Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De grillade

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2012-06-21 07:50:09

Om mijn nieuwe chambre d'hôte te promoten ging ik bij ons plaatselijk café Le Penalty mijn folder brengen en de maaltijd gebruiken. Buurman Joseph zat er ook met een apéro en hij kwam gezellig bij me zitten. Hij vertelde dat er in de salle polyvalente die zaterdag een grillade van Le Club zou zijn en vroeg of ik ook kwam. Le Club komt iedere maandagmiddag bijeen om te kaarten en te rummikubben, volgens boze tongen een alibi om ongestoord te kunnen roddelen. Diverse uitnodigingen om erbij te komen heb ik afgeslagen. "Maar ik ben helemaal geen lid", probeerde ik nog. Dat gaf niets, zei Joseph, ik was zijn invitée en ik hoefde alleen maar 10 euro te betalen. "U doet mij een groot plezier als u komt, want "vous êtes une dame très respectable"!" Dat hoor ik ook niet elke dag, dus beloofde ik te komen.

Met frisse tegenzin begaf ik me zaterdag om 12 uur naar het feest. Zoals gebruikelijk stonden twee mannen zich buiten in het zweet te werken aan twee enorme barbecues om zo'n 60 karbonades en worsten te braden. Aan een grote tafel met drankjes en plastic bekertjes dronk ik me wat moed in alvorens naar binnen te gaan, waar lange rijen fraai gedekte tafels klaarstonden voor de maaltijd. Langzaam druppelden steeds meer mensen binnen en gingen aan de tafels zitten. Een ingehuurde accordeonspeler bracht de stemming er in en ze begonnen zowaar te dansen. Na jaren danste ik met Joseph weer eens mijn favoriete dans de Pasodoble! Het werd steeds gezelliger, maar eten ho maar. Gelukkig zat ik aan tafel met een stel amusante kwekdames en zo ging de tijd snel voorbij.

Eindelijk mochten we tegen tweeën aanvallen op de salades en een half uur later werd het vlees binnengebracht. Tussen de bedrijven door gingen we vrolijk verder met dansen. Toen ik mijn botje inpakte voor Pico, kreeg ik van m'n overbuurvrouw de karbonade, die ze wel had genomen maar beslist niet wilde eten. Na de maaltijd gingen ze uiteraard met ingepakte puntjes kaas rond. Ik weigerde, maar kreeg het toch toegeschoven: "Dan neem je het maar mee naar huis, je hebt er voor betaald!" Ik voelde me heel even in Nederland... Vervolgens kwam het dessert: een cornetto, mijn lievelingsijsje! Ondertussen was het ongemerkt al vier uur geworden en terwijl het feest nog in volle gang was, liep ik met mijn pakje vlees en kaas naar huis, waar Pico zich het botje goed liet smaken...

 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2012-06-21 11:45:19

Een zeer herkenbare reportage. Kennelijk gaat het zo overal in Frankrijk à la campagne. Best heel aardig, maar niet te vaak....

Wim

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#2 Geplaatst: 2012-06-21 12:37:12

Ja leuk verhaal. In ons stadje zijn wij lid van de bejaardenclub genaamd 'Joie de Vivre', die 12 x per jaar een dergelijk 'repas dansant' organiseert, dat van 12h00 - 18h00 duurt. Wij zijn daar dol op, lekker kletsen/eten/dansen, een ideale combinatie bij levende muziek uit onze jeugd: behalve  foxtrot, wals, tango, paso doble en cha cha cha komen zelfs de madison en de sirtaki aan bod.

Daarnaast nodigt het stadsbestuur alle mensen boven de 65 2x per jaar voor een heel uitgebreid 'repas dansant' uit: in Januari in een sporthal en in Augustus in het kasteelpark onder de hoge pijnbomen. De burgemeester is erbij met zijn vrouw en komt iedere deelnemer de hand schudden, een charmante manier om zijn herverkiezing te verzekeren.

