Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Minitel op factuur

Auteur Bericht

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#0 Geplaatst: 2012-06-04 10:33:31

Beste deskundigen.

Ik zit in NL en zie op de factuur Orange van mei voor het eerst in 6 jaar een bedrag voor Minitel connecxions 3629 staan. Met een bedrag van 21,10 incl.

Ik heb zelf geen idee waarom dat is. Ik koop nooit via internet in Frankrijk. Ik kan ook niet zien op welke datum het is geweest, maar het gaat om 3 connecties.

Toevallig evenveel als het aantal telefoontjes dat er is gepleegd.

Staat er ergens iets fout afgesteld? Ben wel net over op een nieuw abonnement plus nieuw modem en zag dat services internet+ en contact+ geactiveerd waren, maar heb geen idee of dat er iets mee te maken heeft. Vind nergens iets om Minitel te déactiveren. Als ik via de help zoek kom ik dus bij "mon services" uit en daar staat geen Minitel bij, doch alleen Internet+ en Contact+

Ik vind zelf geen telefoonnummer wat ik vanuit NL kan bellen en ben pas in juli weer in Frankrijk.

Wie kan mij op weg helpen.... Thomas misschien voordat ie naar de Tour gaat? Maar andere echte deskundigen mag ook hoor.....

Fijne dag verder vanuit een koud (11gr) NL

Eric

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#1 Geplaatst: 2012-06-04 10:46:05

Beste Eric

Toevallig enkele maanden geleden hetzelfde aan de hand gehad, gewoon op je eigen "espace client" een klacht neerleggen, dat je geen gebruik gemaakt hebt van minitel.

Ik werd daarna gebeld door Orange met de vraag of ik zeker wist dat wat ik vertelde juist was en ze hebben toen het in rekening gebrachte bedrag "verrekend" met de eerstvolgende factuur. Dus gewoon reclameren.

Groet Franca

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#2 Geplaatst: 2012-06-04 11:17:47

Even een klacht neerleggen...dat is simpeler gezegd dan gedaan op die site...maar ik ga op zoek.

Kan het zijn dat een huurder in het huis iets op Minitel doet of moet je altijd met een wachtwoord werken. En kan Orange bijv. de datum en tijd geven dat er op Minitel is gewerkt?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2012-06-04 17:59:10

Als je even googelt op Minitel 3629 vind je heel wat hits. Komt veel vaker voor.

Kijk hier eens: 

http://assistance.orange.fr/des-connexions-minitel-sur-votre-facture-3217.php

Steven

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#4 Geplaatst: 2012-06-05 13:25:21

@Eric : via Internet was het mogelijk Minitel-diensten te gebruiken en deze werden in dat geval inderdaad in rekening gebracht op de rekening van het Internetabonnement.

Verbindingen die vermeld staan op de rekening zijn ook daadwerkelijk tot stand gebracht. In het geval van een klacht kan er in bepaalde gevallen echter coulant mee omgegaan worden en dat is waarschijnlijk wat er in het geval van Franca gebeurd is.

Gasten kunnen inderdaad van dergelijke diensten gebruik gemaakt hebben dus de kans is groot dat daar het euvel zit.

Vanaf eind juni zal Minitel ophouden te bestaan (la fin d'une grande époque volgens de Fransen) en als ik me niet vergis zijn de diensten nu al niet meer beschikbaar via Internet. Vandaar dat minitel niet meer terug te vinden is in het espace client.

Groeten,

Thomas

PS Ik ben nog niet vertrokken voor de Tour ... maar wel voor de Dauphiné op dit moment ;-)

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#5 Geplaatst: 2012-06-05 15:51:58

Dank voor jullie reacties. Maar hoe kan ik zien, zoals bij de uitgaande gesprekken, wanneer er gebruik is gemaakt van Minitel. Dan weet ik zeker waar het 'm in zit. Anders heeft Orange nu  een meevaller van 20€, want het kost mij meer tijd te klagen dan de schade. Dan zie ik het maar als een sponsoring van Thomas via Orange... Dat is ie wel waard toch?

eric

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#6 Geplaatst: 2012-06-06 11:40:35

Hallo Eric

Binnen je espace client, kun je al je facturen opzoeken, bij ons zijn dat altijd 3 stuks.... en op de 3e of wel laatste staan altijd alle consommations (gesprekken) die je die maand gedaan hebt..met datum en duur ...

