Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Toekomst autoentrepreneur

Auteur Bericht

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#0 Geplaatst: 2012-05-22 19:46:04

op het forum is al een aantal keren het voortbestaan van de regeling autoentreprise ter sprake gekomen. Voor de verkiezingen werd er getwijfeld over het voortbestaan van de regeling in het zicht van de overwinning van Hollande.

Op het net duikelde ik het volgende op:

Dans une lettre datée du 29 mars 2012, François hollande répond à un courrier du président du mouvement des Auto-entrepreneurs.
François Hollande le rassure en confirmant la position qu’il a déjà annoncée, sa volonté de ne pas supprimer ce régime mais de le modiffier. Il explique pourquoi cela lui semble nécéssaire.

La Rréponse de François Hollande:

Monsieur le Président,

C’est avec la plus grande attention que j’ai pris connaissance de votre courrier en faveur du maintien du statut de l’auto-entrepreneur et vous en remercie vivement.

Comme vous, je considère que le régime de l’auto-entrepreneur a permis de conforter la création d’entreprises, dans un contexte économique difficile. Certains salariés ont ainsi disposé d’un complément de revenus et, quel que soit leur âge, pu créer leur propre activité professionnelle.

En ce sens, ce régime a répondu à une attente. Mais, comme tout nouveau dispositif, sont apparues à l’expérience des limites voire des dérives qu’il convient de prendre en compte.

Ainsi, selon une étude de l’INSEE, près de 40 % des personnes qui se lancent dans l’auto-entreprise ne créeront pas d’activité effective.

Par ailleurs, ce statut a conduit à créer dans certains secteurs, une concurrence déloyale avec les professionnels de droit commun, notamment du commerce et de l’artisanat, soumis à des règles sociales, fiscales mais aussi à des normes différentes.

Enfin, il reste peu protecteur socialement, notamment en matière d’accès aux droits à la retraite.

Pour autant il n’est nullement dans mon intention de le supprimer. En revanche, il me semble donc nécessaire d’y apporter des adaptations que j’entends engager en concertation avec les organisations représentatives, dans le respect du dialogue social qui est pour moi un préalable à toute évolution législative, dans les domaines qui touchent au droit du travail, à l’économie, aux entreprises.

En tout état de cause, il convient de maintenir la possibilité à tous ceux qui souhaitent entreprendre, de lancer leur projet et ainsi vérifier la pérennité de leur activité économique.

Je vous prie d’agréer, Monsieur le Président, l’assurance de mes sentiments les meilleurs.

François HOLLANDE

Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt in de nieuwe regelgeving. +

Ruud

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2012-05-22 21:34:04

Ik roep al een jaar jaar dat het statuut van auto-entrepreneur niet deugt. We hebben inmiddels al drie rondes reparatiewetgeving gehad sinds de introductie in 2009, laat de vierde van Hollande maar komen. Ik zie ook wel nut voor dit statuut voor een heel beperkte groep, maar de grote meerderheid van bestaande auto-entrepreneurs moeten maar weer afwachten hoe knellend de nieuwe regels worden.

En voor iedereen (anders dan een gepensioneerde of student met een kleine bijverdiensten zonder ambities) die nu nog overweegt om auto-entrepreneur te worden: doe dat nou niet!

Wim

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#2 Geplaatst: 2012-05-22 23:28:55

Dag Wim,

je lijkt Cato wel! ( die eindigde al zijn redes met: 'overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.' net zolang tot hij zijn zin kreeg).

Het moet echter helder blijven, autoentrepreneur is één van de vormen waarop je in Frankrijk aan de slag kan gaan. Inderdaad vooral bij kleine omzetten, zonder veel overheadkosten, om toch nog fatsoenlijk wat centen te verdienen.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-05-23 07:08:31

Een paar weken geleden, Hollande was net tot president gekozen, deelde een medewerker van de Kamer van Koophandel mij mee dat hij juist die ochtend had gehoord dat Hollande het auto-entrepreneurschap zou handhaven. Het betreft veel te veel mensen, zei hij, en daarom kan hij het gewoon niet maken om het op te heffen. Wel zullen er strengere voorwaarden aan worden gesteld. Hij dacht overigens niet (maar was niet zeker) dat de micro-entreprise social-fiscal in die nieuwe maatregelen zou worden meegenomen. Volgens hem bestond de micro-entreprise namelijk al veel langer dan de auto-entrepreneur en is het alleen de laatste vorm van ondernemen die problemen heeft veroorzaakt.

