Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Plus-value

Auteur Bericht

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#0 Geplaatst: 2012-05-30 09:10:09

Een vriend van me is bezig zijn huis in Frankrijk te verkopen. Het is een maison secondaire dus er zal belasting op de plus-value worden geheven.

Wim meldt op zijn website:

Winstbelasting bij verkoop tweede huizen versoepeld +++ De nieuwe president François Hollande zal de taxe sur la plus-value bij de verkoop van résidences secondaires weer terugdraaien naar het oude regime van 2004: vrijstelling na 22 jaar i.p.v. de dit jaar van 15 naar 30 jaar verhoogde periode +++

Uit dit bericht is het niet duidelijk of dit al is "versoepeld" of dat hij het "weer zal terugdraaien" Weet iemand hier het fijne van?

De notaire vraagt nu om stukken die aantonen welke verbouwingen er zijn gedaan en de betreffende facturen van artisans en betalingsbewijzen. Dit alles ter bepaling van de plus-value. Een procedure die ik al eerder heb meegemaakt.

Mijn vriend wordt door in Frankrijk werkende Nederlandse makelaars geadviseerd om alle facturen betreffende verbouw in te leveren, dus ook de bonnetjes van de Brico etc. Uit mijn vorige ervaring (2006) weet ik dat dit soort zaken absoluut niet wordt geaccepteerd. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het beleid dienaangaande versoepeld is. Heeft iemand hier ervaring mee?

René

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2012-05-30 09:22:59

Nee, het is een voorstel van Hollande, niet meer. Op dit moment geldt nog altijd de regel die op 1 februari van dit jaar is ingegaan, waarin de betaalverplichting is opgerekt tot 30 jaar. Zelfs als Hollande vaart zou maken met dit specifieke voorstel (ik denk niet dat hij haast gaat maken met verkiezingsbeloftes die minder geld gaan opleveren voor de overheid), dan zie ik dat zeker niet meer in 2012 geimplementeerd worden.

De niet genoemde Nederlandse makelaar in Frankrijk moet zich diep schamen! Uitsluitend en alleen facturen van erkende bouwbedrijven komen voor aftrek van de winst en dus verlaging van de taxe de plus value in aanmerking. Dat is al jaren zo en dat is vandaag zo en dat zal ook in de toekomst zo blijven. Klaarblijkelijk is deze makelaar niet in staat tot zelf nadenken: als je ook bonnetjes van de Gamma en al zijn equivalenten toestaat dan open je een sluis aan misbruikmogelijkheden (de bonnetjes van de Brico van de buurman...), controlemechansmes (met de bijbehordende hordes nieuwe ambtenaren) en lagere belastingopbrengsten waar echt helemaal niemand in Frankrijk op zit te wachten. 

Wim

avatar#8864
madou
Berichten: 0
Reacties: 17

#2 Geplaatst: 2012-06-29 08:15:30

ook bonnen van brico-winkels worden geaccpteerd bij belasting-aftrek. Als het niet om enorme bedragen gaat, wordt het er bij geteld, dat is mijn eigen ervaring

Madou

avatar#8965
steinz
Berichten: 0
Reacties: 13

#3 Geplaatst: 2012-06-29 08:27:29

de nieuwe regeling van hollande is nog niet ingevoerd. dat kan ook nog duren omdat er dan tegelijkertijd heel wat andere regelingen moeten worden aangepast.

voor bouwmaterialen geldt dat zij alleen meetellen wanneer deze zijn geleverd door een ambachtsman die ook enig werk heeft verricht. 

bij een verkoopprijs boven E 150.000 per persoon moet door niet ingezetenen een fiscaal vertgenwoordiger worden aangesteld voor het opstellen en indienen van de aangifte plus value. dat kost heel wat. onder dit bedrag doet de notaris het en ook gratis.

let er op dat je niet een dure vertegenwoordiger neemt of opgedrongen krijgt.

ton steinz

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#4 Geplaatst: 2012-07-09 20:47:04

Wat mijn ervaring is met de verkoop, dat brico bonnetjes e.d worden absoluut niet geaccepteerd.

Een ander punt is, dat de berekening van de plus value, die normaliter door de notaris wordt gedaan , door de belastingdienst niet wordt geaccepteerd als het te betalen belastingbedrag meer 10.000 euro is. De berekening moet dan worden gedaan door een onafhankelijk buro(lees de belastingdienst) die daar ook nog een 1200 euro voor berekend met dezelfde uitkomst als de notaris, zodat het te betalen in bedrag in % hoger uitkomt de berekeningen hieer op het forum.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2012-07-09 21:42:40

Ho, ho. Wat nauwkeuriger met de feiten.

Inderdaad moet een buitenlander bij de berekening van de plus-value een représentant fiscal in de arm nemen bij verkopen met een waarde van meer dan € 150.000. Het is niet de belastingdienst die laat controleren, maar banken of speciale instellingen. De laatste zijn nogal berucht om hun gestrengheid en hoge tarieven.

Lees het na op de site.

