Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dikte bedrading elektriciteit

Auteur Bericht

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2012-08-13 09:27:37

Afgelopen week bezoek gehad van een Franse installatuer die een gedeelte van het werk gaat uitvoeren en de aanvraag en keuring verzorgd. Aangezien ik al begonnen ben met het leggen van de bekabeling heeft hij deze gecontroleerd en wees mij op het volgende: als er 1,5 mm2 staat voorgeschreven moet dit er ook daadwerkelijk inzitten en niet, zoals bij mij, 2,5 mm2. Dit laatste heb ik gedaan omdat ik maar met één soort rol hoefde te werken en er vanuit ging dat dikkere kernen veiliger zijn bij overbelasting en dus geen probleem kunnen opleveren. Bij keuring door het conseil zou dit afkeur betekenen. Draden dus vervangen voor de dunnere. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-08-13 14:36:36

Eric,

[quote] als er 1,5 mm2 staat voorgeschreven moet dit er ook daadwerkelijk inzitten en niet, zoals bij mij, 2,5 mm2 [/quote]

Heb ik nog nooit gehoord. Ik heb op alle mogelijke plaatsen gevonden: min 1,5mm², en ik heb dat steeds geïnterpreteerd als 'dikker mag'.

Het is nog even wachten op Rob, de expert in elektra.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2012-08-16 13:43:54

Eric,

Het heeft de digitale goden van telefoon- en internetverkeer wederom behaagd mij naar de gokhal te lokken: soms is er even geen geruis of gekraak op mijn telefoonlijn, en dan trek ik een bijna Olympisch sprintje van zes meter naar de pc, en haal de hendel van mijn FT fruitmachine over. Soms drie sinaasappels op een rij, en dan kan ik internet op. Zolang als het duurt: een vrij uitvoerig antwoord op je vraag ging gisteravond door een disconnect de digitale mist in.

Daarom nu heel kort: wanneer die 2,5 mm² gewoon gezekerd zou worden met een disjoncteur van 10 ampère (meest voorkomend) of maximaal 16 ampère, en er niet meer dan acht points d'utilisation aan zouden hangen, zie ik niet in wat Consuel daar tegen zou kunnen hebben. Een te dunne bedrading te zwaar zekeren is een ernstige zonde in het land der electriciens, het omgekeerde levert geen enkel gevaar op, levert zelfs iets minder leidingverliezen op. Zou wel in de installatietekening moeten worden vermeld, anders is er misschien nog een Pietje Precies die zegt dat tekening en feitelijke aanleg niet met elkaar in overeenstemming zijn.

Maar nu je de supervisie van het werk en de aanmelding bij Consuel hebt uitbesteed aan een Franse electricien, zou ik daar maar geen discussie over op touw zetten. De ervaring leert dat in een strak hiërarchisch georganiseerd land als Frankrijk, waar ook diploma's in aanzienlijke mate bijdragen aan iemands gezag en status, het onverstandig is hierover de degens te kruisen met een vakman.

Rob van der Meulen

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#3 Geplaatst: 2012-08-17 09:43:06

Hallo Rob,

zo dacht ik ook, dikker is beter. Gezien de beperkte tijd voor mij in Frankrijk heb ik de keuze gemaakt om met een installateur te gaan samenwerken. Was geen enkel probleem. Hij doet de meterkast, de prise de terre en trekt de kabel van de compteur naar de meterkast (buis hebben wij al in de grond liggen) en verzorgt de aanvraag en de keuring. tekening had ik zelf al gemaakt en dat werkt goed want binnen een paar minuten gaf de installateur al wat wijzigingen aan en daar kan ik mee verder. Tussentijds controleert hij mijn werk als ik in Frankrijk ben. Ik moet zeggen dat de samenwerking met de Fransen hier in de noord Dordogne, uitstekend verloopt. Afspraken zijn goed te maken en worden op tijd nagekomen.

Eric Gerth