Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

de peuk van de boekhouder

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2012-05-14 08:35:20

Zaterdag was er een uitzending over de Nederlandse wietpas op het 20h.

Ben benieuwd wanneer er iemand opstaat die eens niet teveel gerookt heeft en de rechter erbij haalt, hadden we niet lang geknokt om niet op ras, kleur, of godsdienst de toegang niet meer geweigerd te worden?

Lijkt me grappig de Ollanders de camping te verbieden zonder campingpas, of boulangerie zonder broodpas.

Overigens, 19 % van de fransen rookt cannabis, waarvan 4.7 milj regelmatig en naar schatting (cijfers bestaan niet) 1 tot 2 miljoen alleen maar (ong 10-15 per dag)

Op een pakje sigaretten zit 58% heffing, sigaretten leveren de staat dus flink wat miljoenen kasgeld per dag op.

Een gram cannabis (ongeveer een stickie) kost de gebruiker 5euro20, accijns en tva levert de staatskas een slordige 44 miljoen per dag, als ze tenminste ergens ter wereld zo slim waren om accijnzen te gaan heffen op de deze rookwaar.

Ik wist het wel als ik Hollande was, in twee jaar van de staatsschuld af.

Zestien miljard per jaar!

Cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2012-05-17 01:22:12

Tja, was het maar zo simpel gesteld met de wereldeconomie...

Maar blijkbaar zijn daar de zogenaamde ethische bezwaren rond volksgezondheid en maatschappelijk gedoe mee in conflict. (en in dit geval terecht lijkt me)

hoe dan ook; er wordt uit alle macht gepoogd om een rechtszaak uit te lokken over de wietpas want alle Nederlandse Coffeeshophouders vinden de regel discriminerend. Echter: de wet is via een slimme omweg een lokale verordening waardoor er eerst sprake moet zijn van overtreding voordat er geprocedeerd kan worden.

En daar zit 'm het lepe. Er is eerst een waarschuwings-regeling, dan een boete-regeling en vervolgens een sluitings-regeling.

alvorens een Coffeeshophouder dus überhaupt kan procederen moeten alle 'regelingen' doorlopen zijn. Dat kost energie, tijd en geld. En dan moet het proces nog beginnen. Bovendien is het daarmee heel lastig om als collectief te opereren. Dus de derving van kosten rust op de enkeling die alle regelingen heeft getrotseerd en die kan daarna ook nog eens als enkeling voor de proceskosten opdraaien. 

Er is dus heel goed nagedacht over dit wetsvoorstel (waarschijnlijk is er geleerd van de eerdere wetgeving rond roken in kleine cafe's.)

Ik heb de discussie stomtoevallig nauw kunnen volgen maar ben geenszins betrokken partij op welk front dan ook (ben alleen tabaks verslaafd ;)

v.w.b de link met Frankrijk (en deels mijn betrokkenheid in de discussie) Wij zitten dicht aan de noordgrens. Ik spreek relatief vaak jongeren hier uit de omgeving die graag 'een dagje Maastricht deden', zo'n twee en half uur rijden van hier. Jongeren en oudere jongeren uit alle lagen van de maatschappij. Er is 1 algemene deler tussen al die verschillende mensen; ze vinden het allemaal een discriminerende regel die totaal niet past in hun visie op een verenigd Europa.

De discussie dat legaliteit in NL versus illegaliteit rond wiet in FR net zo goed een discrepantie is in die Europese gedachte zal ik hier niet gaan verwoorden nu....

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#2 Geplaatst: 2012-05-17 13:16:26

Cees heeft gelijk: drugs moet je legaliseren en met accijns belasten.

Dan brengt het geld op ipv het politie- en justitieapparaat onnodig te belasten.

De strijd tegen drugshandel is net zo ineffectief als destijds de strijd tegen drankhandel in de VS tijdens de drooglegging.

Het werkt zelfs averechts want sinds Adam van de appel at is het verboden fruit het lekkerste, vooral jonge mensen proberen graag iets wat verboden is.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#3 Geplaatst: 2012-06-21 17:28:35

Gelukkig is er eindelijk een politicus die marihuana wil legaliseren, nog niet in Europa maar wel in Uruquay