Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aanschaf: Kantelzaag OF losse Afkortzaag & Zaagtafeltje

Auteur Bericht

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#0 Geplaatst: 2012-06-29 22:52:06

Voor de verbouwing willen wij een zaag aanschaffen.

Handcirkel-, ketting- en decoupeerzaag hebben we, maar aangezien er veel verbouwd moet worden willen we ook iets wat "snel" haaks zaagt.

Aangezien het huis nog niet heel goed afsluitbaar is moet het in zijn geheel in onze VW Caddy kunnen.

Nou twijfel ik heel erg tussen een zgn kantelzaag (afkort en zaagtafel in één) en een losse afkortzaag + een kleine zaagtafel.

Voorbeeld kantelzaag

(overigens staan ze ook gebruikt op marktplaats, ik denk niet dat ik een gebruikte zou kopen)

Volgens mij is er niet veel prijsverschil tussen de twee keuzes...

Iemand een advies / ervaringen ?

BVD, Timo

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#1 Geplaatst: 2012-06-30 08:39:22

Beste Timo,

Een eerste advies (ervaring) zou zijn om (semi) professionele machines te kopen. Solide en met voldoende kracht en forse zaagdiepte. Bouwmarktmachines zijn vaak toch nog te klein en wantrouw alles met kunststof onderdelen. Het gaat op termijn, bij veel en zwaar werk, gegarandeerd kapot. Onze ervaringen hebben ons geleerd dat bouwmarktgereedschappen en machines dikwijls speelgoed blijken te zijn.

We hebben een forse en zware (kantel) afkort/langszaag (combinatie) en kopen daarbij binnenkort toch ook nog een aparte, eveneens grote afkortzaag (radiaal). Een goede stevige vandiktebank is onderweg. Kortom, koop vooral geen speelgoed en zorg voor ruim voldoende capaciteit. Veel succes!

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-06-30 09:02:14

Bonjour Timo,

*DISCLAIMER* Onderstaande weerpiegelt mijn persoonlijke mening en ervaring, geen algemeen geldend oordeel, doe ermee wat je wilt.

Ik mag wel zeggen dat ik heel veel gereedchappen bezit maar voor zo'n afkortzaag-tafelcombinatie zie ik persoonlijk in mijn FR verbouwingssituatie niet zo veel toegevoegde waarde.

Alles staat of valt natuurlijk met wat je wilt zagen. Meest dikke balken, planken, rachels of plaatmateriaal?

De Metabo uit je link zaagt tot maximaal 60mm diep, dus voor de standaard FR bastaing van 65 x 175 is dat al onvoldoende. Voor plaatmateriaal is deze machine ook niet ideaal. Planken en rachels okee, maar hoe vaak zaag je die van tevoren op maat, en haaks? Als ik aan mijn FR huis werk is alles krom, scheef, niet haaks en niet waterpas, dus waar mogelijk bevestig ik de planken eerst met wat overlap en zaag ze "in het werk" af. 

En het allergrootste nadeel van machines als die Metabo in mijn ogen, ze zijn stationair. Je brengt ze niet "even" naar het werk toe, in een lastige hoek, op het dak of waar dan ook. Je brengt ze ook niet even snel naar het materiaal, je moet vrijwel altijd met het materiaal naar de machine toe. Daarom heb ik liever handgereedschap.

Persoonlijk ben ik blijer met meerdere handcirkelzagen, met zaagbladen van 160mm tot 235mm (en ik droom nog van zo'n grote 355mm) zodat ik tjdens het werk kan wisselen zonder bijvoorbeeld steeds hoek of diepte te hoeven instellen. En misschien ooit een invalzaag, die heel veel flexibiliteit levert met name voor aftimmerwerk.

Tot zover mijn "wijsheden"... laat je hier nog even weten wat je uiteindelijk gaat kiezen?

Salutations, Jos

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#3 Geplaatst: 2012-06-30 13:34:49

Timo, naast een decoupeer een hand- en een cirkel zaag heb ik een lidl afkaptrekzaag, 80 euro, en op het houtforum ook door timmerlieden aangeschaft.(recensie te lezen)  Voordeel: hij is stationair, dus je brengt je werk naar de kapzaag toe, en daardoor is hij enorm precies, je stelt een hoek in, en elke plank heeft dan de zelfde hoek. Want Cruyff zei:' ieder.....

