Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Te verwachten 4% korting op AOW

Auteur Bericht

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#0 Geplaatst: 2012-08-23 13:57:50

Met de recent aangenomen wetgeving geldt dat aankomende AOWers die in het buitenland (gaan) wonen vanaf 1.1.2013 een korting op de AOW krijgen die geleidelijk op zal lopen tot 4% van de AOW. Dat geschiedt in een periode van 10 jaren. Reden: de opbouwperiode die men wonende in Nederland had vanaf de leeftijd dat men 15 werd totdat men 17 wordt gaat geleidelijk vervallen (wordt vervangen door de periode van 65ste verjaardag tot de 67 ste). De op jonge leeftijd gedurende 2 jaren opgebouwde AOWrechten gaan dus vervallen. Of dat internationaalrechtelijk (met name: Europeesrecehtelijk, vanwege discriminatieverbod en verbod op ontnemen van eigendomsrechten in het EHRM, en vanwege Vo883/2004)rechtelijk houdbaar is wordt nog betwijfeld (maar niet door het kabinet: dat verdedigde in het parlement de houdbaarheid van de maatregel). Overigens geldt het niet voor degenen die wonend in het buitenland al voor 1.1.2013 AOW ontvangen. Ook geldt de korting niet voor degegen die tot zijn (uiteindelijk) 67ste verjaardag AOWblijft opbouwen (dus bijvoorbeeld pas op zijn 67ste gaat emigreren vanuit Nederland)

Reden voor voorbereiding van een bezwaarschriften- en beroepsprocedure? Ik zou zeggen van wel.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2012-08-23 22:30:43

Het houdt niet op met die pensioen-ellende. De babyboomers hebben toch echt mazzel gehad. Ik, van 1961 'fait toujours pipi à coté du pot'. Of te wel, de generatie na de babyboomers kunnen dokken. Ik herinner mij nog precies de dag dat ik het ABP belde ivm emigratie naar Frankrijk, dat was in 2005. Ik stelde wat vragen hoe het nu zat met het pensioen tussen Frankrijk en Nederland en/of er verdragen of aanpassingen waren etc. De mijnheer uit Heerlen sprak mij ferm toe met een zachte 'g' dat het overslagstelsel in Frankrijk volslagen oninteressant was en dat het Nederlandse pensioensysteem, gebaseerd op kapitalisatie, één van de beste ter wereld was. Ik moest zeker niet rekenen op een goed pensioen via Frankrijk. Ik vroeg nog braaf of het pensioen wat ik opgebouwd had bij ABP waardevast was. Daar kon hij mij niet op antwoorden.......

Nu de AOW omlaag en straks ook nog een korting op het ABP van 10 à 15%. Ik had al nergens opgerekend met mijn pensioengat (ooit op 28-jarige leeftijd begonnen aan een studie van 6 jaar) en ook nog op 45-jarige leeftijd vertrokken naar Franrkijk.

Gelukkig ben ik tevreden met wat ik heb. Een vriend zij mij ooit eens: beter ongelukkig en rijk dan ongelukkig en arm. Nu ja, ik ben niet ongelukkig. Ik mag niet klagen, ik heb een goed inkomen maar met minder kan het ook gemakkelijk.

We hebben een fraaie moestuin, we maken aardig wat in om de winter door te komen, een houtkachel en leuke adresjes om goedkoop aan hout te komen, binnenkort kippen, een waterpomp. Nu nog wat zonnepanelen op het dak.

En de rest verdienen we bij met de verkoop van honing, pollen en propolis dankzij de bijen die keihard werken. Tja, dan moet je nog benzine betalen dus fietsen als het kan (het is hier vlak en veel hout...), belasting betalen (van een kale kip kun je niet plukken), kleding heel zuinig. Enfin, wij zijn voobereid op crisis of een pensioen à minima.

Maar meneer Voogd heeft gelijk: we moeten protest aantekenen. Helaas, ik stem niet in Nederland. Ik kan geen enkele motivatie opbrengen. Te lang weg en te veel veranderingen en een te grote politieke puinhoop.

Enfin, ik heb net een berg haricots tarbais binnengehaald dus we eten zeker bonen van de winter.

