Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zwembad (hors sol) de winter door.

Auteur Bericht

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2012-07-01 17:57:40

We lopen met het plan rond om een piscine hors sol in de tuin van ons huis in de Drôme neer te zetten.

De Drôme, zeker aan de voet van de Alpen, kent warme zomers en van tijd tot tijd strenge winters. Aangezien wij ons huis als maison secondaire gebruiken en er niet altijd 's winter zijn vragen wij ons af wat de beste manier is om schadevrij de winter door te komen. De pomp en het filter gaan dan naar binnen, maar wat te doen met het bad. Zijn er simpele voorzorgsmaatregelen om er voor te zorgen dat het zaakje niet kapot vriest of moet (en kan) je de zaak leeg laten lopen? Afgelopen winter heeft het hier twee weken lang 15 gr. gevroren (dag en nacht). Tot 80 cm. diep is de vorst de grond ingekomen. Zo streng kan het hier dus vriezen.

Wie kan mij adviseren?

Alvasst mijn dank

Huib

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2012-07-01 18:16:37

Bonjour Huib,

Zo doe ik het winterklaar maken voor mijn piscine hors sol, achthoekig, 5.60m doorsnee:

- Nog 1 flinke chloorbehandeling;

- Produit special hivernage erin;

- Aantal lege 5 liter bidons erin laten drijven;

- Afdekzeil bache eroverheen;

- Pomp en filter naar binnen.

Afgelopen winter ook weer enige weken strenge vorst probleemloos overleefd. In tegenstelling tot onze eucalyptus bomen, helaas :-(

Salutations, Jos

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#2 Geplaatst: 2012-07-02 11:50:16

Bonjour Jos,

Dank voor je reactie.

Ik zie 's winters in het zwembad van de camping hier in het dorp inderdaad diagonaal een rits jerrycans drijven.

Ze kunnen gewoon op het water drijven? Ik bedoel, je hoeft ze niet gedeeltelijk met water te vullen, zodat ze gedeeltelijk onder water zijn?

Met die jerrycans kan bevriezen van het water, wat het zeker zal gaan doen, dus geen kwaad?

Nog even een aanvullend vraagje. over de bache d'hiver... Als ik een goed passend afdekkleed van een goede kwaliteit bij het zwembad mee bestel en 's winters bevestig dan zal er na een regenbui een "zak" ontstaan of misschien nog vervelender na sneeuw, een pak sneeuw. Heb je wellicht een tip voor mij hoe hier mee om te gaan.

Je kan vervuild regenwater in je zwembad krijgen en het kan overvol raken of zijn er ook dekkleden of truuks die zakvorming voorkomen?

Ik denk zelf ook aan een 8 hoekig bad van plm. 5 meter. Mijn voorkeur gaat uit naar een bad van hout. Ik zag mooie exemplaren bij Castorama. In de autoclaaf behandeld hout, e.e.a. gekoppeld d.m.v. alu profielen. Lijkt me toch wat meer solide dan metalen baden, waar mijn liefhebbende echtgenote een lichte voorkeur voor heeft.

Het is hier in de Drôme flink regenachtig, na extreme hitte. Echt weer om je eens te verdiepen in zwembaden.

groet,

Huib

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-07-03 21:24:23

Bonsoir Huib,

Ik mik gewoon een 10-tal lege bidons in het water, onder het afdekzeil. Dat kunnen van die lege 5-liter bronwaterflessen zijn, of van die kleine 5-liter jerrycans voor "white spirit" of lijnolie of zo. En ja, die zijn gewoon leeg. Tot nu toe werkt dat prima.

Als bache d'hiver gebruik ik dit afdekzeil dat je met een spandraad rondom het bad aantrekt. In het midden van dat dekzeil zit zo'n boerka-gaasje. Dat zeil drijft gewoon op het water en als er regen op valt gaat dat water via het gaasje het zwembad in. Bij het verwijderen van de pomp voor de winter laat ik de slang vanuit de skimmer vrij liggen. Dus het waterniveau in het zwembad wordt nooit te hoog, het overtollige water doet de skimmer overlopen en verdwijnt via de slang.

