Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Electrische aansluitingen kelder

Auteur Bericht

avatar#10140
Escoutilles
Berichten: 3
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2012-07-30 19:03:58

In onze kelder (cave) zijn zowel lichtpunten als een stopcontact op één groep aangesloten. Is dit toegestaan?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-07-30 20:54:43

Niet toegestaan.

In Frankrijk moeten licht en stopcontacten op verschillende groepen zitten. 

Zie ook hier.

Christian von Klösterlein

overigens: welkom op dit forum, Escoutilles!

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#2 Geplaatst: 2012-07-31 00:01:34

Ik dacht dat het centraaldoos systeem ook in Frankrijk reeds was toegestaan??

Of zitten ze nog niet in de EU ??

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2012-07-31 17:52:01

Alle EU lidstaten hebben eigen elektra installatienormen, het is niet anders. En die verschillen behoorlijk van elkaar. Nederland de NEN 1010 normen, Frankrijk de NFC 15-100 normen en ga zo maar door. Over de Britse normen, met de zogenaamde "ringcircuits" zullen we het helemaal maar niet hebben. Zolang je installatie niet gekeurd hoeft te worden door Consuel, noodzakelijk om bij nieuwbouw of totale renovatie een elektra aansluiting te kunnen krijgen, is er niets aan de hand. Bij een eventuele veiligheidskeuring zou het als minpunt worden genoteeerd, maar niet meer dan dat. 

Rob van der Meulen

avatar#10140
Escoutilles
Berichten: 3
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2012-08-02 23:32:29

Bedankt voor jullie reacties. De electrische installatie van ons huis is afgekeurd toen het huis in de verkoop kwam. Dus we wisten dat het niet helemaal deugde.

Nu lopen we tegen allerlei zaken aan. We hebben een electricien in handen genomen maar deze electricien werkt niet geheel volgens de norm.. 

Nu ben ik momenteel alle groepen aan het nalopen en alle zooi, van de vorige eigenaar, op te ruimen om zo veel mogelijk  aan  de huidige norm te voldoen. Een hele klus! Terwijl er veel ander werk ook te doen is.

(we hebben afscheid genomen van de electricien)

Nu wil ik ook graag weten hoe zo' n keuring in z'n werk gaat en hoe strict de regels zijn.

Bijvoorbeeld:

Een 10A discon. ipv 16A  voor de lichtpunten, want die waren door de electricien al aangebracht.

En het probleem in de kelder, door de electricien goedbevonden.

Zo kunnen we wel even doorgaan.

En we hebben de goedkeuring nodig voor de verzekering!

Wie kan ons helpen? Of is bereid via een Persoonlijke mail z'n telefoonnummer door te geven. Zodat onze ervaringen tot nu toe met iemand met verstand van zaken besproken kan worden. We wonen in de Lot.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2012-08-03 16:36:46

Ik zou een andere verzekeraar zoeken, de meeste huizen zijn niet op norm, alleen dat gene aanpassen dat werkelijk gevaarlijk is. We zijn hier in Frankrijk hoor. Normen, pfff.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#6 Geplaatst: 2012-08-04 00:56:53

Rerum omnium magister usus

niet van mijzelf

PLB

avatar#8613
Lisette (81)
Berichten: 1
Reacties: 21

#7 Geplaatst: 2012-08-04 09:24:53

Dat kan wel zo zijn, Paul, maar ook moet je steeds rekening houden met:

Libenter homines id quod volunt credunt

;-)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2012-08-04 10:15:29

Bonjour,

Niettegenstaande alle latijnse wijsheden die hier gedebiteerd worden heeft Jean-Paul het gewoon bij het rechte eind. In de strikte zin is vrijwel geen enkel ouder huis op norm. Die norm wordt elke zoveel jaar herzien, en niemand gelooft toch zeker dat elke FR huiseigenaar de dag na het verschijnen van een nieuwe editie van de normen naar de electricien holt om zijn installatie te laten bijwerken?

Om op de oorspronkelijke vraag terug te komen, er wordt gesteld dat de installatie is afgekeurd. Vraag is dan, afgekeurd door wie? In het verplichte "diagnostic" rapport over de electrische installatie dat deel uitmaakt van de koopovereenkomst? Door de monteur van ERDF die weigerde de installatie aan te sluiten? Kort gezegd, heeft u nu eigenlijk op dit moment stroom van ERDF via de meter in het huis, of via een tijdelijke bouwaansluiting?

Als u geen stroom heeft via de meter in het huis, moet éérst de hele installatie op norm worden gebracht en vervolgens gecontroleerd door de Consuel. Pas na goedkeuring krijgt u een certificaat waarmee u naar ERDF kunt stappen om stroom op de meter te krijgen. Dit is het moeilijkste traject, en u komt op geen enkele manier om de normen heen. De verzekering is dan uw minste probleem, want u krijgt gewoon geen stroom op de meter totdat de installatie is goedgekeurd, en daarna is er mutatis mutandis ook geen verzekeringsprobleem meer.

Als u wel stroom heeft via de meter in huis maar er staan zorgwekkende opmerkingen in één of ander rapport, dan is de situatie veel eenvoudiger. U kunt zoals Jean-Paul zegt de ergste problemen verhelpen en daarmee is de kous af. U hebt geen Consuel keuring nodig. Als de verzekering ligt te mieren, zou ik persoonlijk ook een andere verzekeraar zoeken. De meeste interesseert het weinig hoe het huis eruit ziet op het moment dat ze het verzekeren... ze worden pas lastig als het huis bijvoorbeeld afbrandt en de oorzaak blijkt in een overduidelijk ondeugdelijke electrische installatie te liggen. Of een niet geveegde schoorsteen. Of whatever. Als ze maar onder betaling uit kunnen komen. Dit geldt voor alle verzekeraars en hoe paranoïde men daarvan wordt is een persoonlijke zaak. De Fransen lijden onder een collectieve doodsangst voor verzekeringsmaatschappijen, de nuchtere Bataven zijn daar in het algemeen wat lakonieker onder.

Indien u niettemin toch een soort geruststelling zoekt, zou u bijvoorbeeld een vrijwillige Promotelec keuring kunnen aanvragen, dan krijgt u een checklist met wat er niet deugt en kunt u zelf beslissen of- en hoe u de problemen oplost. Dat papier met de bewijzen van aanpassingen (foto's, aankoopbonnen) zou in principe genoeg moeten zijn om geen zorgen over verzekeringsproblemen te hebben. Ook vindt u in dit boek een hoofdstuk, geheel gewijd aan het moderniseren van oudere bestaande installaties.

Tenslotte wens ik u veel plezier in uw zojuist verworven FR bezit. 

Salutations, Jos