Steven toch even waarschuwen; je ontketend een revolutie!

Alle brildragers gaan de straat op.

Alle partners gaan in staking.

Oogartsen blokkeren de kruispunten, en alle homeopathische artsen hangen in de stoplichten.

Alle fysiotherapeuten en osteopaten leggen de spoorwegen plat, en de ambulances zetten alle havens af.

De enige die dan nog doorwerken zijn de niet brildragers (die dus ook geen osteopaat, fysiotherapeut, partner, of ambulance nodig hebben) en de tandartsen.

Dat wordt heel gezellig met z’n tienen, en wie gaat al die chomeurs betalen?

Cees.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#15 Geplaatst: 2012-05-12 09:48:44

Als er nu een verzekeringmaatschappij is die zo'n soort (Steven) polis op de markt brengt heeft hij al vier klanten. Ik kan me niet voorstellen dat er niet meer mensen (en dus ook fransen) voor een dergelijk polis te porren zijn.

Als ik het zo nog eens doorlees is grofweg de volgende methode eigenlijk nog niet zo gek. Alle basis dingen 100% vergoeden, zoals huisarts, medicijnen e.d. en de rest met een eigen risico naar keuze van 0 tot €1000 belasten.

Dan kan iedereen een keuze naar eigen zin maken. Bosbess gaat dan voor 0 euro eigen risico, met de bijbehorende hogere premie en ik voor het maximum van 1000 euro met de lagere premie.

Aat

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#16 Geplaatst: 2012-05-12 12:38:13

Daar ben ik het uiteraard 300% mee eens, Aat. Hopelijk komen de "insiders" van Ludique in het najaar met een dergelijke formule.

Voor de juistheid moet ik nog even iets rechtzetten wat ik hierboven fout heb geschreven: de bril van 59 euro inclusief glazen was een tijdelijke noodbril na de operaties. Die heb ik zelf betaald en dient nu als reservebril. Na de contrôle door de oogarts heb ik een ander montuur aangeschaft van 79 euro met erg dure glazen van uit m'n hoofd zo'n 125 euro per stuk. Daarvan werd door de CPAM ongeveer 15 euro vergoed en door APRIL een niet al te groot deel van de rest.

Sorry, ik bedacht dit pas tijdens m'n ochtendwandeling. Ik moet er nog aan wennen dat het geheugen op mijn leeftijd steeds langzamer werkt. Maar gelukkig werkt het nog!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2012-05-12 14:49:56

Even snel reageren, het is droog en ik moet maaien;-)

- werkgeversmutuelles geven (bijna altijd) de mogelijkheid gezinsleden gratis mee te verzekeren. Dit i.t.t. individuele bij mijn weten maar ik ben geen specialist op dit gebied

- veel opticiens hebben betere apparatuur voor refractiemetingen dan oogartsen. Ook kunnen ze gemakkelijk de oogdruk meten, een belangrijke en simpele meting om glaucoom te voorkomen.

- Mémé uit de Berry zou ik juist wel af en toe bij de oogarts langssturen want veel ouderdomsgerelateerde oogafwijkingen (staar, netvliesafwijkingen) zijn op diens gebied.

- als "cartésien acharné" zoals enkele collega's mij typeren, moet ik niets hebben van onbewezen therapiëen. Mocht iemand denken dat de gewrichtspijntjes met een dwarsbloemig fluitekruitsmeersel verdwijnen mag die zijn gang gaan maar het ook zelf betalen.

- een eigen risico bij de huisarts heb k altijd onzin gevonden. Daar moet je gewoon naartoe kunnen. Wat mij betreft mag er wel een stevig eigen risico komen voor diegenen die zonder goede reden naar de Urgences gaan daar waar dat ook door de huisarts gedaaan kan worden

- Cees: de genoemde beroepsgroepen gaan niet staken. Het zijn "libéraux" en dat kost ze geld

- ik vind het nog steeds stuitend dat de afhandeling van honoraria niet gewoon via de Carte Vitale gaat. Het gedoe met chèques en feuilles de soins hoort toch niet meer in een 21-e eeuw? De weerstand ligt touwens bij de artsen, niet bij de SS of de mutuelles, die willen maar al te graag.

Ik ga maaien. Een probaat middel om mijn arthrotische rug weer eens op te schudden!

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#18 Geplaatst: 2012-05-12 19:50:58

Hear hear hear !

Applaus !

