Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Een huis bouwen op het platteland

Auteur Bericht

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2012-06-05 14:20:15

Hallo allemaal,

Ik heb een heleboel vragen, maar laat ik eerst toelichten waar ze over gaan.

Ik woon inmiddels zo'n 4 jaar in Frankrijk. Op dit moment woon ik samen met mijn vriend in een huurhuis. We betalen 650 euro per maand, en daar balen we steeds meer van. We besteden dit geld liever aan de bouw van ons eigen huis.

We willen dus graag een eigen huis bouwen. Ik ben nog jong (25 jaar) en heb totaal geen ervaring met huizen bouwen, leningen afsluiten, grond zoeken, enz. Ik plaats dit bericht dan ook om vooral meningen, ideëen en ervaringen van andere mensen te krijgen. Sommige vragen zullen misschien voor de hand liggend zijn voor sommigen van jullie. Maar weet dat ik me nog niet compleet heb ingelezen over dit onderwerp. Ik weet dat tegenwoordig de meeste dingen op internet te vinden zijn, toch blijven reacties op een forum vaak realistisch.

Als ik verhalen van anderen hoor en lees, lijkt het bouwen van een huis geen gemakkelijke opgave. Het grootste obstakel is natuurlijk het geld. Mijn vriend en ik hebben beiden een vaste baan. Ik nu iets meer dan een jaar, mijn vriend 2 jaar parttime en sinds mei een tweede parttime baan, nu in totaal 45 uur per week. Laten we zeggen dat we bij elkaar zo'n 2.500,00 € per maand verdienen. Niet enorm, maar daar moeten we het op dit moment toch mee doen. Is het in Frankrijk zo dat je eerst minimaal zoveel tijd een vaste baan (CDI) moet hebben om een lening te kunnen afsluiten? En heeft iemand enig idee hoeveel wij maximaal zouden kunnen lenen met deze inkomsten (afbetaling 25 - 30 jaar)?

Ik ben iemand die zich graag tot in de puntjes voorbereid, maar ten aanzien van een huis bouwen, zou ik niet weten waar ik moet beginnen. Uiteraard eerst een bericht plaatsen op dit forum :P en me zoveel mogelijk inlezen over de mogelijkden. Maar daarna? Eerst naar de bank gaan om een lening af te sluiten? Of toch eerst op zoek naar een stuk grond?

Een huis bouwen kost tijd, logisch. Kan iemand mij vertellen hoe lang het bouwen van een huis ongeveer kost? Vanaf de eerste stappen tot aan het laatste puntje op de i? Wat viel tegen en wat viel mee met de planning? Dit hangt natuurlijk af van de grootte van het huis. Laten we uitgaan van een huis tussen de 120 m² en 160 m².

Wat doen we zelf en wat laten we doen? Electriciteit, leidingen, tegelwerk, etc, kan men beter laten doen. Maar wat zijn dingen waarop we eventueel geld kunnen besparen door het gewoon zelf te doen? Ik heb geluk; mijn vader is timmerman en kan heel veel dingen zelf (heeft zijn eigen huis gebouwd in NL), mijn baas is bouwvakker, maar doet ook zwembaden, septic tanks, graafwerk en heeft ook zelf huizen gebouwd (ook maar eens met hem om de tafel zit ik net te denken), en een vriend van mijn vader is architect. Ook mijn vriend heeft de nodige connecties. Dus hulp uit alle hoeken is mogelijk.

Hoe kies je een stuk grond? Waar moet je vooral op letten? Waar moet navraag naar gedaan worden bij het gemeentehuis of bij de makelaar? Wat zijn valkuilen?

Waarmee bouw je een huis? Er zijn zoveel verschillende bouwmaterialen! Wat zijn duurdere materialen en wat zijn de goedkopere (voor- + nadelen?)? Is het voordeliger een gelijkvloers huis te bouwen of een huis met een etage?

