Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Geef mij toch maar de Autoroute du Soleil

Auteur Bericht

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#0 Geplaatst: 2012-05-19 06:59:04

Voor de echte Cote d’Azur ganger doemt zich soms wel eens de vraag op, of je nou naar een plaats als Nice altijd de Autoroute du Soleil moet nemen of dat het via Italie, Zwitserland en Duitsland sneller is. Jaren geleden al kreeg ik toen als antwoord dat als je ergens een stop wilt maken onderweg de alternatieve route totaal niet aantrekkelijk is; het eten in Zwitserland/Duitsland is niet goed, terwijl in de buurt van Lyon is het echt feest. Ik heb de alternatieve route dan ook doorgaans weten te vermijden, maar die paar keer dat ik min of meer gedwongen was hem te nemen, heb ik daar verkeerstechnisch geen spijt van gehad. Zelf nooit files ervaren, maar dat schijnt ook wel tegen te kunnen vallen.

Deze keer was het weer zo ver. Ik was met mijn ouders mee naar Straatsburg gereden. Vervolgens een autootje gehuurd en om daar vandaan naar Nice toe te rijden, is door Zwitserland rijden gewoon sneller, dus ik moest wel weer. Ook dit keer geen files, maar wat is het verder toch een vervelende weg. Duitsland is saai en vlak, vervolgens heeft Zwitserland wel wat mooie bergen, maar ze lijken ook allemaal op elkaar, dan is dat stuk bij Milaan (net als de stad zelf) helemaal afschuwelijk en zodra je in de buurt van de kust komt, heb je allemaal van die prachtige tunnels, maar jeetje ik ben ook geen 20 meer en dat is me toch een potje vermoeiend rijden. Zelfs zo vermoeiend dat ik besloot om maar een stop in San Remo te maken en er te slapen.

 

Iemand als ik die dus momenteel slechts 1 keer per jaar vanuit Azie naar Europa komt, ervaart veranderingen met een zekere schrok. Dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Je zult ook mij soms wel eens horen over goede oude tijden, maar om nou te zeggen dat alles achteruit gaat, nee dat zeer zeker niet! Zo valt het mij al enige tijd op dat men in Frankrijk door de jaren heen steeds vriendelijker wordt aan de Cote d’Azur. Ook hier in San Remo waren de receptioniste van het casino en het hotel extreem behulpzaam. Verder liep ik een restaurant binnen dat er vrij leeg uit zag, maar het had wel mijn geliefde carpaccio di manzo op de menu kaart staan, dus wilde ik er perse eten. Het eten was er overigens fantastisch. En de baas liet me allemaal zaken proeven die volgens hem di casa waren.

Nou is mijn indringende vraag, of deze vriendelijkheid te maken heeft met een vorm van economische stress? Of is hij echt? Het kan natuurlijk ook zijn dat anderen het helemaal niet met me eens zijn, dan hoor ik dat ook graag!


avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-05-19 11:04:34

Leuk verhaal, Felix. Ik moest er ook wel even om lachen. Want de titel (conclusie) luidt: Geef mij toch maar de Autoroute du Soleil en dan vraag je je op het eind af, waar de door jou ondervonden vriendelijkheid mee te maken heeft.

Ik vind Fransen in de horeca vrijwel altijd heel vriendelijk, beleefd en voorkomend, uiteraard met een enkele uitzondering, maar dan liggen ze in de stress. En daar zit hem nu de kneep: die grote aires met reataurants langs de autoroute du soleil worden 's zomers overspoeld door vele (niet allemaal) ongeduldige, onbeschofte en nauwelijks een woord frans sprekende toeristen, die haast hebben, luidkeels te kennen geven dat alles zo idioot duur is, wc's goor achterlaten enzovoort. Als eenmalige bezoekster kan ik daar al niet tegen, laat staan wanneer je als eigenaar of personeel daar dagelijks mee te maken hebt.

Toen ik nog in NL woonde, reisde ik altijd in één dag via de Autoroute du Soleil naar Frankrijk. Maar ik nam steevast mijn lunchpakket mee. Op die manier kon ik pauzes houden op kleine aires zonder restaurant en toeters en bellen. Dan heb je rust en met niemand iets te maken, behalve met mensen die daar ook komen om even een kwartiertje bij te komen en hun benen te strekken. M'n hondje zorgde altijd wel voor een praatje en dan ga je uitgerust en opgewekt weer verder. Dat kan ik je voor de volgende keer van harte aanbevelen.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#2 Geplaatst: 2012-06-12 05:08:31

Sorry bosbess, maar mijn verhaal was nog niet afgelopen! Pas na deze post zal de titel je duidelijk worden.

Ik begrijp precies wat je bedoelt met de door jou omschreven ellende op de Autoroute du Soleil, maar ook daar is zo veel verbeterd de afgelopen jaren. Met de komst van MacDonalds bij diverse pompstations, heeft de Autogrill zich ook gerealiseerd dat het eindelijk eens goed voer moet hebben. Als je met kleine kinderen reist, dan is die Autoroute echt het einde. Ze hebben namelijk overal kinderzitjes en niet dat er slechts 1 of 2 zijn die uit een achterkamertje tevoorschijn moeten worden gehaald. Nee, gewoon 10 op een rijtje. Verder is er ook altijd een speelplaats. Duits/Zwitsers perfectionisme nu ook in Frankrijk en precies daar waar je het zien wilt.

