Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Energiezuinige auto exporteren naar Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#10093
ed.vonk
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2012-07-10 22:34:17

Dames/Heren

Ik heb een vraag. Denk dat het een juridisch hoogstandje is, ben benieuwd naar het antwoord:

-          Ik heb een energie zuinige auto die ik zonder BPM heb gekocht. Hij is ook wegenbelasting vrij;

-          Ik ga deze auto uitvoeren naar Frankrijk en ga er daarna zelf in rijden, op een Frans kenteken. Dat kan, want ik onduik (op dit moment) niet de BPM en ook niet de wegenbelasting.

-          Volgens mij mag ik dan in een auto rijden met een Frans kenteken. Ik heb een huisje gehuurd in Frankrijk, heb een adres in Frankrijk en ook betaal ik EDF in Frankrijk.

-          Ik ben echter economish niet aan Frankrijk verbonden doch aan Nederland (leef van een Nederlands pensioen);

-          Nadat (voor mijn type auto) de vrijstelling voor wegenbelasting in de toekomst vervalt blijf ik doorrijden op het Franse kenteken. Immers ik heb de auto uitgevoerd op het moment dat er BPM vrijstelling was en ook geen wegenbelasting moest worden betaald.

-          Dat Nederland wegenbelasting en BPM weer gaat invoeren betekent volgens mij niet dat ik mij auto weer moet herimporteren.

-          Dus ik kan door blijven rijden op een Frans kenteken ook al ben ik economisch niet aan Frankrijk verbonden.

Wie heeft hier een (juridisch onderbouwde) mening over.

Ed Vonk

e-mail: ed.vonk@telfort.nl

mobile: + 31 616702283

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#1 Geplaatst: 2012-07-10 23:37:29

Fiscaal juridisch een interessante vraag. Ik ben zo vrij het voor mijzelf even concreet op een rijtje te zetten. Uw auto is vrijgesteld van wegenbelasting en bpm en heeft een Nederlands kenteken. Uw heeft een adres in Frankrijk. U kunt uw auto daar invoeren en krijgt aldus een Frans kenteken. De Nederlandse registratie vervalt. In Frankrijk wordt inderdaad geen wegenbelasting geheven.

De regelingen bpm heffing zijn niet in elk land dezelfde. Of u in Frankrijk bij de invoer wel en derhalve alsnog bpm moet betalen, die kan oplopen tot 40% van de cataloguswaarde, lijkt me dan ook een belangwekkende vraag.

Ik meen te begrijpen dat uw hoofdverblijf in Nederland is en dus ingezetene bent. U bent niet geemigreerd? Welnu, in dat geval mag u in beginsel niet met een buitenlands kenteken in Nederland rijden. Zelfs niet eventjes met de auto van Franse vrienden die bij u in Nederland logeren. Er bestaan overigens wel vrijstellingen voor. Wordt u aangehouden dan volgt een boete plus een naheffingsaanslag wegenbelasting. Indien u geemigreerd bent, dus geen inwoner van Nederland bent, mag u in Nederland met een buitenlands kenteken rijden. Dat uw inkomen Nederlands is doet hier verder niet ter zake.

Het gegeven dat u met uw Nederlandse auto cq. kentekenregistratie vrij van bpm en wegenbelasting bent, vervalt zodra u de auto uitvoert en daarmee dus ook de Nederlandse registratie vervalt. Kortom, voor dezelfde auto, dan met buitenlands kenteken en in Nederland dus feitelijk niet-bestaand, wordt u per definitie geacht wegenbelasting en bpm te betalen. Immers, uw Nederlandse auto genoot vrijstellingen. Uw dan Franse auto niet.

Tot slot een vraag. Waarom wenst u uw auto uit te voeren naar Frankrijk? Of was het een meer academische vraag?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-07-11 09:11:26

@Ed Vonk,

Het basisprincipe is heel simpel: als u NL ingezetene bent, dus ingeschreven in het GBA, bent u in NL belastingplichtig voor MRB en BPM als u met een motorvoertuig van de openbare weg gebruik maakt.

In de regelgeving staat niets over voertuigen die zijn vrijgesteld van BPM of MRB, dus zal dat aspect juridisch niet worden meegenomen bij het constateren van een overtreding. Kortom, als u in NL wordt staande gehouden bent u "aan de beurt".

Als u wat masochistische trekjes heeft kunt u dat natuurlijk laten gebeuren en een proefproces uitlokken. Bedenkt u zich daarbij wel dat er geen formidabeler tegenstander is dan een NL overheid die dreigt inkomsten mis te lopen.

Salutations, Jos