Dus hiermee kun je gewoon aan de slag, succes.

Niet klagen is niet terug krijgen.

Groet Franca

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2012-06-06 11:58:46

Fantastisch, vanaf vandaag gaan we op internet over op IPv6 maar dan kun je blijkbaar nog steeds struikelen over iets als Minitel... (komen er smilies op het nieuwe forum?)

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#8 Geplaatst: 2012-06-07 09:14:02

Dat zie je alleen van de telefoongesprekken, maar niet van het Minitelverbruik helaas. Denk dat ik mijn geld dus gewoon kwijt ben... Want hoe kan ik aantonen het niet gebruikt te hebben als ik niet weet wanneer het was....

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#9 Geplaatst: 2012-06-07 11:48:46

Eric

Misschien krijg jij een andere factuur, maar op die van ons staat duidelijk "vos connections MINITEL" aantal appels...met datum en duur....en vervolgens bedrag.

Misschien nog eens kijken....

groet en fijne dag verder Franca

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#10 Geplaatst: 2012-06-07 11:53:29

@Eric, als je me je telefoonnummer even stuurt (misschien heb ik dat wel ergens maar opnieuw sturen gaat vast sneller dan het terug vinden), kan ik even kijken of ik meer gedetailleerde informatie vindt over datum/tijd waarop de verbindingen plaats hebben gevonden (misschien pas begin volgende week).

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#11 Geplaatst: 2012-06-07 17:52:40

Dat is toch wel sterk! Toevallig kijk ik vandaag mijn Franse e-mail na (doe ik niet vaak want gebruik hem zelden) en zie ik in mijn espace client mijn laatste factuur staan met 15 euro meer dan gewoonlijk. Toen maar gelijk in de telefoon geklommen en een zeer geduldige en vriendelijke meneer aan de lijn gehad, die mij probeerde uit te leggen dat het iets te maken had met ' sites payantes '. Hij heeft mij een zeer coulant voorstel gedaan: volgende factuur zal 20 euro lager zijn en hij heeft die twee functies (internet+ en dat andere) alvast voor mij uitgezet. Voor de ' sites payantes ' noemde hij onder andere de météo, nou die kijken wij al zolang we internet hebben (deze laatste keer hang ik al een jaar aan een Découverte-abonnementje) en we hebben nog nooit één cent meer hoeven betalen dan ons maandabonnementsgeld. Wat ik helemaal niet begrijp is dat kopen op internet er iets mee te maken zou kunnen hebben. Ik ga toch gewoon naar zo'n webwinkel, zoek mijn spullen uit, vul mijn creditcardgegevens in en dat moet het dan toch zijn? Wat doe ik waarvoor ik extra zou moeten betalen? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord, de bank en de creditcard betaal ik voor de diensten die zij mij leveren en de leverancier voor de spullen, al of niet met portokosten. Dus ben ik deze keer weer ui mijn schoenen gevallen van verbazing.

Misschien dat Grand Expert Thomas deze onnozele ziel kan bijpraten? BTW: een gesprek van 10 minuten à 1,17 HT per minuut, dat mogen ze wel eens van te voren laten weten! Ik bel alleen met mijn vaste telefoon naar gewone nummers, als ik zie of hoor dat iets zoveel kost per minuut dan hang ik meteen op, doe ik in NL ook, ik ben 3x bereid om zulke tarieven te betalen: nu niet dan niet en nooit niet........

