Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hollande heeft haast: nieuwe belastingmaatregelen

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-07-20 19:35:20

De Franse Assemblée nationale heeft na vier dagen van opgewonden beraad, ingestemd met de herziene begroting voor 2012. Vooral de Fransen die het materieel goed hebben, zullen door nieuwe belastingmaatregelen worden getroffen of kunnen niet meer profiteren van fiscale voordelen die de vorige president Sarkozy had ingesteld.

Bericht à la Une.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2012-07-20 22:50:09

Natuurlijk heeft Hollande haast, hij heeft immers nogal wat beloofd.

Peter.

avatar#9025
Triangel
Berichten: 0
Reacties: 4

#2 Geplaatst: 2012-07-20 23:09:11

Deze haast lijkt mij verstandig omdat je dan binnen de regeerperiode het resultaat nog meemaakt en zonodig kan bijschaven. Vaak zie je dat er jarenlang gepraat wordt om dan tegen het einde van een regeerperiode pas tot maatregelen over te gaan, zodat een volgende regeering mogelijk met een probleem wordt opgezadeld.

Ik hoop dat de gefortuneerde Fransen (en Nederlanders?) deze maatregelen accepteren, en niet moeilijk gaan doen. Het zijn per slot de rijken die via het bedrijfsleven veel macht hebben.

Ook zij zullen moeten inzien dat je met matiging een langere adem hebt.

Joep

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#3 Geplaatst: 2012-07-21 01:35:34

Maatregelen waar ik allemaal niet van sta te kijken. Ze zullen net niet leiden tot een massale vlucht uit Frankrijk, maar lui (zoals ik) die overwegen om de stap naar Frankrijk toe te maken, zullen allen zo iets hebben van dat kijken we nog rustig even een paar jaartjes aan. Verder moet de huizenmarkt in de Côte d'Azur welke misschien iets van 10% van zijn top af is, nu toch echt een tik gaan krijgen.

Wat ik verder een gezonde ontwikkeling vind, is dat Hollande geld lenen niet hetzelfde ziet als geld krijgen en zijn uitgaven gedekt wil hebben. Dit moet de Franse staatsobligaties ten goede komen. Als het aan landen als Spanje en Italie ligt, laten ze het liefst de Euro morgen links liggen en betalen ze hun schulden nooit meer af, alleen zijn ze net slim genoeg om (net als Griekenland) zich te realiseren dat de problemen dan alleen nog maar groter worden.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2012-07-21 09:13:26

Bonjour,

@Felix: "...zullen net niet leiden tot een massale vlucht uit Frankrijk..."

@Triangel: "...hoop dat de gefortuneerde Fransen (en Nederlanders?) deze maatregelen accepteren..."

Inderdaad, de gefortuneerden laten zich rustig uitkleden, er is niets aan de hand.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2012-07-21 13:13:09

Jos’ argumentatie is in politieke discussies vaak gestoeld op angst voor het socialisme, een en andere aangewakkerd door de media die meent alles te weten.

Een Engelse krant die schrijft of heel Frankrijk aan het leeglopen is, een belgisch kantoor wat een énórmúhhhh hoeveelheid fransen als klant binnen krijgt met vragen over hoe en waar te investeren (als het maar niet in Frankrijk is), hoe zegt men het ook al weer; de wens is de vader van de gedachte.

Felix is zo op zijn droompaleisje aan de cote d’azur gefixeert dat hij maar op een ding hoopt, laat die prijzen daar alstublieft zakken.

@ Jos, neem die Engelsen niet al te serieus, ze zouden maar graag zien dat alle rijke fransen zouden komen.

A omdat ze zo ook eens kapitaal krijgen, en B omdat ze dan weer eens lekker naar Frankrijk kunnen meppen, want ’t is al weer lang geleden dat er eens flink afgezeken werd.

@ Felix, wacht niet te lang met beslissen, niet alleen fransen zijn gelukkig aan de cote d’azur. Waar menig Frans of Nederlandse miljonair de prijzen te gortig vind worden, de russen kopen alles als broodjes op.

Le nombre de Russes possédant des villas et des appartements sur la Côte d’Azur en France est passé de 50 à 2000, soit une augmentation de 4000%.

Tja, boks daar maar eens tegenop.

En die tax? Kom op jongens, wie verdiend er nou eigenlijk een miljoen euro per jaar?

Denk je nou echt dat die paar luitjes de benen nemen?

De insee zegt; 0.01% verdiend meer dan 732 duizend euro, met andere woorden, ze weten niet eens wie er meer dan een miljoen verdiend!

Maar goed, laat er dan eens drie zijn die hun paleis aan de cote d’azur verlaten voor een leven in de Engelse mist.

Tjonge jonge zeg, wat vreselijk!

Cees.

Ps: Toch een positief punt; kunnen de engelsen weer eens kennis maken met die overheerlijke foie gras ;-)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2012-07-21 15:22:02

@Cees,

Voor de goede orde, ik lijd niet aan angst voor het socialisme, ik heb er gewoon een hekel aan. En dat is niet ingegeven of versterkt door de media maar heeft alles te maken met het milieu en de omstandigheden waarin ik ben opgegroeid. Met spreuken als "hij die niet werkt zal niet eten" en "tering naar de nering" en zo.

Dit forum is niet de plaats om mijn mening over de socialistische leer uiteen te zetten. Hoeft ook niet, dat hebben anderen al gedaan, die over veel groter schrijftalent beschikken dan ik. Volstaat te zeggen dat dit manifest mij op het lijf is geschreven.