Ingrid

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#2 Geplaatst: 2012-09-09 19:17:19

Ik vind eigenlijks niets mis met de recent aangenomen wetgeving. Als je het doorrekent is het gewoon eerlijk. Nauwelijks sprake van 'pensioenellende', behalve wellicht in de ogen van een aantal babyboomers. Voor de rest, waar praten wij over. Een korting van zo'n uiteindelijk, over 10 jaar dus, van EUR 28.- per maand.

Zodra het economisch iets beter gaat wordt de AOW automatisch naarbven eengepast. Ik denk niet dat een bezwaar enig effect heeft..

@Prinses: Politiek is sowieso een puinhoop, maar de politiek is in nederland beslist minder erg dan in Frankrijk. Ik hoop dat je jouw mening in het dagelijks leven beter onderbouwt dan jouw mening hier, althans minder vanuit de onderbuik. 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2012-09-09 21:03:29

Wie bent u?

Ingrid

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#4 Geplaatst: 2012-09-10 09:19:15

@Prinsesje:

Ik ben Jan bijgenaam MidiPyr, ik kwam hier al lang voordat u zich hier vertoonde. Ik ben jaren ver weg geweest.

Maar:

U bent Ingrid bijgenaamd Prinsesje.

Ik dacht dat het niet gebruikelijk is, om de namen te noemen die niet publiekelijk toegankelijk zijn. Dus:

Wie bent U? 

MidiPyr

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2012-09-10 14:25:19

Eerlijk gezegd, Ingrid, begrijp ik je vraag ook niet. Waarom stel je die? Midipyr staat met naam, toenaam en email in zijn profiel.

Overigens ben ik het helemaal niet met MidiPyr eens. Er worden aan geëmigreerde mensen rechten ontnomen, die ze hebben verworven door aan bepaalde voorwaarden te voldoen, namelijk in NL wonen en (als ze op 15- en 16-jarige leeftijd al werkten) premie te betalen. In plaats van deze mensen schadeloos te stellen dmv een uitzonderingsregeling is gekozen voor de bottebijl-methode.

Ik betwijfel of het politieke klimaat in NL zoveel beter is dan dat in Frankrijk. Wel weet ik dat het huidige NL (nu demissionaire) kabinet het wel makkelijk vindt om bezuinigingsdriften bot te vieren op geëmigreerde landgenoten. Die protesteren niet of nauwelijks, stemmen niet of nauwelijks en hun al dan niet koopkracht telt niet of nauwelijks voor NL.

Eerst is geëmigreerde AOWers al de koopkrachtcompensatie ontnomen, tegen het advies van de Raad van State in, die dit in rechte onhoudbaar achtte, zoals nu ook daadwerkelijk blijkt. En nu hebben ze weer iets nieuws gevonden om geëmigreerde (toekomstige) AOW-ers een poot uit te draaien. Een uitzonderingsregeling voor deze beperkte groep was voor juristen een fluitje van een cent geweest. Maar dit was weer een unieke kans voor open doel.

MidiPyr, voor je je met de onderbuik van Ingrid bezighoudt, moet je eerst toch maar iets beter leren rekenen. Ik neem tenminste aan dat die (uiteindelijke) 4%, waar Ingrid mee te maken krijgt, wordt berekend over de bruto AOW (voor een alleenstaande 1085-33 = 1052 euro per maand). Dat betekent dus een korting van 42 euro per maand voor een alleenstaande. Op een netto-uitkering van nu 912 euro (voor buitenlandse alleenstaande AOWers) vind ik dat een fors bedrag.

Ingrid en haar partner zouden nu ieder bruto 756-33 = 722 euro per maand ontvangen, min 4% = 29 euro ieder, voor hun huishouding dus 58 euro minder. Ook een fors bedrag, al weet ik niet hoeveel de netto AOW voor samenwonenden nu bedraagt (afhankelijk van al dan niet heffingskorting). 

Dat de AOW wordt geïndexeerd geldt ook voor AOWers in NL, dus dat kan je Ingrid niet toewerpen als doekje voor het bloeden.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#6 Geplaatst: 2012-09-10 16:56:55

@Bosbes:

Nederland bezuinigt 18 miljard op 16 miljoen inwoners = 1125 p.p.p.j

Frankrijk bezuinigt 30 miljard op 64 miljoen inwoners =  468 p.p.p.j.

