Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

'Onze' vide greniers

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2012-07-10 06:51:20

Afgelopen weekeind hadden wij een vide-grenier in ons dorpje. Nu hebben wij al voldoende ervaring met vide-greniers, in alle dorpen en stadjes in de omgeving. Onze ervaring is:

In de kleine dorpen vind je soms nog onbekende dingen, in de steden vind je meer moderne dingen. En natuurlijk: overal veel troep!

Maar zelf als aanbieder op een vide-grenier staan is toch een bijzondere ervaring.

Drie obseravties:

-  s'ochtends, zo tussen 7 en 8 uur, als je aan het opbouwen bent, komen de handelaren langs en vinden geheid dat wat enige waarde heeft (bij ons twee oude waterkruiken), of ze vragen gericht naar bepaalde dingen (vous n'avez-pas une plaque de cheminée?).

-  mensen die voor de derde keer bij je langskomen hebben een zekere belangstelling voor een bepaald artiekel.

-  na afloop ruimt iedereen zijn plaatsje op. Er blijft geen troep achter. De schoonmaakdienst (les cantonniers) hoeft niet eens langs te komen. Vergelijk dat nu eens met de avond na koninginnedag in een NL stad!

De opbrengst van de standplaatsen (drie tarieven: dorpsgenoten, andere particulieren, en handelaren) ging naar een vereniging voor dierenbescherming, die als voornaamst doel de sterilisatie van verwilderde katten en honden heeft. Op hun info-stand was te lezen:

jaarlijks komen meerdere honderduizend honden uit oosteuropeese landen naar EU-landen* (sorry, ik schreef eerst Nederland), en jaarlijks worden er één miljoen honden geëuthanaseerd, vooral aan het begin van de vakanties. Zij vonden dat een schande voor een cultuurland als Frankrijk. Ik ook.

Dit was in ons dorp de eerste vide-grenier sinds acht jaar, maar iedereen zei: volgend jaar weer!

Christian von Klösterlein

* 12-07-2012 stomme fout gecorrigeerd:

naar Eropeese landen, niet NL zoals ik schreef

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2012-07-10 08:25:11

Een videgrenier in een nederlands dorpje verloopt net zo schoon, praat me niet van franse schoonheid want wat dat betreft lopen de fransmensen ver en ver achter, ze flikkeren echt alles van zich af.

Wij hebben vijf jaar geleden onze eerste videgrenier gehad, en voor mij nooit meer.

Een paar dagen van te voren de kar vol geladen, om vijf uur opstaan voor een ontbijt, om zes uur op weg want vanaf acht uur is het open.

Er zijn drie soorten mensen; mensen die hun grenier vide maken, professionelen die er het hele jaar voor sparen, en de echte handelaren die van heinde en verre komen.

De laatste groep staat ook als eerste in de file voor het dorpsplein en als wij eenmaal opgebouwd hebben, komt deze groep ook als eerste langs om interessante dingen weg te kopen en die zie je dan bij hun weer terug.

De tweede groep zijn de dorpsmensen die het voor de hobby doen en daar vind je vaak de meeste rotzooi, en de derde groep zoals wij kunnen leuke dingen hebben.

Om zes uur in september is het nog lekker fris, dus sta je te bibberen tot een uur of negen, veel koffie en de bakker is dichtbij.

Tegen de middag is het of stralend weer dat je wenst dat je bij het zwembad ligt of het regent en wens je wat anders.

De lunch is een picknick, wij kropen met een paar echte videgrenier profs bij elkaar, dronken wijn en vierden feest, en de apero kregen we van de organisatie (bij ons ook voor een goed doel)

Om zes uur is het afgelopen, onze kar was nauwelijks leger dan bij begin, we hadden 35 euro “verdiend” en konden alles bij de decheterie brengen omdat ik die rommel niet meer op m’n terrein wilde hebben.

De volgende ochtend staat het zelfde publiek wat de dag ervoor langs onze stand liep op me te wachten, en voor doosjes met schroeven en spijkers die ik aanbood voor een dubbeltje liepen ze nu de container in om ze gratis op te zoeken.

Ik was woedend, en ik heb ook iedereen verboden ook maar een hand uit te stekken naar mijn kar omdat ze er nu zeker gratis aan denken te komen.

Als ze wat willen, zullen ze er voor moeten gaan ;-)

Sindsdien gaan wij onze vrienden “helpen” ze krijgen onze rommel, onze kar, en ik ben er voor de lunch of koffie.

Voor mij geen videgreniers meer, voor een scheet en een habbekrats m’n bed uit komen op zondag, ik dank je de koekoek.

Misschien als ik ooit bejaard ben, op zondag vanzelfsprekend om zes uur wakker wordt omdat ik met de kippen op stok ga, misschien dat het dan leuk zou zijn.

Maar om op zaterdag (lees zondagmorgen) een club uit te rollen en twee uur later op een marktplein te staan, ce pas moi.

Overigens, hier zie je sinds dit jaar vide maisons, gaan de fransen de crisis voelen?

Waar ze eerst een huis gewoon in elkaar lieten storten, nu verkopen ze het leeg voor het dak valt.

Over die honden snap ik niet helemaal.....wil je beweren dat die honderduizenden honden vanaf de balkan duizenden kilometers naar nederland aflopen?

Het probleem lijkt me eerder dat de mensen een hond of kat kopen, er geen omkijken naar hebben en het dier laten weglopen, moedwillig buiten zetten, en/of maar aan laten jongen tot je een kolonie hebt.

Wij hadden hier vorig jaar zeventien katten in de tuin, daar heb ik met een dubbeloops in een paar dagen flink wat in gewist.

Sommigen waren helemaal blind, ze zitten vol enge ziektes, en de enige die er voor zorgt is de vuilnisbak en onze kippenren (en een gek wijf in het dorp)

Cees.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#2 Geplaatst: 2012-07-10 13:06:15

Nou-nou, dat was écht niet aan jou besteed, zo'n vide-grenier! Waarschijnlijk kun je er beter als (be)zoeker naar toe gaan. In ieder gerval weet je nu dat je dan ook vroeg van bed af moet, anders hebben de handelaren het leuke spul gekocht en mag jij er later op de dag het dubbele voor betalen. Dat fenomeen is ons bekend, wij hebben een vriend di, als hij hier is, altijd graag brocante's/vide-grenier's afloopt. Die staat daar inderdaad vroeg voor op en vindt dan heel interessante dingen, zoals splinternieuwe diatonische trekzakken voor geen geld. Was ik maar niet zo lui geweest, ik zocht ze zelf!

Die honden? Daar zijn organisaties mee bezig om die in NL een liefdevol thuis te bezorgen, dat gebeurt ook met honden uit Spanje. Als je het mij vraagt is er in NL zelf al zó'n honden- en kattenoverschot dat je ze niet van zo ver hoeft te halen. De asiels zittten vol, keus genoeg en er zitten leuke en goede tussen. Ik ben het met je eens, Cees, dat mensen veel te lichtvaardig aan een dier beginnen, meestal om van de zeurende kinderen af te zijn. Daarnaast zou castreren en met name ook steriliseren eigenlijk voor veel minder geld moeten worden gedaan, dan kun je een hoop overbodige en ongewenste nesten voorkómen, dat is altijd nog beter.

Voor de volgende vide-grenier: bonne chine!