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

Salutations, Jos

avatar#3368
Richard Garaud
Berichten: 0
Reacties: 41

#7 Geplaatst: 2012-07-21 22:54:06

Wele perverse ideologie heeft ons dan toch in deze crisis gestort??

Is het niet wat demagogisch Bos of Marijnissen op een lijn te stellen met Noord-Korea ?


avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2012-07-22 07:55:59

Volgens mij Jos, doe je jezelf tekort als je beweert dat dat zogenaamde manifest jou op het lijf is geschreven. Ik heb een veel intelligentere indruk van je. Het schrijfsel deed me denken aan "Al draagt de aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding". Oftewel: al zet je met grote letters MANIFEST boven zo'n broddellap, het blijft een lange, zich steeds herhalende braakselstroom van ongemotiveerde algemeenheden en ingekankerde vooroordelen. Ik moest er erg om lachen, maar bij de zoveelste herhaling ben ik toch maar afgehaakt. Iedereen heeft recht op zijn mening, maar zoiets doms! O wat is die mevrouw flink! En zo origineel! Want zelfs VVDers en CDAers durven dat allemaal niet te denken en te zeggen. Nee, dat raadt je de koekoek! Die zouden zich terecht doodschamen voor zoveel onnozele beperktheid en ongenuanceerde kretologie. 

Discussiëren kan leuk zijn, althans op basis van een beetje intelligente argumenten. Wij zullen het op politiek gebied nooit eens worden. Dat maakt helemaal niets uit, maar kom niet aan met losse flodders van de een of andere zichzelf o zo belangrijk vindende kwektante.

Ik heb in een ander onderwerp al eens geschreven dat het het ongebreidelde vrije kapitalisme van steeds meer en nóg meer is, dat ons in deze crisis heeft gestort. Als je maar veel in je portemonnee hebt, dan tel je mee. De inhoud van je hersenpan is niet belangrijk, geld compenseert alles. En nu mogen de socialisten de rotzooi weer opruimen. Dat hebben ze in de 19e en de 20e eeuw ook gedaan, weet je nog? Ik zie heel goed de fouten van het socialisme en ik noem mezelf dan ook geen socialist, maar om het daarom helemaal te verketteren, dat gaat me als sociaalvoelend mens te ver. Kom als alternatief eens met een beter systeem. Mijn ideaal is een sociaal liberalisme, sterk sociaal en waarlijk liberaal, dus geen vooroordelen over anderen die door welke oorzaak dan ook hun eigen broek niet zo goed kunnen ophouden. Want voor hetzelfde geld hadden jij en ik daar toe behoord. Hebben wij even geluk gehad!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2012-07-22 08:47:56

[quote Richard Garaud] Welke perverse ideologie heeft ons dan toch in deze crisis gestort? [/quote]

commentaar CvK:

Het kapitalisme heeft een aantal crisissen gekend en ze allemaal overleefd.

Het kommunisme en socialisme heeft een aantal economieën compleet vernietigt en nooit iets opgebouwd. De socialisten zijn goed in het verdelen van anderman's rijkdom, maar op een gegeven ogenblik is dat op.

Christian von Klösterlein

avatar#3368
Richard Garaud
Berichten: 0
Reacties: 41

#10 Geplaatst: 2012-07-22 14:29:53

Daar ging onze discussie niet over. Mijn vraag was: “Welke perverse ideologie heeft ons dan toch in deze crisis gestort?” De uitwassen van de door u genoemde systemen zijn mij bekend evenals de rampen die het pure kapitalisme heeft aangericht bijvoorbeeld in het Chili van Pinochet en in het Verenigd Koninkrijk onder Thatcher. Voor de rest sluit ik me aan bij Bosbess wanneer hij zegt : “En nu mogen de socialisten de rotzooi weer opruimen. Dat hebben ze in de 19e en de 20e eeuw ook gedaan, weet je nog?” Dat zeggen hij/zij en ik niet alleen dat zeggen de cijfers.

Voor Nederland:

http://sargasso.nl/archief/2012/05/30/pvda-en-begrotingen/

/http://sargasso.nl/archief/2005/08/23/staatsschuld-begrotingstekort-en-de-linkse-kabinetten/

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/06/cda-en-vvd-blijken-niet-zuiniger-dan-potverterende-pvda/

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#11 Geplaatst: 2012-07-22 16:16:05

Verrassende cijfers, Richard, ook voor mij. Dat neemt een aantal mensen flink wat wind uit de zeilen. Ik vind het onfatsoenlijk van CDA en VVD dat ze het kiezersvolk zo voorliegen. Want zij zijn uiteraard op de hoogte van deze cijfers. Die van het laatste kabinet, dat de mond vol had van bezuinigingen, slaan alles!

Maar goed, we hebben het hier over Frankrijk en ik zou dezelfde cijfers wel eens voor LDF willen zien.

Als je op mijn Profiel klikt, zie je dat ik een bes ben.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2012-07-22 18:14:56

Bonjour,

Ach ja, de cijfers. Heel vroeger hoorde ik van een onderwijzer de spreuk "cijfers liegen niet, maar leugenaars kunnen wel cijferen". En die wordt keer op keer bewaarheid.