Die 18 miljard is wel jaarlijks, maar van die 30 miljard ben ik niet zeker.

Dus de Nederlandse politiek doet uiteindelijk wat ze dent en zegt te moeten doen.

Je merkt aan alles, dat de crisis in NL niet echt huishoudt.

Ik zei eerder, dat bezuinigen niet echt een op.ossing is, maar reorganiseren. Wat betreft Nederland is dat vooral het reorganiseren van het in het verleden toegepaste softe beleid. Ondermeer het AOW verhaal. De AOW is gestegen van zo'n 500 gulden p.p.p.j. in 1995 naar 800 EURO = 1800 gulden p.p.p.j. in 2012. Dat is niet niks en een ieder komt dat toe.

Het is een Nederlandse eigenschap om als pietje precies achteraf regelingen door te rekenen. Meestal komt het resultaat in een bureaula terecht, maar nu vanwege de crisis reorganisatie dit keer niet. Dat pakt slecht uit voor de AOW-er in het buitenland, de ABP-er waar ook ter wereld, de kunstenaar en de arties. Maar dat mensen het voelen, hun schouders ophalen en er binnen de kortste tijd het weer vergeten zijn is een voorbeeld, waarmee Nederland en de Nederlandse politiek de problemen aanpakt. Al met al komt de pensioenregeling goed uit de crisis, op het moment datt er weer geld is, krijgt ieder zijn deel.

Reorganisatie (de oplossing van een crisis) gaat nu eenmaal gepaard aan nadelen voor de burger, de een wat minder en de ander wat meer. Gepensioneerden zitten nu eenmaal in de verkeerde hoek.

Ik heb mij jaeren geleden op deze site uitgesloofd, om te vertellen, dat het ziektekostensysteem wat in 2005 inging niet slecht en niet oneerlijk was.Toen kreeg ik de hele lading over mij heen van verontwwaardigde forumbezoekers. Zeven jaar later vind ik dat nog steeds.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2012-09-10 17:23:22

Tjongejonge, het gaat weer alle kanten op.

Feit is dat de AOW een "retraite par répartition" is. D.w.z. de werkenden betalen voor de gepensioneerden. Het blote feit inwoner van Nederland te zijn -werkend of niet- geeft recht op AOW. Opbouwrecht was 2% per jaar want opbouw elk jaar tussen 15 en 65. dat wordt nu iets minder dan 2% per jaar want de pesnsioenleeftijd gaat twee jaar omhoog. Dat daardoor de AOW wat omlaag gaat, is dus logisch.

Dat in Ingrid's geval (in mijn geval trouwens ook) het ABP ("retraite par capitalisation") weleens minder zal gaan uitkeren komt volgens de Wijzen door "de crisis" waardoor beleggingen minder opbrengen. Dat heeft niets met het voorgaande te maken. Dat is vervelend want je ziet minder terug van je "eigen geld" dat je als premie betaald hebt.

Dan hebben we ook nog de fameuze regeling waarbij Nederland belasting inhoudt over in Nederland opgebouwde pensioenen. Daar staat de site vol mee en wakkere lieden doen er alles aan om die ongedaan te krijgen.

Feit is wel dat Nederlandse gepensioneerden het nog niet zo slecht hebben in Frankrijk. Belastingen tamelijk vriendelijk en gezondheidszorg relatief goedkoop.

Voor zowel Nederland als Frankrijk geldt dat de huidige gepensioneerden het vaak beter hebben dan hun werkende kinderen. Ze hebben hun huis vaak afbetaald en geen arbeidskosten meer.

Dus babyboomers; geniet er nog maar even van. Beter zal het nooit worden. Maak SVP niet alles op, denk aan je toekomstige erfgenamen. Die zullen het minder goed hebben dan jullie dus kunnen nog wat gebruiken later!

