Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe beoordeel je een restaurant?

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-07-25 14:53:28

De internetkrant Rue89 heeft samen met experts in de gastronomie een beoordelingslijstje van 5 punten opgesteld om, na enige oefening, in 30 seconden de kwaliteit van een restaurant te kunnen beoordelen.

Te lezen op de homepage.


Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2012-07-25 18:08:47

Alles bij elkaar genomen goede tips. Aan punt 2 zou ik bij "ouderen uit de buurt" willen toevoegen ; "Ziet u dienstauto'tjes van nutsbedrijven of bestelbusjes van lokale bedrijven op de parking, dan is dat 'n mieters goed teken."

Peter.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#2 Geplaatst: 2012-07-26 05:53:45

Goed om te weten dat men als kudde dieren naar dezelfde restaurants worden gestuurd! Typisch Franse vooroordelen. Een menu met plaatjes ontbreekt nog.

Verder

Als er gewacht moet worden is dat een goed teken

en

Als bij het binnenkomen na twee of drie minuten geen aandacht aan de bezoekers is besteed

zijn toch wel een klein beetje tegenstrijdig.

Het enige vooroordeel dat ik zelf heb, is dat als ik in een druk restaurant zie dat men om zich heen zit te kijken waar de bediening blijft, loop ik weg. Verder heb ik in mijn leven soms uitstekend gegeten in restaurants die er aan de buitenkant vreselijk ranzig uitzagen. Het liefst wil ik gewoon kwijt dat Fransen (gelukkig) niet zo heel veel verstand hebben van wat nou eigenlijk goed of slecht is (misschien wat vriendelijker gezegd, ze hebben niet altijd mijn smaak). Belgen een heel ander verhaal. Als een restaurant in Belgie niet goed is, krijgt het gewoon geen tweede kans en gaat het failliet.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-07-26 07:34:02

Ook ik zat die vijf punten wat sceptisch te lezen. Stel, je loopt met een paar mensen door de stad en je wilt lunchen, gezellig. Normaal bekijk je het menu, dat buiten hangt en als dat je niet bevalt loop je door. Nu moet je eerst controleren of er geen reclame op de markiezen en de parasols staat, dan moet je het terrasmeubilair aan een kritisch materiaal-onderzoek onderwerpen. Als dat allemaal "in orde" is, mag je het menu bekijken. Vervolgens neem je plaats op het terras of je gaat naar binnen. Nu moet eerst het gedrag van het personeel worden bestudeerd en daarna de houding van de overige gasten, plus wat die op hun borden hebben. Zie je het voor je? Ondertussen is iemand van het gezelschap de toiletten grondig gaan inspecteren. Helaas, die voldoen niet aan zijn of haar normen. Het hele gezelschap staat op en begeeft zich naar een volgend restaurant, waar dezelfde procedure volgt.

Als ik zo uit eten moet, heb ik al gegeten en gedronken. Net als Felix ben ik van mening dat je in Frankrijk over het algemeen overal smakelijk kunt eten. Ook mij kunnen niet alle franse gerechten bekoren (boudin!), maar er is meestal genoeg keus. Reclame op markiezen en parasols en smakeloos meubilair bederven mijn eetlust niet. Onbeschoft personeel wel, dat krijgt dan geen fooi, maar dat komt zelden voor. Lang wachten is net zo erg als wanneer ze al aan je tafeltje staan, als je nog niet eens bent gaan zitten. Maar ik heb bijna alleen maar heel goede ervaringen met doodgewone restaurantjes, waar tussen de middag de werklui in hun werkkloffie altijd met voorrang worden bediend, omdat ze weer aan het werk moeten. Zulke gelegenheden voldoen op een aantal punten helemaal niet aan de vijf genoemde kriteria, maar je kunt er ontspannen en heel lekker eten. Daar doe je het toch voor.

En als het me ergens een keer niet bevalt, dan is het heel eenvoudig: jammer dan, dat was eens maar nooit weer. Dat is me maar één keer overkomen in een restaurant dat werd gerund door een belgisch echtpaar. Het lag idyllisch en de sjiek straalde overal van af, vooral van de prijzen, maar het was een feestelijke gelegenheid en ik wilde iets bijzonders. Als dan de gerechten tegenvallen en de bediening zo koel is dat je je nauwelijks welkom voelt, dan is dat een domper op de feestvreugde. Daar kom je dus nooit meer terug.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2012-07-26 09:34:23

Zo ingewikkeld is het allemaal niet. De buitenkant van het restaurant en het terras heb je in 5 seconden beoordeeld. Inderdaad wat Peter zegt, inclusief de camionnettes als je voor snel, goed en niet duur gaat. Een gore WC is voor mij een breekpunt, personeel dat je niet ziet staan - in beide betekenissen van het woord - ook.

Dit soort lijstjes zijn te algemeen en vooral voor situaties waarin je een restaurant nog niet kent. 