Nadeel is de wat beperkte zaagdiepte en zaaglengte, (valt overigens wel mee,  je kan altijd de balk omdraaien). Ik ben er enorm blij mee, het enige parkside ding dat ook echt werkt.

Deze zaag moet je wel ergens stevig op verankeren , het is geen zaagtafel! Zaagtafel is in mijn ogen altijd te klein, je kan beter met hulplatten de cirkelzaag het werk laten doen. En een grote plaat hout als tafel gebruiken.

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#4 Geplaatst: 2012-07-01 01:19:46

@Jos, ja 60mm is wel te beperkt, ik dacht dat het meer was.

We gaan in eerste instantie luiken maken en een aantal staldeuren vervangen.

Daarom leek mij een vaste afkortmachine wel handig.

Er zit een vrij grote houtzagerij in het dorp dus we willen ze ter plekke maken.

Er moeten ook wat balken van het dak vervangen, maar die zaag je inderdaad net zo makkelijk met de kettingzaag of cirkelzaag terplekke lijkt me..

@ratatouille

Een zaagtafel is inderdaad vaak te klein, maar voor het in de lengte doorzagen van een plank kan het wel handig zijn lijkt me.

Maar mijn cirkelzaag heeft ook een extra geleider waarmee dat kan.

Ik denk dat het toch een losse afkortzaag wordt en eventueel later een zaagtafeltje mocht dat nodig zijn.

Groet Timo

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-07-01 09:39:31

Bonjour Timo,

Ik wil u zeker niet mijn inzichten opdringen, doch niettemin een voorzichtige waarschuwing geven. Ik heb ook de nodige deuren en luiken voor mijn FR verbouwing gemaakt, en ben op de harde manier tot de ontdekking gekomen dat daarmee in FR van alles anders gaat dan we wellicht in NL gewend zijn.

In FR zijn (zoals ik hierboven reeds aangaf) oude huizen zelden recht, haaks en waterpas. Dat geldt ook voor deur- en raamopeningen. En zéker in het geval van oude boerderijen en dergelijke gebouwen.

De Fransen maken daarom dergelijke luiken pas "in het werk" op maat. Dat doen ze door de luiken eerst op een overmaat in elkaar te zetten, met andere woorden een beetje te hoog en een beetje te breed, zoals hier te zien. Daarna nemen ze de exacte maten van de vensteropening over op de twee in te zetten "te grote" luiken. Tenslotte wordt dan elk luik in één keer op maat gezaagd en eventueel nog wat bijgeschaafd.

Voordelen van deze methode: de randen van het luik worden altijd strakker dan wanneer je de planken van tevoren pasmaakt, en de luiken passen altijd keurig in de aanwezige opening en tegen elkaar. Ter voorkoming van verzakking van het luik brengt men hierin vaak houten of metalen dwarsverstevigingen aan. Een voorbeeld van de complete procedure ziet u hier.

Het mag duidelijk zijn dat een zaagtafel waarmee u keurig haaks en reproduceerbaar kunt werken, bij deze aanpak geen voordelen biedt. Een uitstekende kwaliteit handcirkelzaag met een goed en niet te grof zaagblad is bij deze werkzaamheden uw beste vriend. En een electrische schaaf natuurlijk.

Succes!

Salutations, Jos

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#6 Geplaatst: 2012-07-01 14:51:51

Hallo Jos,

Dat was ook min of meer van plan want de "kozijnen" zijn in dit geval ook zeker niet recht, maar het is goed om nog een keer aan herinnerd te worden...

Mijn ervaring met een afkortzaag is dat je er vooral snel en ook veilig veel mee kunt afkorten.

We willen proberen in een week alles dicht te krijgen, dus snelheid is ook wat waard...

Maar het zou ook met een handcirkelzaag kunnen uiteraard.

Een electriche schaaf is een goede, ik heb er wel een (erfenis van mijn grootvader), maar die is veel te groot...

Op zoek naar een "kleintje" dus...

