Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Prises doubles

Auteur Bericht

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2012-08-13 09:22:56

In NL kennen wij de mooie dubbele inbouw stopcontacten. In Frankrijk heb ik alleen opbouw mogelijkheden gezien. Klopt het dat je, als je dubbele inbouw stopcontacten wilt plaatsen, er altijd dubbele inbouwdozen in de wand worden geplaatst?

Eric Gerth

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-08-13 14:40:29

Eric,

inderdaad ik moest ook overal dubbele inbouwdozen plaatsen. Als ik me goed herinner bestaan dubbele stopcontacten (dus voor inbouw in een enkele inbouwdoos) in NL alleen als half inbouw/half opbouw.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2012-08-15 21:17:03

Eric,

Ook in Frankrijk zijn ze verkrijgbaar. Van Legrand was er in de jaren negentig een fraaie Neptune serie met een vrij laag profiel, ook in een prise double uitvoering voor montage in een enkele inbouwdoos. Op die manier kun je vrij snel een bestaande installatie upgraden naar de “1 stopcontact per 4 vierkante meter” regel. Voor de rénovation zijn ze nog steeds te koop: met een montageplaatje voor bevestiging met boutjes en tevens voorzien van griffes wanneer het te veel werk zou worden om alle bestaande inbouwdozen te vervangen door de modernere types. Hangt wel een prijskaartje aan: de enkelvoudige uitvoeringen doen omstreeks de vier euro, en de dubbele uitvoeringen ruim drie maal zo veel.

 

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2012-08-17 09:09:08

Aha,

dat is de truc:

de ene normaal en de andere ondersteboven, en dan maar half ingebouwd.

Werkt wel, maar wat is dat leeelijk!

Christian von Klösterlein

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#4 Geplaatst: 2012-08-17 09:37:04

Hallo Rob en Christian,

inderdaad een oplossing en ja wat lelijk. Mijn voordeel nu is, aangezien ik bijna alle elektra nog moet aanleggen, ik dus dubbele inbouwdozen ga plaatsen. Zo blijkt maar weer, wat in NL al heel lang standaard is en kan, daar is FR nog een ontwikkelingsland in.

Gat in de markt?

Hartelijk dank voor jullie bijdrage.

Eric

avatar#9385
Wannox
Berichten: 4
Reacties: 25

#5 Geplaatst: 2012-08-20 22:23:14

Ik vind die dubbele Franse wandcontactdozen helemaal niet zo lelijk. Ze zien er net zo uit als de Nederlandse die ik op Internet heb gevonden. Die van mij zijn ook niet zo heel erg hoog; vanaf de muur: 18mm. Volgens mij zijn de Nederlandse net zo.

Hier een plaatje:

en nog een andere:

Voor de NFC 15-100 telt een dubbele WC doos als een enkele :
Calcul du nombre de socles prises de courant montés dans un même boîtier : . 1 ou 2 prise (prise double), le boîtier compte pour 1 socle

Dat staat ondermeer hier

En nog een plaatje

Als je echt kleine WC dozen wilt moet je in Zwitserland zijn: een drievoudige met randaarde in een enkele inbouwdoos en helemaal plat.

wimb

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#6 Geplaatst: 2012-09-21 19:54:43

Wim,

de het stopcontact op de 2e foto vind ik mooi. Weet jij waar deze te koop zijn?

Eric

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2012-09-21 20:43:58

Eric,

  Nu ik toch weer eens - voor de hoeveelste maal - op een pc Windows aan het herinstalleren ben, alvast multitaskend een antwoord, wetend dat ik voor m'n beurt spreek: volgens mij is het er een van Legrand, uit de Neptune serie, te koop bij ondermeer Leroymerlin.

Rob

avatar#9385
Wannox
Berichten: 4
Reacties: 25

#8 Geplaatst: 2012-09-21 20:56:53

Helemaal goed, Legrand:

Désignation complète :

Double prise 2 P+T 16 A Neptune réf. : 80633 LEGRAND.

Permet de remplacer 1 prise par 2 prises sans changement de boîte d'encastrement.

Avec éclips de protection.

Fixation par vis ou griffes.

Hier bij Bricom

wimb

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#9 Geplaatst: 2012-10-30 11:24:29

Ik weet niet helemaal zeker of de dubbele wandcontactdozen in NL nog zijn toegestaan (behalve bestaande installaties) maar ik weet wel zeker dat de combinatie schakelaar-wandcontactdoos in 1 inbouweenheid al een aantal jaren verboden is.