Merkwaardig dat ik nu het forum opentrek en meteen aan het begin al deze lotgenoten zie. Erg netjes vind ik het niet van Orange, dat ze niet ergens een schermpje laten openfloepen als je een betaalsite zou bezoeken of dat betalen bij een webshop extra geld kost. Dan ga ik mijn bestellingen via e-mail plaatsen!

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#12 Geplaatst: 2012-06-07 18:51:39

Thomas, dank voor het voorstel maar ok ben erachter. Het was 3mei, dus moet ik het zelf zijn geweest. Weet dus ook zeker dat ik geem Minitelheb gebruikt. Ik hoop dat er een onderzoeksjournalist in Frankrijk is die eens een onderzoekje doet deze maand.  Het lijkt erop dat Orange een behoorlijke fout maakt en er lekker aan verdient.. Daar kun je jezelfdus niet tegen verdedigen. Ikheb in de history van mijn browser gekekenvan diedagen er zot echt niets byzonderstussen. Jammer...enige positieve is dat het. Eind deze maand gaat stoppen. Hou er wel een vieze smaak aan over. Zo te zoen kost het klagen meer dan de kosten van 20eurodus neem ik mijn verlies maar....

Thomas, veel plezierbij de Dauphiné en de Tour..  Ben best beetje jaloers...

Eric

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2012-06-10 12:14:08

Er duiken op internet al jaren veel klachten op over de afrekening van minitel diensten, lees bijvoorbeeld deze discussie. Vermoed dat er op een voor de gebruiker niet transparante wijze op sommige websites wordt doorgelinkt naar informatie (payant, niet gratis!) die nog ergens is opgeslagen in de grotten waar minitel archieven op een oude harde schijf staan, vlak naast de berevellen van de vorige bewoners, programmeurs die in ict termen tot de Neanderthalers kunnen worden gerekend.

Doet me denken aan eerdere verschillen in opvatting tussen de cher clients van Orange en de bedrijfsleiding over de manier waarop je betalingsverkeer via internet in veilige banen zou moeten leiden. Op dit forum ook aan de orde geweest, en uitvoeriger heb ik hier een poging gedaan mijn Engelse en Franse schrijfvaardigheid op peil te houden. De Franse consumentenorganisatie UFC/QueChoisir heeft toen over het onveilige "Internet plus" betalen ook aan de bel getrokken. En eerder al, in 2008, over het hardnekkige voortbestaan van allerlei minitel diensten.

Never say never, maar gemakshalve de mogelijkheid van fouten in de tellersoftware van Orange terzijde parkerend, zou ook hier niet de vraag kunnen zijn: welke defaults hanteert Orange bij de internet toegangsinstellingen en opties, en wat kun je er als gebruiker zelf aan wijzigen? Het model zou moeten zijn dat je een zo kaal mogelijke internet toegang als standaard krijgt aangereikt, en als je meer wilt, dan moet je zelf die stap zetten, hokje aanvinken. En niet er pas (veel) te laat achterkomen dat je vanaf dag één allerlei hokjes had moeten afvinken om te voorkomen dat je zonder dat je het in de gaten hebt een blanco cheque uitdeelt. In 2008 al aangekaart als probleem, en vier jaar later nog steeds een bron van inkomsten voor website exploitanten en vermoedelijk ook Orange. Conclusie: de klant is dus geen koning. 

Rob van der Meulen

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#14 Geplaatst: 2012-06-10 14:39:04