Ik heb dit 8-hoekige bad van ongeveer 5,50m diameter. Toen ik het kocht was het nog van douglas hout (van nature rotbestendig) maar nu is het van behandeld vurenhout. Ik zou in jouw plaats nog steeds op zoek gaan naar een bad van douglas of van hardhout.

Het is in alle gevallen zeer aan te bevelen eerst een betonvloer te storten en daarop het bad op te bouwen. Alle hout gaat echt rotten als je het stuik op de aarden bodem zet. Plus dat je het risico loopt dat mollen het bad ondermijnen, en dan stap je op een kwade ochtend pardoes door de liner heen...

Salutations, Jos

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#4 Geplaatst: 2012-07-03 22:25:23

Bonsoir Jos,

Ja daar ben ik weer. Ik was een nul op het gebied van zwembaden, maar door je adviezen ben ik dat niveau al ontstegen, maar ik ben er nog lang niet.

Je zegt dat je het overtollige (regen)water gewoon via de skimmer en, de van de pomp en filter losgekoppelde slang, laat weglopen. Lijkt me prima maar......

Alom wordt echter geadviseerd de skimmer te beschermen met een gizzmo. Dan gaat m.i. jouw truuk niet op, of vergis ik mij? Ik heb begrepen dat skimmers erg gevoelig zijn voor vorst.

Jij hebt een 8 hoekig bad en zal de skimmer geintegreerd hebben bovenin een van de 8 wanddelen. Ik zat te kijken naar een rond bad van Trevi (www.zwembad.eu) maar daar zal je wel een soort skimmer over de rand moeten hangen, denk ik.

Heb je ook een bodemafvoer? Bij bovengenoemde leverancier adviseren ze dat voor een betere circulatie. Kan ik me wel wat bij voorstellen maar aan de andere kant vind ik afvoer op die plek juist merkwaardig, omdat afvoer (en vuilopvang) juist via de skimmer plaats dient te vinden.

Nooit te oud om te leren,

Salutations

Huib (voor de fransen Hubert)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-07-04 08:34:42

Bonjour Huib,

Mijn skimmer is gewoon zo'n luikje in de houten zwembadwand zoals deze. Normaal is de slang aan de onderzijde gekoppeld met de inlaatkant van je filtersysteem. Als je die daar nu loskoppelt en opzij legt, stroomt het water uit het zwembad tot het niveau precies gelijk is met de onderzijde van het skimmerluikje. Dit herhaalt zich als er regenwater in het zwembad valt. Er blijft dus nooit water in de skimmer zelf achter en er is dus geen bevriezingsgevaar.

Vanuit het filtersysteem wordt het water terug het bad ingepompt via een terugvoeropening in de zwembadwand. Bij mij zit die halverwege de hoogte van de wand maar ik heb ze ook wel eens vlak boven de bodem van het bad gezien. Als je geen skimmer met een luikje maar een hangskimmer hebt kun je altijd overwegen om de slang die aan de terugvoeropening zit los te koppelen van de filtergroep. Door die slang over een verhoging te leggen of op te hangen kun je die gebruiken om het waterniveau in het bad te maximaliseren en overtollig water af te voeren.

Een skimmer is bedoeld voor oppervlaktereiniging, een bodemafvoer is bedoeld voor naar de bodem gezakte ongerechtigheden. Via deze beide wordt water naar de filterinstallatie gezogen. Grote ingegraven zwembaden hebben beide, soms zelfs meerder skimmers en meerdere bodemafvoeren. Bij de opbouwbaden die ik ken is er uitsluitend een skimmer en wordt de bodem gereinigd met een stofzuiger of zwembadrobot. 

Tenslotte, die baden van Trevi ken ik niet, maar wel een kleine waarschuwing. Veel van die stalen baden zijn enigermate flexibel. Het is dan van het grootste belang dat de ondergrond voor het bad zeer nauwkeurig waterpas is. Staat het bad ook maar het kleinste beetje scheef, dan ontstaat een grote horizontale kracht uit de watermassa, die een rond zwembad gemakkelijk ovaal duwt. En dat is echt geen gezicht! Dus ook hier zul je niet ontkomen aan het realiseren van een vlakke en stabiele ondervloer.

