Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Een pui in de koude zomer

Auteur Bericht

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2012-07-14 10:57:02

Een koude en natte zomer kan ook zo z’n voordelen hebben. Voldoende energie overhouden om na te denken over een ingrijpende verbouwing bijvoorbeeld.
Ik ben van plan om de bij ons huis staande grange aan twee kanten van een glazen pui te voorzien. Die heeft natuurlijk geen standaard maten. Zij heeft aan beide zijden een grote (deur)opening die ik zoveel mogelijk intact wil laten. Dat wil zeggen dat ik een zo groot mogelijk oppervlakte glas wil aanbrengen. De ene opening is 4 x 2,5 meter, de andere 4 x 4 meter. In beide openingen wil ik twee (openslaande) deuren aanbrengen.

Concrete vraag: tot welke maximale hoogte en breedte is het raadzaam om de deuren te (laten) maken? En heeft iemand een suggestie bij welk bedrijf/keten ik het beste een houten pui, liefst inclusief dubbel glas, op maat kan laten maken? 

Hartelijk dank alvast.

Aart

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-07-14 16:48:48

Aart,

leuk idee met die puien.

4 x 4 m is duidelijk. Maar wat is bij 4 x 2,5m de hoogte en wat de breedte?

Ik zou deuren van 2,5m hoog laten maken. Dat is in ieder geval voldoende hoog, maar niet buitensporig.

De landelijk opererende timmerfabriek Lapeyre maakt zoiets.

Maar omdat het zeker om meer dan de deuren alleen gaat (dwarsbalk op 2,5m hoogte, vaste glazen panelen links en rechts van je deuren en boven de dwarsbalk) zou ik toch liever een plaatstelijk timmerbedijf in de arm nemen.

Ik heb een paar voorbeelden van soortgelijke oplossingen. Die ga ik in mijn archief opzoeken en dan plaatsen.

En:

Ik zou in ieder geval alle mogelijke oplossingen uittekenen of in een foto per photoshop intekenen, en dan pas een beslissing nemen.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2012-07-14 18:26:53

Aart,

hier een schetsje met twee oplossingen voor de opening van een grange.

Let op:

de deuren en de vaststaande panelen naast de deur worden van schopplaten voorzien, typisch 30 à 50 cm hoog.

En natuurlijk moet je hiervoor een vergunning hebben, want het uiterlijk van het huis wordt aangetast.

Christian von Klösterlein

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#3 Geplaatst: 2012-07-14 21:53:44

Dank Christian voor je uitgebreide en, als immer, deskundige antwoord. Het gaat overigens om 4 b x 2,5 h.

Ik heb zeker gedacht aan de lokale timmerman maar die heeft bij het plaatsen van nieuwe kozijnen in ons huis met de snelheid van het licht ook gewoon de maten doorgegeven aan een (grote) timmerfabriek in de buurt. Ik dacht, wat hij kan zou ik toch ook moeten kunnen? En voor minder geld, hoop ik...:)

Ik zat ook te denken aan jouw oplossing 1. Alleen twijfel ik nog of ik de deuren bij de grote opening (4x4) toch niet nog wat hoger zou kunnen laten maken. Om het effect van de hoogte te benadrukken. Of zou dat in de praktijk lastiger zijn, bijvoorbeeld met open/dicht doen van deuren?

Nog een vraagje over dubbel glas voor de pui. Welk dubbelglas is aan te raden? En loont het de moeite om die vanuit Nederland mee te nemen? Normaal gesproken heb ik een hekel aan spullen mee te sjouwen uit de lage landen maar ik begreep van vrienden dat het prijsverschil voor dubbel glas zodanig groot is, dat het in dit geval de moeite zou lonen.

Dank alvast.

Aart

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2012-07-15 06:44:54

Aart,

[quote]Alleen twijfel ik nog of ik de deuren bij de grote opening (4x4) toch niet nog wat hoger zou kunnen laten maken. Om het effect van de hoogte te benadrukken. [/quote]

Antwoord: Even uittekenen dan zie je hoe het staat.