Tja, terugzoeken in je geschiedenis........ Moet je nou net in het kader van het vermijden van allerlei hinderlijke reclameflauwekul daar het een en ander aan gedaan hebben: een adblocker ingesteld, cookies en geschiedenis wissen bij het afsluiten van je browser, dan is er niet zo veel geschiedenis om te doorzoeken. Ben ook niet van plan om het anders te gaan doen, want zonder al die pop-ups kijkt het wel lekker rustig! Als Orange iets factureert, dan zouden ze toch minstens het fatsoen moeten hebben om datum, tijdstip en website waarmee je verbonden bent geweest te vermelden. Alleen het feit dat er (volgens hen dan!) een verbinding was en de duur daarvan is voor mij niet genoeg. ZIJ beweren dat ik moet betalen, dan moeten ZIJ mij ook maar duidelijk maken waarvoor dan precies. Ga ze in ieder geval heel scherp in de gaten houden, heb die twee plus-opties zelf uitgezet, wat dat voor invloed gaat hebben op mijn internetbezoek dat zie ik nog wel. Ben benieuwd of na het afschaffen van die minitel (wat IS dat eigenlijk???) deze posten nog steeds op facturen blijven verschijnen.....

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#15 Geplaatst: 2012-06-10 15:01:20

Minitel??? Lees wat andere forum bezoekers daar al over verteld hebben, of kijk hier voor een toelichting in de version originale, zonder Nederlandse ondertiteling.

RvdM

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#16 Geplaatst: 2012-08-17 15:48:40

Kom hier toch nog even op terug: mij is in juni 20 euro tegemoetkoming toegezegd, we zijn nu twee facturen en in juli een onbeschofte Orange'conseiller' verder en ik heb die 20 euro nog steeds niet terug. Dat wordt waarschijnlijk naar Moulins met een pakje brood en een thermos koffie en een groeiende rij wachtenden achter mij.......

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#17 Geplaatst: 2012-08-29 19:36:33

Ik had ineens hetzelfde en heb gereklameerd. Orange zei dat ik wel degelijk deze service gebruikt heb maar dat ze het zouden restitueren. Dat is ook gebeurd. Ik begreep echter niet waar deze service ineens vandaan kwam. Orange heeft me wel geinformeerd dat je "mes services internet" kunt uitschakelen. Dat heb ik inmddels gedaan. Daarna wilde ik een telefoonnummer opzoeken en wat bleek : dat wordt dus belast ! Alle annuaires trouwens niet alleen pages jaunes en blanches. Als je deze funktie heb uitgeschakeld en je zoekt iets opwaarvoor je moet betalen verschijnt er een veldje 'valider' en zie je ook wat het koste per minuut. Maar dan heb je tenminste de keuze !

Als je deze funktie dus niet uitschakelt zie je het niet en word je automatisch belast.

Je kunt de funktie als volgt uitschakelen :

ga naar Espace client en log in

klik vervolgens mon compte internet, daarna klik op 'mes services internet'

en dan kun je klikken op modifier et desactiver.

Ik vind het nog steeds schandalig dat Orange dit niet kenbaar maakt.

Vroeger betaalden we niet voor deze services.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#18 Geplaatst: 2012-08-30 11:46:18

Als je deze funktie dus niet uitschakelt zie je het niet en word je automatisch belast.

Sorry Lida, maar dat is niet helemaal juist ...

Als je de functie uitschakelt krijg je voorzover ik me herinner een pagina te zien waarop aangegeven wordt dat je betaling niet plaats kan vinden zolang je de functie niet activeert.

Als je de functie niet uitschakelt krijg je echter in ieder geval een pagina te zien waarop je je betaling moet bevestigen (récapitulatif de commande), zoals getoond op acheter avec Internet+ op de Assistance en ligne van Orange en op de pagina parcours client van de overkoepelende organisatie* achter Internet+.

* de betalingsmogelijkheid middels Internet+ wordt aangeboden door verschillende operators waaronder SFR, Orange, Free, ...

schandalig dat Orange dit niet kenbaar maakt

Dat is dus niet waar.

Vroeger betaalden we niet voor deze services

Welke services heb je het precies over? Als het gaat om het opzoeken van een telefoonnummer kun je dat bijvoorbeeld gratis doen op 118712.fr. Het kan best zo zijn dat er ook betaalde diensten hiervoor bestaan ...