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#19 Geplaatst: 2012-05-20 20:20:30

Bonjour,

Ik vind de oorspronkelijke vraag van Aat nog steeds interessant, en zijn houding ten aanzien van verzekeren ook. Ook ik ben voorstander van uitsluitend dát verzekeren wat je écht niet zelf kunt betalen.

Ik kijk zeer kritisch naar mijn verzekeringspakket. Veelal blijkt het interessant om van een bepaalde verzekering af te zien, en in plaats daarvan de aldus uitgespaarde premie op een "c'est la vie" rekening te zetten. Met andere woorden, zo'n potje onvoorzien wat je kunt aanspreken als ereens iets tegenzit.

Ik vraag me daarom af: welk risico loop je nu écht als je helemaal géén mutuelle afsluit?

Het uiteindelijke antwoord op die vraag heb ik tot dusver niet gevonden. Kunnen mij dingen overkomen die mij zonder mutuelle aan de bedelstaf brengen? Of blijft de schade beperkt tot een "oh shit" ervaring van enige duizenden (of in het ergste geval tienduizenden) euro's?

Wat zijn uw meningen en/of ervaringen in deze?

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#20 Geplaatst: 2012-05-20 20:46:46

Mijn mening komt overeen met die van Jos, mijn ervaring is dat het hebben van 'n aanvullende verzekering een zekere status verschaft.

Zo vond m'n Franse herderinnetje 'n mutuelle belangrijker dan 'n bruidsschat, bij wijze van spreken maar wel historisch.

Dus ja, we hebben zo'n polis voor twee en ik kijk daar elk jaar kritisch naar. Maar nu even niet want overmorgen mag ze aan de polsen worden geopereerd en niet door de eerste de beste. Speel ik ook eens 'n keer quitte.

Peter.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#21 Geplaatst: 2012-05-20 23:28:18

Na nog enig zoekwerk op internet kwam ik ook dezelfde discussie tegen in een oude draad op het frankrijkforum met de ons welbekende Henri Bik. Die gaf aan per 2011 te stoppen met zijn mutuelle. Ik ben benieuwd of hij het gedaan heeft.

Ook uit die discussie blijkt dat de meeste mensen zich niet realiseren dat ze een behoorlijk premie betalen voor redelijk kleine vergoedingen als ze zeggen dat het maar goed is dat ze een mutuelle hebben van 300% zodat bij de aanschaf van een bril van 350 euro alles werd vergoed door de mutuelle. 

Maar de conclusie die ik uit die discussie trek is dat het grootste risico dat je loopt is als je langdurig in het ziekenhuis belandt en je dus 20% (CPAM 80%) van de kosten zelf moet betalen over de eerste 30 dagen. Dat kan dus oplopen tot enige duizenden euro's.

Er was ook één reageerder die meer dan 500 euro per maand aan medicijnen gebruikte. Omdat die ook maar voor 75% vergoedt worden door de CPAM kan dat dus ook in de papieren lopen. 

Maar niemand kwam daar met een oplossing van een mutuelle die dus alleen de ziekenhuiskosten vergoedt. Blijkbaar bestaan die (nog) niet.

Aat

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#22 Geplaatst: 2012-05-21 07:38:23

Inderdaad een aardige discussie op Frankrijkforum. De conclusie van Henri Bik luidde destijds wel dat 1. als je een behoorlijk inkomen hebt en 2. wat geld op de bank, je een mutuelle wel kunt missen. Dat onderschrijf ik van harte. Als je niet al te veel ziektekosten hebt, zoals ik, zou ik die ook wel zelf kunnen betalen van de 100 euro p.m. die ik nu aan APRIL afdraag. Maar áls er iets ernstigs gebeurt, en daarvoor verzeker je je toch, dan hang ik. Die 100 euro p.m. kan ik wel missen, al vind ik het een kapitaal, maar daarvoor slaap ik rustig én heb ik recht op een eenpersoonskamer in een ziekenhuis. APRIL vergoedt maar mondjesmaat tandarts en brillen, maar daar zit ik niet mee.

Het zou het allerbeste zijn (en vooral veel rechtvaardiger tegenover al die arme LDF-gepensioneerden) als de basisverzekering net als in NL alle noodzakelijke kosten 100% zou vergoeden (en automatisch, buiten de patiënt om). Dan zou ik (en met mij anderen met een lager inkomen en weinig geld op de bank) net als in NL een mutuelle niet meer nodig hebben. Zolang dat niet gebeurt, en dat zie ik hier niet gebeuren, moet ik het doen met een mutuelle van 300%. Als ik soms om me heen kijk, prijs ik me gelukkig dat ik dat kan betalen.