Wim

avatar#10109
interwood
Berichten: 0
Reacties: 1

#6 Geplaatst: 2012-07-17 13:18:44

URGENT aktie tegen Hollande plus-plus-value plan vakantiehuis & discriminatie dd 2012.07.17
Wie steunt onze groep om juridische aktie te gaan voeren bij Franse en Europees parlement [en desnoods bij Europees Hof Straatsburg] tegen de megalomane en discriminerende plus-plus-value plannen van Hollande om de Franse markt van tweede huizen te gaan vernietigen.
aanmelden kan via: edgar.blumenthal@gmail.com 
Er is al een franse vertegenwoordiger gevonden.

details
Hollande is van plan buitenlandse bezitters van Franse vakantiewoningen extra sociale premies te laten betalen over de verkoopwinst, de taxe sur la plus-value. Deze winstbelasting bedraagt nu 19% voor buitenlanders die hun Franse vakantiehuis verkopen en daarbij winst behalen. De nieuwe regering wil dat buitenlanders naast de 19% belasting OOK 15,5% sociale premies gaan betalen, zodat de heffing op de winst uitkomt op <<34,5%>>.
NB.1 op korte termijn en wellicht later nog hoger
NB.2 Buitenlanders kunnen geen beroep doen op Franse sociale diensten , maar in hun eigen land.

De maatregel zou moeten ingaan als deze wordt goedgekeurd door het Franse parlement. De nieuwe heffing voor buitenlanders moet dit jaar € 50 miljoen opbrengen en in 2013 € 250 miljoen. [Sic zie de stijging..]
Onder de vorige regering onder leiding van Nicolas Sarkozy werd de taxe sur la plus-value al recent in 2011 verzwaard door de periode waarover de belasting moet worden betaald, te verlengen van 15 naar 30 jaar....

Als de markt door wanbeleid daalt ontvangen we dan ook terug?
Wie protesteert mee tegen deze discriminatie en zorgt dat het stopt? We betalen al genoeg in Frankrijk en aan Europa.

edgar blumenthal

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#7 Geplaatst: 2012-07-17 14:05:19

Ik denk niet dat het veel zin heeft.

1. Er worden door elk nieuwe President na zijn aantreden heel veel proefballonnetje opgelaten, waarvan er vele sneuvelen als het op uitvoering aankomt. Ik ben nu aan mijn vierde president bezig en ik maak me niet meer druk, totdat de nieuwe wet in het staatsblad staat.

2. Je kunt ook redeneren dat buitenlandse eigenaren tot nu toe een subsidie hebben gekregen t.o.v. de arme Franse eigenaren van vakantiehuizen. Immers, Fransen betalen 35%, buitenlanders maar 19% taxe de plus value. Discriminatie van de FRANSEN!

3. Het argument van de sociale lasten snijdt niet veel hout. Er zijn meerdere belastingen (micro-régime, micro-BIC, micro-BNC) waar buitenlanders en Fransen tegen hetzelfde tarief belast worden en waar ook een component aan sociale lasten in zit. Inderdaad, iedereen die huur ontvangt en daarover belasting betaalt volgens het micro-BC susteem betaalt al een stukje sociale lasten, zonder in Frankrijk op het sociale vangnet te mogen rekenen en inderdaad, die betaalt dus ook al dubbel.

Kortom, succes met de juridische aktie, maar ik weet wel een paar kansrijker doelen...

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2012-07-17 17:01:00

Zoals?

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2012-07-17 19:31:41

Ik ook, Wim, ik ook.

't Valt me op dat onderwerpen als deze nogal hoog zitten bij buitenlanders in Frankrijk. Hoe komt dat toch ?

Als je 't niet kunt betalen, doe 't dan niet. Iets als "If you're asking the price of a Rolls-Royce, you can't efford it" (het werkelijke citaat is me even ontschoten).

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#10 Geplaatst: 2012-07-17 21:33:50

@Peter,

U vraagt "hoe komt dit toch?" en stelt direct daarachteraan "als je het niet kunt betalen, doe het dan niet". Welnu, ik kan u uitleggen hoe dit komt, en tegelijkertijd aantonen dat dit niets te maken heeft met iets kunnen betalen.

Het geheim zit erin, dat men er normaal gesproken van moet kunnen uitgaan dat de overheid een betrouwbare (zaken)partner is. Men wil zijn vertrouwen kunnen schenken aan de overheid, er van uitgaand dat die overheid er is voor haar onderdanen, en dat derhalve een billijke behandeling gewaarborgd is. Dat lijkt mij overigens een redelijk uitgangspunt in een moderne democratie.

Wat nu gebeurt met de plus-value regeling is een stuitend voorbeeld van een overheid die niet betrouwbaar is. Een overheid die tijdens het spel de regels verandert. En dat heel berekenend ten koste van een groep die zowel makkelijk te pakken- als electoraal oninteressant is. Jawel, de buitenlander met bezit in Frankrijk. Discriminatie in optima forma. Als Wilders dat in NL flikt is het land (en dit forum) te klein. Doch als dit in FR gebeurt zie ik van u een vergoelijkende reactie.

Als de FR overheid plus-value maatregelen wil treffen is dat haar goed recht. Maar dan wél voor nieuwe gevallen, die dan gewapend met  alle (nieuwe) feiten hun eventuele aankoopbeslissing voor een 2e huisje in FR kunnen (her)overwegen. Goedwillende mensen die jaren geleden op basis van de toen geldende regels hun bezit hebben verworven nu ineens voor het blok zetten, is op zijn minst onfatsoenlijk, om het woord diefstal niet te gebruiken.