Los van de discussie over links of rechts, PvdA of VVD of wie dan ook, mag het duidelijk zijn dat je niet zonder meer een relatie kunt leggen tussen een bepaalde regeringsperiode en het begrotingstekort in diezelfde periode. Een regering treft een maatregel, die heeft gevolgen, die gevolgen manifesteren zich. Dat laatste niet zelden veel later dan het oorspronkelijke moment van invoering van de maatregel. De AOW is een extreem voorbeeld in kwestie. Dus elk zittend kabinet kan (en zal) worden geconfronteerd met de gevolgen van de besluitvorming van haar voorgangers. Dat traagheidsverschijnsel, gecombineerd met de tegelijkertijd zich voordoende ups en downs in de economische cyclus, maakt het verbinden van conclusies aan dit soort cijfermateriaal tot een buitengewoon hachelijke zaak. Ik wantrouw derhalve iedereen die zijn overtuiging staaft met dit soort gecijfer, of de proponent nu van linkse of rechtse politieke signatuur is.

Terug naar het heden, ik vind het ronduit een gotspe dat een land als Nederland, met haar strategische ligging en ook nog haar aardgasrijkdom, niet in staat is haar begroting op orde te krijgen. En los van de oorzaken van deze situatie (al vind ik daar natuurlijk wel iets van) als ik dan de politici ter linkerzijde hoor betogen dat het beperken van de uitgaven niet zo nodig is en dat de gaten moeten worden gedicht door her en der nog maar wat lasten te verhogen, dan word ik daar een beetje onwel van.

Idem Frankrijk. De plannen van de heer Hollande voor het stevig belasten van de rijken vinden uiteraard weerklank bij minder gefortuneerden, al is het maar ter bevrediging van afgunstgevoelens: "pak ze maar aan, die kapitalistische zelfverrijkende zwijnen!". De wat nuchterder beschouwer zal zich afvragen om hoeveel rijken het nu eigenlijk gaat en hoeveel extra geld door deze maatregelen nu echt in de schatkist terecht gaat komen. Dat afgezet tegen het feit dat rijken over het algemeen zeer mobiel zijn en zich bovendien hoogwaardig fiscaal en juridisch advies kunnen veroorloven. Ze zijn niet rijk geworden door zich als een financiele "sitting duck" te laten plukken. Dus praten we hier over niets anders dan socialistische symboolpolitiek, leuk om het linkse kiezersvolk te lijmen, maar economisch zinloos en waarschijnlijk zelfs schadelijk.

Ik heb even moeten bijkomen van het statement "En nu mogen de socialisten de rotzooi weer opruimen". Mijn excuses, maar ik heb socialisten nog nooit rotzooi zien opruimen, ik heb het ze alleen maar zien veroorzaken. Te beginnen bij Joop de Uyl, die vond dat ondernemers minderwaardige mensvormen waren die verkeerd in de samenleving stonden, terwijl ik mijn vader en moeder dag en nacht samen zag zwoegen in hun fietsenwinkel. Dus die belastingen konden nog wel wat verhoogd en winst was eigenlijk niet zo noodzakelijk, zelfs een beetje vies. Tussendoor waren daar onder andere de landen achter het voormalige Ijzeren Gordijn, Cuba, China, Noord-Korea, Albanië, noem maar op, allemaal socialistische succesverhalen. En nu hebben we bijvoorbeeld Griekenland, een land met een lange socialistische traditie, dat zich de EU in gemalverseerd heeft en nu de wél goed functionerende landen in gijzeling neemt om de uit de hand gelopen consequenties van hun falend systeem te betalen. Waarvoor ik een deel van mijn pensioen mag ophoesten. Dus kom bij mij niet aanzetten met socialisten die iets opruimen.

Maar goed, het mag duidelijk zijn dat tussen mij en het socialistisch systeem weinig liefde verloren is. En ik vrees dat ik inmiddels op een zodanige leeftijd ben dat dat ook niet meer gaat veranderen. Niettemin vind ik het belangrijk iedereen de ruimte te laten voor de eigen mening. Dus zie dit verhaal niet als een poging tot bekering of opdringen van een mening, maar als een toelichting op mijn persoonlijke inzichten. En tegelijkertijd als mijn laatste bijdrage over dit onderwerp, het is té mooi weer om zo veel tijd achter het toetsenbord door te brengen.

Salutations, Jos


avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#13 Geplaatst: 2012-07-23 03:40:01

Ze zijn niet rijk geworden door zich als een financiele "sitting duck" te laten plukken.

Dit vind ik nog de meest interessante zin van je betoog. Zo'n 20 jaar geleden toen het internet nog in zijn kinderschoenen stond maar er al wel massa ontslagen plaatsvonden onder managers die niet met een PC konden omgaan, had je lui die een keurige [s]oprot[/s] vertrek premie kregen en met een verhuizing naar Curacao de fiscus konden ontlopen. Vaak deden ze dat dan toch niet, omdat je op Curacao niet dagelijks de Telegraaf kunt lezen.

Het is vandaag de dag nog steeds zo dat er nog al wat lui zijn die onterecht veel geld verdienen (met name bankiers). Deze lui die dus gewoon mazzel hebben gehad, kunnen echt niet zo maar elders aan een baan komen. Ik vind het dus volkomen terecht dat hun inkomen boven de 1m Euro voor 75% belast wordt. Van mij mag het al gebeuren boven de 500k Euro. Veel lager moet je niet gaan, omdat je dan bij lui terecht komt die wel recht hebben op een dergelijk salaris en die wil je natuurlijk niet het land uit pesten.