Groeten,

Thomas

avatar#6723
anne lise
Berichten: 5
Reacties: 12

#19 Geplaatst: 2012-08-30 12:17:11

Ook wij hebben onverwacht een rekening gekregen voor acces minitel. Dit gebeurde op een opnieuw geopend abonnenment internet découverte. Mijn bellen naar 3900 had als resultaat, dat ik een deel van de minitel-nota retour krijg (€ 3 van de € 9,09) en dat de waarschuwing bij gebruik van minitel  geactiveerd zou worden. Ik moet zeggen dat ik ook gechockeerd was bij de ontdekking dat Orange weer een nieuw melkkoetje gevonden lijkt te hebben. 

Bj terugredeneren denk ik, dat de nota ontstaan is door het opzoeken van nummers via pages jaunes - nooit geweten dat je dit betaald doet.

Voortaan dus uitsluitend via google info en telefoonnummers opzoeken

Groeten, Annelies

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#20 Geplaatst: 2012-08-30 21:37:54

Beste Thomas,

Ik wl toch nog even vermelden dat toen ik de funktie nog niet had uitgeschakeld, ik nooit een pagina heb gezien waarop ik de betalng moest bevestigen, anders had ik de service niet gebruikt.

Daarom was ik ook zo verbaasd dat deze kosten ineens op mij inernet rekening

verschenen.

En met mij nog vele anderen.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#21 Geplaatst: 2012-08-30 21:54:15

Lida,

Dat u deze pagina niet gezien heeft kan ik natuurlijk noch bevestigen noch ontkennen. Dat deze getoond is kan ik u echter wel bevestigen, aangezien geen enkele betaling plaats kan vinden zonder dat er op de button op de betreffende bevestigingspagina geklikt is.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#22 Geplaatst: 2012-08-31 11:31:02

Dankjewel, Thomas, dat linkje staat al op m'n bureaublad! Nu nog naar Moulins voor m'n 20 euro terug (zie boven). Ik heb allebei m'n services internet gedeactiveerd staan. Wat gebeurt er nu als ik iets wil kopen, bijvoorbeeld via Amazon of zoiets? Wordt er dan ook weer in het geniep geld gefactureerd? Dan wordt het tijd voor een proxyserver die doet alsof ik in NL zit, wil ik toch al om van dat kinderachtige 'dit mag u niet zien' van Uitzending Gemist af te zijn, maar dat is een ander draadje, met heel nuttige tips overigens!

avatar#4432
JaapV
Berichten: 0
Reacties: 8

#23 Geplaatst: 2012-08-31 12:01:18

Ook ik heb in juli plotseling en onverwacht een minitelbetaling op mijn orange rekening gekregen. En ik heb nooit iets besteld of iets dergelijks.

Reclameren bij Orange heeft niets geholpen en het bedrag was niet groot. Dus ik heb het maar zo gelaten.

Het is wel opvallend dat dat bij veel mensen plotseling ongeveer in dezelfde periode gebeurde.

Het spijt me Thomas, maar ik ben er van overtuigd dat ik nooit een soort bevestigingsknop of iets dergelijks heb gezien. En ook daarbij blijk ik de enige niet te zijn. Er klopt duidelijk iets niet.

Ik heb daarom een vieze smaak van orange gekregen, ik krijg het gevoel dat ik geplukt ben.

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#24 Geplaatst: 2012-08-31 12:01:42

Bij b.v. Amazon kopen? Gewoon daar direct naar Amazon gaan en niet via Orange

Me dunkt dat 'aankopen via de services van Orange' precies dat betekent: aankopen via (de espace client van) Orange; dat kan dus niet meer als je die service gede-activeerd hebt. Is dat erg, als je elders direct kunt kopen ?

Ko

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#25 Geplaatst: 2012-08-31 12:14:02

@banjoiste & @Ko : deze dienst betreft uitsluitend aankopen via "Internet+", een dienst waarbij online winkels zich kunnen aansluiten en waarmee de kosten in rekening gebracht worden op de factuur van het Internet- of mobiele telefonie abonnement van de klant.

