Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

huiszwam dodende middelen

Auteur Bericht

avatar#7370
topkat
Berichten: 3
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2012-06-30 13:52:53

Ik heb in mijn huis in de Auvergne sinds het aanbrengen van een toilet in de kelder last van huiszwam: overal komt deze naar boven: uit de muren en ook uit het houtwerk. Ik heb al vochtvreters in de kruipruimte onder het toilet gezet en heb plaats, waar de zwammen hebben gezeten ingespoten met Xylophene.

Maar elke keer komen ze weer terug en ruikt het huis er muf en vochtig.

Wat kan ik hier aan doen? Want dat er iets moet gebeuren is zeker!

Tjitte

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2012-06-30 18:52:01

Bonjour,

Huiszwam is een gevolg. Vocht is de oorzaak. En die oorzaak zult u moeten aanpakken, niet de gevolgen bestrijden.

Met alle respect, bent u er écht helemaal zeker van dat er bij het aanbrengen van het toilet in de kelder geen fouten zijn gemaakt? Klein lekje in de wateraanvoer, niet goed aangesloten waterafvoer, problemen rond leidingdoorvoeren in vloeren of wanden?

Kortom, als een kruising tussen Sherlock Holmes en Bob de Bouwer achter de vochtproblemen aan. Als u die vindt en verhelpt verdwijnt de huiszwam vanzelf, bij gebrek aan een plezierig habitat.

Salutations, Jos

avatar#7370
topkat
Berichten: 3
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2012-07-01 10:55:49

Bonjour Jos,

En dank voor je reactie. Het woord, wat ik wilde horen, was dat er vochtproblematiek aan ten grondslag ligt. We hebben een nieuwe vloer gemaakt, ongeveer 30 cm boven de grond van de keldervloer en deze met lewisplaten en beton afgewerkt. Het is dus een gesloten ruimte geworden met nauwelijks ventilatie.  Als ik in de buitenmuur een gat boor en er voor zorg, dat de ruimte onder het toilet goed ventileert, dan moet het probleem toch ook opgelost zijn?

Groet,

Tjitte

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-07-01 11:59:41

Bonjour Tjitte,

Een hermetisch vochtdichte nieuwe keldervloer van lewisplaten/beton zou de verklaring van het vochtprobleem kunnen zijn. In een oude kelder is de vloer meestal van aangestampte aarde of liggen er hoogstens terracotta tegels. In alle gevallen kan zo'n vloer "ademen", dus vocht van onder het gebouw kan (en zal) via de keldervloer dissiperen. Dat is in hoofdzaak de achtergrond van het begrip "koele kelder", geschikt voor de opslag van belangrijke eerste levensbehoeften zoals flessen wijn ;-)

Wordt de vloer van zo'n oude kelder nu damp/vochtdicht gemaakt, bijvoorbeeld met een laag beton, dan verandert de vochthuishouding binnen het gebouw. Er komt nog steeds dezelfde hoeveelheid vocht van onder het gebouw omhoog, maar dat kan niet langer via de keldervloer ontwijken. Dus zoekt het een andere weg, in dit geval via de keldermuren die in oude gebouwen meestal capillair/poreus zijn. Je krijgt dan het verschijnsel van natte keldermuren, en dat is niet eenvoudig op te lossen. Zie ook de opmerkingen in deze draad.

Als je geen zin hebt de lewisplaten/betonvloer er weer uit te hakken, en ook niet om de kelder rondom aan de buitenkant door uitgraven bloot te leggen om de muren door middel van drainage/impregnering/afsmeren/coating minder aan vocht bloot te stellen, dan lijkt een goede ventilatie de enig mogelijke oplossing. Afhankelijk van hoe substantieel het vochtigheidsprobleem is kun je wellicht uitkomen met een paar ventilatieroosters tegenover elkaar voor de "natuurlijke trek". Maar het kan ook zijn dat je je toevlucht moet nemen tot een vorm van geforceerde ventilatie. Zie ook de opmerkingen hierover aan het einde van dit verhaal.

Salutations, Jos