Het past natuurlijk wel bij de kleur van de nieuwe regering. Bezit is verdacht en eigenaren mogen blij zijn dat ze er met een belastingaanslag vanaf komen in plaats van te sneuvelen onder de guillotine. Een prima signaal naar de buitenwereld op het moment dat je eigen economie op klappen staat. En dan straks heel verbaasd zijn als geen enkel bedrijf of gefortuneerd persoon zich nog in FR wil vestigen. Maar goed, dat kun je dan altijd weer oplossen door bedrijven te verbieden om mensen te ontslaan. *zucht*

Salutations, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#11 Geplaatst: 2012-07-17 21:34:26

Nee, het onderwerp zit niet hoog bij buitenlanders in Frankrijk. Deze buitenlanders wonen er en hebben bij verkoop van hun résidence principale geen last van de taxe sur la plus-value. Het gaat om niet in Frankrijk wonende Nederlandse gelukkige bezitters van een vakantiehuis(je) in Frankrijk, die bij verkoop winstbelasting gaan betalen, nu ook nog te vermeerderden met de sociale belasting (geen sociale premie) van 15,5%. Toetsing aan de Europese regelgeving bij dit laatste is inderdaad dringend gewenst.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2012-07-17 22:12:00

En jawel, daar gaan we weer. 't Is allemaal de schuld van de politiek, vooral van de linkse kerk.

Jos, weest getroost : 'n "betrouwbare overheid" is 'n contradictio in terminis en dat heeft niets, helemaal niets met links of rechts te maken.

Wim, jij beschikt vast over statistieken. Ik vraag je : welke onderwerpen scoren 't hoogst op dit forum ? Ik gok op respectievelijk doch ex aequo klussen, geldzaken en de kroeg.

Peter.

P.S. 'n Stukkie touw in de watersportwinkel kost drie, vier keer de prijs van datzelfde stukkie touw in 'n bergbeklimmerswinkel. Dat heeft weinig met onbetrouwbare leveranciers of detaillisten te maken maar alles met marketing. Mensen met bootjes hebben geld, bergbeklimmers niet.

avatar#10115
Caroline
Berichten: 0
Reacties: 12

#13 Geplaatst: 2012-07-18 16:25:21

Ik zwerf al geruime tijd op de site rond en heb er al veel interessante en bruikbare informatie gevonden. Aangezien dit onderwerp mij direct raakt, heb ik besloten me nou maar eens te registreren. Mijn uiteenzetting is wat lang, maar hopelijk wil een ieder zich er doorheen worstelen, want het schetst de problemen, die de plus-plus-value voor de 'gewone' 2e huizenbezitter oplevert.

Mijn man en ik hebben in 2009 (vlak voor de crisis) een 2e woning gekocht in de Morvan, met het plan daar over een jaar of wat te gaan wonen. Over een aantal jaar zou er een zekere geldsom vrij komen, waarvan we dan tot aan ons pensioen van zouden kunnen leven, als we daarbij dan ook nog wat werkzaamheden zouden verrichten om ook wat brie op je stokbroodje te kunnen leggen. Om die reden begonnen wij alvast een handeltje op te zetten, in de hoop dat deze dan over een paar jaar zou draaien.

We namen een hypotheek op het Franse huis, die zouden we (grotendeels) met de overwaarde uit de Nederlandse woning aflossen.

We gingen driftig aan het bricoleren, deden alles zelf (zonder aannemers, dus geen facturen) en verbouwden ons huis met beaucoup d'amour tot onze langgekoesterde droom.

NB. Wij zijn geen bankdirecteuren met een wereldinkomen en vette bonussen, maar 2 hardwerkenden met een doorsnee salaris en een tussenwoning. We kunnen dit betalen. Dit om op voorhand de reactie 'als je het niet kunt betalen, moet je het niet kopen' te ondervangen

De inkt onder het koopcontract was nog niet droog, of de crisis barste los. Het potje geld verdampte, bijna geheel, als sneeuw voor de zon. Evenals de jarenlang droom om in Frankrijk te gaan wonen, die viel in diggelen. Omdat deze 2e woning nu geen 1e woning zal gaan worden, hebben we met veel pijn in ons hart besloten onze droom te koop te zetten. Niet omdat we het niet meer kunnen betalen, maar omdat het een wel héél dure vakantiewoning is.

Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar andere opties en vonden een bedrijfspand met woning, die wij zonder hypotheek konden kopen. Zonder hypotheeklasten heb je minder kosten in de maand en kun je de overstap dus eerder wagen. Met het geld dat we van de verkoop van de huidige 2e wonig overhielden, zouden we de verbouwing van het nieuwe pand kunnen bekostigen. We deden een bod en na wat ge-heen-en-weer werd dat geaccepteerd. De voorlopige koopovereenkomst zou volgende week getekend gaan worden.

Toen kwam kort geleden het bericht dat de plus-value omhoog werd gegooid. Een simpel rekensommetje leerde dat we nu geen geld zouden overhouden aan de verkoop, maar dat we geld moeten toeleggen. Zelfs als de vraagprijs betaald zou worden, aangezien we al onze verbouwingskosten niet kunnen aftrekken. Er zou dus niets overblijven voor de nieuwe plannen.

In allerijl hebben we het bod ingetrokken. De makelaar (Nederlander in Frankrijk)viel zowat van de chaise. Wat bleek: bij de Franse makelaars was het bericht van de verhoging van de plus-value nog helemaal niet doorgedrongen. Terwijl het hier in NL zelfs in een aantal kranten stond.

