Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

EC en Rekenkamer: staatskosten omlaag

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-06-08 14:50:33

Het dagelijkse bestuur van de Europese Unie heeft de nieuwe regering van Frankrijk te verstaan gegeven dat de overheidsuitgaven fors moeten worden beperkt om de doelstelling van een begrotingstekort van 3% in 2013 te halen. Een lastige missive voor president François Hollande, die alle heil verwacht van een bevordering van de economische groei voor het te boven komen van de economische en financiële crisis in eigen land en in Europa. Te veel bezuinigingen zullen de economische ontwikkelingen nadelig beïnvloeden, een opvatting die ook in de lage landen in socialistische kring wordt vernomen.

Lees meer op de homepage.

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-06-09 08:02:42

Niet alleen in socialistische kring wordt deze theorie van Keynes aangehangen (The general theory of employment, interest and money), in NL is ook extreem rechts (PVV) die mening toegedaan. De theorie van Keynes komt er in het kort op neer dat de economie nu eenmaal een golfbeweging kent en dat het de taak van de overheid is om de pieken en de dalen af te vlakken (de anticyclische begrotingspolitiek). Dat wil zeggen dat de overheid in tijden van laagconjunctuur hoge uitgaven moet doen om de economie te stimuleren en in tijden van hoogconjunctuur moet temperen door de hand op de knip te houden en te sparen voor het volgende diepe dal. 

In dat laatste schuilt het grote praktische probleem: dat doen overheden niet. Politici willen hun naam vestigen met mooie projecten en gebruiken tijdens de hoogconjunctuur liever het overvloedige belastinggeld voor hun eigen stokpaardjes. De bomen groeien tot in de hemel en het kan allemaal niet op. Après nous le déluge. En die komt dan ook.

Nu zitten we dus weer in een depressie en overheden hebben niets achter de hand gehouden om de economie aan te zwengelen. Nu vallen ze allemaal over elkaar heen met als thema: bezuinigen of uitgeven. Terwijl het eigenlijk heel makkelijk is: bezuinigen op onzin, geld (belasting) halen waar het zit en uitgeven aan koopkrachtverbetering van vooral de grote massa van mensen die de eindjes niet of nauwelijks aan elkaar kunnen knopen en die geen enkel vertrouwen meer hebben in wie of wat dan ook. Want zij vormen de carburant van de economie.

Het probleem van de fanatieke bezuinigers van nu is dat ze niet op onzin besparen, maar allerlei snelle en gemakkelijke maatregelen nemen die de koopkracht en het vertrouwen van de bevolking juist aantasten. Het probleem van de spendeerders is dat ze geen geld hebben en dat dus moeten lenen. Toch is door deze laatste (Keynesiaanse) aanpak destijds de crisis van de jaren dertig overwonnen. Te denken valt daarbij bv aan de aanleg van het Amsterdamse Bos door de werklozen van die tijd.

Nu is besparen op onzin ook niet zo makkelijk, omdat links en rechts dan weer gaan liggen rollebollen over wat onzin is en wat niet, maar nutteloze en eindeloze militaire missies in Verweggistan horen daar m.i. zeker toe. Evenals de politie-inzet op kosten van de overheid bij voetbalwedstrijden, bezoeken van regeringsleiders aan buitenlandse sportevenementen, de vele aftrekposten voor welgestelde belastingplichtigen, kinderbijslag ongeacht het inkomen en zo zijn er nog veel meer te bedenken.

Nu we dan eenmaal toch in deze situatie zijn beland, gaat mijn voorkeur vooralsnog uit naar de aanpak van Hollande. Niet omdat hij socialist is, maar omdat het mij in de gegeven omstandigheden het meest effectief lijkt. De benzine is op, er is geen geld om benzine te kopen, maar toch moet de patiënt naar het ziekenhuis, anders overlijdt hij. Dan zit er niets anders op dan geld lenen voor benzine. En als het weer beter gaat: zoveel mogelijk sparen, maar ja, de weg naar de hel is nog steeds geplaveid met goede voornemens. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2012-06-09 10:41:42

Laat die crisis nog maar een poosje duren, da’s goed voor de mensen.

#  mensen krijgen weer respect voor waarden die/wat iets heeft.

#  mensen zoeken weer hulp bij elkaar, dus sociaal contact.

#  mensen gaan weer zoeken, ipv op de bank zitten zeiken.

#  mensen gaan weer op eigen initiatief iets ondernemen.

#  mensen zetten zich weer in om geld te verdienen, ipv op een ander te leunen.

#  mensen gaan weer groentetuintjes aanleggen, ipv de run naar de grote supers.

#  mensen gaan weer normaal met elkaar om, ipv elkaar de loef af te steken met nog mooiere dingen.

Zo kan ik nog wel een paar velletjes doorgaan.

Men is te verwend, als iets niet lukt, doet een ander het wel voor ze, als iets niet kan leggen ze het bijltje erbij neer, als ze tekort komen gaan ze het vragen, en als ze het niet hebben, wordt het ze gratis en voor niets in de hand gegeven.

Ik heb maar een advies, kom maar met je luie reet van de bank af en probeer het eens zoals de generatie na de oorlog het deed, die konden het ook.

Mijn moeder kocht een bril die bij haar paste, in prijs en daarna in model.

Mijn buur koopt een bril die veel te duur is, maar wel errug modieus, eeeenig hé?

Mijn ouders hadden een tvtje, mijn andere buur heeft een flatscreen groter als mijn tuinschutting.

Als je zestig uur in de week werkt ben je ziek, en als je drie keer in een jaar op vakantie gaat een vuile rechtse.

Met andere woorden, de crisis zit in je hoofd!

Cees.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#3 Geplaatst: 2012-06-09 14:10:04

Beste Bosbess, De theorie van Keynes werkte in zijn tijd omdat destijds ca 20% van de nationale bestedingen via de overheid liepen. Den Uyl was ook een aanhanger van deze Keynes theorie en volgde die aanpak met desastreuze gevolgen omdat in zijn tijd reeds meer dan 40% van de nationale bestedingen via de overheid liepen. Dus veroorzaakte die Keynes aanpak in die omstandigheden inflatie en oplopende rente % zonder dat de werkeloosheid daalde.

Momenteel loopt reeds ca 50% van de nationale bestedingen via de overheid en zal een verhoging van de overheidsuitgaven op sociaal gebied de crisis verergeren.

Investeringen in bouwprojecten zoals wegen, spoorwegen, hydro electrische centrales en huurwoningen bouw kunnen daarentegen wel tot economische groei voeren.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#4 Geplaatst: 2012-06-09 14:19:23

Als overheden (politici, ambtenaren)  bezuinigen, dan bedoelen ze dat ze de uitgaven minder hard laten stijgen dan oorspronkelijk gepland. De uitgaven gaan dus niet omlaag, maar de inkomsten (=belastingen) moeten wel omhoog omdat het tekort niet langer te financieren is.

Dit wordt gebracht als bezuinigen en de lasten voor de burger nemen toe, terwijl de inefficiënte overheid nog steeds groeit- van elke geïnvesteerde euro komt er 50 cent terug.

Frankrijk heeft dit altijd opgelost door gewoon meer geld te drukken om de tekorten te financieren.  Elke 10 jaar een paar nullen van weer een nieuwere Franc afhalen en voilá: het werkt: van elke geïnvesteerde oude franc komen 10 nieuwe terug. 

Die truc kan niet meer in de Eurozone, daar zijn de Grieken zich nu van bewust, de Fransen nog niet en de Britten proberen slechts of de truc nog werkt.