Wat betreft Ingrid: ik denk haar een beetje te kennen en heb haar nooit kunnen betrappen op uitingen van onderbuikse gevoelens. Die opmerking lijkt me wat te sterk. Ik kan me voorstellen dat ze zich "driedubbel gepakt" voelt maar tegen de tijd dat ze haar pensioen kan gaan incasseren, zijn we al heel wat jaren verder.

Steven

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#8 Geplaatst: 2012-09-10 17:38:47

@ Taciturne

"Opbouwrecht was 2% per jaar want opbouw elk jaar tussen 15 en 65. dat wordt nu iets minder dan 2% per jaar want de pesnsioenleeftijd gaat twee jaar omhoog. Dat daardoor de AOW wat omlaag gaat, is dus logisch."

Was het maar zo als u in dit citaat stelt. Dit is echter niet juist. Het opbouwpercentage vorode AOW blijft wel degelijk 2% per jaar, en dus blijft er gemeten worden over 50 jaren, namelijk (uiteindelijk) over de leeftijdsperiode 17-67 jaar . Echter: de reeds opgebouwde percentages voor de 15- en 16-jarige leeftijd (dus totaal 4%) gaan vervallen. Wie dus voor zijn 65ste emigreerde (en niet extra vrijwillig inkocht) zal 4% op het maximale AOW-pensioen gaan missen (niet degenen die nu al AOW hebben overigens). Daarmee worden voornamelijk emigranten getroffen, omdat deze aan de achterkant , de verschuiving van de opbouw naar de leeftijdsperiode 65- 67 jaar, (veelal) niet meer kunnen compenseren. Wie in Nederland blijft wonen wordt niet getroffen. Het is deze eenzijdig nadelige uitwerking die internationaalrechtelijk gezien discutabel is.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#9 Geplaatst: 2012-09-10 21:36:11

Voor mijnheer MidiPyr,

U overviel mij met uw nogal directe reactie. Na zes jaar wonen in Frankrijk ben ik dat niet meer gewend. Ik zit sinds 2006 op dit forum dus blijkbaar net na uw periode. Ik dacht daar is weer zo een meeuw. Ik citeer Steven, bijgenaamd Taciturne. Daar komt weer een schreeuwende meeuw over die zijn excreties laat vallen op dit forum en weg is die. Dus ik dacht daar mee te maken te hebben. Inhoudelijk ga ik er verder niet op in. Zo ervaar ik de beknibbelingen van de Nederlandse regering en zo voorzie ik mijn latere leven in te vullen want er zal niet veel overblijven. Ik heb geen enkel vertrouwen meer in de Nederlandse regering of ze nu vertrekken of straks gekozen worden.

Ingrid

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#10 Geplaatst: 2012-09-11 08:41:35

@voogd

Altijd wordt er iemand getroffen. In je eigen gezin kun je al geen waterdichte regelingen treffen. Of je oudste kind of je jongste kind voelt zich benadeeld.

Mijn partner bijvoorbeeld. Kind uit een puur Nederlands gezin allen met de nederlandse Nationaliteit, vader Inspecteur van Politie op Bangka, werd in 1956 15 jaar, kwam in 1958 in Nederland uit Nederlands Indie - onderdeel van het Nederlands Koninkrijk, maar de periode  1956 - 1958  is wel afgetrokken van het AOW, want zo zegt het CVZ, je moet de regeling interpreteren als vergelijkbaar met 'Metropole' in Frankrijk. Scheelt wel 6 %

Zo heeft iedereen wat te klagen, maar de meeste hoor je niet. Bijvoorbeeld alle Indo's niet en dat zijn er toch wel veel meer dan de buitenlandse Nederlandres. 

@Mevrouw Prinsesje

Ik woon sinds 1992 in Frankrijk en kom sinds 2000 op deze site. Het forum heb ik wel eens bekeken, maar ben er nooit door geboeid. Ik zie wel, dat er veel mensen verdwijnen in de loop der jaren. Dat komt mede door de verandering van de sfeer waarschijnlijk. De verwijzing naar taciturne zegt mij genoeg.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#11 Geplaatst: 2012-09-11 10:47:39

"Altijd wordt er iemand getroffen"

Dat is vaak zo bij verandering van regelgeving. Niettemin gaat het hier om het structureel benadelen van emigranten. Er waren ook alternatieven denkbaar. Zoals, bij wijze van compromis, wat u suggereerde dat zou zijn gebeurd: het opbouwpercentage aanpassen aan een verlengde opbouwperiode. Dat werkt als volgt:

Stel A heeft tot zijn 35ste verjaardag (vanaf zijn 15de) AOWrechten opgebouwd en emigreerde daarna.