Voor meer informatie over Internet+ kunt u een kijkje nemen op InternetPlus.fr.

@JaapV : zoals al eerder aangegeven wordt de bevestigingspagina automatisch getoond voordat een betaling plaats kan vinden. Daardoor is het overigens ook zeker dat een betaling door een klant is verricht (of door iemand die zijn verbinding gebruikte en ingelogd was met zijn account).

In uw espace client kunt u nakijken welke diensten er gebruikt zijn.

Thomas

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#26 Geplaatst: 2012-08-31 12:49:26

@Thomas: dit vat ik niet helemaal. Ik ben toch gewoon découverte abonnee bij Orange, dus mijn hele internetverkeer loopt via hen. Natuurlijk ga ik niet eerst naar mijn espace client, dat doe ik alleen om facturen te bekijken en te downloaden, en om deze flauwekul te deactiveren natuurlijk. Als ik iets wil opzoeken om te kopen, dan google ik gewoon 'acheter xyz' en dan kom ik meestal op een of andere vergelijkingssite waar vandaan ik dan verder kijk en al of niet tot bestellen besluit. Zo had ik het in mei ook gedaan, waarna ik in juni ineens 15 euro poer was aan iets waarvan ik het bestaan niet wist. Op de site van het bedrijf waar ik mijn bestelling plaatste bleek nergens uit dat het bezoeken ervan geld kostte. Ik deel dus wel het gevoel van 'geplukt zijn'. Bestaat dit probleem ook bij andere providers? Als dit typisch een Orangeverhaal is, dan wordt het misschien tijd om een andere provider te zoeken?

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#27 Geplaatst: 2012-08-31 12:58:35

@banjoiste, zoals al eerder uitgelegd wordt Internet+ aangeboden door verschillende Internetproviders in Frankrijk (een klikje op de hierboven nogmaals gegeven link zou u dat nogmaals bevestigd hebben).

Op welke site u bent geweest weet ik niet maar het bevestigingsscherm van een eventuele betaling wordt altijd getoond (zie een eerder berichtje met de link naar een afbeelding ervan) en als er een betaling is verricht betekent dat dus dat er op de bevestigingsknop geklikt is.

Tussen geplukt zijn en wellicht zonder goed te kijken ergens op klikken zit volgens mij een verschil.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#28 Geplaatst: 2012-08-31 15:09:44

Het aantal meldingen lijkt toch te wijzen op een probleem.

Kan het niet zijn dat er malware actief is die, bijvoorbeeld op de pagesjaunes en gestuurd door google ads, er voor zorgt dat de gebruiker wordt 'getruukt' in een onzichtbare betaling van een niet-bestaande dienst?

Ik heb op de pagesjaunes/blanches nog nooit betaalde content gezien als ik een nummer zoek, terwijl Lida er kennelijk over struikelt.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#29 Geplaatst: 2012-08-31 22:54:11

Helemaal tot het verleden behoort deze minitel ellende nog niet: er is één uitgever, GIBMédia, die via het Tribunal de commerce de Paris gedaan heeft gekregen dat deze activiteiten nog vier maanden mogen worden voortgezet. Aldus de consumentenorganisatie Que Choisir in dit bericht. Niet voor de eerste keer wordt geconstateerd dat veel Orange klanten tot hun verbazing op hun rekening 10 tot 20 € voor connexions injustifiées aantroffen, voor betaalde diensten, alors que rien n'indiquait clairement bij het bezoek van websites die daar klaarblijkelijk een goed belegde boterham mee hebben verdiend. Kortom, ook veel Franse klachten.

