Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

katten(op)vang

Auteur Bericht

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#0 Geplaatst: 2012-07-22 22:30:45

Mijn buurvrouw heeft 3 weken geleden een nestje met 3 poesjes in haar schuur ontdekt. De moederpoes had ik al 3 weken tevoren met een kleintje in haar bek zien lopen, maar wist niet waar ze die gelaten had. Sindsdien heb ik haar te eten en te drinken gegeven. Wij denken dat de poesjes nu 7 weken oud zijn ongeveer.

Helaas staan er in die schuur hele zware zaagmachines e.d. waardoor we de poesjes nog steeds niet hebben kunnen aanraken. De moeder lijkt een gewone lieve huispoes en zorgt prima voor haar kleintjes. De jongen daartentegen verschuilen zich onder de machines zodra er iemand binnenkomt. Ze zijn ook nog nooit uit de schuur geweest. De moederpoes komt en gaat via de zijkant van het dak wat open is.

Wat lijkt nu raadzaam om te doen, zodat de poesjes aan mensen kunnen wennen om ze toch binnen niet al te lange tijd in een gezin te kunnen plaatsen. De plaatselijke SPA die op een vrijwel onvindbare lokatie zit, wil er niets mee te maken hebben.

Hoe pakken we dit het beste aan en hoe krijgen we ze ergens geplaatst,

Corinne

avatar#6597
barki
Berichten: 5
Reacties: 27

#1 Geplaatst: 2012-07-23 13:08:26

Wij hebben nu een hond, ( dan zie je niet veel katten meer op je terrein), maar in het verleden hadden we een paar keer een (wilde)kat die op ons terrein in de bosjes of in een van de schuurtjes een nest jongen kreeg. Na verloop van tijd waren ze allemaal verdwenen en ik vroeg me af wat er met de kleintjes gebeurt was.

Volgens ingewijden gaat de moederkat de jongen ergens anders heenbrengen en laat ze daar achter om ook weer een wilde kat te worden. We zien af en toe ook een jonge kat die op jacht is naar muizen. Je hoeft je geen zorgen te komen, die katjes redden zich wel.

Het is heel moeilijk, zo niet onmogelijk om een huiskat te maken van een wilde kat.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2012-07-23 17:27:59

Corinne, het moet niet moeilijk die kittens te pakken te krijgen al zal het enige tijd vergen.

Neem zelf ook plaats in die schuur, met sandwiches, drank en 'n slaapzak. Op 'n zeker moment zoeken ze u wel op.

En als ze aan u gewend zijn, hup, naar de dierenarts voor sterilisatie danwel castratie (vanaf 'n maand of vijf, zes).

Peter.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#3 Geplaatst: 2012-07-23 22:50:38

Sterilisatie lijkt me wat overdreven. Castratie daarentegen is uitstekend. En wie denkt dat het verschil tussen sterilisatie en castratie geslachtgebonden is, moet maar een willekeurige man vragen of die het onderscheid kan uitleggen.

Frans (die een geruinde hengst en een gecastreerde teef heeft)

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#4 Geplaatst: 2012-09-20 08:59:52

We zijn nu een paar maanden verder en de 3 poesjes/katten worden groot en gaan ook al naar buiten, als we de deur openzetten. Blijft de vraag hoe krijgen we ze te pakken ; aaien lukt soms wel, maar beetpakken en in een kooitje zetten is een andere zaak.

We zijn nu op zoek naar een speciale kattenvangkooi die we tijdelijk -een paar dagen hoop ik- zouden kunnen gebruiken om de katten bij een platselijke dierenarts af te leveren die ze castreert of steriliseert en ze daarna overdraagt aan een plaatselijke organisatie die voor (her)plaatsing zorgt.

Wie weet waar we zo'n ding kunnen huren of lenen in de regio PACA ?

