Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dakramen plaatsen

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2012-05-20 18:07:03

Beste forumleden,

heren klussers,

een paar weken geleden hadden wij het in deze rubriek over dakramen, vooral de vergunnningen, maar zijdelings kwamen ook een paar technische vragen aan bod. 

Ik heb in de tussentijd alles wat ik uit mijn praktijk hierover wist samengesteld in een stuk over dakramen, in de wandeling meestal Velux genoemd; dit heb ik aangevuld met de meest recente informatie op het internet.  In mijn stuk heb ik bijzondere aandacht besteed aan een punt dat in de handleidingen en websites van de fabrikanten meestal te kort komt:

       Het plaatsen van een dakraam in een traditioneel (Frans) dak.

Ik heb het stuk hier geplaatst.

Een aantal andere Frankrijk-klussers heeft zijn inputs gegeven en me ook op punten gewezen waar beter uitleg nodig was. Ik hoop dat zo een stuk tot stand is gekomen waaraan iedereen, die an dit karwei begint, iets heeft.

Uiteraard ben ik dankbaar voor verdere aanvullingen/vragen/suggesties.

Vivent les bricoleurs!

Christian von Klösterlein

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-05-22 09:32:37

Dag Christian, petje af voor dit degelijke stuk vakwerk, zowel in het echt als op schrift! Ik heb het helemaal doorgelezen en uiteraard begrijp ik er lang niet alles van, maar het ziet er uit als een gedegen en fraai geïllustreerde handleiding voor de handige doe-het-zelver. En het uiteindelijke resultaat is in één woord AF! Ik zal in voorkomende gevallen anderen hier zeker op wijzen. Bedankt.

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#2 Geplaatst: 2012-05-22 15:16:57

Christian,

Een heldere en uitvoerige omschrijving. Alle hulde.

Ik heb eens een Veluxraam laten plaatsen. Daarbij heeft men een fout gemaakt waar ik nog steeds last van heb (namelijk wat lekkage). In jouw omschrijving wordt volgens mij te weinig aandacht geschonken aan de oorzaak van dit probleem. Misschien zou je daar een paar zinnen aan kunnen wijden.

Het betreft de hoogte van het raam ten opzichte van de dakpannen. In mijn geval is het raam te laag geplaatst (=te veel naar binnen), waardoor de loodslab (aan de lage zijde van het raam) een soort kuiltje vormt waar regen in blijft staan.

Volgens mij was dat makkelijk te verhelpen geweest wanneer het raam wat meer naar buiten zou zijn geplaatst. Je ziet dat pas wanneer het kader met de loodslabben wordt geplaatst, maar dan zit het raam al vast. Degene die het bij mij geplaatst heeft liet het zo en pas bij de eerste flinke regenbui kwam het probleem te voorschijn.

Het hoogteverschil tussen het vaste raam en de dakpannen (of de panlatten) zou aangegeven moeten worden.

Zelf moet ik nog steeds een keer het raam losmaken en wat hoger (=verder naar buiten) plaatsen.

Han