[quote] Of zou dat in de praktijk lastiger zijn, bijvoorbeeld met open/dicht doen van deuren? [/quote]

Antw.: Neen, als alles goed uitgelijnd is en de scharnieren goed gesmeerd zijn maken de afmetingen (en dus het gewicht) geen verschil.

Deuren van dit formaat hebben een behoorlijk gewicht. De grootste die ik geplaatst heb was 95b x 205h, zonder hulpmiddelen niet te tillen en vooral niet te stellen. Kijk eens in de relevante literatuur naar de gewichten. Even als orientatie:

4-16-4 dubbelglas weegt ca.25kg/m². Eeen deur van 100b x 250h = 2,5m² komt dus op 50kg voor het glas en nog eens 10 voor het hout.

[quote] Welk dubbelglas is aan te raden? En loont het de moeite om die vanuit Nederland mee te nemen? Normaal gesproken heb ik een hekel aan spullen mee te sjouwen uit de lage landen maar ik begreep van vrienden dat het prijsverschil voor dubbel glas zodanig groot is, dat het in dit geval de moeite zou lonen.[/quote]

Antw.: Normaal is 4-16-4 (tweemaal 4mm glas, luchtspouw van 16mm). Bij moderne deuren vormen glas en 'schrijnwerk' een enheid. Niet het glas wordt in het raam gezet maar het raam wordt om het glas gespannen. Dan draagt het glas als het ware mee. Het hout of kunststof dient alleen om de scharnieren en het slot te plaatsen (vereenvoudigd gesproken); dit is tussen 1990 en 2000 bij alle fabrikanten doorgedrongen. Men heeft dit geleerd van de autoindustrie, waar de moderne met het koetswerk verlijmde verbondglasruiten ook meedragen, voor- en achterruit zorgen hier vooral voor verwringingsstabiliteit van het koetswerk. Dit alles kan omdat glas in tegenstelling tot de algemene mening erg sterk is, het kan alleen niet goed tegen buigspanning, zijn drukvastheid is namelijk vele malen groter dan zijn treksterkte.

Langer Rede kurzer Sinn: Als je iets uit Nederland mee wilt nemen, dan de complete deuren met glas. En omdat deur en kozijn steeds op elkaar afgestemd zijn dan ook het kozijn. Meneemen uit NL zou ik dus niet doen.

En de prijzen: (beglaasde) deuren vind ik in Frankrijk juist goedkoper, hoe het met het kale dubbelglas zit ik kan ik niet zeggen.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2012-07-16 06:44:49

Als ik het zo begrijp wil Aart de grange een beetje grange laten maar dan afgesloten.

Omdat de timmerman ook alles weer uitbesteed en hoogst waarschijnlijk omdat het moeilijk is zou ik het volgende doen;

Een flinke poutre op hoogte aanbrengen waar je onder de deurkozijnen kunt maken.

Vraag de timmerman de deuren te maken.

Daarna vraag je de timmerman het bovenste kozijn te maken die je op de poutre zet.

Schopplaten vind ik persoonlijk vreselijk lelijk, ik zou het glas maximaal door laten lopen.

Wat ook heel erg mooi is heb ik gezien maar geen foto van.

Deze mensen hadden een zeer oude grange voorzien van een glazen wand van ik denk zes meter hoog en een metertje of acht lang.

Ze hebben volgens bovengenoemd principe gewerkt en daarna de glasplaten niet IN de kozijn gezet maar er tegen aan.

Het lijkt van buitenaf één grote glasplaat, super modern abstract tegen deze oude gevel, prachtig!

Bij leroy merlin is dubbel glas goed te betalen.

Cees.

pui I  II

oh en nog iets; géén schuifdeuren.

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#6 Geplaatst: 2012-07-16 07:35:33

Cees,

Ik denk dat het systeem dat jij bedoelt - waarbij het glas vóór het kozijn staat - het z.g. "structural glazing" is (of facade lisse). Klopt dat? Inderdaad erg mooi. En dan liefst nog met gekleurd glas.