En nogmaals: wie weet waar die insiders van Ludique in september mee komen.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#23 Geplaatst: 2012-05-21 17:23:04

Ook wij hadden na 3 jaar particulier verzekerd te zijn geweest bij OOM, onszelf de vraag gesteld, wel of niet een mutuelle afsluiten als aanvulling op de verzekering bij CPAM via E 121 ..., want wij hebben 3 jaar geen dokter nodig gehad.

Maar gelukkig wel gedaan, want vorig jaar werden wij plotseling geconfronteerd met een ernstige aandoening, met als gevolg een heleboel onderzoeken, medicijnen, scans, operatieve ingreep en ziekenhuisopname, dagelijkse nabehandeling door infirmier aan huis.

Totale kosten waren uiteindelijk vele malen hoger dan de premie van € 100, -- per maand voor 2 personen.

Verzekeren doe je voor een onverwachte gebeurtenis...en dat kan iedereen overkomen.

avatar#5810
lexsmit
Berichten: 0
Reacties: 4

#24 Geplaatst: 2012-05-21 17:55:58

Bonjour,

Via de MACIF hebben mijn vrouw en ik (beiden 64jaar) een mutuelle FORMULE PLEINE SANTÉ HOSPITALISATION. Kosten 22,06 euro per maand voor ons beiden.

Dekking: Hospitalisation medicale et chirurgicale

actes de chirurgie et de spécialité 100%

autres honoraires 100%

frais de transport 100%

séjour 100%

forfait journalier illimité sauf psy 90 jours par an

chambre particulière (forfait annuel et par assuré 46euro/jours limité 90jours)

chambre accompagnant de l'assuré 16euro/jour limité 90 jours

Wij hebben het gevoel voor ernstige gevallen dus goed verzekerd te zijn of zien wij iets over het hoofd. Brillen, tandarts enz. betalen uit eigen zak is geen probleem.

Wat is Uw mening

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#25 Geplaatst: 2012-05-21 18:39:42

Behalve dat u niet verzekerd bent voor de 'dépassement d'honoraires' dus als de arts een hoger tarief vraagt dan de secu vergoedt. Met '100%' wordt bedoeld 100% vergoeding van wat de CPAM vergoedt en niet daarboven. Mocht u in een clinique (privé dus) geopereerd worden aan uw nieuwe heup dan kunnen er nog enkele honderden euros extra er bovenop komen van de chirurg en de anesthesist.

ingrid

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#26 Geplaatst: 2012-05-21 22:09:05

Jawel, pas op! Ingrid heeft beangstigend veel gelijk. Met 100% wordt bedoeld hetgeen de CPAM vergoed en dat kan dus evenzogoed slechts 70% van het feitelijk tarief zijn. En, zo vernamen wij, kan de chirurg van zo'n prive clinique de aanschaf van een alleraardigst en hypermodern medisch apparaat doodleuk via het honorarium terugverdienen. Die tarieven liggen daar niet vast.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#27 Geplaatst: 2012-05-21 22:24:16

Ludique, Ingrid legt slechts 't systeem uit, niet meer en niet minder. Uw "beangstigend veel gelijk" duidt op of hier niets van begrijpen, of het Frans niet beheersen, of allebei.

Overigens wachten we nog steeds op uw bronnen aangaande die te veranderen polisvoorwaarden.

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#28 Geplaatst: 2012-05-21 23:27:37

Het vergoedingensysteem en dat van het eigen risico wordt op onze site uitgelegd.

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#29 Geplaatst: 2012-05-22 08:06:13

Goeiemorgen Lex Smit, nieuwsgierig geworden door de wel zéér lage premie die jij noemde ben ik even op de site van MACIF gaan kijken om een zg. simulation te doen. De eerste keer lukte dat niet, omdat ik me vanwege mijn leeftijd niet bij MACIF kan verzekeren (leeftijdsgrens 70 jaar). Toen heb ik dus maar even gesjoemeld en mezelf een aantal jaartjes verjongd naar jullie leeftijd. Ik kon kiezen uit vier formules, de goedkoopste was 57 euro p.p. per maand, de duurste 126 euro.

