Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

schuur uit parpaings

Auteur Bericht

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2012-07-12 21:45:49

Ik ga morgen de eerste laag metselen op een "met de franse slag" gestorte stroken fundering.

1 mooie balk van +/- 45*45 maar helaas niet waterpas, een hoogte verschil van 10 cm tussen hoogste en laagste punt. Dit heeft de aannemer in een lunchpauze even snel uit de losse pols bijgestort.......

Helaas is ook alle beton (10 kuub) met de hand gedraaid terwijl de deal was alles met een camion toupette (ofzoiets, wagen met een 6,5 meter arm) te doen.

maargoed ik heb voor wat extra vlak werk nog een keer of wat met mijn tractor over de aangestorte laag gereden en het blijft toch nog wel aardig zitten, er komt wel eea. los maar dat veeg ik dan maar weg.

Vragen die k nog heb na alles wat ik hier heb gelezen over het bouwen met parpaings:

1. heeft het zin om de eerste paar lagen te bouwen met ciment + additief om het ciment waterwerend te maken (tegen optrekkend vocht) ?

2. Ik heb geen ankers in de fundering voor de wapening die ik op de hoeken en halver wege de muren plaats (6m * 8m word de schuur). Is dit een verplichting? Ik hoopte met een kolom in de hoeken en halverwege de muren en een linteau bovenin weg te komen..... Evt kan ik van de 2e laag (dus bijna onderaan) een ook nog een linteau maken maar die zal dan niet helemaal rond zijn ivm deuren en een grote garage deur.

3. Hoeveel lagen mag ik er per dag op bouwen als ik bouw met blokken van 20*20*50 en +/- 16 mm aan mortel in 3 stroken van 4 cm breed. (heb een mooi handgemaakt malletje van mijn schoonvader gekregen).

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2012-07-13 07:49:38

Bonjour Xychix,

Re1: Naar mijn mening is een additief om je cement waterdicht te maken in combinatie met parpaings niet zinvol. Parpaings trekken so wie so niet veel vocht op door hun korrelige betonstructuur, in tegenstelling tot bijvoorbeeld briques. By the way, parpaings zijn dorr diezelfde structuur niet waterdicht, dus aan de buitenkant is altijd een afwerklaag nodig.

Re2: Jammer dat je niet gelijk ankers hebt meegestort. Chainages verticaux van minimaal 2 x 10mm zijn verplicht op alle binnen- en buitenhoeken van het gebouw over de volledige hoogte, zie dit uittreksel uit de DTU. Zeker na wat je vertelt over het gerommel met de fundering zou ik deze chainages zeker niet willen missen. Als ik jou was zou ik met een boorhamer gaten in de fundering boren (2 mm groter dan de diameter van je betonijzer) en daar met een chemisch anker (scellement chimique) alsnog je verticale betonijzers in bevestigen. Als je dat zorgvuldig realiseert (gaten na boren stofvrij maken) is het net zo stevig als wanneer je de ijzers had meegestort.

Re3: Ik bouwde zelf nooit meer dan 5 lagen per dag om aan de veilige kant te blijven. De lintvoegen moeten geen 16mm maar 10mm zijn. Als je een parpaing van 20x20x50cm nameet zul je zien dat die eigenlijk 19x20x49cm is, zodat je met voegen van 10mm precies op een bouw/rekengrootte van 20x20x50cm uitkomt.

Algemeen: Metsel de parpaings "langs de draad", zéker de eerste rij moet volkomen recht, vlak en strak liggen, eventuele fouten versterken zich in de hogere lagen en worden steeds moeilijker te corrigeren. Op FR klussites zie je ze wel eens met een waterpas werken, maar een behoorlijke muur krijg je op die manier niet strak.

Succes!

Salutations, Jos

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#2 Geplaatst: 2012-07-13 09:44:42

Ik sluit me aan bij Jos, nooit meer dan 5 lagen per etmaal.

Wat waterdichtheid betreft het meest waardeloze bouwmateriaal wat er is. Voor een schuur waarschijnlijk niet van belang, maar dat geldt ook voor de isolatiewaarde. Parpaings hebben slechts 2 pluspunten : de prijs en de snelheid van bouwen.Voor de rest alleen minpunten. En met de noodzaak tot het waterdicht afwerken van de buitenzijde en eventueel plaatsen van een isolerende voorzetwand aan de binnenzijde valt het ogenschijnlijke prijsvoordeel ten opzichte van edeler bouwmaterialen vaak geheel weg. Wat mij betreft zouden parpaings zowel uit ecologisch, esthetisch en bouwkundig oogpunt verboden mogen worden. Het bouwt echter lekker: "grote stappen snel thuis", maar wel langs het draadje, want er is helaas al zoveel optische millieuvervuiling met parpaings te zien.

Eveneens succes

Bram

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#3 Geplaatst: 2012-07-13 13:11:03

Het verbaast mij dat parpaigns een lage isolatiewaarde zouden hebben. Ik veronderstelde juist een hoge isolatiewaarde omdat er zoveel lucht in zit.