Wij willen eventueel een extra huisje bijbouwen (om te verhuren als gîte, en voor de ontvangst van vrienden en familie). Is het mogelijk om hier extra geld voor te lenen?

Ik kan nog wel uren doorgaan, maar ik laat het voorlopig hier bij. Zoals ik al zei ben ik vooral op zoek naar informatie en ervaringen van mensen die een huis in Frankrijk gebouwd hebben (op het platteland, een huis bouwen in een stad is toch anders).

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Marit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2012-06-05 18:09:33

Beste Marit,

Een advies, jaag jezelf niet ophol met een wanordelijke bende aan vragen.

Vraag een: kan ik geld lenen – dat kan niemand hier beoordelen, wij zijn geen banken.

Ga naar een bank, die kunnen je alles vertellen, eerder heeft het geen zin al die vragen te stellen, want als de bank nee zegt ben je uitgepist.

650 euro per maand is een hoop geld, en je krijgt er niets voor terug.

Zegt de bank ja, dan kies je een stuk grond waar jij wilt wonen, vraag de architect het te bewonderen voor je ja zegt, er kunnen bepaalde dingen zijn die jij niet ziet en hij wel (riolering ligt hoger dan jullie terrein bijvoorbeeld)

Zorg voor een terrein met eigen inrit, gedeelde inritten is vragen om problemen.

Vraag bij de gemeente een bouwvergunning aan voor je het terrein koopt, misschien mag je helemaal niet bouwen wat jij wilt.

Vraag de gemeente of je een caravan op het terrein mag zetten gedurende de bouw, dan ben je van die huur af en kun je elke avond klussen.

Een paar jaar in een caravan is een hele goeie therapie!

Bouwwijze; hout, parpain, etage of gelijkvloers…..

Een dak kost veel geld, of dat nu vier meter hoog staat of acht, die paar stenen die er tussen liggen boeit niet, ik zou etage bouwen.

Er zijn standaard pakketen te koop, google hiervoor op maison kit.

Ik sprak hier iemand die zelf een huis bouwde voor een kleine veertig duizend euro, houten frame en platen rondom, daarna gestuukt.

Maar hier valt geen sneeuw, regent het niet overdreven veel, en is het warmer dan elders in frankrijk.

Verwarming kost bakken met geld, laat je adviseren door Cristian en Rob op deze site, ecologisch stoken kan voordelig zijn met subsidies, net als zonnenpanelen.

Dat bijbouwen moet je voorlopig vergeten, je kunt ook die caravan verhuren als je het huis af hebt.

Belangrijk is, wáár wil ik wonen, wát wil ik bouwen, en wil ik een grote of een kleine tuin, en een zwembad, niet verkeerd om daar al aan te denken.

Je bent nog jong, wil je een huis bouwen voor even, of levenslang?

Denken jullie aan kinderen, ga dan niet te ver weg wonen, sociaal leven is erg belangrijk, en als je voor ieder wissewasje de auto moet pakken wordt je ook niet vrolijk met de huidige dieselprijzen.

Kijk goed naar de windroos, als je buiten in het zonnetje zit en je hebt de buren drie meter bij je vandaan wordt je niet vrolijk, wij hebben de zon smorgens in de keuken en savonds op het terras, de buren kunnen wij niet zien.

Het zwembad ligt beschut waardoor we in maart al kunnen zwemmen.

Ga dus eerst naar de bank en pas daarna verder kijken.

Er zijn duizenden vragen waar je tegenaan loopt, en deze site is een encyclopedie aan informatie speciaal voor jouw bouw en woonwensen, en iedereen is er dol op jou en je vriend te helpen tegen die tijd.