Voor de rest vrees ik dat Cees helemaal gelijk heeft en dat er te weinig lui zijn die geraakt worden door deze nieuwe belastingmaatregelen. Het is inderdaad hoofdzakelijk socialistische symboolpolitiek, maar als socialisten er zich happy onder voelen, dan gun ik ze dat van harte.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#14 Geplaatst: 2012-07-23 12:35:11

Dag Jos, ik waardeer het zeer dat je ondanks het weer de moeite hebt genomen om eens uitgebreid te vertellen hoe je er over denkt. En hoewel je hebt aangegeven verder niet meer te willen reageren, vraagt zoiets natuurlijk wel om een antwoord. Dus, ondanks het mooie weer (dat voor oude vrouwen trouwens niet zó mooi is) ga ik er maar weer even voor zitten.

Uiteraard worden nieuwe regeringen altijd opgezadeld met de puinhopen van de vorige. Daar zijn we het over eens. Maar... als je de cijfers van de tweede link van Richard bekijkt, dan zie je duidelijk dat Den Uyl weliswaar het begrotingsevenwicht (0) van Biesheuvel heeft verstoord met een tekort van bijna 1% (oliecrisis), maar dat de achtereenvolgende vijf rechtse kabinetten ná Den Uyl (tweemaal Van Agt, driemaal Lubbers) allemaal de staatsschuld veel hoger lieten oplopen (Van Agt II zelfs tot 6,5%). Na Lubbers III (bijna 4% tekort) nam Kok het in 1994 over. Na vier jaar Kok I was het tekort teruggebracht tot opnieuw bijna 1%. Kok II liet het land achter met een begrotingstekort van 2%, waarna Balkenende het weer liet oplopen tot bijna 4%. 

Er zijn heel veel linksdenkende mensen die helemaal niet jaloers zijn op rijken, maar die het gewoon asociaal vinden dat sommigen nooit genoeg lijken te hebben ten koste van anderen. Ik vraag me trouwens altijd af wat mensen dan doen met al het geld dat ze boven het miljoen verdienen (en waarschijnlijk bezitten ze dan nog vele malen meer). Een mooi huis, twee auto's, een jacht, dure vakantie, en dan? En ieder jaar komt er weer een slordige miljoen binnen. Ik kan me daar helemaal niets bij voorstellen. En los van de oorzaak van de crisis is het in moeilijke tijden toch normaal dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen? Wat hebben zulke mensen daar toch over te klagen? Afgezien natuurlijk van de vraag of het heel veel zoden aan de dijk zet, maar alle beetjes helpen.

Dan de kleine middenstanders, zoals jouw ouders ooit. Ik heb nooit begrepen wanneer zulke mensen rechts stemmen. Of het moet zijn uit de trotse overweging: wij zijn geen loonslaven, wij zijn vrije ondernemers! Dag in dag uit met z'n tweeën ploeteren, zonder enige bescherming, altijd voor iedereen klaar moeten staan en daarnaast kinderen grootbrengen. Nooit ziek kunnen zijn. Wat je vrij noemt! Nee, op zulke mensen is echt niemand jaloers. Ik heb er zelfs de grootst mogelijke bewondering voor, zeker in een tijd (die waarschijnlijk al begon toen je ouders nog een zaak hadden) waar alles mega wordt. Een mega dat al het kleine en menselijke opslokt of vertrapt. 

Ach ja Jos, alles weten is alles begrijpen zeggen ze wel eens.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#15 Geplaatst: 2012-07-23 13:06:24

Ik vraag me trouwens altijd af wat mensen dan doen met al het geld dat ze boven het miljoen verdienen (en waarschijnlijk bezitten ze dan nog vele malen meer). Een mooi huis, twee auto's, een jacht, dure vakantie, en dan?

Sparen, bosbess!

En ieder jaar komt er weer een slordige miljoen binnen.

Exact, wat als je in jaar 1 een miljoen verdient en in jaar 2 zeg 500.000 Euro verliest. Duidelijk heb je niet voor jezelf gewerkt, want iedere verstandige (maar je hebt een heleboel domme) zelfstandige ondernemer is zich er van bewust dat zoiets kan gebeuren. Zonder fiscale inmenging zou je dan normaalgesproken toch nog een slordige 250.000 jaarlijks te besteden hebben, maar dankzij de fiscus ben je nu failliet.

Dan de kleine middenstanders, zoals jouw ouders ooit. Ik heb nooit begrepen wanneer zulke mensen rechts stemmen.

Begrijp je dat nu wel?

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#16 Geplaatst: 2012-07-24 08:22:05

Nee.

Sparen? Sparen is wat ik doe en met mij veel anderen, die niet veel bezitten, maar ook helemaal niets te klagen hebben. We sparen voor als er iets met de auto gebeurt, voor onderhoud aan het huis of voor als de wasmachine of de koelkast het begeeft. De miljonairs waar jij het over hebt potten. Ze beleggen, ze kopen nog een paar pandjes op enzovoort. Geld maakt geld. Ik vind dat allemaal prima, het is hun van harte gegund als ze daar gelukkig mee zijn. Maar we hebben het nu wel over een crisis die bedwongen moet worden en dat Hollande daarmee haast wil maken. Niet zo gek toch?

