Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waarschuwing

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2012-07-07 17:29:48

Kreeg daarnet een email van SFR, dat ze vergeefs hadden geprobeerd het abonnementsgeld van mijn bankrekenng af te schrijven, want dat mijn bank dat had geweigerd. Dat kan niet, maar met die franse banken weet je het maar nooit.  Er stond ook een raar emailadres boven, iets met neuf. Maar het SFR logo leek heel echt. Ik wilde het al weggooien, want ik ben altijd héél voorzichtig. Maar, stond er, binnen 48 uur moest ik reageren, anders zouden internet en telefoon worden afgesloten.  Dat vond ik toch wel eng, dus toch maar op de link geklikt.

Meteen een grote pop-up: WAARSCHUWING! U linkt door naar een phishing-site, plus een knop: TERUG. Ik dus gauw terug en de meel weggegooid. Direct alles er op losgelaten: MBAM, CCleaner en Eusing, gelukkig nergens iets mis.

Ik vertel dit voor SFR-klanten die misschien niet zo'n waarschuwing op hun scherm krijgen.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2012-07-07 19:57:46

Bonsoir madame,

Gelukkig had u goede beveiliging op uw PC. Dit soort mails komt regelmatig en van alle kanten van allerlei "dwazen" die proberen bij u in te breken. 

Misschien is uw email adres ergens "openbaar" en of zichtbaar op een site. In dat geval, maakt u de borst maar nat: dagelijks tientallen rare mails, die u vooral niet moet openen.

groet,

JP 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2012-07-07 23:09:09

Het gebeurt inderdaad te vaak, die nep-mails van FT, EDF e.a. Maar je ziet het direct al aan de typografie en het slechte taalgebruik. Onmiddellijk weggooien, die zooi.

Wim

avatar#8613
Lisette (81)
Berichten: 1
Reacties: 21

#3 Geplaatst: 2012-07-08 10:26:46

Beste Bosbess,

Ik maak me nu toch wel zorgen over jou.

Bij de eerste de beste dreiging of smoes laat jij ongure types binnen.

Je signaleert zelf meerdere zaken die niet kloppen of vreemd zijn en toch klik je op een (voor jou) onbekend internetadres.

Niet elke phishing-poging wordt de beveiligingsprogramma's herkend.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2012-07-08 11:42:20

Je hebt helemaal gelijk, Lisette, ik kan niet anders zeggen. Dom, dom, dom! Gelukkig voor mij gold ook in dit geval: "het geluk is met de dommen". Ik roep altijd dat angst een slechte raadgever is, maar deze keer heeft de angst (voor afsluiting) me toch parten gespeeld. Die phishing-jongens zijn wel slim. Tot mijn verontschuldiging kan ik nog zeggen, dat ik dacht dat je, als je op zo'n site terechtkomt, eerst nog allerlei gegevens moet invullen en dat ik zolang ik dat niet had gedaan, geen enkele risico liep. Maar na de WAARSCHUWING heb ik het er toch maar niet op gewaagd.

Omdat ik me niet kon voorstellen dat ik de enige NL stommeling in LDF zou zijn, heb ik het hier, met het schaamrood op de kaken, toch maar even gemeld.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#5 Geplaatst: 2012-07-10 12:43:32

Misschien overkomt het de meesten van ons wel één keer in ons leven; ergens in trappen en daar flink van schrikken. Mij gebeurde het een aantal jaren geleden. Ik maakte eem mailtje open met als afzender Hallmark, van die wenskaarten en e-cards. Ik dacht dat iemand mij een leuke e-card had gestuurd. Ben ik ook nog zo stom om op het linkje te klikken: pats! En niet zomaar een virus, nee, een Trojaans paard waar mijn vriend en mijn zoon, allebei ICT-ers, samen twee volle dagen mee bezig zijn geweest om het er weer af te krijgen. Vier werkdagen dus, kun je nagaan wat voor schade dat is als het op een bedrijfscomputer gebeurt (die van mij was semi-bedrijfs, want van onze stichting). Sindsdien gebruik ik geen adresboek meer (erg onhandig maar ben er nu aan gewend) zodat mijn adresboek ook niet meer gekaapt kan worden. Overignes heeft Hallmark jarenlang last van dit misbruik van hun goede naam gehad.

Op de één of andere manier is het ons tot nu toe gelukt om phishing mails te herkennen, waarschijnlijk omdat veel van die lui de taalfouten al maken in de onderwerplijn. Aangezien het maken van veel taalfouten bij mij werkt als een soort afweermiddel (het vergalt ook mijn plezier bij forumbezoek, op dit forum valt het erg mee!) gaan ze shift-delete eruit. Bovendien zijn er in NL al zó veel waarschuwingen voor geweest in Kassa!, Radar en aanverwante programma's, dat je zou denken dat het wel bekend is. Ze worden inderdaad wel steeds gehaaider, die 'visserlui'. Meestal doen ze de bank na, of de creditcardmaatschappij, van een provider nadoen heb ik nog niet gehoord, misschien een Franse variant? In geval van twijfel misschien beter de volgende keer de klantenservice bellen om te vragen of er iets mis is? Ach ja, we zijn allemaal weer op scherp gezet!