Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De gezondheid van de Fransen

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-05-31 09:21:46

De sterfte in Frankrijk aan hart- en vaatziekten is de laagste in Europa. Toch blijft het gebruik van alcohol en tabak hoog, aldus een rapport van de Hoge Raad voor de publieke gezondheid dat de sterke en zwakke punten van het land beschrijft. In Bulgarije, Roemenië en de Baltische Staten zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Bij het aantal zelfdodingen zit Frankrijk ook in het Europese gemiddelde, maar het aantal HIV-besmetting is aan de hoge kant. Dat geldt ook voor het aantal ernstige bedrijfsongevallen.

Zie verder bericht op de homepage.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2012-05-31 12:42:01

Is er dan toch 'n gunstig effect van drank & sigaretten op de gezondheid ? Laatst kreeg ik ook al 'n persbericht onder ogen waarin stond dat alcohol goed tegen artrose is.

Peter.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#2 Geplaatst: 2012-05-31 15:24:29

Alcoholgebruik gaat aderverkalking tegen, hetgeen in combinatie met het mediterrane dieet met olijfolie en zonnebloemolie mogelijk kan bijdragen aan minder hart- en vaatziekten. 

In mijn omgeving zie ik mensen elke dag wijn drinken, maar heel matig, 2 tot 3 glazen per middagmaaltijd. Als aperitief een pastis met veel water en van een digestief nemen ze maar een half glaasje.

Veel mensen eten hier 's avonds een heel lichte maaltijd vaak een salade of een guiche.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2012-05-31 23:11:01

Dit soort berichten moet altjijd even wat genuanceerd worden gelezen.

Fransen zijn gek op statistieken en de doodsoorzaken en sterftecijfers zijn zelfs per "canton" bekend.

Daar blijkt onder meer uit:

- dat er zeer grote variaties per regio zijn tussen alcoholgebruik, idem suicides

- er grote verschillen in levensverwachting zijn tussen "ouvriers" en "cadres" die oplopen tot 7 jaar verschil, ten nadele van de "blue collar workers": 15% van de ouvriers haalt de 65 niet en maar 2% van de cadres sterft voor zijn 65e

- dat die verschillen maar ten dele door een slechtere "hygiène de vie" worden verklaard en ook niet goed door slecht en zwaar werk

- dat hoge kosten van gezondheidszorg niet sterk gerelateerd zijn aan een betere gezondheid (in Frankrijk wordt te lang doorbehandeld en het systeem is inefficiënt)

- de hoge vruchtbaarheid voornamelijk komt door de allochtonen (maar in Frankrijk mag je van afkomst geen statistieken bijhouden)

- darmkanker komt bijvoorbeeld vaker voor in Frankrijk want er worden minder vezels gegeten (en i.t.t. Nederland zijn toiletten geen vlakspoelers en Fransen "kijken nooir achterom")

Bllijft natuurlijk dat er allerlei, niet altijd even goed bewezen aannamen zijn zoals:

- Fransen eten wat meer vis, beter voor hart-en bloedvaten

- Fransen zijn minder zwaar dan de andere Europeanen

- Rode wijn beschermt in zeker mate tegen hart- en vaatziekten (witte niet)

- Het meer mediterrane dieet is beter voor het hart

Maar een hogere gemiddelde leeftijd heeft ook nadelen..... meer chronische kwalen en Alzheimer...

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2012-06-01 20:24:27

Bij het lezen van Franse gezondheidsstatistieken moet je kijken of het geheel Frankrijk betreft of alleen 'France métropolitaine'. Als het geheel Frankrijk betreft is het inclusief alle departementen overzee (Martinique, Guadeloupe, Mayotte, Reunion en Frans Guyana). Het aantal met HIV geinfecteerde patienten is daar een stuk hoger. Ook geldt dat voor bv kindersterfte, premature bevallingen maar ook hypertensie en daardoor doodsoorzaken als CVA (beroerte).

Ingrid