(de organisatie heeft ze niet)

Corinne

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2012-09-20 09:57:02

Ik bewonder uw doorzettingsvermogen. Het lijkt echter of de diertjes ondanks uw goede zorgen uitgegroeid zijn tot katjes die je niet zonder handschoenen kunt aanpakken. Herplaatsing lijkt me dan vrijwel onmogelijk. Ik bewonder ook uw inzet, want drie keer castreren kost zo tussen de 200 en 300 euro. Sterliliseren kan natuurlijk ook, maar dat kost een veelvoud. En wat de kooi betreft, ik ken iemand die daar een simpele verplaatsbare kippenren voor heeft gebruikt. Overigens niet omdat hij zijn kat niet kon oppakken, maar omdat hij niet het risico wilde lopen dat het dier er bij de dierenarts vandoor ging.

Frans

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#6 Geplaatst: 2012-09-20 10:40:55

Hier heeft de dierenarts speciale kooien beschikbaar, met spijlen aan alle kanten om "wilde" katten eventueel van buitenaf in slaap te helpen. Bij het erin lokken is het meestal goed om drie kanten af te dekken. Ze zie dan immers niet wat er buiten gebeurt.

En er is een systeem in samenwerking met de SPA, het dierenasiel met subsidies. Ik zou zowel bij de dierenarts als het asiel mijn licht opsteken. 

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2012-09-20 18:38:35

Een vangkooi voor fretten en andere wezelachtigen heeft ook de goede afmetingen (60 x 30x30cm ongeveer). Eens navragen bij de plaatselijke jagersvereniging.

steven

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#8 Geplaatst: 2012-11-04 17:59:50

Weer zijn we enkele maanden verder en de poesjes en/of katertjes zijn inmiddels 5 maanden. Ik heb Peter's advies opgevolgd en veel tijd doorgebracht in de schuur.

Ik kan ze nu binnen of buiten aaien wanneer ik wil, sterker nog als ik ze roep (?) komen ze alledrie als een speer vanaf de overkant aangerend en vragen om aangehaald te worden. Ze zijn nog wel een beetje bang voor vreemden.

Ondertussen hebben we contact gezocht met een plaatselijke association, die hulp biedt bij het vangen van straatkatten. Die komen vanaf 6 maanden in actie en hebben een speciale overeenkomst met een plaatselijke dierenarts om tegen gereduceerd tarief (straat)katten te steriliseren. Vangen lijkt nu niet meer het grootste probleem.

Ze zijn nu al zo aan menselijke aanwezigheid gewend, dat plaatsing in een huis op korte termijn mogelijk moet zijn. Helaas kunnen wij zelf geen katten (meer)in huis opnemen, omdat mijn man daar allergisch voor is geworden.

Die stichting zit zelf tot over hun oren in de katten en zetten ze in principe terug daar waar ze vandaan kwamen.

Natuurlijk kunnen we een briefje in de plaatselijke supermarkt(en) ophangen en op internet aanbieden, welke sites ?

Iemand nog een ander idee ?

Voor wie belanstelling heeft, ze kunnen gratis worden afgehaald.

Corinne

Frans :ook na raadpleging van internet is het me nog niet duidelijk wat je nu bedoeld met steriliseren of castreren

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#9 Geplaatst: 2012-11-04 18:33:13

Dag Corinne,

Het verschil is kortweg gezegd: met steriliseren haal je de vruchtbaarheid weg door bijvoorbeeld de zaadballen of de eierstokken af te sluiten, terwijl je met castreren de ballen en de eierstokken (vaak met baarmoeder) weghaalt. Om een of andere reden is in de volksmond steriliseren van vrouwtjesdieren gelijk gesteld aan castreren. Maar ik verzeker je dat een gesteriliseerde poes nog steeds krols wordt in tegenstelling tot een gecastreerde poes. 

Vandaar ook mijn opmerking dat je, als je het verschil wilt weten tussen castreren en steriliseren, je aan je man moet vragen welke ingreep hij het liefst ondergaat...

Frans

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#10 Geplaatst: 2012-11-05 17:58:56

Dank voor 't vertrouwen, Corinne, voor 't geduld vooral. Moederpoes heeft zich van haar taken gekweten en de opvoeding op zich genomen ?

Dan zullen 't prima beestjes zijn, die zich gemakkelijk domesticeren (is dit 'n werkwoord ?).

Maar die wel minstens 'n tuin zijn gewend ...

Mocht er te zijner tijd 'n vrouwtje ondergebracht moeten worden, dan is deze welkom.

Peter.