Zelf zou ik me kunnen voorstellen, me even verplaatsend in Hollande, dat hij alle auto-entrepreneurs gaat verplichten om zich als micro-entreprise te laten inschrijven. Als je dat met behulp van de Kamer van Koophandel doet, is het vrij eenvoudig en kost het maar 112 euro (50 voor de KvK en 62 voor het handelsregister). Maar ik ben ook maar een leek en we zullen dus maar weer afwachten.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2012-05-23 08:25:48

Ik ga niet alle negatieve punten van het auto-entrepreneurschap hier herhalen (zie een stuk of 8 blogs over dit onderwerp op www.francofiel.nl). Er zijn inmiddels vele honderdduizenden auto-entrepreneurs, dus opheffen lijkt me inderdaad meer problemen te veroorzaken dan op te lossen.

Ik verwacht dat er aanpassingen komen in twee richtingen:

1.Concurrentievervalsing. De verstandige weg zou zijn het dereguleren van alle kleine bedrijfsinschrijvingen en het zo veel mogelijk opheffen van vestigingseisen zoals dat in NL in de jaren negentig is gedaan (en dan tegelijk maar alle 8 verschillende kamers van inschrijving met elkaar fuseren). Ik vrees echter van deze president precies het omgekeerde: verdergaande regulering van de auto-entrepreneur, zodat hij niet of nauwelijks meer te onderscheiden is van de entreprise individuelle

2. Misbruik. Het is juist het belastingregime 'micro social/fiscal' wat opening biedt aan misbruik, met name het gebruik van het goede Franse sociale vangnet, zonder aan de kosten daarvan bij te dragen. Oftewel: niet of zo weinig mogelijk werken en toch gedekt zijn tegen allerlei sociale risico's. Ik verwacht dat het micro social/fiscal, als het al niet helemaal verdwijnt, zodanig zal worden ingeperkt dat het nauwelijks meer te onderscheiden zal zijn van het micro classique.

En zoals Cato ten aanzien van Carthago, blijf ik herhalen: Doe het nou niet, als startende onderneming. Bespaar je de onzekerheid en kies voor het solide Franse statuut van entreprise individuelle, in plaats van de auto-entrepreneur.

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2012-05-24 07:57:18

Goeiemorgen Wim, op 18 januari jl schreef je hier (het ging over chambres d'hôte):

"3. Indien je op basis van je persoonlijke omstandigheden beide bovenstaande varianten (1. bijverdienste, 2. auto-entrepreneur0, bb) niet interessant vindt, dan kun je een entreprise individuelle inschrijven (bij de Chambre de Commerce) en dan kiezen voor een van beide micro-régimes (classique of social/fiscal). Het verschil tussen beiden kun je elders op deze website lezen. Je komt dan in het (zeker bij lage omzetten) gunstige RSI-systeem voor ziektekostenverzekering  en pensioen en je hoeft geen andere ziektekostenverzekering aan te houden.  Je draagt dan 13% van de omzet af aan de overheid..."

en verder:

"Een entreprise individuelle die vrijwillig heeft gekozen voor één van de microregimes wordt ook wel micro-entreprise genoemd. In principe betaal je per kwartaal (dus een percentage van de omzet van dat kwartaal), het eerste jaar is dat een schatting, die in het tweede jaar wordt verrekend. Je kunt ook uitstel van betaling in het eerste jaar vragen, maar dan betaal je dubbel in het tweede jaar."

Iemand die zich het bovenstaande en al je andere waarschuwingen ter harte heeft genomen, zich als entreprise individuelle heeft laten inschrijven en daarbij heeft gekozen voor het regime micro-social/fiscal moet nu hierboven lezen dat niet zozeer het auto-entrepreneurschap zelf een probleem vormt als wel het regime micro-social/fiscal. Dat is voor een normaal mens niet meer te bevatten.

Betekent dat dat zo iemand met zijn "solide Franse statuut van entreprise individuelle" alsnog in de problemen kan komen? Wat houdt micro-classique eigenlijk in en wat is het verschil met het régime réel? (Ik heb gezocht, maar kom er niet uit.) 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2012-05-24 09:30:03

Beste Bosbess,

Ik heb dit ook allemaal niet bedacht, hoor! Ik beschouw de auto-enmtrepreneur nog altijd als het verkeerde ambtelijke antwoord op het probleem van de entreprise individuelle, namelijk de nodeloos ingewikkelde inschrijfprocedure (dat geldt niet voor ELKE bedrijfsactiviteit, maar wel heel veel!). Van de twee hoofdproblemen van de auto-entrepreneur, concurrentievervalsing en misbuik sociale vangnet (er zijn er meer maar die laat ik hier maar even achterwege), wordt het probleem van concurrentievervalsing opgelost door inschrijving als entreprise individuelle. Daarmee is ook het imagoprobleem voor ene flink gedeelte opgelost waar veel auto-entrepreneurs mee kampen en ook de problemen die auto-entepreneurs hebben met buitenlandse opdrachtgevers.

