Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Scheurvorming in kalkstuc. Wat doe ik fout?

Auteur Bericht

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2012-06-26 20:36:39

Waarde Bricoleurs,

Afgelopen jaar ben ik begonnen met het stuccen van twee laatste buitengevels. Omdat de muren bestaan uit colombage met daarin en overheen torchis heb ik ervoor gekozen met luchtkalk te stuccen.  Als enige extra heb ik na de spritslaag wapening aangebracht in de vorm van kippengaas die met lange RVS schroeven is verankerd in de torchis. Daaroverheen heb ik de raaplaag aangebracht. Omdat ik vorig jaar niet alles kon klaarkrijgen zal ik pas deze zomer de laatste laag aanbrengen.

Nu vallen me twee dingen op.

1: ter plaatse van de wapening onstaat her en der scheurvorming die het kippengaaspatroon volgt. Het lijkt erop alsof de wapening de kalk laat "openbarsten". Kan dit een chemische of mechanische reactie zijn?

2: Er ontstaat uberhaupt hier en daar scheurvorming. Dit geheel tegen mijn verwachting en tegen het imago dat luchtkalk aankleeft. (zelfreparerend etc.)

Ik heb de aanwijzingen van de fabrikant (St. Astier) precies gevolgd en heb volgens mij geen fouten gemaakt bij het voorbewerken van de ondergrond. Ook zijn de benodigde wachttijden tussen de lagen aangehouden. Als laatste, de ondergrond was zeer goed voorbevochtigd en de eerste twee dagen is de raaplaag ook nog nat gehouden.  Wat zouden de oorzaken kunnen zijn van de scheurvorming?

Jeroen B, 62

avatar#9739
Robert platrier
Berichten: 0
Reacties: 15

#1 Geplaatst: 2012-06-26 22:07:43

Beste Jeroen,

De scheuren komen van het kippengaas. Dit is een star product en bij warm worden van de gevel gaat het ijzer uitzetten het gaas heeft niet de ruimte in de specie om uit te zetten en walla scheuren.

Beter is om stucgaas te gebruiken, een gaas welke alkali bestendig is vaak paars van kleur of wit stug gaas wat in de buitengevel isolatie wordt toegepast.

Dit kunstof of glasvezel gaas zet minder uit en is speciaal voor stucwerk gemaakt.

Kalk specie is natuurlijk een open product met mooie eigenschappen, vocht regulerend en niet te sterk voor de ondergrond maar om daar nu ijzer in te stoppen. Het werd vroeger vaker gedaan omdat er niets voor handen was en dit heeft geschervorming tot gevolg.