Die crisis is van ons allemaal, arm en rijk. Moeten nu al die miljoenen mensen die op, onder of net boven het bestaansminimum leven van hun armoedje bijdragen aan de oplossing? Alleen omdat ze met zovelen zijn? Sparen? Die mensen zijn altijd al failliet en zullen dat hun hele leven blijven. Wat Hollande nu van die superrijken vraagt is om vijf jaar lang iets van hun rijkdom af te staan om daarmee te helpen de crisis, onze crisis, de kop in te drukken. Dat is ook in hún belang. Failliet? Zulke mensen hebben allang hun schaapjes op het droge en ook dat is ze gegund. Bij mij mag Hollande trouwens ook gerust iets komen halen als dat nodig is en dat zal hij wel doen ook.

Er wordt getwijfeld aan het nut van de maatregel, maar deze staat niet op zich. Hij wordt er door de media alleen uitgelicht, omdat hij zeer bijzonder is. Allerlei belastingfaciliteiten, waarvan uiteraard alleen welgestelden (ook onder 1 miljoen per jaar) profiteren, worden geschrapt. Ook de vermogensbelasting gaat omhoog. Al met al gaan de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en daar vind ik niets mis mee. Ga eens praten met een franse accountant en hoor de verhalen over hoe hij, ook zonder crisis, af en toe moet praten als Brugman om steenrijke mensen af te houden van illegale slimmigheidjes en snode plannetjes om een paar euro minder belasting te hoeven betalen. Van mij mogen ze het proberen, want wie zonder zonden is werpe de eerste steen, en iedereen laat wel eens een mannetje komen. Maar nu moeten ze even een extra bijdrage leveren, vijf jaar lang. Symbolisch? Ja, ook symbolisch. Om te tonen dat ze begrijpen dat het niet altijd "ieder voor zich en god voor ons allen" kan zijn. Want "ons allen" bestaat altijd uit arme sloebers en god bestaat niet.

Voor een minimumlijder is 100 euro per jaar heel veel. Voor mensen met een jaarlijks inkomen van boven het miljoen (we hebben het dus over multimiljonairs) is 750.000 euro peanuts. Voor 1 multimiljonair hebben 7500 minimumlijders 100 euro per jaar (!) meer te besteden aan hun eerste levensbehoeften. Voor 2 ... enzovoort. Dat zijn ándere rekensommetjes.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#17 Geplaatst: 2012-09-09 16:24:50

Vanavond komt Hollande met z'n rekensommetje:

-10 miljard bezuinigen

-15-20 miljard aan extra belastingen, vooral spaargeld, hoge inkomens en bedrijven.Iedereen die de economie liet draaien wordt nu dus gepakt.

-5 miljard aan extra lastenverzwaringen was al ingeboekt

Totaal: 30-35 miljard, net genoeg om de 3% norm te halen.

Maar dat werkt alleen als de 'gepakte' groep gewoon in Frankrijk blijft en geld blijft uitgeven. Dat geld is er niet, want dat pikt Hollande, dus zakt de ecomomie in, stijgt de werkloosheid en neemt het tekort juist verder toe.

Bron: JDD

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2012-09-09 16:42:03

[quote jaco] Iedereen die de economie liet draaien wordt nu dus gepakt.[/quote]

In het Duits zegt men (vrije vertaling): de koe slachten die je wilt melken.

Christian von Klösterlein

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#19 Geplaatst: 2012-09-09 17:02:58

Grappig, economen zeggen al jaren dat Fransen in hun begroting zowel de melk als het vlees meerekenen. ;-)

Overigens het bericht in JDD staat hier

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#20 Geplaatst: 2012-09-09 17:43:19

Je overwint geen crisis door te bezuinigen, alleen maar door te reorganiseren. 

Dat had je als gezin, bedrijf of land wel al veel eerder moeten doen. Een crisis geeft alleen maar aan, dat je in gebreke bent gebleven.

Het moet nu wel echt snel gebeuren, maar dat wisten ze in het verleden ook al en ze konden het niet. Dus zal het nu ook wel niet lukken.

We moeten dieper zinken om dan eventueel de omslag te kunnen maken.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#21 Geplaatst: 2012-09-10 18:17:07

Enige tijd geleden zei ik in een andere (wel verwante draad) dat ik me doodgeschrokken was van het stemgedrag an Bosbess derhalve snel een tegenstem uitbracht. Wel deze draad goed beschouwend ziet men dat ik gelijk had. Gelukkig maar leven we in een democratie, en ben erg blij dat ik heeeeel hard gewerkt heb en ontzettend zuinig was. die korting op de AOW (lachertje natuurlijk) Pensioen? heb niet alles aan anderen overgelaten maar zelf gespaard. Hoef ik nu niet te klagen. Ben beieuwd hoe lang Hollande zo popi blijft. Alle menen komen uiteindelijk tot inkeer en raken weer op het recht(s)e pad. Ton

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#22 Geplaatst: 2012-09-10 21:34:51

Deze draad goed beschouwend? Je kijkt alleen maar naar een paar nietszeggende, altijd weer dezelfde jeremiades van lieden die het goed hebben en doodsbang zijn dat ze een paar euro's moeten inleveren. Daar behoor jij dus ook toe. 

Oh, wat hebben we ons hele leven hard gewerkt! Dat hebben we alleen maar voor de gemeenschap gedaan! Daarom zijn wij zoveel waard en anderen niets en daarom hebben wij het nu zo goed. En nu willen ze ons onze zuur verdiende centen gaan afpakken! Laten ze dat geld maar gaan halen bij uitvreters als werklozen, arbeidsongeschikten en meer van die nietsnutten.