Een restaurant met een beperkte maar goede en vooral regionaal bepaalde kaart, personeel dat écht en niet gemaakt vriendelijk is, dat je (her)kent, grapjes maakt, niet hinderlijk om je heen blijft scharrelen maar wel attent is als het brood, het water of de wijn op zijn. 

Oja, en hoe ze met hun personeel omgaan. Afblaffen van apprenties in bijzijn van klanten is een gotspe. Een goede werksfeer zie je meteen. Ook dat is voor mij een criterium.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2012-07-26 11:24:12

Bosbess,

ik ben het met Steven eens:

de vijf punten zijn een zwakke poging dat wat een ervaren restaurantbezoeker in een oogopslag intuïtief waarneemt voor minder ervaren mensen in regels te vatten.

Als ik op mijn intuitie afga vraag ik me later ook vaak af welke regels ik in het onderbewustzijn toegepast heb.

En een regel is voor mij de belangrijkste: 

daar waar de witte Berlingo's van de ambachtslieden staan en waar de gendarmes voor hun lunch stoppen, daar is het goed (in de zin van eenvoudig-eerlijk-regionaal-betaalbar-snel).

Christian von Klösterlein

... en de beste WC's vindt je in  ... Italië!!!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2012-07-26 19:51:27

Voor het goede begrip: de vijf 'regels' zijn door Fransen opgesteld....

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2012-07-26 20:12:58

Exact Christian, "in een oogopslag."

Rue 89 schreef dan ook "Voici quelques indices à repérer avant de s’asseoir. Vous pouvez les collecter en cinq coups d’œil et moins de 30 secondes, avec un peu d’entraînement."

Vooruit, vijf oogopslagen. Dat haal ik in amper drie seconden.

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2012-07-26 22:24:58

Dokters kennen een fenomeen 'het niet pluis gevoel'. Soms kun je het niet direct uitleggen of verklaren maar je weet of voelt dat er iets niet pluis is. Dat heb je ook met restaurants. De buitenkant van een restaurant zegt me niet zo heel veel maar de rest: wat zit er binnen, wat voor auto's zijn er geparkeerd, wisselende menukaart en ja, de ligging. Hier in de wijde omgeving ken ik inmiddels alle restaurants. daarbuiten wordt de toeristische troep standaard overgeslagen. Ik moet zeggen, in een streek die ik niet ken is het of de guide routard of de bib gourmand van Michelin. En ja de rest van het onderzoek is 'pluis of niet pluis'.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2012-07-26 22:53:32

Een aanvulling op de terechte constatering van Ingrid: Het "pluis-niet pluis gevoel" is geen intuïtie maar komt voort uit een geheel van ervaringen dat geïntegreerd is. Dat geldt voor restaurants, voor patiënten, voor andere tamelijk complexe structuren. 

De goede automonteurs hoeven maar een motor te horen lopen, even gas bijgeven en ze weten hoe die ervoor staat.

Als je een kat hebt: kijk naar lichaamshouding en expressie en je weet in welke gemoedstoestand hij verkeert.

In de huidige maatschappij zijn de "lijstjes" een vervanging voor wat een werkelijke professional -bewust of half-bewust- allang weet.

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#10 Geplaatst: 2012-07-27 08:31:24

Ik ben het met jullie allen eens. Ik wilde alleen maar een beetje de draak steken met lijstjes- en regeltjesopstellers. Dat is kennelijk niet helemaal overgekomen.

Intuïtie is altijd een verzameling van ergens in het onbewuste opgeslagen ervaring. Maar ook onervarenen in het horecawezen kunnen weinig met regeltjes, omdat ze die ervaring zelf zullen moeten opdoen. En als ze zich aan de regeltjes houden, dan gaat het zoals ik hierboven (zwaar overdreven) beschreef. Dan missen ze ook een heleboel goede en leuke restaurantjes die niet aan de regeltjes voldoen en komen ze soms ook terecht in waardeloze restaurants, die dat wel doen (hoewel het daar waarschijnlijk niet vol zal zitten). 

Dan heb je nog het verschil van smaak. Niet van het eten, maar van de omgeving, de ambiance, de stijl, de bediening enz. Vroeger heb ik regelmatig in sjeike restaurants moeten eten, ik krijg nu al de koude rillingen als ik alleen maar denk aan die kouwe kak en drukte om niks. Maar sommige mensen voelen zich daar als een vis in het water en gaan uit eten voor de exquise gerechten, prima.

Wat ik maar zeggen wil: er bestaan geen vaststaande regels voor uit eten gaan. Uiteraard bestaat er een minimum aan eisen voor iedereen, zoals de schone WC en schoon bestek en glazen. Een vuil glas gaat bij mij linea recta retour. Maar verder: laat je maar verrassen door het leven. Dat is pas echt genieten. De leukste verhalen houd je altijd over aan restaurants waar alles net niet in orde was en waar je jaren later nog om kunt lachen.