Rob van der Meulen

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#30 Geplaatst: 2012-09-01 09:14:13

Die franse reacties (sommige nog van vorige maand) liegen er niet om: pure misleiding van Orange. Minitel zit, zonder dat je het weet, in je abonnement en als je dat niet wilt, moet je het uitschakelen. Maar voor je het ontdekt is er al een bedrag van je rekening afgeschreven. De omgekeerde wereld, vindt een van de schrijvers terecht, je zou een optie zelf moeten kunnen inschakelen en niet moeten worden gedwongen om die, na schade en schande, uit te schakelen. Sommigen melden dat ze de optie hadden uitgeschakeld en desondanks nog een rekening kregen. Bij een ander had Orange na een contractwijziging de optie weer ingeschakeld zonder dat de klant het wist.

Op brieven reageert Orange vaak niet, één klant werd na drie keer bellen niet meer te woord gestaan. Een ander had terecht de lijst met websites opgevraagd die ze zou hebben bezocht. Die kon Orange niet leveren.

Kennelijk kunnen ze wel de tijden leveren, waarop de "service" is gebruikt: één mevrouw die een rekening van 1200 euro ontving, kreeg als antwoord dat ze gedurende vijf dagen (en nachten) op alle mogelijke en onmogelijke tijden 149 Minitel-websites had bezocht. Vroeger werd de dienst bij 30 euro per maand geblokkeerd, maar sinds maart 2007 geldt die blokkering alleen nog per bezoek aan een site (20 euro). Maal 149 loopt lekker op.

Het gekke is dat een enkeling na lang aandringen wel zijn geld terugkreeg. Een merkwaardige zaak en kennelijk nét op het randje van oplichting. Vreemd voor een gerenommeerd bedrijf dat ze op die manier hun geld willen verdienen en daarmee hun reputatie in de waagschaal stellen.

Sinds juni zou het verboden zijn, maar voorzover ik het goed begrijp heeft de rechtbank nu aan één van die betaalsite-leveranciers nog vier maanden respijt gegeven, zodat ze de activiteiten (85% van hun omzet!) daarna in aangepaste vorm kunnen voortzetten. En Orange is gekomen met Contact +, maar of dat verband houdt met elkaar, wat dat inhoudt en of het dan beter is geregeld voor de klanten, is mij niet duidelijk geworden.

avatar#4432
JaapV
Berichten: 0
Reacties: 8

#31 Geplaatst: 2012-09-01 23:27:43

Het spijt me Thomas, maar dat klopt echt niet.

Er staat dat ik connexion 3629 gebruikt heb, ergens in de vorige maand, maar geen datum en/of tijd. Bovendien geen uitleg wat dat dan mag geweest zijn.

Googelen levert op dat veel fransen dezelfde melding kregen, zonder dat ze wisten ergens gebruik van te maken. Orange antwoordde dan dat ze dat konden uitschakelen, maar gaf nergens echt antwoord op de vraag waar dat voor stond en welke service dat dan geweest zou zijn. De enige uitleg die ik vond was:

3629 correspond juste à une connexion minitel mais malheureusement peut correspondre à plusieurs sites.

Bovendien gaf iedereen aan geen signaal gekregen te hebben dat er betaald moest worden. Ik weet ook zeker dat ik dat niet gekregen heb. Het zal echt wel zo zijn dat Orange dat voorschrijft aan deze service leverancier(s), maar kennelijk houd niet iedereen zich daaraan.

Ik ben het met bovenstaande inzenders eens dat het zeer onfatsoenlijk is zoals Orange dit geregeld heeft.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#32 Geplaatst: 2012-09-01 23:51:58

@JaapV : mijn antwoorden tot op heden betroffen Internet+, niet Minitel. In deze discussie worden de twee steeds door elkaar gehaald en aangezien de vragen waarop ik oorspronkelijk beantwoordde Internet+ betroffen gingen mijn antwoorden daarover. Dit zijn echter twee diensten die niet door elkaar gehaald moeten worden.

Internet+ maakt het mogelijk betalingen te verrichten voor bepaalde diensten op sites die deze betaaloplossing hebben gekozen.