Zou je me een plezier willen doen, Ton,  en mijn bijdrage hierboven van 24 juli ook nog eens goed willen beschouwen? En zou je eens willen proberen je in te leven in het lot van al die miljoenen mensen, die hun leven lang stinkend, lawaaiig, ongezond, laaggewaardeerd en onderbetaald werk moeten verrichten en die na ongewild ontslag, arbeidsongeschiktheid (vaak door het werk) of op hun oude dag van een hongerinkomentje moeten zien rond te komen?

Godzijdank zijn er ook welgestelden, die wél sociaal denken. Een voorbeeld is Bernard Arnault, eigenaar van de LVHM groep, de rijkste man van Europa en de vierde rijkste man ter wereld. Er ontstond een dezer dagen ophef over het feit dat hij de belgische nationaliteit had aangevraagd (en de franse wilde behouden). Lieden zonder enig verstand van zaken wezen ogenblikkelijk naar Hollande: zie je nou wel dat zijn politiek de rijken het land uitjaagt? Dat nationaliteit niets te maken heeft met belastingplicht was hun kennelijk ontgaan. Arnault heeft ogenblikkelijk dit soort domme beweringen ontzenuwd. Het aanvragen van de belgische nationaliteit heeft niets met politiek te maken, zei hij. Hij blijft gewoon in Frankrijk wonen en zal hier dus zijn 75% belasting betalen: 

"Notre pays doit compter sur la contribution de chacun pour faire face à une crise économique profonde dans un cadre budgétaire particulièrement contraint", aldus Arnault (volgens de MidiLibre). Dat klinkt wel een beetje anders hè Ton, dan al dat zwartgallige geweeklaag van rechtse doemdenkers die niets te klagen hebben.

In een communiqué van LVHM (n.a.v. de aangifte wegens belediging die Arnault heeft gedaan tegen de uiterst linkse krant Libération) wordt gesproken van:

"... des nécessités du redressement économique du pays et de la lutte contre le chômage, qui ne peuvent réussir qu'avec la motivation des chefs d'entreprises privées".

En dat Ton, bewijst welbeschouwd mijn gelijk.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#23 Geplaatst: 2012-09-10 21:37:05

@Les2Sabots:

Precies, dat maakt ook het verschil tussen net overleven en onbezorgt leven.

Ik heb altijd mijn eigen boontjes gedopt en gestudeert zonder financiele steun van ouders of samenleving. Altijd redelijk zuinig geleefd, maar nu wel zonder schulden en voldoende inkomsten om royaal verder te gaan. Na mijn 85ste wordt het iets krapper, omdat mijn lijfrentes op die leeftijd aflopen. 

Ik wil niet zeggen, dat mensen die het krap hebben altijd geheel zelf daarvoor verantwoordelijk zijn, maar goede planning helpt die situatie wel voorkomen.

Ik herinner mij nog de commentaren van mensen, toen ik mijn hypotheek inloste: dom, dom, dom, je bent dan het belastingvoordeel kwijt.. 

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#24 Geplaatst: 2012-09-11 11:43:34

Geachte mevrouw Bosbess, nietszeggende jeremiades? rechtse doemdenker? Doodsbang om een paar euri's in te leveren? proberen in te leven in de minderbedeelde mens? geld halen bij uitvreters? Wat wilt u daarmee nu eigenlijk beweren? Excuseer mij dat ik niet meega in uw onwaarschijnlijke gevolgtrekkingen. Hoe meer ik kennis neem van uw verhalen hoe gelukkiger (en dat was ik al in hoge mate) ik word niet te zijn zoals u. Overigens en dat benadruk ik, ben ik wel van mening dat u uw eigen denkbeelden mag hebben en houden. Wij zijn namelijk democratisch en voor vrijheid. Sneren en verkapt beschuldigen zult u van mij niet horen. Maar ga gerust uw gang nogmaals vrijheid blijheid. Helaas ook na zorgvuldige bestudering van uw beschouwingen kan ik nergens uw gelijk (in mijn ogen) onderkennen. met vriendelijke groet Ton

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#25 Geplaatst: 2012-09-11 13:32:06

Dag Ton, dat doet me werkelijk genoegen dat ik je nóg gelukkiger heb kunnen maken dan je al bent. Dat gebeurt me niet elke dag. Ook ben ik blij dat je de moeite hebt genomen om mijn verhaal van 24 juli nog een keer te lezen. Niet dat ik had verwacht dat je van standpunt zou veranderen, maar ik hoopte dat je er minstens nog een keer bij wilde stilstaan.

Ik geef toe dat ik met mijn alinea over jeremiades enz. een beetje onbosbessiaans uit mijn slof schoot, maar mijn verhaal over Bernard Arnault heeft je toch minstens aan het denken gezet, mag ik hopen.

Je bent uiteraard bij lange na niet de enige op dit forum met wie ik het in politiek opzicht nooit eens zal worden. Wel kom je, anders dan bv Advizeurpiet, niet of nauwelijks met argumenten. Het zij zo en de tijd zal leren wat de koers van Hollande uiteindelijk oplevert. Eén ding weet ik zeker: hij zal het bij rechts nooit goed kunnen doen. Als hij uiteindelijk niet slaagt, hadden ze gelijk en als hij wel slaagt, komt dat doordat het economische tij keerde. En dan was het onder een rechtse regering nog véél beter gegaan... Ach, zo werkt het nu eenmaal.

