Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Prealable voor garage

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2012-08-15 22:46:12

Op 2 mei hebben wij een prealable voor een houten garage op de mairie ingedient.

Na 14 dagen alles terug gekregen met nieuwe formulieren erbij want de oude waren 3 mnd verlopen (wel op de Mairie gehad) Dus alles weer snel ingevuld en persoonlijk ingeleverd. Zou 6 tot 8 weken gaan duren, na 9 weken wij weer in LDF en naar de Mairie (eind juli). Ja hier zijn ze hoor maar ja kan nog ff duren, vakantietijd enz (grrrr)

Tot nu toe niets gehoord. Hebben ander forummers dit ook wel meegemaakt voor een Prealable? Is dit normaal en maar braaf afwachten of kan ik nog iets ondernemen?

Ik wil ook de boel weer niet te veel opjutten aldaar op de Mairie maar ik wil wel door want alles is geregeld maar staat nu on hold voor de Prealable.

Willem

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2012-08-16 02:16:39

declaration prealable moet binnen een maand afgewerkt, met eventueel een maand uitstel indien de documenten niet op orde zijn. Ga dus gerust bouwen.

PLB

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#2 Geplaatst: 2012-08-16 08:48:46

Als je binnen een termijn van twee maanden géén bericht van de mairie hebt ontvangen dan staat dit gelijk aan goedkeuring voor de plannen.

Blijf wel allert dat je in een later stadium alsnog de goedkeuring schriftelijk bevestigt krijgt. Dit is belangrijk voor als je besluit het eigendom te gaan verkopen.
Veel succes met de bouw. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2012-08-16 09:16:38

De 2 maanden termijn heeft niets met de mairie te maken. De 2 maanden gelden vanaf ontvangst door de DDAE (bouw en woningtoezicht). Als de mairie treuzelt met de papieren opsturen naar de DDAE is dat jouw probleem zeg maar. De mairie af en toe aardig aansporen, verder geduld hebben.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2012-08-16 09:31:08

Bonjour Willem,

Ik kan me voorstellen dat je na bovenstaande antwoorden door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vind je hier de volledige officiele procedure. Bij taalproblemen is Google translate je kameraad.

Bij het inleveren van je déclaration bij de mairie heb je als het goed is een ontvangstbewijs gekregen, de zogenaamde récépissé. Die bevat een registratienummer en vermeldt de datum waarop je met de werkzaamheden kunt beginnen als de overheid niet binnen de gestelde termijn reageert. Dus je kunt zelf zien wanneer je aan de gang kunt. Echter, als je geen récépissé hebt ontvangen of je bent deze kwijt, ben je nergens: dan is je eerste gang naar de mairie om alsnog de procedure op de correcte manier van start te laten gaan door deponeren van je préalable in ruil voor de récépissé.

Zelfs als je de récépissé hebt en de datum is bereikt, zou ik persoonlijk niet zomaar beginnen. Ik ben door mijn diverse ervaringen met de FR bureaucraten erg voorzichtig geworden. Je kunt na afloop van de bovengenoemde termijn gratis een bevestiging van de toestemming opvragen bij de mairie. Deze attestation de non-opposition à déclaration préalable bevestigt schriftelijk dat er geen bezwaar is tegen de werkzaamheden. Altijd een handig document om te hebben, ook om bij latere verkoop van je huis de aan potentiële kopers te kunnen laten zien dat alles volgens de regels is gerealiseerd.

Ik heb deze procedure recentelijk gevolgd bij een déclaration voor het plaatsen van zonnecollectoren op mijn dak dus ik spreek uit ervaring.

Salutations, Jos

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#5 Geplaatst: 2012-08-17 17:09:35

Steeds weer zie ik voorbij komen dat je mag beginnen met bouwen als je binnen een maand niet hebt gehoord (non-opposition). 

In z'n algemeenheid is dit waar maar er zijn uitzonderingen, b.v. bij een z.g. "zone classee". Overleg daarom altijd met de mairie hoe de stand van zaken is. 

Succes

Wilm

www.buildinginfrance.com

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#6 Geplaatst: 2012-08-18 00:28:02

Ik heb nu tweemaal een déclaration préalable (voor verschillende verbouwingen) ingevuld en beide keren bij de indiening wel een récépissé van de mairie gekregen maar daarna nooit een officiele goedkeuring toegezonden gekregen.  Ik ben benieuwd naar ervaringen van andere aanvragers: hebben jullie wel eens iets terugontvangen wat op een goedkeuring voor de verbouwing lijkt?

Als ik de tekst van de récépissé lees lijkt het er op dat men er vanuit gaat dat je alleen maar wat hoort als er extra vragen zijn of als de vergunning niet verleent kan worden om de een of andere reden. Voor de rest wordt de termijn van 1 maand (+ eventuele extra tijd) meerdere malen genoemd zoals in voorgaande reacties al genoemd is.

Wel heb ik later van het belastingkantoor een formulier gekregen waarop ik in moest vullen hoe het met de verbouwing stond en zodra de verbouwing klaar was moest ik weer een formulier invullen, om te bekijken of de tax habitation omhoog geschroefd kon worden.

Aat

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2012-08-18 13:00:34

Bonjour Aat,

Je krijgt inderdaad niet vanzelf een officiele goedkeuring toegezonden. Als je die extra zekerheid wilt (zoals ik, zei de gek) dan moet je zelf naar de mairie en om zo'n verklaring vragen. Ik kreeg die gratis en zonder problemen. Maar het hoeft dus niet.