Er zijn wel wat beperkingen voor de toepasisng, o.a. door bechaduwing. Een andere beperking kan de portemonnaie zijn. Denk voor een klein project al gauw aan bedragen boven de 1000 euro per m2, maar dan heb je wel iets moois.

Wilm 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2012-07-16 08:49:55

Klopt inderdaad Wilm, maar zoals met alles moet je een keuze maken, investeren in iets moois met waarde en genieten, of eenvoudig en gewoon doelmatig.

Geld opmaken en omzetten in waarde, of sparen en meenemen naar het hiernamaals.

Ik vind dat als je in een grange grote glazen wanden gaat zetten dan moet je dat ook mooi doen, anders moet je kozijnen plaatsen met kleine raampjes zoals het vroeger was.

Aluminium en plastic is al helemaal fout, soms maken mensen er echt een zooitje van.

Ik ga hier een melange maken tussen een martiniqaise gebouw en een broeikas, ik heb dat nl gezien in Fort de France en vond dat een super idee.

Ik ga een charpente neerzetten op het terras, en daar ga ik een compleet glazen dak op leggen in “structural glazing”.

De wanden zet ik dicht met glaspanelen die ik met een rolsysteem kan verplaatsen.

Het is al sinds 2008 klote van de bok met de zomers, of het regent en is niet koud, of het is prachtig weer met koude wind.

Ik ben er nl stellig van overtuigd dat we de zomers in juli en augustus moeten vergeten.

Het is mooi voorjaar, en mooi najaar, en zo kan ik de maanden juli en augustus toch “buiten” zitten.

Cees.

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#8 Geplaatst: 2012-07-16 09:49:49

Kan alleen maar zeggen dat ik helemaal met je meevoel wat betreft het idee over hoe je zou moeten bouwen. Doe het goed of niet. Streef naar authenticiteit, kies voor hergebruik van materialen, pas de authentieke stijl en materialen toe. En specifiek bij toevoegingen: laat herkenbaar wat specifiek is toegevoegd en laat het dus bewust afwijken.


En ja, plastic is uit den boze.

Anders dan jij vind ik in bepaalde situaties aluminium wel acceptabel, b.v. ook bij structural glazing; het is een later toegevoegd element dat als zodanig herkenbaar zou moeten blijven en op geen nekele wijze in conflict hoeft te raken met de normale raampartijen

Je hebt mooie plannen.

PS: denk je dat je zelf zou kunnen kitten bij de structural glazing? Het schijnt een echt specialisme te zijn.  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2012-07-16 10:30:21

Citaat Cees:

géén schuifdeuren

Commentaar CvK:

Inderdaad, schuifdeuren hebben alleen nadelen:

je schuift steeds de ene deur voor de andere, je hebt dus alleen een halve opening,

schuifdeuren zijn nooit dicht; zij rammelen, tenzij je een heel ingenieus en duur schuif-, hef- en aandrukmechanisme hebt

citaat Cees:

Schopplaten vind ik persoonlijk vreselijk lelijk, ik zou het glas maximaal door laten lopen.

commentaar CvK:

Ik vind ze ook lelijk, mar zorg er dan ook voor dat bij regen niet al het vuil tegen de doorlopende glasplaat aan spettert.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2012-07-16 10:52:32

Christian, de belangrijkste vergeet je; klemmen!

Als je een schuifpui in een parpain huis zet, dan ok, maar in een oud huis ligt er een balk over de opening die kan gaan werken.

Alle waarschuwingen gelden niet voor extra zware balken en gegoten balken, maar verder neem ze maar voor waar.

Men legge een houten balk over het gat, daarop gaat men weer een ton aan stenen leggen, en daaronder komt enen schuifpui.

Het hout zakt, het kozijn van de pui zakt mee, en de deur kan niet zakken.

Voor mij dus net als Christian, draaideuren.

Wilm, wij werken al eeuwen met structural glazing in de jachtbouw, zowel in plexi als in echt glas.