Ik heb er een tuinmuur mee gemaakt en vond het lekkere makkelijke blokken om mee te bouwen.

1. Ik zou een kleefmiddel door de mortel onder de eerste parpaignlaag mengen voor een goede aanhechting op de betonnen fundering 

2. Ik zou nooit een schuuur bouwen zonder verankering van de muren in de fundering, doe liever wat Jos zegt.

3.  Mijn Franse buurman en ik deden in de ochtend een laag en de volgende in de middag, dus 2 lagen per dag. Dan is de mortel van onderliggende  laag redelijk hard geworden, zodat die niet meer verschuift.

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#4 Geplaatst: 2012-07-13 16:37:45

Allereerst dank voor alle nuttige reacties.

Zodra de eerste rij helemaal ligt zal ik inboren en chemische verankering aanbrengen.

Hoe diep moet ik inboren?

p.s. ik ben blij dat ik dit niet vooraf heb gedaan want door het 'op het oog' graven met de graafmachine door de Franse aannemer wordt de schuur niet 8*6 meter maar 8,2 bij 6,2...... Maw. eventueel uitstekend ijzer zou nooooit op de juiste plek zitten.

Ik neem aan dat je pas achteraf in de hele wand (2 meter hoog) de verankering laat zakken en dan volstort? Kan ik dan in de voor geboorde gaten gewoon 2 stukke van ongeveer 1 meter laten uitsteken? hier kan ik nog wel makkelijk overheen schuiven.

Ik wilde eigenlijk zo'n standaard 3x6mm driehoeks beijzering in deze gaten zetten. (nu dan dus met 2x6mm*1 meter) stekend uit de fundering

De eerste rij ligt niet mooi door de brakke fundering, heb nu 1x6 Meter gedaan en door bij elke steen zowel goed naar het lijntje te kijken als waterpas te meten op de steen EN op een lengte van 3 meter heb ik al behoorlijk wat oneffenheden rechtgetrokken. De 2e laag gaat nog een keer net zou moeilijk worden en dan hoop ik recht te zijn.

Ik ben er ook achter gekomen dat ik idd een voeg van 1 cm aan moet houden, ik hield nu +/- 6cm ruimte over na 6 meter... deze meteen maar voorzien van wat plankjes en vol gestort.

de 1,6 CM die ik in mijn 1e post aanhaalde was de dikte van de ciment die ik tussen de stenen (horizontaal) wil leggen volgens deze methode:

http://www.dailymotion.com/video/x9xkcc_technique-de-montage-des-parpaings_lifestyle

mijn rekje is dus 1,6 cm hoog en zal ik pas gebruiken nadat alles mooi recht is. (hopelijk 3e laag)

Groet,

Mark

edit 1: Het weer is nu ook zo slecht dat het nog wel een aantal dagen duurt voor er geen water meer op de klei staat. Vanmorgen was t mooi maar nu staan alle parpaigns (inclusief de net gemetselde) met de voetjes in het water.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-07-16 07:13:57

Bonjour Mark,

Ik zou minimaal 20cm diep boren, het zou prettig zijn als je boorgat nét wat dieper komt dan het niveau waarop je horizontale wapening in de fundering ligt. Dan kom je het dichtst bij het ideaal van meegestorte, met de fundamentswapening verbonden verticale ankers. Als je ongeveer 60cm laat uitsteken is dat voldoende.

Je kunt de wapening erin laten zakken en de koker volstorten als de muur op hoogte is. Ik zou wel een fluidifant in je mortel gebruiken en zeer zorgvuldig roeren of trillen om er zeker van te zijn dat de beton over de volledige hoogte van de koker overal goed uitvult.

Ik heb ook wel eens gezien dat men in één van de onderste rijen een gat openlaat waardoor men de verticale wapeningsankers blijft zien. Handig om bij het laten zakken van de verticale wapening een beetje te kunnen "rommelen" als het zakken niet vlot verloopt. Bij het beginnen met volstorten van de verticale kokers kan dan nog even worden zekergesteld dat de beton goed onderin komt alvorens het gat te dichten met een balkje ervoor (niet te dun want er komt behoorlijk kracht op).

Salutations, Jos

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#6 Geplaatst: 2012-07-19 21:36:14

Heren, de bewapening zit er in. Met een hiltie klopboor en een cartouch chemisch anker was t zo gepiept.

De verticale voegen tussen de stenen; dien ik die hele ruimte te vullen of smeer ik alleen de voeg  van buitenaf dicht?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2012-07-19 22:12:01

@xychix

[quote] De verticale voegen tussen de stenen; dien ik die hele ruimte te vullen of smeer ik alleen de voeg  van buitenaf dicht?[/quote]

Reactie:

hele ruimte vullen tot het aan de zijkant eruit komt, dan de voeg van buitenaf schrapen en schoonsmeren.

Christian von Klösterlein