Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bronwater opslag

Auteur Bericht

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#0 Geplaatst: 2012-08-03 23:39:49

Wij hebben hier in 63 redelijk leidingwater, alleen het is niet lekker om te drinken (te veel chloor). Daarom kopen we bij de Carrefour bronwater in 8 liter flessen. Dat gaat redelijk, maar na een dag of twee, drie koffie en thee zetten (ook voor gasten) en water drinken is de fles leeg. Weer een nieuwe dus. Weer naar de Carrefour.

Ook het schenken uit zo'n grote fles is niet zon handig. Uit de kraan is een stuk makkelijker.

Zijn er geen grotere flessen verkrijgbaar, en zit daar misschien een handiger kraantje aan? Hoe lossen andere Fransen dit op die het leidingwater niet voor consumptie gebruiken.

Leon

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2012-08-03 23:58:22

Bonsoir,

Wij doen het hiermee. Soms hebben LIDL of ALDI namaak versies hiervan in de aanbieding. Goedkoop, gemakkelijk en effectief.

Salutations, Jos

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#2 Geplaatst: 2012-08-04 08:46:43

Tja, dat zou mooi zijn, een eind aan de plastic plaag van lege waterflessen. Bijvoorbeeld door bronwater te gebruiken dat zich hier in Ardennes (08) op een aantal plekken gevraagd en ongevraagd aandient. Maar de hoopvolle gedachte daaraan wordt door buren met een bezorgde niet-aan-beginnen-blik de grond ingeboord. Want hoe schoon en helder het bronwater er ook uitziet, het zou te veel verontreiniging voor menselijke consumptie bevatten. Vooral veroorzaakt door bemesting van omliggende akkers en weilanden. Natuurlijk heb ik me bij zoveel ervaringswijsheid neergelegd.


De mededeling van @advizeurpiet laat de wens toch weer bovendrijven. Is het mogelijk om met beperkte technische ingrepen bronwater drinkbaar te krijgen. Of zijn dergelijke filtersystemen bedoeld voor kraanwater dat al gezuiverd is?  

Of zal ik toch moeten berusten in de gedachte dat het zeulen van flessen uit de lokale Spar even onvermijdelijk is als de gang naar de boulanger voor het dagelijkse stokbrood…

Aart 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2012-08-04 10:07:34

Waterkwaliteit wordt bepaald door microbiologische en chemische factoren.

Beestjes, m.n. de E.Coli, komen van humane verontreiniging (poep dus) en dierlijke verontreiniging (poep, mest). Chemisch van wat er in de grond zit: vaak kalk (hard water) en chloor (erin gedaan vanwege de beestjes). Daarnaast zijn de huidige en vooral vroegere industriële activiteiten waarbij chemicalièn in de grond zijn gekomen verontwoordelijk voor een scala van verontreinigingen. De mens voegt daar dan nog alles aan toe wat er geslikt wordt aan medicijnen die via de gebruikelijke uitscheidingskanalen worden afgevoerd. Tenslotte, als er nog oude loden waterleidingen zijn, zit er ook nog lood in het drinkwater.

Filters halen er chemische verontreinigingen aardig uit maar moeten regelmatig verwisseld worden, anders gaan daar weer beestjes in groeien. Zoals Jos stelt, kunnen die de smaak verbeteren. 

Er zijn zeker gespecialiseerde filtersystemen maar die zijn voor een particulier niet interessant, te duur. Bij echt hard water valt een ontharder te overwegen.

Concreet: zit je ergens in La France Profonde, in een weinig geïndustrialiseerd gebied met niet teveel veeteelt, is het water uit een bron veelal van erg goede chemische en microbiologische kwaliteit. Het staat wel vaak stijf van de kalk. Als je een eigen bron hebt, kun je het water zelf laten analyseren. 

Als je wilt weten hoe de kwaliteit bij jou is: http://www.sante.gouv.fr/eau-potable.html (kan geen links plakken met mijn iPad).

Steven

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2012-08-04 10:32:33

Kan met leidingwater even laten staan, heb je bij ons geen chloorsmaak meer.