Dan zijn er de brasucades, mosselen grillen op een groot vuur van oude wijnstokken: elke maand van mei tot september: op ons favoriete wijndomein, bij de Cave Cooperative, bij het feest der Pompiers, op de jour du patrimoine'' en voor de 'Pensionnés de la Marine'. Ook daar is dan muziek en wordt er gedanst in de open lucht.

De Fransen hier in de Hérault zijn feestelijke mensen die zich uitstekend weten te amuseren, want elke plaats hier heeft alle mogelijke feestjes. Wij kunnen elk weekend wel ergens in de buurt terecht om te dansen en daar genieten we van.

....................................>  Vive la France ..!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2012-06-21 13:15:04

Wel leuk die franse feestjes, maar barbecueën kunnen ze echt niet.

Er staat een of twee man stapels vlees te braden terwijl de rest aan tafel zitten te wachten, ik pas er voor, ik heb ze dat hier snel afgeleerd.

Ik maar braden, en tegen die tijd dat iedereen heeft kan ik gaan zitten en zit ik als enige te eten.

Ik heb écht barbecueën geleerd in een ander land, en dat doe je samen.

Ook het aanbod van barbecue is karig vergeleken de echte barbecue, veel te veel karbonades, worstjes, kant en klare stikjes of half gaar vlees.

Wel lekker, maar dan houd het ook op, ik ga dus niet naar franse barbecues.

Wel leuk zijn de dorpsfeesten, maar meer om de gezelligheid dan het eten.

Voor mij moet eten van goede kwaliteit zijn, en de wijn al helemaal.

Ik ben hier twee keer op een dorpsfeest geweest waar we onze waar uitstalden op de tafel, en al snel was het weg.

De mensen zelf kopen goedkope patés, slobberwijn en supermarktspullen, alleen de taarten zijn goed want die maken ze zelf.

Na de tweede keer begreep ik dat we een flater slaan met die fles wijn van dertig euro en die paté van de beste slager van de stad.

Ik eet nu thuis voor, ga daar een beetje met m’n vork prikkend door de middag en heb lol.

Overigens vanavond een primeur;

We zijn vier jaar bezig met het organiseren van een fête de la musique, wat maar niet lukte, ook niet met de ecole de la musique in ons dorp.

Vorig voorjaar schreven we een stuk in de krant, hoe vreemd het is dat de gemeente wel subsidie geeft aan deze school maar dat de school nooit speelt.

We hadden daarmee een oorlog ontketend, ze eiste excuses, het bestuur keek me niet meer aan al stond ik naast ze in de boulangerie.

Ik bleef volhouden dat ik gelijk heb, wat het vuur alleen maar verder aanwakkerde.

Totdat, totdat.

De president van de school vroeg aan de buurvrouw van een vriend van ons of men mij wilde vragen of ik misschien een bord kon maken “fête de la musique”.

Glimlachend heb ik dat gedaan, twee zelfs, en nog meer, ik heb wijn gekocht, taarten laten bakken, worsten en zoutjes, en vanavond gaan we met de ecole de la musique onze eerste fête de la musique maken, naast de kerk.

Meer en meer mensen hoor ik dat ze komen, zelfs kinderen die willen spelen.

Het duurt even, je maakt ze soms heel erg boos, maar deze fransen zijn enorme eigenwijze hufters die zichzelf het leven soms ondragelijk maken terwijl dat helemaal niet nodig is.

Na vanavond zal menigeen zich achter de oren krabben “die ollander heeft toch wel een punt”

Een persoon is er niet, de burgemeester, die zegt me nog geen gedag al sta ik voor hem.

Nog een poosje, dan wippen we die ook.

Voor wie niet weet wat feesten is, zorg dat je uitgenodigd wordt op een bruiloft in Bretagne, daar weten ze wat feesten is.

Kom op Hollande, je hebt ons beloofd te kunnen trouwen, we zijn er klaar voor!

Cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2012-06-21 13:35:10

Wow, zowel Cees als Bosbess gaan binnenkort trouwen!