Dan blijft het misbruik over. Het microregime is een systeem waarbij je geen boekhouding hoeft bij te houden, maar een vast bedrag van je omzet mag aftrekken aan bedrijfskosten, ongeacht hoe hoog die kosten in werkelijkheid zijn. Het microregime kent drie groepen van bedrijfsactiviteiten (commerce, service en professions liberales). Welke bedrijfsactiviteit precies in welke groep valt, is een andere discussie. Over de overgebleven theoretische winst, na aftrek van dat vaste percentage aan kosten, moeten sociale lasten en belasting worden betaald. Hoe die berekeningen precies gaan wil ik best uitleggen, maar hier zijn de uitkomsten:

- voor Commerce: afdracht van 13% van de omzet (max omzet = €83.200/jaar)

- voor Service: afdracht van 23% van de omzet (max omzet: €33.300/jaar)

- voor de meeste (niet alle!!!) proflib's: afdracht van 30,5% van de omzet (max omzet: €33.300/jaar).

Met die afdrachten heb je aan je belastingplicht als ondernemer voldaan, krijg je een basis ziektekosten- en arbeidsongeschiktheidsverzekering en bouw je pensioen op. Tot nu toe is dit allemaal hetzelfde, of je nu kiest voor het micrregime social/fiscal of het microregime classique.

De twee belangrijkste verschillen tussen beide systemen zijn:

- micro social/fiscal: GEEN minimum afdracht, GEEN pensioenopbouw als de omzet lager is dan ongeveer €23.000/jaar voor commerce en ongeveer €13.000/jaar voor services en proflibs (de precieze getallen voor 2012 moet ik nog eens opzoeken)

- classique: minimum afdracht van ongeveer €1950/jaar voor een éénpersoonshuishouden en ongeveer €3800/jaar voor een tweepersoonshuishouden (hogere bedragen in geval van afhankelijke kinderen) en ALTIJD opbouw pensioen.

Het echte probleem zit hem dus in het feit dat onder het micro social/fiscal GEEN minimum afdracht bestaat. Dus: geen of nagenoeg geen omzet maken, maar toch gebruik maken van het sociale vangnet. Veronderstel dat je een gezin vormt van twee personen, dan betaal je dus in het micro classique minimaal ongeveer €300/maand, waar je al die sociale voorzieningen voor krijgt. Vergelijk dat eens met Nederland, waar een ziektekostenverzekering alleen voor twee personen al zo'n €300/maand kost. Ik vind het microregime classique dan ook heel redelijk en daarmee de juiste keuze. Echter, als je opstart kan het lastig zijn om daarvoor te kiezen omdat je die €3800 in het eerste jaar niet kunt betalen en dan zou je kunnen beginnen met het micro social/fiscal. Maar beschouw dat dan als startsubsidie, niet als een wenselijke permanente situatie. Juist omdat de minimale afdrachten van het micro classique heel redelijk zijn, laadt een ondernemer die na het eerste opstartjaar blijft kiezen voor het micro social/fiscal de verdenking op zich dat hij zich wil ontrekken aan zijn verplichting bij te dragen aan de kosten van het sociale vangnet, terwijl hij er wel van wil profiteren. En helaas blijkt die verdenking in veel gevallen niet zonder grond. Het kan niet anders of daar zullen beperkingen aan worden gesteld, óók voor de entreprises individuelles. Het kan zo niet langer.

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#7 Geplaatst: 2012-05-24 11:29:35

Dankjewel Wim voor je uitleg. Ik nam je helemaal niets kwalijk hoor, maar ik begreep er even niets meer van. Ik had uit wat je op 18 januari schreef helemaal niet het idee gekregen dat je met een keuze voor micro-social/fiscal iets minder sociaals deed. En ik blijf van mening dat er al heel wat kaf van het koren zou worden gescheiden, als auto-entrepreneurs hun onderneming zouden moeten omzetten naar een entreprise individuelle (met de keuze zoals die nu bestaat). Die inschrijving (hoewel ik die niet zo ingewikkeld vind) zal volgens mij vele niet-serieuzen tegenhouden.

Maar zoals je al aangeeft: wij gaan er niet over en we wachten het dus allemaal maar weer rustig af.

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#8 Geplaatst: 2012-06-07 09:24:02

Wim focust het voornamelijk op de fiscale en sociale afdrachten; buiten het feit zijn er voor beiden instituten belangrijke nadelen:

1. afdracht aan Chambre de Commerce

2. geen recht op subsidies

3. belasting foncieres des Metiers

Voor een startende ondernemer zijn dat uitgaven die als een barriere kunnen werken; beter is in mijn ogen (als het kan) om gewoon als particuliere te beginnen en bij voldoende omzet door te groeien naar een van de instituten.

Voor de rest moet mij van het hart dat frankrijk net als veel andere zuidelijke landen een verstikkend klimaat heeft geschapen voor ondernemers zowel in regelgeving voor de onderneming als voor sociaal:fiscaal wetgeving.

Dit terwijl iedereen het eens is dat de nieuwe ondernemingen die motor van de economie is.