Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

liaison equipotentielle

Auteur Bericht

avatar#8829
Breton
Berichten: 5
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2012-06-08 00:37:25

hallo allemaal , t is weer een tijdje geleden dat ik nog eens heb ingelogd op het forum. Tussentijd is de afbreekfase voorbij en zijn we begonnen met de opbouw.

Mijn vraag gaat eigelijk over het equipotentiaal :

  ik heb al zoveel artikels op gelezen in dit verband maar nergens vind ik iets terug over hetvolgende :

 -  alle waterleidingen zijn gelegd in per , maar de collectors en kranen zijn in metaal , idem voor de metalstud muren met gyrpoc

   dienen de collectors , metalen profielen achter de gyrpoc verbonden te worden met de aarding ?

Sommige teksten zeggen dat koppelen aan 'price ' mag ,andere dan weer niet.

Zou ik een aparte aardingskabel het ganse huis door laten lopen en daar alle mogelijke geleidende stukken mee verbinden of ...

t' is een kwestie van hoe Consuel dat gaat interpreteren bij de keuring.

Kan iemand mij de zaken verduidelijken want ik begrijp bv niet waarom ik een coolector zou moeten aarden daar hij toch niet geleidend kan zijn ( per- leiding en bevestigd op gyproc wand.

Alvast bedankt voor de info.

Groeten ,

Karel

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-06-08 08:02:05

Karel,

 Vroeg op de ochtend ben ik meestal wat directer en minder diplomatiek dan wat later op de dag, dus eerst even een tegenvraag: L'Installation électrique of Locaux d'habitation al onder handbereik klaar liggen? Daar zijn veel antwoorden in terug te vinden, ook voor wat de potentiaalvereffening betreft, de liaison équipotentielle. En anders toch maar kopen, want een eventuele herkeuring door Consuel is aanzienlijk duurder. Het eerste boek is de elektrabijbel bij uitstek voor iedere nieuw- of verbouwer in Frankrijk, en het tweede boekwerkje is een samenvatting van de Franse NFC 15-100 normen. Uitgegeven onder het gezag van EDF/ERDF/Consuel en nog wat van dat soort organisaties. Dus ga er maar vanuit dat daar geen fouten in staan. Voor resp. € 35,50 en € 18 zijn dat in vergelijking tot de kosten van al dat materiaal voor de elektriek of het prijskaartje dat aan de dienstverlening van een echte Franse electricien hangt geen onoverkomelijke investeringen lijkt me.

Maar wanneer er een eenvoudige vraag over een lastig onderwerp wordt gesteld verwacht iedere vragensteller toch een eenvoudig antwoord, dus laat ik een poging wagen.

- PER leidingen en metalen kranen: "Il n'est pas nécessaire de relier à la liaison équipotentielle locale: les robinets reliés à des canalisations en matériaux isolants ou composites à paroi externe isolante."

- Wanneer er kunststoffen badkuipen of douchebakken zijn geplaatst stelt Consuel het toch op prijs dat er daar een aardleiding naar toe wordt doorgetrokken, en attente heet dat dan. Voor het geval iemand ooit zou besluiten er iets van metaal neer te zetten. 

- Het metalen framewerk van een gipsplaten wandje. Voor de wapening die in een betonnen vloer is aangebracht (les armatures métalliques du sol) geldt dat deze verbonden moeten zijn met de LEP, idem de huisseries métalliques (metalen deurposten of kozijnen). Die kun je aanraken, dus dat die in de potentiaal vereffening worden opgenomen is logisch. Wat te doen met het achter gipsplaat verborgen metalen frame van een systeemwandje? Kun je niet aanraken, tenzij je de schroeven in zicht zou laten. De meningen lijken daar wat verdeeld over te zijn, ook over de manier waarop Consuel controleurs daar in de praktijk mee omgaan. Maar een fabrikant als Knauf meldt (zie pg. 13) dat dit voor de badkamer toch moet, in ieder geval voor de huisseries. Vermoed dat de Franse normen, en de interpretatie daarvan, niet zullen afwijken van wat we elders in Europa zien: metalen framewerk van dit soort badkamerwandjes aarden. Over een paar weken spreek ik met iemand van Promotelec, ik zal hem deze vraag dan voorleggen. Maar wanneer je nu nog in de grofbouw bent, zou ik zeggen, doe nu maar meteen voor alle zekerheid. Naderhand tegeltjes moeten wegbreken om er bij te kunnen is lastiger. 

