Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuwe CV of electrische kachels?

Auteur Bericht

avatar#10029
Cahors
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2012-06-11 14:34:37

Afgelopen winter hebben wij veel pech gehad. In ons (2e) huis is de cv ketel (olie) en boiler bevroren en zijn alle radiateuren geexplodeerd. We hebben nu een nieuwe verwarming nodig. Ik twijfel nu tussen electrische radiateuren en electrische boiler óf weer een nieuwe cv op olie. Gezien het grote prijsverschil én het feit dat we er 's winters slechts enkele weken zijn overweeg ik om electrisch te gaan stoken. Ik loop dan tevens geen kans meer dat alles bevriesd! Wel moet ik in dat geval de electrische voorziening (groepenkast) grondig laten upgraden.

Heeft iemand hier ervaring mee c.q. kan iemand mij adviseren?

Alvast hartelijk bedankt.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#1 Geplaatst: 2012-06-11 23:10:55

Beste Cahors,

Ik vind het moeilijk om je advies te geven zonder te weten hoe uw situatie is.

Het kan zijn dat uw huis groot en ongeïsoleerd is en er staat nu een olie CV ketel in met een vermogen van 50kW. In dat geval zal ik u moeten adviseren om maar een nieuwe ketel aan te schaffen want 50kW is een beetje veel omdat elektrisch te verwarmen.

Maar als uw huis niet zo groot is en u heeft ondertussen een redelijke isolatie aangebracht in het dak en muren en de cv ketel had een vermogen van 20kW maar dat is nu eigenlijk een beetje aan de grote kant, dan kan ik u adviseren om inderdaad aan elekrische verwarming te denken. Dus geef wat meer informatie dan kunnen we een wat gefundeerder advies geven. Ondertussen kunt u ook eens verder kijken op de volgende pagina waar het één en ander uitgelegd wordt over verwarmingen.

met vriendelijke groet

Aat

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#2 Geplaatst: 2012-06-12 22:15:08

Is een pelletkachel misschien ook het overwegen waard?

Als Cahors ook betrekking heeft op de ligging van het huis, is een bezoek aan de plaatselijke jotul dealer aan te bevelen

bas

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-06-13 07:44:35

Goeiemorgen Cahors, technisch kan ik helemaal niets bijdragen, maar misschien is mijn ervaring nuttig? Ik heb maar een klein huisje en toen ik het drie jaar geleden kocht, zat er een 3 jaar oude cv op fioul in. Daar wordt ook het water mee verwarmd. In drie jaar tijd zijn de fioulprijzen bijna verdubbeld. Daar komt bij dat de ketel ieder jaar moet worden onderhouden, al is het alleen maar voor de verzekering.

Zelf zou ik een pompe à chaleur air/air het meest ideaal vinden. Ik heb me daar uitgebreid in verdiept en me laten voorlichten, maar de aanleg daarvan vergt een investering en werkzaamheden waar ik tegenop zie. Als dat voor jou geen probleem is, zou ik het zeker aanbevelen. Groot voordeel: hoog rendement, vrijwel geen onderhoud, binnenluchtzuivering en 's zomers heb je airco.

Vorig najaar besloot ik om het eens anders te proberen. Bij de Lidl kocht ik twee convectorkacheltjes met ingebouwde ventilator (32 euro per stuk). Klein en licht en (ook met afstandbediening) volledig regelbaar. Zodra je ze aanzet (in het begin even met ventilator), heb je al warmte, zodat binnen de kortste keren het vertrek warm is, waarna de ventilator uit kan. 's Nachts en als je weggaat zet je ze uit. Toen het in februari twee weken lang héél erg koud was, gebruikte ik er 's morgens vroeg nog een electrisch radiatortje bij. Ik hield m'n hart vast voor de rekening, maar toen die een week geleden kwam, bleek ik maar voor 200 euro meer stroom te hebben verbruikt dan ik had vooruitbetaald! En m'n olietank zit nog voor 2/3 vol, omdat de cv-ketel alleen nog voor het warme water dient. Groot voordeel vind ik ook dat je de stroom per maand betaalt, terwijl zo'n tank vol een aderlating ineens betekent. Maar ik heb dus een klein huisje, voor een groot huis ligt het misschien anders.

In het geweldige artikel onder de link van Aat wordt de lucht/lucht warmtepomp ook genoemd als goede mogelijkheid, al zegt het artikel terecht dat het financiële voordeel van electrisch verwarmen staat en valt met de lage franse stroomprijzen door de kerncentrales, waarvan het voortbestaan op de lange termijn niet zeker is. Toch lijkt mij voor een tweede huis in Frankrijk electrisch verwarmen de beste oplossing.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2012-06-13 10:29:50

Wat die air/air systemen betreft: hou er wel rekening mee dat het rendement (COP) gemeten wordt bij een buitentemperatuur van 7 graden, om een binnentemperatuur van 20 graden te bereiken. Naarmate het kouder wordt ga je meer elektriciteit gebruiken. Wat zwart/wit geformuleerd: schuift het systeem op in de richting van elektrisch verwarmen. Om die reden wordt door sommige installateurs aangeraden om een dergelijk systeem eerder in gematigde streken neer te zetten, dan daar waar koning winter weken- of maandenlang met ijskoude hand regeert. Of wordt opgemerkt dat met dit soort klimatologische omstandigheden bij het dimensioneren van het systeem rekening moet worden gehouden. 

Rob van der Meulen

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#5 Geplaatst: 2012-06-13 13:02:31

In onze geïsoleerde bungalow van 130 m2 in de Hérault zijn Sauter electrische radiatoren gemonteerd door de eerste eigenaar.

Daarnaast hebben wij in 2004 ( na die hete 2003 zomer) climatisations reversibles type inverter laten installeren en verwarmen wij daarmee. Ten opzicht van 2003 is ons electriciteits verbruik in de winter gehalveerd en tegelijkertijd is de vochtigheidsgraad terug naar normaal.

Ik zou dus geen electrische radiatoren installeren, behalve als je in een streek woont , waar het in de winter vaak meer dan 5 graden vriest.

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#6 Geplaatst: 2012-06-13 13:17:16

In alle 4 door ons gerenoveerde en deels herbouwde fermettes op 600- meter hoogte met koude winters hebben we electrische vloerverwarming onder tomettes aangebracht. een relatief geringe investering. De electrische vloerverwarming wordt echter maar een paar dagen per jaar gebruikt in maart en in december als de huizen op temperatuur moeten worden gebracht. Daarna worden de huizen op 2 houtkachels per huis prima op minimaal 20 graden gehouden. Tegenwoordig zijn er prima houtkachele met hoog rendement te koop en voor ons gaat er niets boven de natuurlijke warmte van een houtvuur.En bij een gebruik van maximaal 10 kuub hout per huis per jaar ook de goedkoopste verwarming.