Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe komt de nieuwe president aan de naam " Hollande" ?

Auteur Bericht

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#0 Geplaatst: 2012-05-10 15:47:28

Het is mij nog niet bekend hoe de nieuwe president aan de naam Hollande is gekomen. Wellicht zijn er al mensen die zich daarin hebben verdiept. Of heb ik iets gemist de afgelopen tijd ?

Ben benieuwd, Corinne

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2012-05-10 17:28:09

Nou U bent wel erg nieuwsgierig dat U dat vier keer vraagt.

Hoe komt Hollande aan zijn naam, nou, ja, ehhh, hoe komt Hare Majesteit Koning Beatrix aan haar naam Van Oranje Nassau?
Daarvoor gaan we even terug in de tijd;
In 1544 stierf Réne van Chalon, zoon van Graaf Hendrik van Breda, die in 1530 van zijn kinderloos gestorven oom Filibert van Chalon, het soevereine en in naam onafhankelijke vorstendom Orange (Oranje) erfde, een groot aantal bezittingen in de provincie France-Comté.
René is de eerste die zich Prins van Oranje mocht noemen en door bezit van dit prinsdom een soevereine vorst was.
Deze Réne liet al zijn bezittingen na aan de elfjarige Willem van Nassau, en deze verwierf daarmee de titel Prins Willem van Oranje Nassau.
De Lijfspreuk van de Prins was;
Je maintiendrai l'honneur, la foy, la loi de Dieu, du Roy, de mes amis et moy.
Meester Fransen heeft waarschijnlijk ergens ver weg banden met de Fransen, zoals Jaap de Vries die met de friezen heeft, Jefrey Bakker waarschijnlijk uit een bakkersfamilie komt, jetje groenteman uit de groentetuin, jan visser spreekt voor zich en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Toen het verplicht werd een achternaam te gaan gebruiken, koos menigeen lukraak snel een naam, en de bekendste is natuurlijk Gerrits oftewel Gerritszoon.
Misschien was zijn grootvader wel tulpenkweker ;-) (of waren die tulpen er toen nog niet?)

Cees.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2012-05-10 17:42:09

François Hollande stamt af van protestante Nederlanders die in de 16e eeuw de Nederlanden ontvluchtten om aan de massale slachtingen van de godsdienstoorlogen te ontkomen. Hier vind je het verhaal.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2012-05-10 18:49:31

Dank aan Bosbess voor de bronvermelding. Ik had het al eerder ergens anders gelezen.

Technisch gesproken is hij dus een "omgekeerde Hugenoot". 

Als eveneens "rebelse protestant" van oorsprong doet deze afkomst mij deugd. 

Een reden temeer om hem het voordeel van de twijfel te geven.

Steven

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2012-05-10 19:04:16

Gelukkig is deze president atheïst, misschien komt er dan nog wat van de laïcité in F.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2012-05-10 19:19:46

Eigenlijk vond ik Sarkozy "pas très catholique".....

Steven

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#6 Geplaatst: 2012-05-10 20:22:01

Het verhaal waar Bosbess naar verwijst vind ik maar een raar verhaal:

<Ainsi trouve-t-on le premier Hollande dans le Nord de la France en 1569. Ancêtre du nouveau président, il était valet de meunier. Selon Serge Raffy, les aïeuls de François Hollande sont des protestants qui ont fui la Hollande au milieu du 16è siècle pour échapper aux massacres des guerres de religion. Ces rebelles calvinistes se sont réfugiés par centaines dans les environs d'Arras, se sont convertis au catholicisme et ont pris le nom de Hollande pour se reconnaître entre eux>

Calvinisten die Nederland ontvluchten om zich in Frankrijk tot het RK te bekeren...? dat hadden ze ook in Nederland kunnen doen.

Destijds waren er in Frankrijk 'massacres des guerres de religion' maar nog niet in Nederland. Tot 1567 was Margaretha van Parma de landvoogdes en pas daarna begon de vervolging onder Alva van de protestanten.


avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2012-05-10 20:27:02

Ik wilde net bosbess gaan bedanken voor haar prachtige verhaal, bedankt hoor Henri, alles weer naar de filistijnen ;-)

Zo neemt de vraag van Corinne toch een interesante wending.

