Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Districtenstelsel slecht voor kleine partijen

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-06-20 11:27:43

De discussie over een wijziging van het Franse kiesstelsel wordt elke vijf jaar gevoerd na het bekendworden van de uitslagen van de parlementsverkiezingen. Het huidige districtenstelsel (le scrutin uninominal à deux tours) leidt ertoe dat de twee grootste partijen de twee grootste blokken vormen in de Franse Tweede Kamer, de Assemblée nationale. Uit de 577 kieskringen (circonscriptions), evenveel als het aantal beschikbare kamerzetels, komt één kandidaat na twee kiesronden als winnaar uit de bus en wordt derhalve député.

Een aardige beschouwing van Le Figaro, hier op de site.

Wim

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#1 Geplaatst: 2012-06-22 09:54:05

Schoon toeval: FN+UMP volgens de tabel met evenredige vertegenwoordiging: 289 zetels. Dat is een nipte meerderheid.

Maar wat is de verdeling indien de uitslagen van de eerste ronde worden gebruikt? En nog een andere: zou de UMP bestand zijn tegen een evenredig stelsel? Ik zou denken dat Fillon en Copé meteen een nieuwe partij oprichten.