Over één ding zijn we het tenminste roerend eens: vrijheid blijheid! Ik wens je het beste.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#26 Geplaatst: 2012-09-12 07:06:33

Of meneer Arnault nu het juiste voorbeeld is?

Die heeft voor zijn bedrijven niet te vrezen voor hogere belastingen: het overgrote deel van zijn omzet komt van welgestelde buitenlandse kopers.

Zijn aanvraag van de Belgische nationaliteit kan niet anders dan door financiële motieven worden ingegeven. Belastingen of erfrecht, wie weet. Er is immers geen enkel beletsel voor een Fransman om zich elders in Europa te vestigen.

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#27 Geplaatst: 2012-09-12 13:13:17

Ik vind Bernard Arnault een prima voorbeeld. Wat hij verdient, weet ik niet, maar als hij meer dan twee keer 750.000 euro per jaar gaat afdragen, zou me dat niet verbazen Dat zijn ondernemingen goed draaien en hoge winsten maken is hem van harte gegund. Ze leveren in ieder geval in Frankrijk heel veel werkgelegenheid op. Hij heeft verklaard dat hij in Frankrijk blijft wonen en zijn ondernemingen blijven hier gevestigd. Het zou dus voor een ieder duidelijk moeten zijn dat hij in Frankrijk 75% belasting gaat betalen en dat ook zijn ondernemingen hun bijdrage aan de franse schatkist blijven leveren. Nationaliteit heeft namelijk niets met belastingplicht te maken, zoals iedereen inmiddels toch wel weet. Als Arnault dan ook nog openlijk verklaart dat hij graag zijn steentje (zeg maar rotsblok) van 75% bijdraagt aan de bestrijding van de crisis, kan hij voor mij niet meer stuk.

Nu de nationaliteitskwestie. Ook ik begrijp dat niet, maar dat gaat ook geen mens iets aan. Dat is een persoonlijke keuze, die kan worden gemaakt op grond van persoonlijke of zakelijke motieven. Hoe hij het voor elkaar wil krijgen om de franse nationaliteit te behouden naast de belgische is me ook een raadsel. Maar als hij het wil en het lukt hem, dan gun ik hem dat van harte. In ieder geval heeft niemand daar verder iets mee te maken. Als ik over een paar jaar de franse nationaliteit aanvraag, zullen er ook wel enkele hoofden worden geschud. Maar ik ben de enige die mijn keuze aangaat en niemand anders. Waarom zou dat anders liggen voor een superrijke ondernemer?

Desondanks heeft Arnault de moeite genomen om enige uitleg te geven.

Het communiqué van de LVMH van 8 september over de kwestie luidt als volgt:

"Contrairement aux informations publiées ce jour, Monsieur Bernard Arnault précise qu’il est et qu’il reste résident fiscal français. L’obtention éventuelle de la double nationalité franco-belge ne change rien à cette situation ni à sa détermination de poursuivre le développement du groupe LVMH et les créations d’emplois qui en sont la conséquence en France. Il rappelle que le groupe LVMH embauche, chaque année, plusieurs milliers de personnes en France et ce depuis plus de 20 ans et qu’il contribue massivement aux exportations françaises.
Monsieur Arnault, originaire du Nord de la France, a de nombreux liens avec la Belgique tant sur le plan personnel et familial que sur le plan professionnel. Son groupe privé (Groupe Arnault) a de nombreux investissements en Belgique, et entend les développer. C’est dans cette perspective que Monsieur Bernard Arnault a sollicité la double nationalité franco-belge."

De hele ophef is gebaseerd op de hetze van een stuk onbenul, dat dit toevallig heeft ontdekt, in zijn dommigheid er de verkeerde conclusies uit trok en er tot meerdere eer en glorie van zichzelf een geweldige primeur in zag. En zoals gewoonlijk blaat de hele kudde schapen hem blindelings na.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#28 Geplaatst: 2012-09-12 20:32:12

Arnault en belasting betalen. Ja,ja

janv

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#29 Geplaatst: 2012-09-12 20:41:18

Jàà, weinig belasting betalen in België, dus meer dividend aan meneer Arnault, en daar moet hij dan 75% belasting over betalen in Frankrijk.  De filantroop.

Steven

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#30 Geplaatst: 2012-09-13 06:46:44

Nationaliteit heeft namelijk niets met belastingplicht te maken

Nog niet!

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#31 Geplaatst: 2012-09-13 06:56:16

Ik leg het moede hoofd in de schoot. Maar hij blijft wél in Frankrijk wonen!

Wat hebben die belgische journalisten toch een leuke stijl van schrijven in De Morgen! Maar nog steeds komen we niet aan de weet waarom Arnault de belgische nationaliteit (naast de franse) wil bemachtigen, ondanks dit artikel (De Morgen). Het blijft een raadsel.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#32 Geplaatst: 2012-09-13 10:05:04

Nationaliteit heeft alles met belasting te maken in belastingparadijs Monaco. Als Fransoos in Monaco blijf je belastingplichtig in Frankrijk, als Belg niet.

Stap 1: Belg worden.

Stap 2: 'iets' doen waardoor je geen Frans staatburger wil- of mag blijven.

Stap 3: verhuizen naar Monaco.

Volgens een schatting van BFM TV loopt de Franse staat op dit moment al ca. 4 miljard belastinggeld per jaar mis van Franse burgers die het land (fiscaal) zijn ontvlucht. Verder verhogen van de belastingdruk laat de opbrengst afnemen.