Ik ga hier ook eens rondvragen.

Cees.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2012-05-10 22:47:15

Henri, het Bloedplakkaat van Karel V dateert van 1550. Daarin werd op het drukken, schrijven, verspreiden en bezitten van ketterse boeken en afbeeldingen, het bijwonen van ketterse bijeenkomsten, het prediken van het protestantse geloof en het huisvesten van ketters de doodstraf en verbeurdverklaring van alle goederen gesteld. De inquisitie bracht vele ketters op de brandstapel.

De Beeldenstorm vond plaats in 1566, de 80-jarige oorlog begon in 1568. Er was dus wel degelijk aanleiding voor de latere familie Hollande om de Nederlanden in 1569 te verlaten. De woorden massaslachtingen en godsdienstoorlogen in het verhaal zijn wellicht niet helemaal correct, maar er was zeker al tientallen jaren sprake van bloedige godsdiensttwisten en van vervolging door de inquisitie. Wikipedia geeft een aardig beeld.

Voor geïnteresseerden is Het Geuzenboek van Louis Paul Boon aan te bevelen. Dan kan je eens zien wat ze elkaar (van beide kanten) in die tijd in naam van god allemaal aandeden. De afgesneden neuzen en oren en de uitgestoken ogen zijn niet van de lucht! Het had dan ook geen zin voor de familie Hollande om zich in de Nederlanden tot het katholieke geloof te bekeren, want dan liep je weer gevaar van de kant van de protestanten.

In Frankrijk was het Edict van Nantes, waarbij protestanten een zekere vrijheid van godsdienst kregen, in 1569 nog niet uitgevaardigd. Dat gebeurde pas in 1598. De familie Hollande, kennelijk alle troebelen zat, besloot pragmatisch zich aan te passen aan de meerderheid in Frankrijk en bekeerde zich tot het katholicisme. Het is inderdaad frappant, dat toen in 1685 door Lodewijk XIV het Edict van Nantes werd herroepen, vele protestanten Frankrijk weer moesten ontvluchten, waaronder ook mijn voorouders. Dat lot werd de inmiddels katholieke familie Hollande bespaard.

En net als veel nakomelingen van Hugenoten is ook François Hollande een atheïst. De voorouders zouden zich omdraaien in hun graf...


avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2012-05-10 22:56:31

Interessante theorie.

De relatie tussen het nazaat zijn van Hugenoot en atheïst worden ontgaat mij maar atheïst zijn pleit niet in het nadeel van Hollande.

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#10 Geplaatst: 2012-05-11 06:47:45

Dag Steven, er bestaat geen relatie tussen het een en het ander. Wat ik met m'n laatste zinnen wilde zeggen is dat deze Hugenoten alles opgaven en met gevaar voor hun leven met hun kinderschaar huis en haard verlieten om zich in soms heel verre buitenlanden te vestigen, tot in Zuid-Afrika toe. Niet niks in die tijd. Dat alles voor het volgens hen ware geloof. Ze konden niet vermoeden dat vele van hun nakomelingen een paar eeuwen later helemaal geen geloof meer zouden hebben.

Hetzelfde geldt uiteraard voor katholieken als de toenmalige familie Hollande, maar die liggen met hun atheïstische nakomeling François ongetwijfeld rustiger in hun graf, omdat ze zich kennelijk destijds al niet zo druk maakten over welk het ware geloof was. Ze kozen in hun nieuwe vaderland simpelweg voor de comfortabelste sociale positie. Dankzij die keuze hoefden zij na de herroeping van het Edict van Nantes Frankrijk niet te ontvluchten en heet, ruim vier eeuwen later, onze nieuwe franse president François Hollande. Dat doet me deugd en niet alleen omdat hij atheïst is.

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#11 Geplaatst: 2012-05-11 08:57:27

Merci , Bossbes, Henri Bik en anderen, voor jullie snelle en uitgebreide antwoorden, dat scheelt weer een heel gezoek op internet. Natuurlijk vermoede ik al dat geloofsvervolging de oorzaak zou kunnen zijn dat het ontstaan van deze naam in Frankrijk.

Weer een interessant (?) onderwerp om aan te snijden te komende 5 jaar.

Corinne