We zijn zonder meer bereid om belastingen te betalen waar dat nodig is: fonciere, habitation, kijk-en-luistergeld, allemaal prima. Middels de peages en accijnzen betalen we mee aan het onderhoud van de wegen die we berijden en noem maar op. Maar dat onze hele (overigens beperkte) winst verdampt door het heffen van een sociale belasting, terwijl wij helemaal geen gebruik maken van de Franse sociale voorzieningen (we dragen immers alles al af in NL) wil er bij mij niet in.

En natuurlijk begrijpen wij dat dit in weze een luxe-probleem is. Er zijn mensen die hun 1e woning niet eens kunnen betalen. Maar het is evenzogoed een probleem.

Los daarvan denk ik dat je allerlei malafide praktijken in de hand werkt. Er zal bijvoorbeeld vaker een flink bedrag 'onder tafel' worden bedongen. Verder verwacht ik dat de huizenmarkt gierend in de remmen zal gaan.

Dus wie is er nou uiteindelijk bij gebaat?

avatar#10115
Caroline
Berichten: 0
Reacties: 12

#14 Geplaatst: 2012-07-18 16:28:48

Nog even een nabrander.

Mogelijk ten overvloede, ik kan mij helemaal vinden in het verhaal van Advizeurpiet.

Uiteindelijk voer je een wijziging in bijv. het Wetboek van Strafrecht ook niet met terugwerkende kracht in.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#15 Geplaatst: 2012-07-18 16:32:57

De verhoging voor buitenlandse eigenaren van Franse vakantiehuizen voor de taxe de plus value bij verkoop binnen 5 jaar is VOORGESTELD verhoogd te worden van 19% naar 34,5%. Dat is een VOORSTEL, nog geen wet! Als je vandaag je huis verkoopt, wordt 'slechts' 19% taxe de plus value geheven.

Geen idee of het echt wet gaat worden of zo ja per wanneer die ingaat.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#16 Geplaatst: 2012-07-18 16:44:50

Ja andere Wim, "wie wind zaait zal storm oogsten."

Peter.

P.S. Caroline lijkt me dus 'geluk' te hebben.

avatar#10115
Caroline
Berichten: 0
Reacties: 12

#17 Geplaatst: 2012-07-18 16:50:10

Ik weet dat het nog geen wet is, maar om de echte financiële problemen te voorkomen hebben we toch het bod maar ingetrokken. Paniekvoetbal? Mogelijk, maar ik heb geen zin om in 'Een dubbeltje op zijn kant' of 'Uitstel van executie' terecht te komen. Daar hebben we veel te hard voor gewerkt.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#18 Geplaatst: 2012-07-18 19:05:57

Wat de andere Wim ook meldt: de taxe sur la plus-value is helemaal nog niet verhoogd. Het is nog steeds 19% voor de buitenlanders. Wel is per 1 februari j.l. de afbouwtermijn verhoogd van 15 naar 30 jaar. Als de Assemblée nationale met het voorstel akkoord gaat om buitenlanders ook sociale belasting te laten betalen over de verkoopwinst, dan pas moet je die 34,5% betalen.

Jullie handelwijze lijkt inderdaad op paniekvoetbal, gebaseerd op slordige informatieverwerking.


Wim

avatar#10115
Caroline
Berichten: 0
Reacties: 12

#19 Geplaatst: 2012-07-18 21:08:32

Hoe dan ook, wij wilden het risico niet nemen.

Ons huis is niet 1-2-3 verkocht, en met die nieuwe plannen van de regering, zal dat nu zeker nog een hele tijd duren, wij zijn niet de enigen die aan paniekvoetbal doen.

Stel nou dat die plannen werkelijkheid zouden worden, we zouden het compromis de vente al getekend hebben en de 7 dagen bedenktijd zijn allang voorbij. Dan hebben wij toch ècht een probleem.

Zodra duidelijk is dat die plannen niet doorgaan zien we wel weer. Hoe zei oma dat ook alweer: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Mijn oma was een wijze vrouw...

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#20 Geplaatst: 2012-07-19 07:23:12

Bonjour Caroline,

Zou het niet mogelijk zijn een verandering in  het plus-value belastingregime als ontbindende voorwaarde in het compromis de vente op te nemen? Met andere woorden, als na het tekenen van het compromis de vente de fiscale situatie zodanig zou wijzigen dat je bij de definitieve overdracht de veel hogere plus-value zou dreigen te moeten betalen, de verkoop alsnog niet doorgaat?

Ik ben zelf onvoldoende terzake kundig, maar Wim van T die hierboven reeds heeft gereageerd weet hier ongetwijfeld een deskundig antwoord op.

Salutations, Jos

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#21 Geplaatst: 2012-07-19 08:49:12

Natuurlijk kan dat en het is helemaal niet zo gek bedacht. Maar als ik de adviseur zou zijn van de koper zou ik dat categorisch afwijzen. De taxe de plus value is een verplichting van de verkoper aan de Franse overheid, waar de koper helemaal buiten staat. Waarom zou de koper dat risico overnemen?

Wim

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#22 Geplaatst: 2012-07-19 13:38:48

Als de FR overheid plus-value maatregelen wil treffen is dat haar goed recht. Maar dan wél voor nieuwe gevallen, die dan gewapend met alle (nieuwe) feiten hun eventuele aankoopbeslissing voor een 2e huisje in FR kunnen (her)overwegen. Goedwillende mensen die jaren geleden op basis van de toen geldende regels hun bezit hebben verworven nu ineens voor het blok zetten, is op zijn minst onfatsoenlijk, om het woord diefstal niet te gebruiken.