De formule die jij noemt stond er niet bij. Heb je enig idee hoe dat kan? En worden jullie bij het bereiken van de 70-jarige leeftijd uit de verzekering gegooid of mag je die gewoon voortzetten als je al bij MACIF bent verzekerd?

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#30 Geplaatst: 2012-05-22 08:31:02

Beste Peter. Ik verwijs uw vileine en op de persoon gerichte opmerkingen als volstrekt onterecht, ongewenst en irrelevant naar de prullenmand. U kent mij niet persoonlijk en ik laat me niet verleiden tot een onzinnige polemiek. Reacties kunnen behalve inhoudelijk ook gewoon vriendelijk en respectvol zijn, lijkt me. Ik nodig u daartoe van harte uit.

Wat de bron betreft verwijs ik u gemakshalve naar mijn reactie hier van 11 mei op de immer correcte, vriendelijke en respectvolle Bosbess.

avatar#5810
lexsmit
Berichten: 0
Reacties: 4

#31 Geplaatst: 2012-05-22 11:13:29

Bonjour Bosbess,

Op de site van de MACIF wordt het contract hospitalisation wel genoemd, compleet met de voorwaarden zoals door mij genoemd in mijn bericht van gisteren. Afsluiten van deze mutuelle gaat via de regio kantoren van de MACIF. Mijn inziens blijft het kiezen van een mutuelle een kwestie van rekenen. Of 100 euro voor complete dekking inclusief bevalling en de spa, of 26,00 euro voor de dekking waar wij voor gekozen hebben en de rest voor eigen rekening nemen.

vr groet Lex Smit

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#32 Geplaatst: 2012-05-22 12:08:06

Ik kon me heel goed voorstellen, Lex, dat ik met m'n neus heb gekeken. Dus opnieuw geprobeerd. Helaas, steeds na het invullen van mijn gegevens kom ik hier terecht. Ik heb alles geprobeerd: Assuré social ingevuld, Travailleur non salarié en alleen bij Local (geen idee wat dat inhoudt) kreeg ik bij de goedkoopste mogelijkheid 28 euro pppm.

Toen maar bij Rechercher "Formule Pleine Santé Hospitalisation" ingetikt. Dat levert veel items op, maar niet jouw formule. Zou je misschien de link naar dat contract hospitalisation even kunnen geven?

avatar#5810
lexsmit
Berichten: 0
Reacties: 4

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#34 Geplaatst: 2012-05-22 21:16:56

Nounounou Ludique, de lengte van de teen blijkt weer eens omgekeerd even-

redig aan de lengte van 't lontje.

Uw "sorry" van 11/V vond ik niet voldoende, vind ik nog steeds niet voldoende om de mist die u verspreidt te rechtvaardigen.

Peter.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#35 Geplaatst: 2012-05-23 07:24:55

Dank je wel, Lex, ik heb het goed bekeken, maar ik moet bekennen dat ik het niet helemaal begrijp. Ben je dan dus volledig verzekerd voor alle ziekenhuiskosten (à charge 0 €) en betaal je alleen specialisten, anesthesisten en medische voorzieningen (voorzover boven de Secu) zelf?

Misschien is dat precies wat Aat wil: volledige vergoeding van de ligkosten en de rest voor eigen rekening, voorzover de Secu die niet vergoedt.

Wel vind ik het vreemd dat deze formule niet bij de vier overige wordt genoemd en dat er geen premie bij wordt vermeld. En nogmaals: word je bij MACIF op je zeventigste uit de verzekering gegooid?

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#36 Geplaatst: 2012-05-23 09:37:15

Net als Bosbess had ik wat moeite met de website van Macif. Je kan de gewenste pagina niet benaderen via de menu's van de Macif website, maar wel via google of de link van lexsmit er direct naar toespringen. Ik denk dus dat het "contrat Hospitalisation" een oude formule van macif is die niet meer gepropageerd wordt want ze zullen er wel te weinig aan verdienen. Wat me ook opviel was dat je de premie voor deze formule niet op de site kan vinden. Dit is wel de verzekering die mij zou passen dus ik ga maar eens bij een regiokantoor van macif langs.

Aat

avatar#5810
lexsmit
Berichten: 0
Reacties: 4

#37 Geplaatst: 2012-05-23 17:57:41

Aat,

Ik ben benieuwd naar het resultaat van je bezoek aan de Macif, ik hoop dat je je ervaringen met ons wil delen.

Lex