Timo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2012-07-01 15:38:41

Beste Timo,

ik heb in de loop der jaren iets van 20 of 22 luiken en staldeuren gemaakt, zie hier *. Even nageteld, hier in F zijn het 18, en in NL waren het drie of vier.

Wat Jos zegt kan ik alleen herhalen:

op overmaat maken, dan sur place op maat en niet-haaks zagen. Mijn techniek hierbij is: luiken provisorisch plaatsen en de kanten in deze volgorde opmeten/aftekenen en afzagen

onder -> zo nodig rechts+links -> boven.

Dan de vraag welk gereedschap. Ik heb een tafeltrekzaag met 160mm blad en een losse inval-cirkelzaag met 190mm blad. Beide van Festo/Festool. Ik koop liever een tweedehands Festo (of Mercedes) dan een nieuwe van een flutmerk.

Mijn werkprincipe is: wat ik stationair kan zagen wordt stationair gezaagd. Ik gebruik dan rechts en links van mijn tafelzaag schragen ter ondersteuning van lange werkstukken. Het voordeel van de trek-tafelzaag is dat ik het werkstuk kan laten rusten en deze zaag erdoorheen trek. Mijn zaag heeft een 'slag' van 240mm. Het is dus eigenlijk een tafelzaag en afkortzaag in een. En een groot aantaal stukken met precies dezelfde lengte afkorten is dankzij de lengetaanslag een kinderspel.

Grotere werkstukken of dingen die al ergens aan vast zitten worden bij mij met de losse invalcirkelzaag op maat gemaakt. Waar mogelijk gebruik ik hierbij de Festool/Protool geleiderails; ik heb er twee van 1,4m van, aan elkaar gekoppeld dus 2,8m. Zie hier.

Met een zaagblad van 190mm diameter heb ik een zaagdiepte van ca.65mm, dus bij de om-en-om methode net voldoende voor een 120mm dikke balk.

Als ik nog iets zou kopen dan een invalzaag met een groter bladdiameter, bij voorkeur 240mm. Maar zo'n ding heeft dan ook een behoorlijk gewicht en is dus moeilijker te handhaven.

Christian von Klösterlein

* citaat uit genoemd stuk:

Lamellen op lengte zagen met een toegift van 10-20 mm in de hoogte. [...] Dwarslatten (barres) zagen, bij lengtebepaling op sponning van de raamopening letten; inkepingen voor de diagonale écharpes zagen. Lamellendeur goed uitgelijnd op schragen plaatsen. Diagonale en dwarslatten ... [...]

Als u zeker bent van maten en haaksheid van de deur- of raamopening, kunt u nu boven- en onderkant van de deur/luik haaks afzagen. Zo niet dan de luiken stellen en de maten opnemen.

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#8 Geplaatst: 2012-07-01 16:13:02

Bedankt Christian,

Dat artikel over de luiken had ik nog niet gevonden, erg handig.

Ik heb ook voorkeur voor gebruikte kwaliteit boven nieuwe matigheid (hoewel het voor mij niet persé Festool hoeft te zijn ;-)

Timo

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2012-07-01 16:28:37

Rebonjour Timo,

Ik mag hier geen reclame maken en doe dat dan ook niet. Ik kan je slechts mededelen dat ik deze schaaf gebruik. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Door het schuine mes heb je bijna nooit uitbrekende splinters, zelfs niet als je een kopse kant schaaft. Ik heb de nodige verschillende schaafmachines gebruikt maar deze is mijn favoriet. 

Salutations, Jos

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#10 Geplaatst: 2012-07-01 16:44:55

Jos,

Bedankt voor de tip. Ik zie hem ook gebruikt op marktplaats, da's mooi.

Groeten Timo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2012-07-01 16:45:47

Bonjour Jos en Timo,

dus toch weer dit merk. Natuurlijk maken wij op dit forum geen reclame, wij wisselen alleen ervaringen uit ;-)  Heb net weer tegen een vriend gezegd:

Bij gereedschap kent de vakman maar een kwaliteit - de beste!

Christian v.K.