Sifflet d’une centime.

                    

Cees.

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#11 Geplaatst: 2012-07-16 11:02:44

Ben 't eens met de redenering: als je 't doet, doe 't dan goed. Maar om nou direct alle sluizen open te zetten, gaat me weer 'n tikkeltje te ver. Het is en blijft 'maar' een grange die ik wil gaan gebruiken als gastenverblijf. Wil het graag mooi maken maar niet tot iedere prijs. De structural glas oplossing -hoe fraai ook- is me net een brug te ver.
Vandaar dat de suggesties van Christian en Cees om een dwarsbalk te plaatsen  interessant zijn. Het is dan alleen nog de vraag hoe hoog die dwarsbalk (en daarmee de houten porte-fenetres) moeten worden om het 'gevoel van hoogte' te blijven benadrukken. Ga ik es rustig over nadenken, op een foto intekenen en met een wijntje verder laten bezinken.

Aart

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#12 Geplaatst: 2012-07-16 14:33:54

Graag geef ik als alternatief de oplossing met stalen ramen in onze Grange die wij verbouwden to Gite.

Uitgangspunten: veel lichtdoorlaat, transparant, een "bedrijfs"-oplossing voor een oud gebouw(tje) met een bedrijf-achtergrond.

Afmetingen pui: h= 380 cm, b= 200 cm, muren die behoorlijk taps toelopen en daarnaast uit het lood staan. Ondergrond van Marne (Mergel, gemengd niet zo hard tot kiezel-hard afhankelijk van de verontreinigingen).

Dak van 14cm Unidek-platen waardoor het gewicht op de linteau beperkt is. Isolatieglas 4/10/4 gekit in de staalprofielen.

De horizontale strook in het midden hebben we ontworpen voor het verband maar ook om de lijnen van de Mezzanine in de pui te laten terugkomen. Een vriendje bij ons in de buurt (26) heeft de pui, 2 ramen en een boogdeur voor ons gemaakt en geplaatst.

Jan Joost

Ondanks het volgen van de beschrijving van Christian zie ik, ook na 3x proberen, geen plaatjes ......

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2012-07-16 15:44:01

Stuur je foto maar naar dit adres, dan zal ik hem plaatsen Jan Joost.

Inderdaad bestaan er veel vooroordelen met betrekking tot stalen ramen, maar als het met smaak gebouwd is kan het bijzonder mooi zijn.

Ik loop hier ook regelmatig te denken aan stalen constructies, maar het past eigenlijk niet bij onze boerderij.

In Parijs staan van die prachtige serre's.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2012-07-16 16:46:45

Door mij geplaatst in opdracht van Jan Joost;

    t       d

    v       z

Mooi gedaan Jan Joost, mooi zo tot aan de vloer.

Ook die oplossing van die liggers boven de deur is goed over nagedacht.

Maar die boogdeur waar is die?

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#15 Geplaatst: 2012-07-16 19:34:14

Hopelijk mag ik even een niet-technische opmerking tussendoor maken: ik vind zowel de gevel op de foto van Cees (met hout) als die van Jan Joost (met staal) schitterend! De combinatie van modern en oud hoeft helemaal niet te vloeken, het kan integendeel juist een heel spannend en intrigerend geheel opleveren.

Dit geschreven hebbend dacht ik: "Welke zou ik zelf kiezen?" Oei, dat is moeilijk. De keuze zal mede afhangen van de rest van het huis en van de stijl van de inrichting. Ik vermoed dat ikzelf een lichte voorkeur zou hebben voor de stalen versie, strak, eigentijds en gedurfd. En minder onderhoud. Hoewel: hoe houd je die enorme lappen glas in vredesnaam schoon? Want die kan je natuurlijk niet maar twee keer per jaar wassen, zoals mijn kleine ramen. En als je dan ziet hoeveel moeite het me kost om die streeploos te krijgen... Nee, uiteindelijk kies ik heel praktisch toch voor de houten versie.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2012-07-16 20:02:29

Jan Joost en Cees:

Wat een schitterende oplossing, en helemaal volgens mijn voorkeur:

als het niet in de originele stijl kan zijn - doe het dan helemaal contrasterend (denk aan de glazen aanbouw van het Amsterdams Concertgebouw). En de indeling (drie secties in de hoogte, drie secties in de breedte) is ook bijzonder geslaagd. Mijn complimenten.

