Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Renteloze gemeentelening

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2012-07-13 09:53:35

Van de week ontving ik tot mijn verbazing een factuur van de gemeente voor het waterverbruik. Hoe kon dat? De meteropnemer is nog niet langs geweest, die komt meestal in augustus en dan krijgen we in december de factuur. Gauw het bedrag bekeken, dat was mooi laag. Ik blij, want ik heb extra m'n best gedaan om m'n waterverbruik te verminderen.

In de envelop bleek een klein kattebelletje te zitten:

"Madame, Monsieur,

Vous trouverez ci-joint la facture intermédiaire (acompte) eau et assainissement 2011/2012. La commune de PORTES rencontre quelques difficultés financières qui nous on conduit(s! bb) à voter une augmentation des tarifs. Afin d'échelonner la dépense, une facture intermédiaire a été établie avec les 50% de la consommation de l'année précédente. La facture de solde vous sera envoyée au dernier trimestre 2012 après relève du compteur par l'employé communal et réajustement.

Comptant sur votre compréhension, je vous prie d'agréer, Madame, Monsieur, l'expression de mes sentiments dévoués.

Le Maire"

Ik vind die franse eindformules van brieven altijd al belachelijk, maar na een dergelijke inhoud erger ik me er wild aan.

Nogmaals de factuur bekijkend bleek deze inderdaad de helft van het bedrag van vorig jaar te bedragen. Le Maire vraagt niet om ons begrip maar rekent er zondermeer op. Hij verontschuldigt zich niet, maar o wat is hij ons toegewijd!

Het is niets meer of minder dan een ordinaire lening zonder onze toestemming en zonder rente te betalen. Leuk gevonden, dat moet ik toegeven.

De gemeente heeft mijn bankmachtiging en wat vooral mijn woede opwekte was dat in de factuur stond vermeld dat het bedrag twee dagen nadat ik deze had ontvangen van mijn bankrekening zou worden afgeschreven. Voor mij geen probleem, maar er zullen genoeg mensen zijn die eerst hun bankrekening aan moeten vullen, omdat ze er geen rekening mee hebben gehouden. En o wee, als bij franse banken een afschrijving niet kan worden uitgevoerd. Dan heb je meteen een flinke boete te pakken. En na aanvulling wordt er niet alsnog afgeschreven, nee, je moet dan op een andere manier betalen.

Soms baal ik in LDF, maar gelukkig niet al te vaak. De boze brief die ik in mijn hoofd had, laat ik daar maar zitten.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#1 Geplaatst: 2012-07-13 11:44:54

Rustig Madame, er geschiedt u geen onrecht. In uw gemeente is democratisch besloten dat er een einde komt aan het door uw gemeente klaarblijkelijk al jaren aan u en andere watergebruikers verstrekte renteloze krediet in de vorm van het jaarlijks achteraf factureren van het watergebruik.

Blijft het feit dat u over de eerste 6 maanden van dit jaar eveneens zomaar water geleverd kreeg dat pas nu gefacturrerd wordt en dat geldt ook voor de komende periode. Dit grootmoedige gebaar wordt dus slechts voor de helft teniet gedaan.

Uw pijn wordt wellicht eveneens verzacht door de wetenschap dat vele gemeenten, waaronder mijn gemeente halfjaarlijks factureren, u bent dus niet de enige getroffene.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2012-07-13 12:12:57

Dankjewel Henri, voor je relativerende reactie, die de zaak van een andere kant belicht. Ik moest er erg om lachen en dus ook om mezelf. En wie kan lachen is al niet meer boos, nietwaar?