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2012-06-05 19:33:31

Even heel kort over geld lenen voor een huis. Dit is meestal een 'pret immobilier' en geen hypothèque. Dat kun je allemaal nalezen in het boek van Bavelaar. Verder willen banken graag een inbreng van 15 à 20 % dus als je een huis en een stuk  land moet aankopen en je bent 150.000 euro kwijt moet je dus algauw 20.000 euro zelf gespaard hebben. Er zijn daar speciale rekeningen voor bij de bank. Hebben wij ook gehad maar ik heb het nooit gesnapt dus kan ik het ook niet uitleggen. Ik volgde onze 'conseillère' . Jullie inkomen is niet heel hoog dus de bank wil graag wat garanties vandaar de inbreng. Ze houden ook niet zo van lange leningen. Vaak sluiten mensen een lening af voor 15 jaar zodat er daarna weer geld vrijkomt om de kinderen te laten studeren. Twintig jaar zie je ook wel maar langer houdt men niet zo van.

Ingrid

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2012-06-06 21:35:41

Aan de antwoorden van Cees en Ingrid valt eigenlijk weinig toe te voegen. Of het zou het advies moeten zijn: lees je vooral goed in. Er zijn talloze verhalen en websites van Fransen, Engelsen en Nederlanders die dit avontuur zijn aangegaan. Ook wanneer je zelf bouwvakervaring hebt, weet hoe je het bouwproces moet organiseren, weet om te gaan met Franse artisans en onderaannemers, ook dan vragen sommigen zich af: zou ik er voor een tweede keer aan beginnen? Zo maar een greep uit een Engelse website, een Nederlands verhaal met bouwfoto's en een Franstalige website: wanneer je niet oppast kun je in ploegendienst gaan lezen. Of wanneer je een opknappertje koopt in ploegendienst gaan werken. 

En het belangrijkste, nog los van bankiers die het onroerend goed en de reële economie tegenwoordig lijken te mijden, is wat je bouwwensen precies zijn, hoe groot, in welke streek, welke bouwmaterialen. Zonder heldere probleemstelling, duidelijk verlanglijstje of bouwtekeningen zal ook een clientgerichte bankemployee wat glazig voor zich uit gaan kijken. In een virtueel onderpand voor een mogelijke hypothecaire lening stopt hij geen reële euro's, of welke andere muntsoort we volgend jaar misschien ook mogen hebben. 

Rob van der Meulen

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#4 Geplaatst: 2012-06-07 13:57:33

Zelf een huis bouwen is een project dat minstens 2 jaar duurt zie ik in mijn omgeving. Ik zou liever een mobilhome kopen op een leuke plek, dan ben je volgende maand onder de pannen voor nog geen 10.000 euro en spaar je minstens 500 euro per maand uit aan huurkosten.

Gebruikte mobilhomes zijn er in overvloed te koop.

En als de plek niet bevalt verhuis je gemakkelijk naar elders.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2012-06-07 21:54:37

Ik ben het als oud mobilhome-bewoonster (10 jaar in het bronsgroen eikenhout) helemaal met Henri eens, maar die "leuke plek" vormt een probleem. In Frankrijk mogen mobilhomes alleen voor seizoenbewoning staan op vakantieparken, campings en in vakantiedorpen. Op een ander stuk grond heb je er een bouwvergunning voor nodig en dan voldoet een mobilhome weer niet aan de bouwvoorschriften. Zie www.guidedumobilhome.com:

La loi définit le cadre strict de l'implantation de votre résidence mobile et la limite aux seuls : 
- Parcs Résidentiels de Loisirs (PRL) généralement destinés à la location longue durée et qui parfois vendent des parcelles. 
- Campings 
- Villages de vacances classés en hébergement léger 

En dehors de ce cadre, c'est le droit commun à n'importe quelle habitation qui s'applique. Implanter un mobil-home sur un terrain privé nécessite alors un permis de construire et une autorisation de la mairie, ou une autorisation préfectorale dans le cas d'un sinistre. Le mobil-home devient alors assujetti à la taxe d'habitation puisqu'en utilisation permanente, il perd son caractère de résidence saisonnière. Les mobil-homes ne sont d'ailleurs pas construits selon les normes des habitations permanentes.