Maar nog een paar opmerkingen over stalen profielen.

Deze werden door het Bauhaus (en ook Rietveld, denk aan het Rietveld-Schröder-huis in Utrecht) met voorliefde toegepast vanwege het grafisch effect. Ook het lesgebouw van het Bauhaus in Dessau heeft deze ramen, en ook alle 'Meisterhäuser' erom heen. En die waren allemaal enkel beglaasd, ons dubbelglas bestond 1923 nog niet.

Maar staal is nu eens een bijzonder goede wamtegeleider, de stalen profielen vormen dus een koudebrug. Je hebt er steeds condensvorming op, met als gevolg roest. Erg bij enkele beglazing, en nog erger bij isolerende beglazing. 

Ik vind dus staal geen passende oplossing. Roestvrij staal heeft een iets geringere warmetegeleidingscoëfficient en is ook niet corrosiegevoelig, maar de prijs!

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#17 Geplaatst: 2012-07-16 22:00:13

Christian, onderstaand een voorbeeld van pui in structural glazing. In dit geval met stalen profiel. Staal blijft volledig aan de binnenzijde en vormt geen enkel probleem v.w.b. geleiding van kou, condensatie etc. 

Vr.gr.

Wilm

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#18 Geplaatst: 2012-07-17 13:08:45

@Cees, bedankt voor het plaatsen van mijn fotootjes. Sinds kort heb ik Windows7, dat "beschermt" meer, mogelijk is dat er de oorzaak van dat ik de fotos via pcr.de niet kan binnenkrijgen. Ik zal de meer recente werkwijze van Bossbess opzoeken. Momenteel heb ik geen goede opname van de toogdeur. Ben nu in NL. Medio augustus zal ik een aanvullende foto hiervan plaatsen.

@Bossbess, het zijn inderdaad grote lappen raam (op het N-O) waardoor heerlijk veel licht naar binnen komt. We maken ze aan de buitenkant inderdaad 2x/jr schoon. Of het nu houten of stalen kozijnen zijn doet aan het schoonmaken van grote lappen glas m.i. weinig af. Staal heeft daarbij veel minder oppervlak dan hout en is door de gebruikte verf op Teflon-basis heel goed schoon te houden. Lastiger is de binnenzijde van het raam waar boven in de hoeken spinnen zich graag verzamelen. Met een ragebol op uitschuifbare steel zijn we die echter ook de baas.

@Christian - met stalen ramen krijg je een koudebrug, bij onze constructie is dat het geval. Het was zeker een kritisch punt bij mijn afwegingen maar woog niet op tegen de ruim 20% meer licht die we met stalen ramen binnen krijgen. Condensvorming valt ons heel erg mee, het klimaat is zo'n stuk droger dan in bijv. NL.

Met hedendaagse conserveringsmogelijkheden is roestvorming goed te voorkomen. Thermisch verzinken heb ik overwogen maar dan is de kans op kromtrekken van de constructie bij het verzinken levensgroot. In ons geval zijn na het verwijderen van de walshuid 2 lagen Hammerite aangebracht (nat in nat). Dit product op basis van Teflon reduceert roest en moet op het kale ijzer worden aangebracht. Ook beschadigingen of roestplekjes op bijv. de deur-dorpels zijn het heel makkelijk weg te werken. Ik heb er prima ervaringen mee.

Gezien je afwijzende conclusie tav stalen ramen (bovenstaand) is een nadere orientatie mogelijk interessant.

PS: ik heb geen enkel belang in het genoemde product maar gun een ieder er graag dezelfde goede ervaringen ermee.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2012-07-17 14:23:10

De rien Jan Joost.

