Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Over SAFER

Auteur Bericht

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#0 Geplaatst: 2012-08-12 22:33:50

SAFER

Bij ons in het dorp

boer 1: Heeft land te koop.
bewoner: Dat wil ik kopen.
boer 2: Ik ga naar SAFER, want ik wil het kopen.
bewoner: Dan ga ik naar Brussel, want Safer-regels zijn in strijd met Europeese regels.
boer 2: Koop jij het dan maar, want deze procedure gaat mij te lang duren.

Kan iemand bevestigen of SAFER-regels inderdaad in strijd zijn met europeese regels?

janv

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2012-08-13 08:29:50

Bonjour Janv,

Volgens mij is hier geen sprake van SAFER regels maar van het in de FR wetgeving vastgelegde voorkeursrecht oftewel "droit de pre-emption". En in FR barst het van de voorkeursrechthouders, afhankelijk van de omstandigheden: buren, huurders, boeren, communes, SAFER etcetera.

De SAFER heeft wettelijk een voorkeursrecht op transacties in agrarische goederen boven een bepaalde omvang. Of ze daar gebruik van maken kan noch de koper noch de verkoper beinvloeden. De notaris informeert alle mogelijke voorkeursrechthouders, waaronder dus de SAFER, op het moment dat de compromis de vente is getekend. Als de SAFER dat wil kan ze op dat moment

van haar voorkeursrecht gebruik maken. De oorspronkelijke koper wordt dan gewoon opzij geschoven.

Ik heb zelf met deze procedure te maken gehad. Dit "pre-empteren" komt in FR betrekkelijk vaak voor en ik heb nooit iets gehoord van strijdig met de EU regels. Overigens trekt FR zich so wie so niet veel van EU regels aan als dat ze niet uitkomt. Dus ik zou mijn hoop daar niet op vestigen.

Salutations, Jos