In het huidige systeem heeft hij dan 60% van de volledige AOWrechten opgebouwd. In de nieuwe wetgeving wordt dat 56% (4% verlies dus). Zou het opbouwpercentage (geleidelijk) verlaagd worden ivm een verlengde opbouwperiode (van 52 jaren), dan zou A 57,7% van de volledige AOW tzt krijgen. Dat zou wat mij betreft een acceptabel compromis zijn. Hoe dan ook: het zijn de emigranten die eenzijdig benadeeld worden en dat is naar Europese regelgeving ( EU-Verdrag, Vo883/2004 en EVRM) aanvechtbaar. Het zou goed zijn dat iemand (t.z.t., na 2012 dus) een proefproces aanspant.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#12 Geplaatst: 2012-09-11 13:53:31

Ook ik was onaangenaam verrast door de verwijzing naar de schijtende meeuw. Die uitlating werd destijds zéér onterecht gedaan. Het betrof een nieuw forumlid, dat uiterst onheus werd bejegend. Op een gegeven moment schoot hij getergd uit zijn slof en werd toen zomaar voor overvliegende schijtende meeuw uitgemaakt. Toen is hij inderdaad weggevlogen en nooit meer teruggekomen.

MidiPyr gaf geen aanleiding tot de schijtende-meeuw vergelijking, hoewel ik het kwalificeren van iemands standpunt als "onderbuikgevoelens" niet bepaald elegant vind. Hopelijk zijn we in het vervolg van de schijtende meeuw en de onderbuiken af en kunnen we hier normaal met elkaar spreken.

MidiPyr, dat bepaalde mensen er de voorkeur aan geven om zich er bij neer te leggen dat verworven rechten hun worden ontnomen, wil natuurlijk niet zeggen dat anderen dat daarom ook maar moeten doen.

Dag Jan, we zijn het eens, maar dat zogenaamde compromis van je vind ik halfslachtig. Recht is recht en er is geen enkele aanleiding tot een compromis. Dat is er alleen als je allebei een klein beetje gelijk hebt. Dat is hier niet het geval, het is puur een kwestie van ongeoorloofde ongelijke behandeling.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#13 Geplaatst: 2012-09-11 16:00:03

Correctie: In mijn voorbeeldberekening moet het uiteraard zo zijn dat A emigreerde op 45-jarige leeftijd, niet op 35-jarige.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2012-09-11 19:33:13

MidiPyr,

Ik eis de twijfelachtige eer op het begrip "schijtende meeuw" te hebben geïntroduceerd. Niet zelf verzonnen, zo creatief ben ik niet, ooit gehoord van iemand die het had over interim-managers: "ze komen schreeuwend aanvliegen, schijten de boel onder en gaan krijsend en volgevreten weer weg".

Welaan, deze typering is wat mij betreft voorbehouden aan forumdeelnemers die geen enkele moeite doen de meest basale beleefdheidsvormen in acht te nemen, in discussies direct persoonlijk worden, zich verongelijkt tonen als ze niet gelijk het antwoord krijgen op vaak onduidelijke vragen en verder niet meer van zich laten horen, vertrokken met het achterlaten van allerlei negatieve kwalifikaties over het forum en de forumleden.

Steven

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#15 Geplaatst: 2012-09-11 20:19:53

@taciture

Ik heb niets over u gezegd in welk verband dan ook, alleen dat bijv. Prinsesje zomaar meeuwen aanroept, zonder dat daar aanleiding toe is, vind ik wel typerend. Ze was waarschijnlijk op haar tenen getrapt, dat iemand haar uitspraken bestempelden als ik die bestempelde. Maar ik heb geen behoefte op dit onderwerp met derden verder in te gaan. ik reageerde slechts op niet bepaald koninklijke uitspraken van Prinsesje. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2012-09-11 20:47:52

MidiPyr,

Ik voelde me ook niet aangesproken maar wenste slecht het citeren van de "meeuw" in het juiste perspectief te zetten. 