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#12 Geplaatst: 2012-07-01 18:13:54

@Christian

Je zou ook kunnen zeggen dat een Ferm schaaf qua "rechtheid" beter bij de Franse bouwwijze past dan Festool ;-)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2012-07-01 19:04:03

Timo,

semi-offtopic:

Ik zou een heel verhaal kunnen afsteken over de problematiek van waar je je aanpast an de niet-rechte en niet-haakse geaardheid van klassieke Franse huizen en waar je deze recht maakt.

Overigens succes met je luiken! Geeft zo'n voldoening.

En leuk te lezen dat je mijn oud stuk hierover waardeert.

Christian v.K.

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#14 Geplaatst: 2012-07-01 23:32:49

Ik ben toevallig net bezig een -gekocht- twee deurs luik te plaatsen, 120cm breed 208 hoog. In een renovatie kader.

Keurig alles uitgepast. Met mijn hitachi boor al gaten gemaakt voor de zes duimen maar in het betonkader (deels), in de baksteen (deels) en in de graniet natuursteen  (deels). Tjonge , wat een enorme gaten moet ik maken voor die metselduimen! Dat is toch niet te doen in beton, een gat van 5x3.

Ga toch maar eens naar de brico om andere duimen te zoeken , met een keilbout, of voor een chem. anker. Dat is natuurlijk twee keer geld uitgeven.

Overigens kan je met een trekkapzaag natuurlijk niet alleen haaks werken, maar elke hoek instellen. Scheef Frans huis? Met de zwaaihaak hoek meten, 83 graden instellen op de 80 euro parkside zaag, en Tjjjiiiinngggg!!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2012-07-02 07:15:35

Hoi Timmo,

Je zegt dat er veel te verbouwen is in het huis.

Ik zou het volgende doen.

Een goede afkortzaag (metabo, dewalt, Bosch….) en een aldi tafelzaag (of welk andere prutsmerk dan ook.

Een afkortzaag kost geen fortuin, en de zaagdiepte van 60 – 70 mm is ruim voldoende, ga je groter werken (wat zelden voorkomt) dan kun je keren, een keer links, een keer rechts (klik-klak systeem)

Afkortzagen van aldi zijn te doen, maar de afstelling gaat op den duur gammel worden en ben je minder zuiver, alhoewel ik er een heb van 65 gulden, waar ik nog steeds haarzuiver mee zaag.

Alles hangt of staat met de chauffeur ;-)

Bij aldi of wie dan ook koop je een tafelzaag (fox delta)

Je koopt een plaat melaminé blanc bij de handel, en met een paar flinke balken knal je een grote tafel in elkaar die waar je jouw fox delta in de linker onderhoek inbouwt en goed vast schroeft.

Alles goed waterpas zetten, en je hebt een prachtige zaagtafel waar je jaren plezier van hebt.

Zaag kapot? Nieuwe halen voor 100 euro en klaar ben je weer.

Ik heb er een keuken mee gebouwd waar een specialist van staat te kijken.

Wat belangrijk is, is de zaag, een grof getande voor grof werk, en een fijn getande voor plaatwerk en edelhout.

Een lang aluminium profiel als regel die je met een paar lijmtangen vast kunt zetten op de melaminé tafel, en koop gelijk bij de handel een spuitbus silecone spray, dat is een glijmiddel voor machines.

Cees Ebénisterie Menuiserie Navale.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2012-07-02 20:16:01

Timo,

wat Cees voorstelt is hier stap-voor-stap uitgelegd.

Tafel gewoon laten staan, zaag in je VW Caddy meenemen.

Christian von Klösterlein

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#17 Geplaatst: 2012-07-02 20:25:35

Tsja, liefst zou ik een stationaire dewalt radiaal zaag kopen (heb ik eerder mee gewerkt, fantastische machine) maar dat is niet erg "portable".

Ik denk dat ik maar voor deze machine ga:

http://www.metabo.nl/Productcatalogus-semi-stationaire-en-stationaire-machines.23883+M5c0311c8ada.0.html

OK kwaliteit en betaalbaar.

Capaciteit 305 mm x 90 mm bij 90 graden.

Ik betwijfel of ik het verschil met de Pro versie er uit haal, ik ga geen 5 dagen per week zagen...

Timo

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#18 Geplaatst: 2012-07-02 20:37:29

@Christian

Daar gebruiken ze zelfs een gewone handcirkelzaag, moet ook werken inderdaad.