Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Medicijnen voorschieten

Auteur Bericht

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#0 Geplaatst: 2012-07-08 12:51:56

In het departement Gard (30) moeten de klanten van CPAM, MSA en RSI vanaf 16 Juli 2012 zelf hun medicijnen voorschieten ingeval ze een generieke vervanger weigeren en het origineel voorgeschreven medicijn willen hebben.

De phamacie geeft dan een feuile de soins af, waarmee de kosten bij CPAM, MSA of RSI geclaimd kunnen worden. Ziehier het Midi Libre artikel.

Ik kan me wel voorstellen dat CPAM, MSA en RSI een dam willen opwerpen tegen de hogere kosten van de originele medicijnen, maar als klanten massaal de administratieve rompslomp voor lief nemen en die feuilles de soins gaan opsturen kon de administratieve afhandeling CPAM, MSA en RSI wel eens een hoop geld gaan kosten. Goed voor de werkverschaffing, maar slecht voor de financiële resultaten.

Als blijkt dat klanten massaal afzien van het originele medicijn omwille van de administratieve rompslomp acht ik het aannemenlijk dat dit ook in andere departementen gaat gebeuren.

Mijn apotheker hier in de Hérault (34) sprak laatst streng in een dergelijk geval dat ik de volgende keer de arts op de ordonnance moest laten vermelden dat een generieke vervanger niet kon.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-07-09 08:49:12

Goeiemorgen Henri, dan zal de eigen dokter wél aanwezig moeten zijn, want de remplaçanten zijn vaak niet (volledig) op de hoogte!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2012-07-09 18:28:57

Gevoed door de medicijnen-maffia, heerst nog steeds het misverstand dat generieke geneesmiddelen minder of anders werkzaam zijn dan merkgeneesmiddelen. 

Ook flink wat dokters laten zich hierdoor indoctrineren, al of niet door charmante "visiteurs médicaux" (V/M) en de de zwaar gesponsorde vakpers.

Natuurlijk heeft Mémé van 80 wat moeite met de naamsverandering van haar aloude Lexomil (vaak veels te lang geslikt) naar Bromazepam. En soms is de dokter gewoon lui om de generieke naam op te zoeken.

Natuurlijk is dit halfbakken pesterij van de Assurance Maladie. 

Nederlandse artsen krijgen sinds mensenheugenis het GEBU (Geneesmiddelenbulletin) waarin medicijnen worden besproken op werkzaamheid op basis van wetenschappelijke criteria. Gratis bij Medisch Contact dat elke week in de bus valt bij bijna elke arts.

In Frankrijk is er de revue "Prescrire" die exact dezelfde informatie bevat. Daar moet je echter bijna 400€ per jaar voor betalen want niet gesponsord en ook niet gesubsidieerd. 

Ja, en dan is de dokter ook maar een gewone middenstander....

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2012-07-10 18:27:28

De arts kan gewoon voorschrijven in merknaam, de apotheker heeft het recht het middel af te geven in de vorm van een generiek medicijn. Helaas doen de patienten zelf er moeilijk over. Bij bepaalde middelen, bv anti-epileptica, wordt door de neuroloog of kinderarts vaak toch het merkpreparaat voorgeschreven omdat de werkingsduur van het generieke middel niet altijd overeenkomt met het merkpreparaat. Verder heb ik de indruk dat het geen fluit uitmaakt dus als arts en apotheker moet je goed je patienten opvoeden.....

Wat Steven schrijft is correct en triest: onafhankelijke geneesmiddeleninformatie is voor artsen onbetaalbaar. De medische studenten krijgen dat tijdschrift 'Prescrire' gratis. Hier in het ziekenhuis kan ik het niet eens lezen. Alleen de dikke bijbel van de farmaceuten 'Vidal'.

Ingrid

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2012-07-10 20:03:00

Ik ben het 100% eens met Steven en Ingrid en ik heb dan ook nog nooit moeilijk gedaan over een generiek geneesmiddel. Toch valt er nog iets over te zeggen: veel geneesmiddelen (tabletten) worden gemaakt met zg hulpstoffen. Ook al is het hoofdbestanddeel van het generieke middel gelijk aan dat van het merkproduct, de hulpstoffen kunnen wel degelijk verschillen. Ik zal hier niet in detail treden, maar ik heb in NL persoonlijk meegemaakt dat ik van een generiek midddel iedere dag diarree kreeg. In het begin wist ik natuurlijk niet waar het van kwam, maar op een gegeven moment begreep ik dat het dat nieuwe medicijn moest zijn. Ik naar de apotheek. Dat kon niet, zei de apotheker, want het is precies hetzelfde als het merkmiddel. Toen ik voet bij stuk hield, zei hij dat het hoogstens aan de hulpstoffen kon liggen. M'n huisarts schreef sindsdien uitdrukkelijk het merkprodukt voor. Nooit meer last gehad. Dat zijn natuurlijk uitzonderingen.

Ik vraag me wel af, waarom die generieke middelen onder allerlei verschillende merknamen worden geleverd. Iedere keer krijg ik van m'n apotheker weer een heel ander doosje en dan schrijft hij de naam van het originele merkprodukt erop, zodat ik weet wat het is. Voorzover ik me herinner worden generieke geneesmiddelen in NL in blanco doosjes geleverd.

En nu we het toch over geneesmiddelen hebben: waarom worden die vaak zo onnodig duur-materiaalverslindend verpakt? Ik gebruik één middel dat verpakt is in 4 heel grote aluminiumfolie doordrukstrips van 7 stuks (!), met daar omheen een grote doos. Bij het oorspronkelijke merkmiddel zitten die strips ook nog eens in een paar boekjes geplakt, waaromheen de doos. Ik haal altijd alle pillen in één keer uit de verpakking en stop ze in kleine potjes. Dan zie je pas goed wat je aan totaal overbodig verpakkingsmateriaal wegkiepert. En waarom zitten er in sommige verpakkingen van pillen die je één keer per dag moet slikken 30 stuks en in de andere 28? Als op al dat soort dingen eens beter zou worden gelet, zouden medicijnen veel goedkoper kunnen en zou er veel minder materiaal worden verspild.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#5 Geplaatst: 2012-07-13 17:45:08

Inmiddels heeft de CPAM in de Hérault zich bedacht: als de arts op de 'ordonnance' vermeldt '"non substituable"' kan de pharmacie het originele medicijn verstrekken en verrekenen met CPAM en mutuelle, ziehier het artikel.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2012-07-13 18:07:52

Dat is niet alleen de Hérault hoor, het is altijd al zo geweest. een arts mag een stempel non substituable erop zetten. Het zou jammer zijn als onder druk van de patienten de arts hier veel gebruik van maakt. In de meeste gevallen is het generieke preparaat evengoed.

Ingrid