Steven

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#17 Geplaatst: 2012-09-12 02:08:42

Ik help het u hopen dat het bij de magere 4% bezuiniging blijft waarover gesproken wordt. De blanco checque die gegeven is aan de zuidelijke Euro landen zal tot grote tekorten leiden en de AOW in zijn huidige vorm onbetaalbaar maken. Hij wordt inkomensafhankelijk en dus gedecimeerd.

Ook in de pensioenen zal het niet bij 10% blijven, hier gaan nog zware klappen vallen want de andere landen loeren hier al langer op.

Het nieuwe kern-kabinet VVD/PvdA met wellicht nog een sliertje d66 kan niet anders en we hebben het einde van deze miserie nog lang niet gezien.

keep on smiling

PLB

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2012-09-12 06:44:15

Ik maak me minder zorgen over mijn eigen pensioen dan over dat van mijn kinderen. 

De jongste na 3x een jaarcontract niet verlengd en dus in de WW, de andere kon alleen een tijdelijk contract krijgen nadat de vorige baan niet goed ging. 

Ze kunnen niet sparen voor later. 

Die term "blanco cheque" is een uitvinding van bange populisten (pleonasme???). 

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#19 Geplaatst: 2012-09-12 07:18:36

Het gaat hier niet over kortingen op de AOW in het algemeen, maar over het voortdurend uitvinden van trucjes om te korten op de AOW van emigranten. Toch hebben die dezelfde rechten opgebouwd als de mensen die in NL zijn blijven wonen. De laatsten krijgen de gelegenheid om de twee verloren jaren (15-16) te compenseren met twee jaren aan het einde (65-66). Die mogelijkheid hebben geëmigreerden niet.

Nu ik dit schrijf, schiet me ineens te binnen dat het compromis van Jan de Voogd misschien toch wel enige basis heeft. Want de jaren 15 en 16 worden van iedereen afgepakt (gelijke behandeling), maar geëmigreerden kunnen die dus niet meer inhalen (gelijke behandeling van ongelijke gevallen; mag ook niet). Mensen in NL kunnen dat wel, maar die betalen daar ook twee jaar langer premie voor. Lastige kwestie. Het kan mensen doen besluiten om maar niet te emigreren, althans niet vóór hun 67e. Dat is in strijd met het basisprincipe van de EU: vrijheid van verkeer voor personen, goederen en diensten.

Dit alles overdenkend zie ik uiteindelijk maar één echte oplossing: toekomstige emigranten de mogelijkheid bieden om na emigratie nog twee jaar lang vrijwillig AOW-premie te betalen. En voor reeds geëmigreerden een eenmalige inkoopmogelijkheid voor twee jaar.

Dat zal "Den Haag" wel veel te ingewikkeld vinden en dan komt het compromis van Jan als goede tweede uit de bus. Hè, hè, wat een hersenkraker op de vroege morgen. Gelukkig ben ik een ochtendmens. 

PS De tekorten die jij vreest, Paul, hebben natuurlijk geen directe invloed op de al dan niet betaalbaarheid van de AOW. Wel is het zo dat ouderen een vrij makkelijk te pakken groep vormen. Het eerste wat zou moeten gebeuren is het (getrapt) inkomensafhankelijk maken van de kinderbijslag, maar daar durven de dames en heren politici tot nu toe nog steeds hun vingers niet aan te branden. Wie weet vindt een eventueel kabinet zonder het CDA daar nu eindelijk eens de moed toe.