- Niets is handiger dan wat tekeningen, met toelichting, zie ondermeer:

1) Entraidelec;

2) Promotelec info;

3) de website van Promotelec;

4) een schema;

5) nog een schema;

6) Hager NF intro, pagina 18.

Rob van der Meulen

p.s.: Voor de liefhebbers, voortschrijdend inzicht: veranderingen in de Nederlandse normen.

avatar#8829
Breton
Berichten: 5
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2012-06-08 20:39:46

Rob ,

Hartelijk bedankt  voor de info .

om je vraag te beantwoorden , ik heb enige tijd geleden ' l'installation électrique - comme un pro ' gekocht  op internet bij Eyrolles ( norm NFC15-100), maar er wordt hierin weinig vermeld betreffende het item, terwijl het boek toch 357 blz telt! 

Ik ondervond dat hoe meer artikels ik las op internet hoe meer de twijfel toesloeg .

Zoals je zegt ga ik alsnog een aardleiding in de muren laten meelopen , voordat ik alle wanden toemaak.  

Ik laat jullie nog weten hoe het is verlopen met het bezoek van Consuel.

Groeten ,

Karel

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2012-06-08 21:02:04

Karel,

 Voor iets meer praktijk diepgang zou je op de site van Volta kunnen kijken, waar een Franse electricien één van zijn projecten uitvoerig heeft gedocumenteerd, veel foto's. Ook de liaison equipotentielle komt aan bod. Verder kom je er ook voorbeelden tegen van de unifilaire schema's die je geacht wordt paraat te hebben voor het verkrijgen van de Consuel attestation. Daar vertelt hij ook nog wat over.

Succes,

Rob

avatar#8829
Breton
Berichten: 5
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2012-06-10 12:56:58

Dank je Rob,

ik heb al eens gekeken op de site en dat ziet er veelbelovend uit.

De bedrading zou ik zelf leggen maar het bedraden van de tableau zou ik misschien laten uitvoeren door een entrepreneur .l

De oude compteur 6kW ( die in de toekomstige keuken zou hebben gestaan ) is door EDF weggehaald en ze hebben  een nieuwe externe geplaatst van 12kW . Ik had weinig keuze daar ze de oude compteur bij de aankoop van de woning niet meer wilden aansluiten. Dus dan maar direct laten verplaatsen en verzwaren . Voor het ogenblik werken wij nog met een stroomgroep van 4500W . Een werfkast was een ander optie maar alles samengerekend hebben nu geen vaste vergoedingen e.d. te betalen daar we enkel tijdens ons verlof kunnen verbouwen ( in mei 2011 begonnen ).    

Groeten ,

Karel

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2012-06-11 12:39:56

Karel,

Begrijp ik het goed dat je nu geen bouwstroom aansluiting hebt, een branchement provisoire met een coffret de chantier, maar al een permanente aansluiting volgens dit model? Wilden ze de oude meter niet aansluiten omdat de daarachter hangende installatie afgekeurd werd, of omdat het huis te lang leeg had gestaan? Of was het een motie van wantrouwen aan het adres van hun eigen zwaar verouderde materiaal, vétuste, en wilden ze het daarom vernieuwen?

Wanneer het op de EDF/ERDF facture is opgevoerd als slechts een déplacement de compteur, er was immers al een aansluiting op het réseau, dan is een keuring door Consuel niet altijd nodig. Alleen wanneer er sprake is van een totale renovatie, bouwvergunning etc., of wanneer daarover al afspraken met de EDF of de Consuel zijn gemaakt, dan is deze gang naar de strenge keurmeesters noodzakelijk. En bij nieuwbouw uiteraard. 

En het bedraden van een tableau doe je zo.

Rob van der Meulen

avatar#8829
Breton
Berichten: 5
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2012-06-24 19:16:11

Hallo Rob ,

bij de aankoop; van het huis was de stroomvoorziening afgesloten , daar de vorige eigenaar niet had betaald. Bij een heraansluiting dient er een herkeuringbwijs te worden voorgelegd.

De bedrading wordt nu volledig hernieuwd omdat het anders is ingedeeld.

Mvg

Karel