Salutations, Jos

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#6 Geplaatst: 2012-07-04 09:48:47

Dank je wel Jos.

Helemaal gesnopen!

Met deze kennis ga ik eens op zoek naar een mooi en praktisch bad.

Nogmaals mijn dank voor je adviezen.

salutations

Huib

avatar#8673
gvb
Berichten: 0
Reacties: 2

#7 Geplaatst: 2012-07-04 15:20:24

Wij wonen in de Charente en hier is het niet toegestaan om een zwembad (hors sol) 's winters te laten staan. Informeer misschien eerst maar eens bij de Mairie.

Vr. groet Karel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2012-07-06 13:01:13

Karel, weet je zeker dat de marie dat heeft gezegd en niet de verkoper van l'eau de france?

Heb zo'n belachelijke verordening namelijk nog nooit gehoord.

Of misschien woon je in een wijk waar je eventueel als het bad breekt schade kan aanrichten bij de buren of zo.

Wat ik wel weet is dat men speciaal in de charente en de charente maritime een tekort aan water hebben en meestal (dit jaar nog niet) in juni al verbieden om zwembaden (bij) te vullen.

Jouw redenering staat daar haaks op.

Cees.

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#9 Geplaatst: 2012-09-12 11:28:23

@gvb: Een bovengronds zwembad, zonder bouwvergunning (zo een simpele aanmelding) mag maar een maand of drie blijven staan. Het gaat dan denk ik om die blauwe Intex zwembaden. Met vergunning is er geen probleem. Over regels gesproken.....

@Huib: Je hebt al heel goede adviezen gehad. Als ervaringsdeskundige komen er nog een paar bij. Stort een stevige betonvloer en besteed heel veel aandacht aan het waterpas maken. Niets staat zo slordig als een scheve waterrand in een zwembad. Maak die betonvloer ook heel glad, bij voorkeur met egaline. Als je later bij mooi zonnig weer in je zwembad kijkt zie je iedere oneffenheid in de liner en dat stoort ook. Bij het plaatsen van de liner hebben we de warmwaterboiler leeg laten lopen in het zwembad, de liner wordt dan heel flexibel en trekt helemaal glad.

Voor de winter zijn er ook speciale drijvers voor plaatsing in het zwembad, flotteur d'hivernage. Deze zijn van stevig kunststof en deels gevuld met zand zodat ze half onder blijven en dus een heel dikke ijslaag kan breken. (3 euro per 50cm).

Wacht met kopen van het zwembad even tot het naseisoen en zie de prijzen dalen. De 8 hoek van mijn keuze, 5.80*1.30, werd in oktober (enkele jaren geleden) zomaar 900 euro voordeliger. Opmerkelijk was dat het zwembad uit NL kwam, compleet met NL bouwbeschrijving enz. en toch in hier in Frankrijk bij een franse leverancier besteld. Succes, ons zwembad is in ieder geval een hit !

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#10 Geplaatst: 2012-09-16 16:14:27

Huib,

ik heb een gedeeltelijk ingegraven "hors-sol" geplaatst en daarvan onlangs het winterzeil vervangen door een "volet roulant".

Het winterzeil met een oprolinrichting daarvoor kun je gratis ophalen bij mij. Ik woon in de Vaucluse.

Wanneer je geïnteresseerd bent kun je me privé mailen. (Ik heb geprobeerd jou een mail te sturen maar dat lukte niet, is je mailadres nog up-to-date?)

Han

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#11 Geplaatst: 2012-10-21 13:14:22

Nog even een aanvulling met betrekking tot de opmerking

Alom wordt echter geadviseerd de skimmer te beschermen met een gizzmo Huib, de gizzmo is rond en past natuurlijk niet in een skimmerluik, als hiermee de uitloop-opening (onder het mandje) wordt afgesloten kan je beter zorgen een skimmerpot extra in huis te hebben dus dat is geen goed advies.  Waar de gizzmo wel goed voor is is om af te sluiten bij een kapotte slang, tijdens reparatie dus om te voorkomen dat je teveel water verliest, bij het schoonmaken van het pomp-voorfilter en 's winters om de terugspuit-opening af te sluiten.  Als je hier het dekseltle afschroeft kan hier een gizzmo of een rubberstop met bout/vleugelmoer in om te voorkomen dat er water in de terugvoerslang staat waardoor deze kapot kan vriezen.

