Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe iemand mede eigenaar maken

Auteur Bericht

avatar#10026
Hein de Jambes
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2012-06-10 19:41:12

Ik heb bijna 3 jaar geleden een huisje gekocht in de Bourgogne. Nu is het zo dat mijn vriendin en 2 kinderen buiten spel staan als mij wat overkomt. Volgens de plaatselijke notaris is het alleen mogelijk door met mijn vriendin te trouwen of een samenlevings contract aan te gaan, mogelijkheid om een SCI te starten was volgens hem geen optie.

Is trouwen nu echt de enige optie? 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2012-06-10 20:06:35

Hein, je vriendin en 2 kinderen hoeven niet buiten spel te staan als je een testament opmaakt, waarin zij begunstigde(n) zijn. Echter de successiebelasting is dan erg hoog. Als je een SCI opricht en je bezit daarin onderbrengt, krijg je te maken met de plus-value, tegenwoordig ook erg hoog. Wat je evt kunt doen is een Pacs sluiten met je vriendin. Dit is geen huwelijk, je kunt eenzijdig 'opzeggen' en de schulden van elk der partners zijn niet automaties te verhalen, bezittingen blijven en worden ook gescheiden. Het enige 'knellend' punt eraan is, dat je verplicht bent te samenwonen. Met een Pacs kun je elkaar in een testament opnemen als erfgenaam. De succsessie belasting kent dan een hoge vrijstellingsdrempel, welke ik van dit jaar niet uit mijn hoofd weet. Let wel, de nederlandse successiebelasting moet ook betaald worden, als de erflater ooit nederlander was (of nog is) en in nederland woonde, en korter dan 10 jaar buiten nederland woont op moment van overlijden. De notaris had het redelijk bij het rechte eind, als je met een 'samenlevingscontract' (als nederlands begrip) de franse Pacs bedoelde. Trouwen is niet de 'enige optie'. Via google is er voldoende te vinden over de Pacs, ook officiele info. Succes ermee.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2012-06-10 23:04:35

Niet alleen via Google is de informatie te vinden, maar uitgebreid - en in het Nederlands - op deze website.

Wim

avatar#7666
peter velthuyzen
Berichten: 3
Reacties: 15

#3 Geplaatst: 2012-06-11 03:31:23

Ik heb hetzelfde probleem, gescheiden, zelfs getrouwd met mijn nieuwe liefde,

echter bij mijn overlijden zijn de kinderen van mijn eerste huwelijk, volgens de franse wet, voor 3/4 de rechtmatige erfgenaam van ons pand in frankrijk.

Dus mijn huidige partner en echtgenote, krijgt 1/3.

Volgens mij zeer onterecht, echter alleen een SCI lijkt een mogelijkheid.


avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#4 Geplaatst: 2012-06-11 10:03:14

Peter

Afhankelijk van de individuele situatie zijn er wel degelijk mogelijkheden buiten een SCI om. Staat het huis op beider naam of op de jouwe ? Ben je opnieuw getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden ? Elke situatie met  kinderen uit een eerder huwelijk is naar Frans erfrecht voor Nederlanders gecompliceerd, maar meestal is er wel een oplossing ( soms duur) te vinden.Voor de aankoop van og in LDF is bijna alles te regelen naar de eigen doelstellingen, na de aankoop soms onmogelijk of prohibitief qua kosten.

Mr Bram van Zanten

bram@van-zanten.com

http://ophuizenjachtindemorvan.blogspot.com