Jos,

Je hebt helemaal gelijk, maar ik vermoed dat dit soort acties (wereldwijd) nog maar het begin zijn. We gaan nog zaken krijgen als een eenmalige kapitaalsheffing van 20% voor iedereen die meer dan 100.000 Euro bezit. En denk niet dat je er mee wegkomt door je geld cash onder het matras te bewaren, want er komt ook een dag dat iedereen zijn geld op de bank moet zetten, omdat binnen een week alle bankbriefjes ongeldig worden verklaard. Echt, er is geen economische groei meer, niemand die straks nog geld wil lenen aan de door jou omschreven onbetrouwbare overheden en het geld zal uiteindelijk toch ergens vandaan moeten komen. Zou dit in Duitsland ook kunnen?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#23 Geplaatst: 2012-07-19 13:45:08

Helaas is het een idée-fixe om van de overheid te verwachten dat ze nieuwe belastingmaatregelen alleen opleggen aan nieuwe gevallen. Wat dacht je van de wegenbelasting? Eventuele verhogingen of verlagingen gelden voor ALLE op dat moment rijdende auto's. Idem voor loonbelasting. Wou je nieuwe loonbelastingtabellen alleen van toepassing verklaren voor afgestudeerden die net aan hun baan beginnen?

Kortom, als de Franse overheid geld nodig heeft en de taxe de plus value is daarvoor een goede melkkoe, dan kan Hollande zo lang en zoveel blijven melken als hij wil, zolang het Franse Parlement het goed vindt en hij geen Europese verdragsregels overtreedt. Ik heb tot nu toe nog geen overtuigend argument gelezen waarom deze nieuwe taxe de plus value Europse verdragen zou overtreden.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#24 Geplaatst: 2012-07-19 13:58:47

Ja andere Wim, voor jouw "zolang het Franse Parlement het goed vindt" verdien je de Prijs voor de Intelligentste Opmerking van de Week.

Peter.

P.S. Was Sarkozy 'links' toen hij de Franse 's buitenlands verblijvende Hallydays wilde 'pakken' ? Neen toch, of heb ik iets gemist ?

En Dr Aäron Païs was ook 'n ras-VVD'er toen hij als minister op OC&W studenten wilde uitkleden, 'n geintje dat vandaag in Het Noorden herhaald wordt.

Ons geheugen is kort, veels te kort en selectief bovendien. En onbetrouwbare overheden zijn van alle gezindten.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#25 Geplaatst: 2012-07-19 14:58:30

@Felix,

Ik ben het hélemaal met je eens. Persoonlijk ben ik er zelfs van overtuigd dat minimaal de Europese economie, en misschien zelfs de wereldeconomie op klappen staat. Clowns als Barroso, van Rompuy, Merkel, Hollande, enzovoort geven mij écht niet het vertrouwen dat dit goed gaat komen. Integendeel.

Oplossing voor dit probleem: een eigen domaine met voldoende grond voor groententuin en wat diertjes, euro's van de bank halen en fysiek goud en zilver kopen en zelf opslaan, zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak, stoken op hout en een eigen waterbron. Betere voorbereidingen kan ik niet bedenken. Doch ik houd mij aanbevolen voor suggesties.

Salutations, Jos

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#26 Geplaatst: 2012-07-19 15:03:55

Jos, vergeet een hek, dubbelloops gereedschap, waakhond, rijpaard, en regenwateropvang niet.

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#27 Geplaatst: 2012-07-19 19:23:31

Sinds mijn oorspronkelijke vraag is hier heel wat besproken, maar ik kom er toch weer even op terug.

De compromis de vente is inmiddels getekend en nu doemt de taxe sur le plus-value op. Er is sprake van een sci die haar enige vastgoed verkoopt. Dat vastgoed is in 1993 al gekocht. In 2000 zijn de aandelen door mijn vriend overgenomen voor een prijs die ca 7 x de oorspronkelijke aanschafprijs van het vastgoed was. Nu verkoopt de sci dat vastgoed weer voor ca 15 x de oorspronkelijke aanschafprijs. Vooralsnog lijkt het erop dat de plus value dus ca 14 x de oorspronkelijke aanschafprijs is (afgezien van de nog te accepteren investeringen). Het lijkt redelijk dat er rekening wordt gehouden met de investering die in de aandelen van de sci is gedaan, maar zeker is dat nog allerminst. Momenteel is overigens nog onbekend of de vorige eigenaren van de sci zijn belast voor de plus-value.

Heeft iemand hier ervaring mee? Ik ben zeer benieuwd.

René

avatar#10115
Caroline
Berichten: 0
Reacties: 12

#28 Geplaatst: 2012-07-19 20:06:46

Hallo Jos,

Da's misschien wel een goed idee, ik zal het 'in de groep gooien' als mijn man terug is uit LDF. Hij staat daar momenteel een setje stoflongen op te lopen met het slopen van een plafond (ondanks stofmasker en -bril).

Maar ik kan me inderdaad ook voorstellen dat de verkoper hier nou niet bepaald op zit te wachten. En zelfs als deze accoord zou gaan, dan is ons huidige huis nog steeds niet verkocht en kan het plus-plus-value-spook ons nog steeds verrassen.

Maar bedankt voor de tip. Wie weet....