Daarná ben ik op zich niet tegen een (getrapte) inkomensafhankelijkheid van de AOW.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#20 Geplaatst: 2012-09-12 09:23:51

Naast een beroep verbod op het ontnemen van eigendomsrechten aan een specifieke groep (art. 1 1e Protocol bij het EVRM) kan wellicht (op basis van EU-recht) ingebracht worden dat er sprake is van indirecte discriminatie naar nationaliteit aangezien zich onder de emigranten vanuit Nederland naar andere landen binnen de EU relatief veel personen bevinden met een niet-nederlandse nationaliteit.Het verbod op discriminatie naar nationaliteit is in het EU Verdrag en Vo883/2004 neergelegd. De EHvJ jurisprudentie besteedt in diverse arresten anadacht aan de indirecte discriminatie naar nationaliteit.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#21 Geplaatst: 2012-09-12 10:11:50

Taciturne:

Nog even terugkomend op de meeuw. Ik vind die uitspraak desondanks beledigend.... voor de meeuw en bovendien geheel in strijd met de waarheid. 

Een meeuw schijt absoluut niet wanneer hij in de lucht zit; zijn endeldarm zit dan potdicht.

Bovendien levert een meeuw prestaties die een fitte emigrant niet kan leveren. Nestelden op Texel, even naar Amsterdam vliegen om daat in de Leidsestraat bij de Febo, wat patat proberen te bemachtigen, daarna ver de zee op om uit het afval van (vissers)schepen iets eetbaars te halen en tegen de avond weer terug naar huis op Texel om de jongen te voeden... Respect voor onze meeuw.

Bossbess

Waarsvhijnlijk kan dat ook wel. Ik ben zelf rond de 50 gestopt met werken in Nederland pmdat ik naar Frankrijk emigreerde en Frans belastingplichtig werd. Ik heb daarna gewoon de AOW vrijwillig betaald totdat ik 65 werd. Was een goedkope oplossing voor de onzekere latere jaren, Ik hen mijn lijfrentes laten aflopen op mijn 85ste. De tijd daarna krijg ik nog voldoende aan AOW en ABP pensioen. Dat laten eindigen op 85 jaar, kleine kans dat ik dan nog leef, maakt veel uit voor het bedrag dat ik de jaren daarvoor ontvang. Dat is nadenken over je toekomst en niet geheel op zeker willen spelen

Ik zou wel eens willen weten tot hoelang de lijfrente van de eventuele forumbezoekers doorloopt.

Gew.: 13.55

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#22 Geplaatst: 2012-09-12 10:15:00

Wat nog vaak buiten beschouwing wordt gelaten of gewoonweg vergeten wordt is de koppeling met de Algemene Nabestaanden Wet (ANW) 

Zodra je niet meer vrijwillig AOW premie betaald indien buiten Nederland woonachtig dan vervalt automatisch het recht op ANW.

Wat ik mij afvraag is nu je je niet meer na je 65e vrijwillig kunt blijven bijdragen aan AOW premie je dan dus ook na 65 niet meer ANW verzekerd ben.

Nog een adere kwestie is de jongere partner toeslag.

Die zal (voor oude gevallen, want na 2015 niet meer) dan ook ophouden bij 65 en niet bij 67 denk ik Tenzij je de vrijwillige premie doorbetaling tot 67 wel mogelijk zou zijn.

Al met al is die wetswijziging er doorheen gedrukt en naar mijn idee niet goed doordacht.

Ik ben overigens niet tegen een geleidelijke verhoging maar 2013 is wel erg snel

w

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#23 Geplaatst: 2012-09-12 10:56:10

@Willem

Uw opmerkingen over de ANW begrijp ik niet. Zowel de verplichte als de vrijwillige verzekering AOW en ANW zijn geregeld op basis van eigen wetten. Die verwijzen wat de toelatingsvoorwaarden en de premiebetaling betreft niet naar elkaar. Er is dus geen koppeling (meer) tussen vrijwillige AOWverzekering en vrijwillige ANWverzekering.

Wat betreft de vrijwillige AOWverzekering wordt het volgende genoemd in de MVT (33290,nr. 3 2de Kamer):

"3.3 Vrijwillige verzekering

De vrijwillige verzekering AOW zal aangepast worden aan de nieuwe AOW-leeftijd. Voorheen was vrijwillige verzekering, waarbij mensen bij vertrek uit Nederland op vrijwillige basis de AOW-verzekering voortzetten, mogelijk tot aan de leeftijd van 65. In de nieuwe situatie zal dat tot de nieuwe AOW-leeftijd zijn.

