Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

fluister stil

Auteur Bericht

avatar#9468
Limburger
Berichten: 1
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2012-07-14 20:24:03

Wij hebben een badkamer gebouwd met daarin een afzuiging voor het vocht. Nu maakt dat ding een klere herrie en daar willen wij eigenlijk wel een andere oplossing voor.

Kan mij iemand een tip geven welke afzuiging wel fluister stil is?

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#1 Geplaatst: 2012-07-14 21:07:38

Hallo Limburger,

Heb je de motorunit binnen in de douche  zitten en moet de af te blazen lucht nog een lange weg (pijp) afleggen?

Mijn voorkeur heeft het om de motorunit zoveel mogelijk aan het eind te plaatsen, zodat hij het meeste lucht zuigt en zo min mogelijk hoeft te 'duwen'.

Dat is het meest effectief voor de afzuiging en maakt het minste lawaai ( in de douche).

Komt de afzuiging van de douche meteen door de muur naar buiten, dan is m.i. een remedie om de motorunit ontkoppeld van de muur op te hangen. Datzelfde geldt dan ook voor de buis.

Een buis met de binnenzijde bekleed met zacht materiaal helpt ook. Alleen de capaciteit van de afzuiging zal dan iets afnemen.

Groet,

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2012-07-15 06:22:18

Beste Limburger,

ik heb een aantal badkamer/WC afzuigingen geïnstalleerd, zowel in NL als in LDF, ik denk het zijn zes of zeven.

Bij bijna alle installaties had ik geluidsproblemen. Het geluid is volgens mijn ervaring afhankelijk van drie factoren:

-  hoe veel geluid maakt de ventilator zelf

-  waar zit de ventilator in de leiding

-  wat is het resonantiegedrag van de leiding (en evtl. de ventilatorbevestiging/behuizing).

Om met het laatste punt te beginnen: Bepaalde kanalen versterken een op zich niet lastig ventilatorgeluid door resonantie. Bij een gemetseld schoorsteen-kanaal hebt u daar weinig last van, maar de bij een verbouwing meestal gebruikte platte kunststofbuizen geven vaak last, vooral als zij niet goed bevestigd zijn. Goed bevestigen en omkleden helpt soms, maak soms ook niet veel. Ik ben geen vriend van binnenbekledingen zoals door Wim voorgesteld, dat houdt te makkelijk stof vast en dat zijn dan bacterienesten. En als de ventilator in een gipsplaatplafond gemonteerd is kan dit, als het niet voldoende stijf is, ook meetrillen en het geluid versterken. Ontkoppelen door een zachte tussenlaag helpt dan niet veel, het plafond moet gewoon verstevigd worden (extra profielen erop schroeven).

Als men de ventilator niet in het badkamerplafond plaatst maar aan het uiterste einde van de afvoerbuis ergens op zolder dan kan dat ook helpen, maar ook deze plaatsing kan resonantie van de buis veroorzaken.

De hoofdzaak is het eigengeluid van de ventilator. Ik had eens een installatie met twee ventilatoren in twee naast elkaar gelegen badkamers, waarvan de ene geen en de andere veel geluid maakte. Ik heb eerst gekeken of ik bij de installatie van de herrie-ventilator en zijn afvoerbuis geen fout gemaakt had - niets te vinden. Maar toen ik de twee ventilatoren verwisseld heb was het lawaai in de andere badkamer. Dan heb ik de twee ventilatoren gewoon 'kaal' op de werkbank naast elkaar gezet en laten lopen, en zie daar de ene was fluisterstil en de andere maakte een lastig brooem-brooem geluid. Terug naar de winkel en geruild, en daarna was alles stil - naja, het was een gewoon fluistergeluid. Ik heb ook eens een ventilator in handen gehad die in verticale stand (muurinbouw) geen geluid maakte maar in horizontale stand (plafondinbouw) wel.

Mijn conclusie: het eigengeluid van de ventilator is het belangrijkste; waar geen ventilatorgeluid is kan dat ook niet door resonantieverschijnselen versterkt worden. Ik heb dan bij latere installaties de ventilator eerst in de werkplaats 'kaal' laten lopen, en ik moest twee ervan wegens onaanvaardbaar geluid ruilen.

Dus ik zou eerst de ventilator demonteren en kijken of er bij het 'kaal' laten lopen ook geluidsoverlast is.

Christian von Klösterlein