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#29 Geplaatst: 2012-07-20 15:08:22

@Jean-Paul,

Dank voor de aanvulling. De waakhond heb ik maar voor paarden ben ik bang, dus dat rijpaard zal er nog even niet komen. Misschien een ezeltje? Whatever, vergeleken met deze voorbereidingen ben ik slechts een zielige amateur :-)

Salutations, Jos

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#30 Geplaatst: 2012-07-22 23:34:15

ik heb er weinig verstand van dit soort zaken maar stel ik heb een huis gekocht voor € 100.000,- en voor €50.000,- opgeknapt daarna verkocht voor €200.000,- betaal je dan over €50.000,- of over € 100.000,- belasting?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#31 Geplaatst: 2012-07-23 00:03:46

over €50.000=verkoopprijs minus aankoopprijs minus aftrekbare kosten.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#32 Geplaatst: 2012-07-23 06:13:59

??? Dat hangt er maar vanaf. Of Wim moet bedoelen dat die verbouwingskosten in z'n geheel aftrekbaar zijn.

Z'n gedachtegang klopt, die 50.000 misschien.

Peter.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#33 Geplaatst: 2012-07-23 08:58:21

Inderdaad, die €50.000 zijn uitsluitend aftrekbaar indien het facturen bedragen van een in Frankrijk erkende aannemer of artisan. Voor zelfknuselaars is er geen aftrek behalve de standaard forfetaire aftrek van €15.000 die iedereen krijgt.

Wim

avatar#10101
Inge de keer
Berichten: 0
Reacties: 2

#34 Geplaatst: 2012-07-23 10:14:56

Kan iemand uitleggen of er nog voorwaarden verbonden zijn aan destandaard forfetaire aftrek van € 15.000. En is dit bedrag per persoon of per. Transactie verkoop. Onze makelaar heeft hier niets over verteld. 

Inge 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#35 Geplaatst: 2012-07-23 18:12:03

Ik vrees dat hier enkele zaken door elkaar worden gehaald. De forfaitaire aftrek voor iedereen is 7,5% (voor bijvoorbeeld notariskosten), als de kosten hoger zijn mogen deze worden opgevoerd. De vaste aftrek van € 1000 is per 1 februari j.l. geschrapt. Waar die € 15.000 vandaan komt is mij niet duidelijk. De som komt wel voor in de documentatie, maar dan gaat het om onroerend goed met een waarde tot € 15.000 waarover bij verkoop geen taxe sur la plus-value behoeft te worden betaald.

De uitgevoerde werken kunnen worden opgeteld bij de aankoopprijs via een forfait van 15% (als het huis ten minste vijf jaar in bezit was) of de werkelijk gemaakte kosten. Werken die zijn uitgevoerd in een huis dat korter dan vijf jaar in bezit was, kunnen via een forfait van 22,5% worden opgevoerd. De travaux moeten inderdaad zijn uitgevoerd door erkende ondernemingen. Bonnetjes van Brico-winkels worden al jaren niet meer erkend.

De heffing wordt uiteraard per transactie berekend.

Wie is die makelaar die niets over de taxe wist te vertellen? Lijkt me vrijwel onvoorstelbaar.

Het artikel over de 'plus-value' is hier op de site te vinden.

Als je bij google.fr zoekt en de trefwoorden 'calcul plus-value immobilière' intikt, krijg je tal van berekeningsmachines, die je belasting (nu nog 19% voor buitenlandse bezitters van Franse vakantiewoningen) precies berekenen.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#36 Geplaatst: 2012-07-23 18:36:43

Oeps, Wim, je hebt gelijk, ik heb twee getallen door elkaar gehaald. Sorry. Zoals jij het beschijft is het helemaal juist!

Wim

avatar#10115
Caroline
Berichten: 0
Reacties: 12

#37 Geplaatst: 2012-07-23 20:50:37

Sorry, maar hier viel mijnoog op :'Ook in geval van echtscheiding zijn de twee ex-partners vrijgesteld.'

 

Dat betekent dus, dat als ik zou scheiden van mijn Kloris, we bij verkoop geen taxe sur la plus value hoeven te betalen?

Hmmm, dat biedt perspectieven... Effe scheiden en daarna weer in het huwelijksbootje stappen, hou je er nog een leuk feestje aan over ook.

Of zie ik dat te simpel.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#38 Geplaatst: 2012-07-23 21:10:52

Sorry hoor, maar als ik Kloris zou heten en met zo'n calculerende echtgenote blijk te zijn getrouwd, zou ik de rechter onmiddellijk verzoeken dit huwelijk te ontbinden, om overigens onmiddellijk daarna met 'n oprechtere dame in 'n ander huwelijksbootje te stappen.

Bah, en dat voor 'n paar rotcenten.

Peter ("Waer ter werelt &c &c", men leze de Gijsbrecht van Joost van den Vondel. U weet wel, die van de Vondelstraat).

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#39 Geplaatst: 2012-07-24 10:10:18

Dat is natuurlijk het eerste wat iedereen denkt, Carolien, als je zo'n rare zin leest. Ik tenminste wel. Het water moet je tot aan de lippen staan, wil je daar echt toe overgaan, maar ik vraag me toch af wat de redenering achter zo'n uitzondering zou kunnen zijn. Waar heb je dit trouwens gelezen?

Van één ding kunnen we wel uitgaan: het is niet bedoeld om echtscheidingen te promoten. Zelfs Hollande zal niet willen dat mensen uit elkaar gaan, zodat hij ze dan als alleenstaande zwaarder kan belasten. Maar wat zit er dan in 's hemelsnaam achter?