Er zit een natuurlijke vertraging in het verschijnsel. Het duurt even voordat het op gang komt, dan gaat het geld steeds sneller wegstromen en het komt pas weer terug als de belastingdruk heel veel lager is. 

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#33 Geplaatst: 2012-09-14 10:11:39

Ik heb maar eens even gegoogeld om te zien hoe de naturalisatiewetgeving in België in elkaar zit en hoe Belgen staan tegenover dubbele nationaliteit. Ze blijken daar heel soepel mee om te gaan.

Je kunt als buitenlander inderdaad de belgische nationaliteit aanvragen, ook als je er niet woont. Je moet dan simpelweg aantonen dat je gedurende zeven jaar een sterke band hebt met België, bv doordat je er werkt of er onroerend goed in eigendom hebt.

Dubbele nationaliteit: die is in België sinds 2007 wettelijk geregeld. Belgen die zich laten naturaliseren tot bv Fransman behouden automatisch ook de belgische nationaliteit, tenzij ze die uitdrukkelijk opgeven. In bepaalde gevallen is ook driedubbele nationaliteit mogelijk. En als je land van herkomst niet eist dat je bij naturalisatie tot Belg je eigen nationaliteit opgeeft, mag je die gewoon behouden, ook als je niet in België woont. 

Daar ligt dus de verklaring voor de bedoeling van Arnault om naast de belgische ook de franse nationaliteit te behouden. Maar er zit een addertje onder het gras. Deze belgische regeling voor dubbele nationaliteit geldt namelijk voor alle landen behalve voor tien EU staten, waaronder Frankrijk (en Nederland). De uitzondering voor die landen zou te maken hebben met een tegenstrijdigheid in twee verdragen (1963 en 1997) van de Raad van Europa.

Zie hier. Dat kan voor Arnault dus een kink in de kabel opleveren.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#34 Geplaatst: 2012-09-14 14:58:01

Ik geloof dat een man als Arnault zelfs thuis de wc niet doortrekt voordat een jurist de situatie op risico's heeft beoordeeld en het groene licht heeft gegeven.

Ik denk dus dat er helemaal geen kink in de kabel komt:

1 Ondernemer met zijn juristen zijn samen slimmer dat een geheel departement met ambtenaren.

Allen die enig financieel succes hebben geboekt in hun leven komen uiteindelijk allemaal in Monaco terecht, of je nu over Freddy Heineken of de Philipsen praat.

Niet alleen vanwege het geld, maar het is vooral meer onssoortig.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#35 Geplaatst: 2012-09-14 17:10:04

Dag MidiPyr, alle ondernemers en hun slimme juristen ter wereld kunnen hoog of laag springen, maar als in een wet is vastgelegd dat voor bepaalde gevallen uitzonderingen worden gemaakt, dan helpt daar geen lieve moedertje aan.

In dit geval blijkt het iets anders te liggen. België kon bij de invoering van de wet in 2007 bepaalde artikelen niet laten ingaan ten aanzien van de 10 landen die het Verdrag van de Raad van Europa van 1963 hadden ondertekend. Dat verdrag regelt onder meer de beperking van het aantal gevallen van dubbele nationaliteit. Om de wet ook ten aanzien van de landen van de Raad van Europa te kunnen laten gelden moest België hoofdstuk 1 van dat verdrag (over dubbele nationaliteit) dus (in april 2007) opzeggen, maar zo'n opzegging treedt pas één jaar later in werking.

Pas per 28 april 2008 werd daarom de belgische wet op de dubbele nationaliteit ook geldig ten aanzien van de landen van de Raad van Europa. Het artikel waarnaar ik hierboven verwees dateert van 21 juni 2007. Ik ben daar van uit gegaan. Dat leidde tot een verkeerde conclusie.

Kortom, er kan Arnault op basis van de belgische wetgeving sinds april 2008 geen strobreed meer in de weg worden gelegd wat betreft het behouden van de franse nationaliteit als hij de belgische zou verwerven.

Als ik de hetze zie die kan ontstaan tegen die superrijken, kan ik me de vlucht naar het onssoortige goed voorstellen. Maar voorlopig blijft Arnault dus mooi hier. Helaas, het kwaad is geschied, Jako ziet hem al in Monaco zitten en de MidiLibre plaatst nog dagelijks artikelen waarin simpelweg als feit wordt gesteld dat hij op de vlucht slaat voor de 75% van Hollande. En als hij dan uiteindelijk inderdaad op de vlucht zou slaan, niet voor de 75% maar voor de bloeddorstige meute, dan heeft François Hollande het gedaan.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#36 Geplaatst: 2012-09-17 09:32:15

Hollande heeft het gedaan? Jazeker, het pad inzezet van het afromen van de particuliere uitgaven en het verhogen van de onproductieve overheidsuitgaven.

Aan de andere kant heeft Hollande het NIET gedaan: de Jan Salie geest verdreven, durf en ondernemerschap aangemoedigt en ambtenarij en bureaucratie uitgebannen.

In Frakrijk loopt de man met de pet en de rode vlag nog steeds vpoorop om de burgers tewaarschuwen, behalve tussen half twaalf en half twee want dan zit hij de eten met een half flesje wijn.

Ik werkte in Parijs in de tijd van De Gaulle. Het is niet veel veranderd sindsdien.