Goed, ik moet toch ook nog even wat kwijt over mijn verblijf aan de Cote d’Azur. Na een nacht San Remo heb ik een week in de buurt van Nice doorgebracht. Het gaat daar (financieel) toch echt niet goed. Waar ik me 3 jaar geleden nog sterk afvroeg, hoe het toch mogelijk was dat het er nog zo druk was, terwijl de crisis al in volle gang was, zag je nu toch duidelijk dat toeristen wegbleven. En inderdaad de nog altijd toenemende vriendelijkheid van de Fransen. Ik ken nog al wat Hollanders die in de Cote wonen en die waren het allemaal met me eens. We vroegen ons verder af, of het te maken zou hebben met de crisis. Dat werd uiteraard niet ontkend, maar verder had men daar de indruk dat er sprake is van een soort wisselwerking namelijk door vriendelijker te doen tegen toeristen doen ze ook vriendelijker terug en zo kom je gewoon verder in het leven.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-06-12 07:51:09

Sorry Felix, maar je verhaal over de MacDonalds doet mijn afschuw van die mega-aires alleen maar toenemen. Ik heb nooit begrepen dat mensen na urenlang in een auto te hebben gezeten uitstappen en dan ergens naar binnen gaan om opnieuw te gaan zitten en zich vol kalorieën te stouwen waar vrijwel geen energieverbruik tegenover staat. In plaats van eens lekker de benen te strekken in de buitenlucht, een slok te nemen uit een meegebrachte fles water en een broodje uit het vuistje te eten. En dan die arme kindertjes! Die hebben uren in zo'n autokinderzitje opgesloten gezeten en worden dan vandaar overgebracht naar een zitje van McDonalds. Lekker makkelijk, dat wel, maar gezond? Die zouden, net als de ouders, buiten moeten rondrennen met een stuk brood in hun hand.

En dan ook nog MacDonalds! Voor een goed begrip: ik ben daar geen principiële tegenstander van. Vorig jaar dus eens samen met mijn dochter na vele jaren weer eens zo'n ding in Alès binnengestapt. Het zou immers zo verbeterd zijn? Ik bestelde een Big Mac, mijn dochter iets van kipnuggets. Sfeer 0,0 dus gingen we buiten op het terras zitten. De kip bleek vis te zijn, ook goed, of liever gezegd, gewoon niet lekker. De Big Mac smaakte net als 20 jaar terug, niet onaardig. Maar als je twee keer had gekauwd had je al een dikke pap in je mond en voelde je je als een gans die zo'n gemalen voermassa naar binnen krijgt geduwd. Kortom, eens maar nooit meer!

Samen met jou kan ik dus zeggen: geef mij maar de Autoroute du Soleil, maar dan wil ik wel op mijn eigen benen staan en niet op de poten van de stoelen van MacDonalds of van welke vreetschuur dan ook. 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2012-06-12 09:16:26

Bonjour Bosbess,

Ik ben het helemaal met je eens over die aires. Waarom gewoon niet even lekker rondlopen en een beetje bewegen? Die aires hebben meestal ook een soort speel/sport/oefenveldje met wat klimdingen die kinderen leuk vinden.

Persoonlijk ben ik anti-autoroute. Duur en vervelend. Ik neem liever de secundaire wegen. Heerlijk onthaasten. Prachtige landschappen, rustieke dorpjes, rustig tempo en je kunt stoppen waar je wilt.  Nu er dankzij de GPS geen kaart meer hoeft te worden gelezen loopt ook je huwelijk niet langer gevaar. Natuurlijk duurt de reis langer, maar voor mij geldt toch "de mooiste weg is onderweg". De besparing vanwege geen tol en lagere brandstofprijzen besteed ik aan een overnachting in zo'n lekker ouderwets hotelletje. 

Oh ja, over McDonalds. Af en toe kom ik daar wel eens, bijvoorbeeld als ik op een ander tijdstip dan de heilige Franse 12:00-14:00 iets wil eten. Net als jij vind ik de Big Mac niet lekker, verbazingwekkend dat die slappe hap het vlaggeschip van de McDonalds keten is. Als je weer eens wat moed hebt verzameld zou je gewoon de kale hamburger of cheeseburger kunnen proberen. Een stuk goedkoper en naar mijn bescheiden mening beter eetbaar, hoewel ook dat relatief is natuurlijk.

Salutations, Jos

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2012-06-12 13:17:48

Nieuwsgierig als ik ben, zal ik mij dus maar weer een keertje naar de nieuwe (derde!) MacDo in Alès begeven om te "genieten" van een kale hamburger of een cheeseburger (allebei tegelijk kan ik niet op, dus een van beide laat ik inpakken).