Voor mensen, die zich later in Nederland vestigen en hier verplicht verzekerd raken voor de volksverzekeringen bestaat de mogelijkheid gemiste opbouwjaren voor de AOW in te kopen. Voor de verplichte verzekering geldt nu een bovengrens van 65 jaar. Met dit wetsvoorstel past de regering deze grens aan. Inkoop van AOW-opbouwjaren zal mogelijk zijn voor personen die vóór de voor hen geldende AOW-leeftijd verplicht verzekerd zijn geraakt.

Personen die zich in het verleden hebben ingekocht zullen door de verschuiving van de opbouwperiode, in gelijke mate als verplicht verzekerden, een opbouwmaand of opbouwmaanden missen aan het begin van de opbouwperiode, waarvoor zij wel vrijwillig premie hebben betaald (bij een AOW-leeftijd van 65 jaar en twee maanden begint de opbouwperiode twee maanden later namelijk op 15 jaar en twee maanden). Door de verschuiving van de opbouwperiode ontstaat er echter aan het einde van de opbouwperiode een extra opbouwmaand of extra opbouwmaanden. De opbouwmaand of maanden die aan het begin van de opbouwperiode vervallen, worden hierdoor volledig gecompenseerd. De regering kiest er daarom niet voor over te gaan tot restitutie van premies aan personen die zich hebben ingekocht. Te meer omdat dit zou leiden tot ongelijke behandeling ten aanzien van verplicht verzekerden. "

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#24 Geplaatst: 2012-09-12 10:57:34

En wat de partnertoeslag AOW betreft uit de MvT:

"3.2.4 Doorlopen partnertoeslag
Als vierde maatregel wordt voor mensen die geboren zijn in november en december 1949 het vervallen van de partnertoeslag met drie maanden uitgesteld. Gehuwde AOW-gerechtigden12 met een jongere partner zonder of met weinig inkomen kunnen een partnertoeslag ontvangen. In 1995 is besloten dat met ingang van 2015 voor AOW-gerechtigden geen recht op partnertoeslag kan ontstaan. Personen die vóór 2015 de AOW-leeftijd hebben bereikt, worden ontzien. Mensen geboren in 1949 hebben er altijd op gerekend dat zij bij de laatste groep horen die recht heeft op partnertoeslag, omdat zij in 2014 65 jaar worden. Door het verhogen van de AOW-leeftijd ontstaat voor mensen die geboren zijn in november en december 1949 echter niet in 2014 maar in 2015 recht op AOW. Zij bereiken dan de AOW-gerechtigde leeftijd van 65 jaar en drie maanden. Met ingang van 2015 kan echter geen recht op partnertoeslag ontstaan. In tegenstelling tot wat deze mensen dus altijd dachten, zouden zij geen recht hebben op partnertoeslag. Dit vindt de regering ongewenst. Daarom voorziet dit wetsvoorstel in een overgangsregeling voor de groep mensen geboren in november en december 1949 die enkel als gevolg van de verhoging van de AOW-leeftijd hun recht op partnertoeslag zou verliezen. Deze overgangsregeling houdt in dat voor deze groep het vervallen van de partnertoeslag drie maanden wordt uitgesteld, zodat zij alsnog recht krijgen op een partnertoeslag waar dat aan de orde is. "

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#25 Geplaatst: 2012-09-12 11:02:17

wat betreft de relatie tussne de verhoging van de AOWleeftijd en de ANW is het volgende uit de MvT van belang:

5.1 Verhoging AOW-leeftijd

"Vanaf 2013 wordt de AOW-leeftijd geleidelijk verhoogd. Hierdoor nemen de uitkeringslasten van de AOW af, net als die van de MKOB18 en de algemene bijstand op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) aan personen die de AOW-leeftijd hebben bereikt19. De andere sociale zekerheidsregelingen, zoals de WW, de WIA en de algemene bijstand op grond van de WWB20, lopen door tot de nieuwe AOW-leeftijd. De uitkeringslasten van deze regelingen nemen dus toe."

Weliswaar wordt de ANW niet expliciet genoemd bij de andere sociale zekerheidswetten , maar de ANW is wel inbegrepen, zoals ook uit toelichtende budgettaire berekeningen blijkt in deze paragraaf.