Mensen die nog steeds beweren dat staal moeilijk te behandelen is lopen erg achter.

Er worden stalen jachten gebouwd en geschilderd met speciale verven die het schip beschermen voor eeuwen.

Het enige minpuntje is de conservering als het object beschadigd raakt, dat geld voor staal, aluminium, hout, en zelfs polyester rot weg als de gelcoat kapot is.

Wij werken met International yacht paints wat gegarandeerd goed is, maar helaas ook niet goedkoop.

Eventueel kun je ook kiezen voor een poedercoating als bescherming.

Christian is een perfectionist, en dat mag je gerust met een korreltje zout nemen.

Wat doet pak-em-beet 6% staal oppervlakte in zo’n glazen pui die zoveel meer warmte doorlaat als een muur?

In het Frans zeggen, C’est blanc bonnet ou bonnet blanc.

Cees.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#20 Geplaatst: 2012-07-17 17:22:09

Dag Jan Joost, mijn oude huisvrouwenhart is weer gerustgesteld, maar ik blijf het knap vinden, dat jullie zo'n glaswand streeploos schoon krijgen. Wat ik bedoelde met de praktische keuze voor de houten gevel van Cees is dat daarvan de ramen kleiner zijn. Geen idee of dat iets te maken heeft met het materiaal, maw of je zo'n enorme glaswand als die van jullie ook in een houten frame zou kunnen plaatsen, of gaat dat teveel "werken"?

Hieronder nog even de "simpele" handleiding voor het plaatsen van foto's:

 

1 Upload de foto naar picr.de (kies maximaal 480 pixels)

2 Klik op het kleine fotootje dat verschijnt

3 Rechtsklik op de (grotere) foto die dan verschijnt en kies Kopiëren

4 Schrijf je reactie (of schrijf niets) en verzend

5 Heropen je reactie en typ Ctrl + v en voeg zonodig alsnog tekst toe.

 

Deze methode heeft één nadeel: ook als je kiest voor minder dan 480 pixels (en de foto's dus kleiner worden), dan kan je ze niet zoals Cees deed naast elkaar plaatsen. Dus kies ik meestal gewoon voor 480 pixels en dan zet ik meer foto's gewoon onder elkaar. Hopelijk lukt het je nu wel. Succes.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#21 Geplaatst: 2012-07-17 18:16:54

@Bosbess, Dank voor de handleiding voor het plaatsen van foto's. Heb 'm bij mijn reeds aanwezige instructie van Christian geplaatst.

Het is mij nooit opgevallen dat er strepen op de ruiten van de Grange zitten, dus kennelijk heeft m'n vrouw er geen probleem mee....... Ze heeft er overigens wel een trapje bij nodig :-))

Ik denk dat een grote pui heel goed van hout te maken is. Hij zal dan wel uit delen worden opgebouwd, hout is immers goed op elkaar te monteren. Maar zoals je ziet bij de houten pui, gaat daar veel 'dik' hout in zitten en dat moet maar net passen bij je bouwwerk, je smaak en de gewenste hoeveelheid licht binnen.

Jan Joost

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#22 Geplaatst: 2012-07-17 20:26:47

[quote Jan Joost] Bosbess, Dank voor de handleiding voor het plaatsen van foto's. Heb 'm bij mijn reeds aanwezige instructie van Christian geplaatst.[/quote]

De methode van Bosbess is veeel beter dan de vroegere door de heren technici aangegeven en door mij verwordte methode. Ik gebruik nu ook de methode-Bosbess. Dat de heren van de techniek er niet op gekomen zijn ...

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#23 Geplaatst: 2012-07-17 20:30:00

@Wilm: Ja, structural glazing zoals in jouw illustratie is heel iets anders dan de door de meesters van het Bauhaus toegepaste methode van 'glas in ijzeren T-profielen'.

Inderdaad, geen koudebrug, en dus weinig kans op condensatie.

Christian von Klösterlein