Als ik een opzetzwembad plaats dan doe ik een knietje aan de terugvoeropening om slangbreuk te voorkomen, zorg ik dat er onder het beton een 100mm pijp doorloopt met een T bij de terugvoer en een T bij de skimmer.  De pijp begint bij de pomp en eindigt aan de lage kant van de betonplaat, vooropgesteld uiterqaard dat het terrein afloopt.  De afvoer van het filter (voor de backwash) gaat gewoon een decimeter of zo in de pijp.  Voordeel, bovengronds geen slangen en deels een niet onredelijke vorstbescherming.

Voor de pompinstallatie een hok bouwen van parpaing (afgesmeerd of met plaquettes de parement) in vierkante of ronde vorm met een leuk puntdakje, soort borie dus.

De installatie kan dan ook lekker blijven staan, wel de stop uit de pomp en de dop van het filter, dit in het mandje van de pomp doen en de 5 wegklep van het filter tussen twee standen inzetten.  De installatie blijft dan heel en het geheel ziet er nog leuk uit ook.  We hebben afgelopen winter -20 gehad en er is nergens schade ontstaan.

Bij een zwembad wordt vaak een (matig) zomerzeil meegeleverd, dit doe ik onder de winterafdekking (in plaats van de bidons van Jos) en dan een zeil van de Shopix erover wat ik weer met blauwe elastieken (détandeurs, halen bij de zwembadleverancier) buiten het zwembad vastzet aan alu stripjes (ong. 15 bij 35mm. met twee gaatjes) aan de onderste schroeven van het bad of met bouten in het beton als het bad van hout is.

Het voordeel van het zomerzeil eronder is dat het meeste vuil hierop achterblijft en niet in het water komt.

Mocht e.e.a. onduidelijk blijken kan ik wel een tekeningetje ervan maken.

Robert

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#12 Geplaatst: 2012-10-21 13:57:56

Ik heb tot nu toe altijd zowel de filter als de pomp binnen laten overwinteren, dit jaar heb ik beide vervangen. Probleem is nu dat de filter een stuk groter is en bijna niet meer te verplaatsen, zelfs niet nadat het water er is uitgelopen.

Weet iemand of deze zandfilters in principe altijd bestand zijn tegen vorst? Uiteraard met zo min mogelijk water er nog in en aan boven en onderkant min of meer open.

René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2012-10-21 18:56:08

René,

als al het water eruit is (en ook geen nieuw water erin kan komen) en de openingen aan boven- en onderkant open blijven dan kan zich er ook geen condenswater ophopen. Dus de kans op bevriezing is miniem, ik durf te zeggen: nihil.

Want alleen water (en andere vloeistoffen, maar die hebben wij hier niet) kunnen bevriezen, en als dat er niet is dan ...

Christian von Klösterlein

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#14 Geplaatst: 2012-10-21 20:18:37

Ja, Christian, dat weet ik natuurlijk wel. Maar het punt is dat ik denk dat het zand in de filter altijd nat blijft, dus nog steeds kan bevriezen. De vraag is dus of de kunstof omhulsel vorstbestendig is.

René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2012-10-21 20:56:01

René,

zand en grind houdt alleen aan het oppervlak vocht vast , en dat alleen tot er een evenwicht met het vochtgehalte van de omringende lucht is ontstaan.

Koud zand en warme lucht  --> condensvorming. Maar omdat het zand na een poosje de temperatuur van de omgevende lucht anneemt is het gauw weer droog.

Dus bij voldoende luchtuitwisseling (de twee openingen) zie ik geen gevaar voor langdurige condensvorming en dus ook geen gevaar van opvriezend water.

Christian v.K.

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#16 Geplaatst: 2012-10-22 08:44:36

Bedankt Christian voor je toelichting. Ik laat de filter met een gerust hart buiten staan.

René