Ik heb dus maar eens gegoogled op "Exceptions taxe sur la plus-value", maar wat ik ook las, de echtscheidingsuitzondering heb ik niet kunnen vinden. Ook niet onder "Uitzonderingen op... enz.".  Wel las ik o.a. dat iemand die gehandicapt is en daardoor zijn huis moet verlaten om naar een verpleeghuis te gaan, deze taxe ook niet hoeft te betalen (onder tig voorwaarden). Misschien kunnen jullie overwegen elkaar eens flink met de botte bijl te lijf gaan...

avatar#10115
Caroline
Berichten: 0
Reacties: 12

#40 Geplaatst: 2012-07-24 21:42:20

Heel jammer, P’Homme de la Terre, dat je niet tussen de regels door kunt lezen en meteen wat ongenuanceerd van wal steekt. Ik heb nog verwoede pogingen gedaan een smiley met knipoog bij de tekst te plakken, maar helaas...

Die 'paar rotcenten' waar jij het over hebt, betreffen een heel jaarsalaris. Ik weet niet hoe jij in je slappe was zit, maar voor ons is dat dus een hele klap geld. Omdat ik het forum nog niet heel lang volg, weet ik ook niet of je permanent in LDF woont en mogelijk dus nooit met deze belasting te maken zult krijgen. Maar wij dus wel.

Overigens ben ik helemaal niet van plan mijn kerel aan de kant te zetten. Hij was wel heel verbaasd toen ik hem vertelde over deze al of niet interessante mogelijkheid, maar voelde niet meteen de behoefte om me in te ruilen.

En die botte bijl... ach dat geeft zo'n troep ;-)

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#41 Geplaatst: 2012-07-24 21:45:45

En het heeft ook geen zin om die kerel aan de kant te zetten. Want ontheffing van de taxe de plus value in geval van scheiding is een mythe. Een hardnekkige mythe, nergens in de Franse wet te vinden...

Wim

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#42 Geplaatst: 2012-07-24 23:04:18

excuus, dubbel bericht

aart

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#43 Geplaatst: 2012-07-24 23:49:31

Ik veronderschuldig mij voor de onwelgevallige feiten. Daarmee zou ik zomaar politicus kunnen worden...

Wim

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#44 Geplaatst: 2012-07-25 07:25:00

Wat jammer nou toch dat de fraaie escape van Caroline zo banaal onderuit gehaald wordt. Volgens oud journalistiek gebruik dient men een goed verhaal niet kapot te checken...  (Voor de zekerheid: ':)' )
Maar ik geef toe, het is enigszins sneu om de echt te laten ontbinden en er dan achter te komen dat het in ieder geval geen geldelijk gewin heeft opgeleverd.

Ben benieuwd welke vluchtroute er nog meer boven water komt. Ik zal em in ieder geval niet controleren. Blijf gewoon nog maar even in m'n huis zitten...

Aart

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#45 Geplaatst: 2012-07-25 08:04:44

Dag Aart, die dubbele reactie van jou heb ik toch maar even gecheckt...

Eh, woon je nou in je huis of zit je er? Of allebei? AGOES: Als je wonen in zitten wilt veranderen kan je gewoon op het potloodje klikken (links onder je reactie) en dan kan je alle veranderingen aanbrengen die je maar wilt. Je kunt zelfs de hele reactie weghalen, maar dan blijft altijd wel zichtbaar dat er iets heeft gestaan (en nu niet meer).

Verder zijn voor een goede verstaander drie puntjes achter een zin meer dan genoeg hoor. Ik vind dat rare tekentje altijd zo kinderachtig, alsof lezers te dom zouden zijn om een grapje te begrijpen. 

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#46 Geplaatst: 2012-07-25 10:57:48

Dank Bosbess voor de uitleg. Ik dacht dat ik nog in de 'reparatie-stand' stond maar kennelijk had 't ik bericht al geplaatst. Sorry. Wellicht dat met de langverwachte nieuwe indeling van het forum alles nog gemakkelijker zal gaan.

Dank ook voor het delen van je mening over het ':)'-teken. Je betoog dat ik het gevoel voor humor van lezers niet moet onderschatten, deel ik helaas niet. Anders zou jouw opmerking wel achterwege gebleven zijn... Ik schreef het bericht namelijk omdat in een eerder bericht van Caroline het in jouw ogen kinderachtige teken niet was gebruikt en daardoor de ironie van het verhaal een enkele lezer was ontgaan. Vandaar de nadrukkelijke toevoeging. Tja, het spekgladde terrein van de humor...

Niettemin en hoe dan ook: dank.

Aart

avatar#10115
Caroline
Berichten: 0
Reacties: 12

#47 Geplaatst: 2012-07-25 12:01:06

'Ik schreef het bericht namelijk omdat in een eerder bericht van Caroline het in jouw ogen kinderachtige teken niet was gebruikt en daardoor de ironie van het verhaal een enkele lezer was ontgaan.'

Dank je wel Aart, je snap het helemaal.

Overigens was ik nog vergeten de vraag van Bosbess te beantwoorden hoe ik aan die wijsheid kwam. Ik vond de zinsnede in een item hier op de site. De link in de post van Wim van 23-07-12 om 18.12 uur verwees er naar. Vandaar.

Bosbess ook bedankt voor de potlood-tip, die had ik nog niet opgemerkt.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#48 Geplaatst: 2012-07-25 16:33:33

Misschien wilde ik wel net zo geestig als Caroline zijn, maar inderdaad : ironie is 'n lastige stijlfiguur.