Minitel is de PC versie van de onder Fransen allerbekende Minitel-terminals. Zoals uitgelegd op deze pagina "A la première utilisation, un petit logiciel minitel se télécharge et s'installe sur votre ordinateur avec votre validation. Une fois préinstallé, l'émulateur Minitel Orange se connecte au service Minitel via un numéro spécifique et vous êtes alors facturé à la durée comme sur le réseau Minitel".

Op sites die deze dienst gebruiken staat altijd een tekst vermeldt in de vorm van "Consultation à la durée reportée sur facturation internet minitel Orange à x,yz euro la minute. Seul le temps consommé sera reporté sur la facture internet. Pour plus d'informations cliquez ici" en moet er (voorzover ik weet in alle gevallen) twee maal op een bevestigingsknop geklikt worden om toegang tot de dienst te krijgen ("je valide" > "je confirme").

Als ik me niet vergis is het in het espace client en vervolgens in mon suivi conso mogelijk om het gebruik van Minitel-verbindingen te volgen.

Zoals aangegeven in de gebruikersvoorwaarden dient u in het geval dat u het niet eens bent met het in rekening brengen van een dienst contact opnemen met de betreffende dienstverlener. Orange heeft namelijk op basis van uw verbinding uw kosten betaalt aan de betreffende dienstverlener en is dus derhalve niet in staat uw kosten terug te betalen als blijkt dat deze ten onrechte door de dienstverlener in rekening zijn gebracht. Orange is hierin leverancier van een betalingsoplossing en het is dus vergelijkbaar met een bank die ook zal weigeren een creditcardbetaling te annuleren wanneer u deze bevestigt heeft op een website. Als u de betaling wenst aan te vechten moet u ook dan bij de betreffende website terecht en niet bij uw bank.

Mocht er een site zijn waarop niet aangegeven wordt dat kosten in rekening gebracht zullen worden op deze manier, dan hoor ik dat graag zodat Orange dit probleem aan kan kaarten bij de betreffende dienstverlener.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#33 Geplaatst: 2012-09-08 00:39:58

Ik zag onlangs een bedrag van ruim € 20 aan kosten Minitel op mijn factuur van Orange. De telefonische helpdesk van Orange raadde mij aan schriftelijk te reclameren bij de Service Clients (Bordeaux); dat heb ik gedaan, waarbij ik er o.a. op wees dat het volstrekt onduidelijk is wanneer men op zo'n te betalen site komt. De Service Clients stuurde een vrij vaag antwoord per mail, maar waar wel in stond dat ze "à titre exceptionel et commercial" het bedrag zullen teruggeven via een deductie op volgende rekeningen. Dus een protest werkt soms.

Maxandr 

avatar#6583
Alicia
Berichten: 4
Reacties: 4

#34 Geplaatst: 2012-09-11 15:18:19

Op mijn Orange rekening van juli stond 5.78 (incl.BTW) voor "vos connexions Minitel". Geen groot bedrag, maar teveel als je het niet schuldig bent, en ik had geen idee wat dit was. Dus Orange gebeld. Te horen gekregen dat ik, mogelijk zonder het te realiseren, Minitel had gebruikt, bijv, om treintijden of de weersverwachting op te zoeken. Ik zei onmogelijk en kon de man mij vertellen de exacte reden voor dit bedrag. Dat kon de Orange mijnheer niet.

Online gezien dat een heleboel kwade en protesterende Fransen hetzelfde was overkomen...

Brief geschreven naar Orange, met verwijzing naar de klachten ten deze online, met verzoek om OF mij de reden voor dit bedrag te geven OF het terug te storten.

Geen antwoord natuurlijk.

Brief verleden week WEER gestuurd, nu met erboven geschreven: "Je suis prete pour aller chez free.fr." en ook op de enveloppe heb ik dit geschreven!

Resultaat: binnen een week een telefoontje van Orange. Mijn connection Minitel zou geannuleerd worden (??? had ik volgens mij niet eens...bestaat Minitel nog wel?) en het bedrag in kwestie gecrediteerd op mijn volgende Orange factuur.

Alicia