Ze liggen nog wel bij de Gamma etc. echter slechts voor vervanging toegestaan.

Robert.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2012-10-30 13:20:58

En in Frankrijk al helemaal niet toegestaan, die Nederlandse combinatie schakelaar/wandcontactdoos vanwege de eis dat de circuits voor éclairage en prises gescheiden moeten zijn. En alhier geldt: une prise double compte pour un socle de prise de courant, nog geen verbodsbepalingen gezien. Maar dat komt vast nog wel. De omzet van de Franse nationale industrie dient immers te worden gestimuleerd. De inzet van nationale normen, waar de Europese Low Voltage Directive die ruimte laat, biedt daartoe volop mogelijkheden.

De sinds eind 2002 verplichte aanleg van een bedraad communicatienetwerk in nieuwbouw en bij totale renovatie valt ook als zodanig te interpreteren.  Leuk voor de verkopers van ethernet draad en veredelaars van goedkoop plastic tot dure "France only" groepenkastjes en aanpalende aansluitmogelijkheden. Met een pin lay-out, hoe sluit je alles nu precies aan op die 4 aderparen, die uniek is op deze wereld. Verder alleen terug te vinden in voormalige Franse kolonieën,al dan nietf tot provincies outre mer omgedoopt.  Maar dat is binnenkort ook afgelopen (?), nu François Hollande zo dapper te kennen heeft gegeven die uit het besmette verleden stammende koloniale betutteling voor eens en altijd te willen beëindigen. Een ferme politieke uitspraak, overbodig eigenlijk, want China begint in een rap tempo Afrika over te nemen. Nu nog de vertaalslag naar de Franse economische belangen. Maar implementatie is niet het sterkste punt van de mediterrane politiek, retoriek en wetgeving. Ook tussen politieke uitspraken, ik hou niet zo van rijke mensen, en het persoonlijke schuilt wel eens een lichte discrepantie. La Trierweiler is afkomstig uit een puissant rijke familie.

Waarom is dit onderdeel van de Franse NFC 15-100 elektranormen ook al geen wereldstandaard geworden? Om een eenvoudige reden: niemand bouwt bij voorbaat de kans in dat een telefoonsignaal -  bij het overgaan van de bel nog steeds kortstondig 100 Volt op die twee koperdraadjes -  op een computer bekabeling voor 1 Gigabit komt te staan, waar alle aderpaartjes voor gebruikt worden. Goed, de Britten zijn er ook niet in geslaagd hun "ringcircuit" verder te brengen dan hun eiland en gebieden waar ze ooit heer en meester waren, dus we lopen hier gewoon op tegen de internationale lappendeken van nationale elektranormen. 

En met het oprukkende glasvezel en het toen opkomende draadloze gebeuren werd daarmee indertijd door de Franse regelgever al meteen een rem ingebouwd op de maximale snelheid van het thuisnetwerk wanneer je alles volgens die normen aanlegt: 100 Mbit. Tenzij je natuurlijk je netwerk dubbel aanlegt: een tweede ethernet bekabeling speciaal voor 1 Gigabit. Bonanza voor de kabelboeren. En dan je gasten uitleggen dat ze niet de linker RJ 45 contactdoos moeten gebruiken, maar de rechter. Omdat het anders verkeerd kan aflopen met de pas aangeschafte laptop of netbook (ook al weer een uitstervend ras). Je ziet ze denken: rare jongens, die Galliërs.

Rob

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#11 Geplaatst: 2012-10-30 18:05:34

Rob,

ik wil je nog wel verder helpen; met de voortschreidende verlichtingstechniek schakelen volgens de franse normen max. 3 led van pak 1 wat; samen 3 watt is ongeveer 0.001 Ampere; ben benieuwd wanneer de 1e schakelaars vervangen moet worden omdaat door corrosie en vuiligheid de contacten geen stroom meer doorlaaT.

het systeem gescheiden prises en eclairage vind ik prima, maar je kan ook doorslaan, zeker als de aanpassingen in het NF systeem jaren zoniet eeuwen duurt.

Maar ja als de consuel een disjocteur aan het einde van een kabel van 63A verordonneert terwijl aan het begin er disjocteur van 40A zit kan je van alles verwachten.

maar wie controleert de controleur? zijn collega was binnen 5 seconden weg omdat hij het lachen niet in kon houden.