Toch nog 'n serieuze opmerking over die eventuele extra lasten op onroerend vakantiegoed. Als we nu eens de genoten lol van 'n vakantiehuis waarderen, het fraaie uitzicht, de prettige omgeving, de keuken, als we nu eens al die dingen waarderen op 'n symbolisch bedrag, stel 'n tientje per dag per persoon.

Dan valt 't allemaal toch wel mee ?

Immers : 'n tientje plezier is er ook één.

Peter (die vindt dat alles 'n waarde heeft, desnoods uit te drukken in geld).

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#49 Geplaatst: 2012-07-25 17:27:13

Inderdaad, Caroline, het staat er

"Ook in geval van echtscheiding zijn de twee ex-partners vrijgesteld."

Dat moet Wim dan maar even snel weghalen, zodat al die mensen die het hebben gelezen en daardoor nu in scheiding liggen, zich nog tijdig met elkaar kunnen verzoenen...

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#50 Geplaatst: 2012-07-25 17:34:23

Ohoh, en dat allemaal voor die paar rotcenten ...

Peter (straks krijgen we hier nog USsische toestanden en wordt Onz' Wim aansprakelijk gesteld voor deze nonformatie).

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#51 Geplaatst: 2012-07-25 17:43:54

Wim gaat helemaal niets snel weghalen. Wim gaat nog eens kijken waar de zinsnede vandaan komt. Wim zet niet zomaar iets op zijn website.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#52 Geplaatst: 2012-07-25 18:11:10

Heel goed.

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#53 Geplaatst: 2012-07-25 18:43:25

Op de website staat het navolgende: Vrijstellingen zijn ook nog te verkrijgen voor personen die permanent zijn opgenomen in een bejaardenhuis of verpleeghuis. Hun eigen woning wordt dan résidence secondaire en als deze voormalige hoofdbewoning binnen twee jaar na vertrek wordt verkocht, is geen winstbelasting verschuldigd. Ook in geval van echtscheiding zijn de twee ex-partners vrijgesteld.

Dat klopt dus. In bovenstaande is duidelijk de context geschetst (het gaat hierboven niet over de verkoop van vakantiehuizen): als bij scheiding de hoofdbewoning niet meer de résidence principale is (men is vertrokken), maar een résidence secondaire (dus dan eigenlijk taxe sur la plus-value betalen) behoeft bij verkoop toch geen taxe sur la plus-value te worden betaald. De vrijstelling voor het betalen van de taxe geldt - algemene regel - voor hoofdbewoningen, mits deze ook daadwerkelijk worden bewoond op het moment van de verkoop. Bij scheiding en vertrek uit het huis geldt de vrijstelling (binnen een termijn van een jaar in principe) als de verkoop een direct gevolg is van de echtscheiding.

Ik zal de nadere toelichting nog even bij het artikel plaatsen.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#54 Geplaatst: 2012-07-25 22:45:25

Kijk nu wordt het duidelijk.

De indruk ontstond in deze discussie dat een gescheiden paar geen taxe de plus value hoeven te betalen over hun tweede woning. Dat is dus niet het geval. Dat geldt, zoals voor iedereen, wel voor de eerste woning, waarbij gescheidenen in de bijzonder situatie kunnen komen niet meer in hun eerste woning te wonen. 

Wim

avatar#7439
doppie
Berichten: 2
Reacties: 1

#55 Geplaatst: 2012-08-15 17:38:50

Het is al weer een paar weken na de laatste reactie, weet iemand al iets meer over de verandering in vrijstelling na 22 j. ipv.de voor zover ik weet de nu geldende 30j.???

Wij hebben ons te koop staand vak.huis al 18 jaar, 4 j.valt wellicht nog te overbruggen, maar 12 jaar, niet dus.

-De makelaar rekende uit dat de nu ingegane 34.5% taxe, op bijna een ton belasting voor ons uitkomt. (wel heel veel in een teruglopende markt voor pensionado's..)-

Doppie

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#56 Geplaatst: 2012-08-15 18:10:37

Nee, er is nog geen nadere informatie gekomen. Maar vertrouw erop, als er informatie is, vind je dat als eerste hier op deze website.

Wim

avatar#8501
joost kubbe
Berichten: 0
Reacties: 41

#57 Geplaatst: 2012-08-22 23:43:19

Op 17 augustus heeft is de nieuwe regel voor de plus-value van kracht geworden voor europees (niet frans) fiscaal ingezetenen:

Naast de 19% plus-value regels ongewijzigd, mogen de Europeanen nu ook 14,5 % sociale lasten afdragen, net als de frans fiscaal ingezetenen, dus een totaal van 33,5 %. Volgende week hebben wij een overdracht waarvoor de berekende 19% (met aftrek) al pijn deed = 2397 €, dit wordt nu maar liefst 4.352 €, merci !

Et voilà Wim, het staat er als primeur op !

Joost Kubbe

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#58 Geplaatst: 2012-08-24 15:32:33

De datum van ingang klopt voor de taxe sur la plus-value. De ingangsdatum bij de ontvangst van Franse huurpenningen door niet-ingezetenen is 1 januari 2012. Je rept van 14,5% cotisations sociales, nu ook te betalen door buitenlanders. Het percentage is 15,5, zoals dat ook geldt voor de 'gewone' Fransen. Derhalve lopen de inhoudingen bij het behalen van verkoopwinst op tot 34,5%.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#59 Geplaatst: 2012-08-24 20:03:15

'n Tientje plezier is er ook één.

Peter.