Salutations, Jos

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#8 Geplaatst: 2012-08-18 23:50:31

Hmmm ik ben na 9 weken op de mairie geweest en er was nog niets mee gedaan. Wij hebben om een reactie gevraagd per mail. Maar als ik e.e.a. lees denk ik ook, ik kan beginnen, lastig hoor. Ben toch geneigt om nog ff af te wachten.

pfff

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2012-08-18 23:58:20

Ik zou een aangetekende brief aan de Mairie versturen waarin je constateert dat de termijnen verstreken zijn en dat je gaat beginnen.

En dan aan de slag gaan.

Hoor je waarschijnlijk nooit meer iets op.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#10 Geplaatst: 2012-08-19 08:49:35

Bonjour Willem,

Maar heb je nu die récépissé (het ingevulde voorblad van je declaration préalable) ontvangen of niet?  

Zo ja, dan kun je beginnen na de datum die daar op staat.

Zo nee, dan vind ik het advies van Steven heel goed, met dien verstande dat ik persoonlijk in die aangetekende brief de gemeente zou sommeren om mijn aanvraag in behandeling te nemen en mij de récépissé te doen toekomen. 

Salutations, Jos

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#11 Geplaatst: 2012-08-20 18:26:33

Hoi Jos,

Jazeker, ik heb een Récépissé ontvangen meteen bij het inleveren van mijn prealable.

Daar staat de datum van inlevering op maar niet een datum dat ik kan starten met mijn klus. Verder alleen wat voorschriften en regels waar ik op moet letten.

Aan de ene kant denk, hup starten met die handel, aan de andere kant, wat als men vind dat bv de fundering een meter naar links/rechts oid moet terwijl het al ligt.

Verder heb ik wel een mailadres van de mairie maar of ze zullen reageren weet ik niet want ze zijn daar niet erg digitaal ontwikkeld.

Willem

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2012-08-20 21:42:12

Bonsoir Willem,

Om alle misverstanden uit te sluiten, ik ga er van uit dat je een récépissé hebt ontvangen dat eruit ziet als de eerste pagina van dit formulier.

Op die récépissé staat als het goed is de datum ingevuld waarop je de déclaration hebt ingediend, en een nummer waaronder deze is geregistreerd. In het veld "Cadre réservé à la mairie" waarin waarschijnlijk ook een stempel van de mairie staat.

In de kleine lettertjes in dat veld zie je de tekst "est autorisé à défaut de réponse de l’administration un mois après cette date (2)". Dat betekent dat je 1 maand na de ingevulde datum kunt beginnen als je niets hebt gehoord. 

Onder de noot (2) zie je in nóg kleinere lettertjes de tekst "(2) Le maire ou le préfet en délivre certificat sur simple demande." hetgeen betekent dat je op simpele aanvraag bij mairie of préfecture een papier kunt krijgen dat bevestigt dat er geen bezwaar tegen je plannen is.

Het lijkt mij dat alles prima voor elkaar is, maar als je graag dat bevestigend document wilt hebben en de mairie treuzelt daarmee, dan is een aangetekende brief waarin je aankondigt met de werkzaamheden te beginnen (zoals Steven al zegt) een goed idee.

Salutations, Jos

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#13 Geplaatst: 2012-08-21 21:44:33

Jos,

In het schrijven van franse brieven ben ik grammaticaal niet heel sterk. Zou jij zo'n briefje voor mij willen schrijven en het dan naar mij mailen. Dan vul ik het nummer enz in en stuur het op.

Willem

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#14 Geplaatst: 2012-08-23 01:24:21

Ik heb dezelfde ervaringen als Aat, diverse prelable's ingediend maar nooit wat gehoord, (behalve dan na een paar jaar een verzoek om belastbaar oppervlak in te dienen) tegenwoordig zeg ik het langs neus en lippen door op de Mairie en doe het meestal zonder.

Ligt een beetje aan de gemeente denk ik.

grts

PLB

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#15 Geplaatst: 2012-08-23 09:35:22

Inmiddels heb ik alles nog eens doorgenomen en de aannemer bericht gestuurd dat hij kan beginnen met de fundering, daarbij nog een copie van de Precepisse gedaan.

Over de aangetekende brief twijfel ik nog gezien de reacties van Paul en Aat. Waarom nog actie ondernemen naar de Mairie als ze zelf zo makkelijk zijn denk ik dan.

Nog een vraag voor Paul/Aat hebben julie nog een bord neergezet met een beschrijving van de werkzaamheden?

Overigens dank voor alle reacties

Willem

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#16 Geplaatst: 2012-08-23 11:03:54

Het ligt een beetje aan de omvang van de werkzaamheden, ik heb het in het dorp gevraagd aan de buren of dit nodig was (zij waren ook aan het verbouwen).

Het antwoord was, welnee, als dit nodig is bij een zeer groot karwei met grote bouwvergunning hoor je dat vanzelf van de Mairie.

succes.

grts

PLB

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#17 Geplaatst: 2012-08-23 21:13:46

Nee, ik heb geen bord neergezet. Ik dacht dat dat alleen nodig was als er een "grote" permis de construire aangevraagd en toegekend was. 

Trouwens, ik woon op het eind van een doodlopende weg dus niemand zou ooit dat bord gezien hebben ;-).

Aat