Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Betonvloer

Auteur Bericht

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#0 Geplaatst: 2012-08-01 11:45:25

Er is al veel over geschreven, ik weet het, maar iedere situatie is weer anders, vandaar mijn vraag.

Wij gaan een betonnen vloer storten op een harde onderlaag, mergel of zoiets. Geen vloerverwarming, de afvoerleidingen zijn al ingehakt. Wij willen polystyreen platen leggen, 3.6 cm. en daarop 7 cm. beton.

Mijn vragen zijn: moet het plasticfolie onder of boven de polystyreen of moeten we iets anders daarvoor gebruiken? Is de 7 cm. beton voldoende. Daarna komt er een afwerkvloer met tegels erop. Misschien zijn er nog andere mogelijkheden, we hebben zo'n 16.5 cm. ruimte voor het e.e.a. Graag hoor ik jullie advies.

Marthy.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2012-08-01 12:33:31

Marthy,

Ik werd getriggerd door je opmerking over de ondergrond, dat die "Mergel of zoiets" is. Daar is ons huis + Grange ook op gebouwd (26) en wij hebben een paar jaar geleden hetzelfde gedaan als wat jullie plannen zijn. Ik heb onvoldoende bouwtechnische kennis om inhoudelijk op je vragen te reageren, maar ik kan je wel aangeven wat wij hebben gedaan voor de verbouwing van onze kleine Grange.

Mergel (in het Frans "Marne") is een niet al te dichte steensoort die behoorlijk vocht doorlaat. Na het uithakken van de vloer hebben we die eerst met een soort fijn gebroken steenzand geegaliseerd, vervolgens folie erop en daarop goed isolerende isolatieplaten van ca. 4 cm. Daarop ca. 8 cm beton met kunststofvezels.

Isolatieplaten met tape afgeplakt om lekkage (zowel van vocht uit het beton als later van warmte) te voorkomen. Ook langs de muren een rand isolatie gemaakt om warmteverlies daarlangs te voorkomen. Daarmee ligt de betonvloer ook vrij van de muren zodat er geen uitzettingproblemen kunnen ontstaan.

De betonlaag zo glad mogelijk laten afrijen want ivm de beschibare hoogte wilde ik een afwerklaag (meestal van zo'n 10 cm) vermijden.

Beton blijft toch altijd ruw. Dit heb ik opgevangen door een wat dikkere lijmlaag voor het tegelen waarin ook de elektrische bijverwarming is gelegd.

Het totaal incl. lijm en tegels zal daarmee ook bij ons ca. 16 cm zijn.

Jan Joost

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-08-01 15:32:22

Bonjour Marthy,

Het storten van een betonvloer, zeker met ondoorlaatbare folie eronder, is in oudere FR huizen over het algemeen sterk af te raden.

De oorspronkelijke vloeren zijn poreus, zodat optrekkend vocht van onder het gebouw op natuurlijke wijze aan de oppervlakte van de vloer komt en daar verdampt.

Gaat men nu een ondoorlaatbare vloer realiseren, zoals beton met dampdichte folie, dan kan het nog altijd onder het gebouw optrekkende vocht niet langer via deze vloer ontwijken. Gevolg zal zijn dat dit vocht zich een weg naar boven zal gaan zoeken via de muren. Dat kan tot nare vochtproblemen in het huis leiden.

Nog erger, als de dragende muren zijn opgetrokken van poreus materiaal (kalkbrokken gemetseld met leem zijn hierin berucht) dan kunnen deze door de sterke toename van de hoeveelheid te transporteren vocht aangetast worden. Grote bouwkundige schade kan het gevolg zijn.

Kortom, oud FR huis plus betonvloer is meestal geen gelukkige combinatie. Het Internet staat vol verhalen van mensen die na aankoop van een te renoveren huis eerst de door vroegere eigenaren aangelegde betonvloeren eruit moesten hakken om van de vochtproblemen af te komen en de muren te redden.

De geeigende manier om in een oud huis een nieuwe vloer aan te leggen, is het realiseren van een kalkvloer oftewel dalle de chaux. Zie ook deze reportage. Als de FR taal een probleem is, Google translate is uw kameraad. Ik zou in uw geval het probleem zeker nog eens rustig bestuderen en niet overhaast met beton aan de gang gaan. Bezinnen alvorens te beginnen is hier dé methode!

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2012-08-01 17:43:44

Marthy,

Jos zegt precies dat wat ik ook steeds weer zeg (ik herhaal het voor de zoveelste keer):

-  Bekijk de hele situatie, en niet alleen de vloer.

-  Als de grond zijn vocht niet door de vloer kwijt kan dan moeten de muren ervoor zorgen, dus de vochtgrens in de muur stijgt.

Zie mijn afbeelding 5 in dit stuk

En inderdaad, zoals Jos zegt:

Goed nadenken, alle mogelijkheden onderzoeken.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2012-08-01 18:28:22

Getuigenis: ik heb het ongeveer zoals Marthy voorstelt in mijn garage (een oude schuur) gedaan 9 jaar geleden. Gevolg is dat de stuclaag van de muur afkomt, te beginnen met de salpeter. Niks dramatisch, de muur heeft niets te houden maar wel vervelend. Jos en Christian hebben dus gelijk. 

Nou nog de oplossing, als die er is.

Steven

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#5 Geplaatst: 2012-08-03 13:47:28

Hartelijk dank voor jullie reacties met daarin veel zinnigs. We gaan ons herberaden over de te nemen stappen. Fijn weekend allemaal.

Marthy.