Ik ben het helemaal met je eens Jos, dat als je gewoon op vakantie reist, de secundaire wegen veel aangenamer zijn. Maar als je, zoals ik vroeger, in je eentje gewoon uit NL naar zuid-LDF moet (met hondje en met kat in kooi) om daar zes maanden te verblijven, dan zit er weinig anders op dan dat in één dag te doen. Dat lukt via alternatieve routes niet. Sommige mensen verklaarden me voor gek, maar ik zag het gewoon als een lange dag werk als chauffeur.

Eén keer kreeg ik op de terugweg in noord-LDF plotseling een lekke band op een heel ongelukkige plaats. Auto toch maar aan de kant, kattenkooi, koffer, tassen op de vluchtstrook gezet, reservewiel tevoorschijn gehaald (zo'n klein thuiskomertje), auto opgekrikt enz. Al die tijd raasden de auto's voorbij, niemand die stopte. Net toen ik het reservewiel er op had, stopte er een auto met twee noordafrikaanse mannen. Ze stapten uit en vroegen of ze konden helpen. Ze draaiden de moeren goed vast, legden het kapotte wiel in de auto en hielpen met inladen van kat en bagage. Ze schudden hun wijze hoofd toen ze hoorden dat ik nog helemaal naar NL moest en adviseerden me om ergens te overnachten. Maar dat kon niet met hond en kat in kooi. Na ze hartelijk te hebben bedankt, ben ik uiteindelijk met een gangetje van 80 km per uur (harder mag niet met zo'n wieletje) na een reis van totaal 15 uur thuisgekomen. Sommige vrachtwagens knipperden met hun lichten om me te beduiden harder te rijden, maar dan zette ik mijn knipperlichten aan. Dat begrepen ze waarna ze me voorbijreden.

De volgende dag heb ik meteen een groot reservewiel besteld...

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2012-06-12 14:49:32

Rebonjour Bosbess,

Nu, laat in de toekomst je mening maar horen over de kale hamburger en/of cheeseburger. Hoe dan ook, ook als je hem oneetbaar blijkt te vinden blijft niettemin de financiele schade beperkt ;-)

En ja, reizen met huisdieren, het blijft een uitdaging. Dat je met een kat in een mandje liever niet wilt overnachten kan ik me voorstellen. Een hond levert in dat opzicht minder problemen op, mits je van tevoren bij het hotel even zekerstelt dat honden toegestaan zijn.

Wij hebben zelf een Leonberger en dat soort honden is GROOT. Op één van onze reizen van FR naar NL belde ik onderweg naar een hotelletje om een overnachting te reserveren. Geen probleem, maar die hond, was die erg groot? Ik mummelde wat in de trant van "moyen" en de kamer werd gereserveerd. Bij aankomst kwam de receptioniste direct van achter de balie aanstormen, richting hond. Ik vreesde al het ergste, maar de dame was in één klap verliefd op onze "gros peluche". Dus dat kwam helemaal goed.

Op de kamer was er een soort lage klerenkast met schuifdeur, ingebouwd onder het schuine dak. Even later was deze ingenomen door de hond, die innig tevreden vanuit dit geimproviseerde hondenhok de kamer in keek, en daar de hele nacht heerlijk heeft liggen slapen. Zó knus had hij het thuis niet eens! Ongetwijfeld één van zijn plezierigste reis-overnachtingen.

Salutations, Jos

avatar#10115
Caroline
Berichten: 0
Reacties: 12

#7 Geplaatst: 2012-07-23 21:07:04

Aangezien wij bij voorkeur 's nachts rijden (lekker rustig bij Parijs, erg prettig met een grote aanhangwagen) hebben wij geen last van drukte op de aires. Zo tegen de ochtend zijn we dan op de A77 bij 'Le jardin des arbres' waar we, samen met slechts enkele hele vroege vogels genieten van een warme bak.

Oh ja, en bij gebrek aan kinderen hoeven we ook noooit in de schoolvakanties te gaan. Dat scheelt ook.

Dus: geef mij toch maar de autoroute de l'arbre.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2012-11-01 11:33:47

Inmiddels eindelijk eens (zonder dochterlief) neergestreken bij de nieuwste MacDonald's in Alès (pal naast het nieuwe ziekenhuis...). Alleen al het met grote zorg zo smakeloos mogelijk uitgezochte moderne meubilair (ik hou van modern) beneemt je bijna iedere trek. Ook een middelbaar echtpaar, "gezellig samen uit eten" uit papiertjes en kartonnetjes, bood geen eetlust opwekkende aanblik. Maar ik was er dus voor een test en bestelde een gewone hamburger, een kaasburger en een kartonnetje cola.

Inderdaad, anders dan de bigmac, vormen deze burgers geen kleffe deegbal in je mond en zijn ze best te eten. Tot mijn verbazing kon ik ze ook nog allebei achter elkaar op, zodat ik niet met een pakje brood naar huis hoefde.

Testresultaat: in noodgevallen prima te eten, in ieder geval stukken beter dan de bigmac.