Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Geen weg alleen voetpad

Auteur Bericht

avatar#10049
Miran
Berichten: 3
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2012-07-29 22:05:32

Hallo,

Weet iemand hoe het zit met het volgende?

In een kleine hammeau staan een paar huizen, het laatste huis is te koop.

De eerste 2 huizen hebben 35 jaar geleden een weg laten aanleggen om met de auto hun huis te kunnen bereiken. Het laatste huis is alleen te bereiken over een steil gemeentelijk voetpad. De huidige bewoner(alleen in de vakantie) van het laatse huis heeft de auto altijd beneden laten staan en ging over het steile voetpad naar boven. Prima, maar ik wil natuurlijk heel graag met de auto naar boven. De eerste 2 huizen vinden het niet prettig als er verkeer over ''hun'' weg gaat. Ik kan doen of ik nergens vanaf weet en gewoon over de weg gaan, maar ik wil eigenlijk helemaal geen problemen. Hoe weet ik zeker dat er geen publiek over de weg mag gaan. En wat zijn de taken van de gemeente om je huis met de auto te kunnen bereiken. Of bv de brandweer of ambulance....

Groet Miranda

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#1 Geplaatst: 2012-07-30 16:20:39

Het Franse eigendomsrecht is stevig wettelijk verankerd.Uit eigen ervaring weet ik dat als je procedureel iets wilt regelen/veranderen dit veel tijd, geld en moeite kost. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de aanleg van een eigen weg en ben zeer tevreden met de oplossing.

Je kwalificeert de weg van de andere twee huizen als "eigen". Als die weg door die mensen zelf is aangelegd en op eigen grond ligt is die weg echt helemaal hun eigendom en is toegang tot die weg niet snel afdwingbaar.

Ik zou eerst met de burgemeester en de plaatselijke notaris spreken en proberen vast te stellen hoe "eigen" die weg is en wat het karakter van het gemeenlijke voetpad is, toen dit pad werd aangelegd. Het kadaster heeft daar ook mogelijk informatie over. De gemeente is niet verplicht om van een voetpad een andere toegangsweg te maken en over het algemeen ben je zelf verantwoordelijk voor de aansluiting op de openbare weg.

Wellicht dat de oplossing is te zoeken in een door de notaris op te stellen overeenkomst, waarbij je een belang koopt in de weg, die de eigenaren van de eerste twee huizen hebben laten aanleggen. Vermoedelijk heeft de derde eigenaar vroeger ook die kans gehad, maar er geen gebruik van willen maken.

Als je het huis wilt kopen kun je er ook voor kiezen de makelaar te laten weten dat je het huis, inclusief een aandeel in de weg wilt. Als het een goede makelaar is kan deze dat dan met de notaris regelen.

Noodzaak voor toegang van ambulance en brandweer dwingt weinig af. In mijn geval zei de brandweer lange slangen genoeg te hebben en dat een helicopter er gemakkelijk kan landen.

avatar#10049
Miran
Berichten: 3
Reacties: 12

#2 Geplaatst: 2012-07-30 22:27:10

Hoi,

Dank je voor de informatie,

Ik weet dat het laatste huis voorheen tot het het 2e huis behoorde. Toen

de familie uit elkaar viel zijn de gebouwen apart verkocht. De bewoner van het laatste huis wilde de weg op een bepaald stuk laten splitsen zodat er een weg over zijn eigen grond liep. De andere bewoners gingen niet akkoord. Het is niet erg om naar boven te lopen maar als we wat aan het huis willen doen is het wel makkelijk om het materiaal over de weg te vervoeren in plaats van 100x heen en weer te klimmen. En ik vraag me ook af hoe het afval dan opgehaald wordt of dat je dat zelf naar beneden brengt. Wat betreft een eigen weg aan leggen is het lastig omdat de grond op een bepaalde manier is verkaveld dat je altijd over andermans grond zal moeten.Ik weet de de verkopende partij nooit contact heeft gezocht met de gemeente of notaris en dit nu natuurlijk aan de nieuwe bewoners wil overlaten.

Als ik de makelaar laat weten graag een aandeel in de weg te willen kan de notaris dat alleen regelen als de 1e 2 bewoners akkoord gaan? je kunt zoiets natuurlijk niet afdwingen. Ik heb er geen probleem mee om er voor te betalen aan de andere bewoners. 

Groet Miranda

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#3 Geplaatst: 2012-07-31 11:39:06

@Miranda

Afval ophalen hangt af van het contract van de vuilophaler met de gemeente. Reken er op dat je het vuil aan de (openbare) weg moet zetten. La Poste wil nog wel het erf opkomen, maar met alleen een voetpad krijg je of een brief, waarin om voorzieningen aan de weg wordt gevraagd of een aardige facteur blijft gewoon toeteren. Vervanging van een kapotte koelkast lijkt me een probleem met alleen een voetpad.

Makelaars zijn gewend om dit soort problemen voor hun rekening te nemen, maar je zou natuurlijk ook gewoon zelf contact kunnen opnemen met je toekomstige buren. Dat lijkt me zeker de moeite waard, evenals het contact met de burgemeester.

Succes!

avatar#10049
Miran
Berichten: 3
Reacties: 12

#4 Geplaatst: 2012-08-29 15:40:59

Hoi,

Dank je maar ik heb nog 1 vraag, over een tijdje moet iedereen zijn fosse septique

op norm hebben. bij ons huis ligt er nog geen. Als ze me verplichten er een aan te leggen, zal deze toch ook gebracht en tzt geleegd moeten worden. Of hebben ze ook megalange slangen naar hun wagens. En in hoeverre zijn de buren verplicht een tijdelijk recht van overpad te verlenen?

Groet Miranda

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#5 Geplaatst: 2012-09-02 16:51:20

De Franse wet kent enkele voorzieningen, die regelen dat je voor noodzakelijk onderhoud gebruik kan maken van het grondgebied van je buren, nadat je dat te voren hebt gemeld. Zo is er een tour d'échelle, zodat je een ladder mag plaatsen tegen je huis in de tuin van de buren.

Contact met de notaris en de burgemeester is de beste oplossing.

En verwacht je problemen: een Franse rechtsbijstandverzekering is aanmerkelijk goedkoper dan een Nederlandse.