Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Zijn er ook Nederlanders in Frankrijk die niet stemmen?

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2012-08-28 22:37:49

De verkiezingen in Nederland zijn op komst dus veel beloften, discussies, elkaar 'afzeiken' en voorspellingen. Ik behoor tot de categorie die bewust niet stemt. Voor mij is het ver-weg-ie-stan. Ik heb niets meer met Nederland te maken behalve een bezoekje misschien één keer per jaar. Wel heb ik een deel van mijn pensioen/AOW op gebouwd maar ik denk dat dat al een verloren zaak is.

Toch vind ik het jammer dat ik , behalve voor de gemeenteraad en voor het europarlement, niet kan stemmen in Frankrijk. Een politieke carriere streef ik niet na maar toch vind ik het jammer dat ik niet de Franse nationaliteit heb. Of ik de Nederlandse ooit ga inwisselen is dus nu een beetje een hot item voor mij.

Toch ben ik heel beniewd waarom Nederlanders, die permanent in Frankrijk wonen en niet financieel afhankelijk zijn van Nederland, toch gaan stemmen?

Ingrid

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#1 Geplaatst: 2012-08-29 01:06:37

Ik behoor tot de Europese nationalisten en zie dus andere Europeanen als landgenoten. Of iemand nu een Frans, Spaans, Duits, Nederlands, etc. paspoort heeft, maakt mij helemaal niet uit, voor mij zijn ze allemaal gelijk zowel binnen als buiten Europa. In grote lijnen hebben Europeanen binnen Europa ook allemaal dezelfde rechten. Ik ben het dan ook met je eens dat je als Nederlander wonend in Frankrijk ook eigenlijk gewoon moet kunnen stemmen voor het Franse parlement en niet de Nederlandse.

Wat heel grappig is dat Europa een Schengenverdrag heeft en gezamenlijk besluit hoe het zit met wie wel en niet een visum krijgt om het Schengengebied binnen te komen omgekeerd zien landen buiten Europa toch nog wel een verschil tussen Fransen en Nederlanders. Zo zijn momenteel Fransen bijvoorbeeld minder welkom in China dan Nederlanders.

Nog even terugkomend op het Francaise worden. Je kunt dit in mijn ogen vergelijken met een Feijenoorder die Ajacied wordt, in één woord een schande. Zo iemand mag dan wel Nederlander blijven en in jouw geval Europeaan, maar op dit forum hoef je je niet meer te vertonen want boven aan staat duidelijk 'Website voor Nederlanders die in Frankrijk (gaan) wonen'.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2012-08-29 06:53:35

Tja, waarom stem ik in NL? Het is een combinatie van nog niet lang genoeg in Frankrijk wonen en het alleen maar kijken naar NL tv. Het franse geratel kan ik nog niet volgen, hoewel ik héél langzaam een lichte vooruitgang bespeur. En wekelijks bel ik met mijn vriendin in NL, die ik al vanaf de schoolbanken ken (dit jaar 60 jaar) en voor haar is de NL politiek natuurlijk nog wel van belang. Uiteraard rebbelen we niet alleen en lang niet altijd over politiek, maar toch. Ook met andere vrienden en bekenden in NL heb ik natuurlijk nog kontakt.

Maar het vreemde is dat ik nu, na vier jaar Frankrijk, merk dat het NL "gedoe" me steeds minder interesseert. Daar is geen enkele speciale aanleiding voor, het gaat helemaal vanzelf. Verder ben ik iets rationeler van mening dat ik nu eenmaal naar een ander land ben geëmigreerd (al is het dan binnen Europa) en dat ik daar dan ook wil leven, wonen, werken en deelnemen aan het openbare en sociale leven. Ik voelde de band die ik als "verdragsgerechtigde" noodzakelijkerwijs had met de NL administratie door AOW en pensioen (en zorgtoeslag) als knellend. Daar is nu een einde aan gekomen door het starten van een eigen bedrijfje, wat me heel veel contacten heeft opgeleverd en veel waardering in het dorp. 

Over zo'n anderhalf jaar wil ik de franse nationaliteit aanvragen. Niet om hier te kunnen stemmen, hoewel ik dat dan zeker ga doen, maar gewoon uit een gevoelsmatige overtuiging, dat ik nu hier leef en NL achter mij heb gelaten. Natuurlijk zal ik me, alleen al door m'n moedertaal, altijd nederlands blijven voelen, zoals ik me na 34 jaar Limburg nog steeds een (goed ingeburgerde) Amsterdamse voelde. Uiteindelijk zal ook vanzelf de tijd aanbreken dat ik, bij leven en welzijn, franse tv aanschaf. De lichamelijke emigratie gaat vrij snel, maar de geestelijke verloopt geleidelijk, bijna zonder dat je het merkt.

Ik ben het met Felix eens dat je als EU-onderdaan en inwoner van een lidstaat altijd in die staat zou moeten kunnen stemmen. Maar zolang het begrip "nationaliteit" (al dan niet dubbel) nog zo'n belangrijke rol speelt in het algemene voelen en denken, zie ik dat niet gebeuren. Ik zal dat zeker niet meer meemaken. 

Wat deze site betreft: die is voor alle Nederlanders in Frankrijk, niet alleen voor mensen met een NL paspoort. Althans, zo zie ik het, en ik neem aan dat de webmaster het daar mee eens is.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2012-08-29 07:27:18

Als je "binding" met een land hebt, wil je invloed kunnen uitoefenen. Of die binding nu sociaal, economisch, financieel, emotioneel is (bij mij een combinatie) maakt niet zoveel uit.

Dus probeer ik in beide landen te stemmen. En ga ik ook de Franse nationaliteit aanvragen. Al is het maar om de stem van mijn echtgenote te "neutraliseren" want we zijn het politiek hartgrondig oneens... ;-)

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2012-08-29 19:37:26

Naar mijn idee is het aantal Nederlanders dat permanent in Frankrijk woont en daarom de Franse nationaliteit begeert, uiterst klein. Mijn informele statistieken leren dat meer dan 90% van de Nederlanders in Frankrijk bij het voortschrijden der jaren of bij het wegvallen van de levenspartner, de terugkeer naar het land van Rutte en Roemer kiest. Een enkeling van de babyboomers die naar Frankrijk trokken, verkiest de ogen definitief te sluiten op Frans grondgebied. Het ligt anders bij de nieuwe generatie Frankrijkgangers die op jongere leeftijd zijn verhuisd naar Frankrijk en daar een werkzaam leven zijn gestart met opgroeiende kinderen die geheel verfranst zijn. Bij deze categorie is het voorstelbaar dat zij op termijn kiezen voor naturalisatie. Deze mensen zijn echt geëmigreerd naar Frankrijk, de pensionado's zijn verhuisd.

Ikzelf, té werkzame pensionado in Frankrijk, voel er overigens niets voor om Fransman te worden.

En deze website is bedoeld voor Nederlanders die in Frankrijk wonen of er een tweede huis bezitten en voor de Nederlanders (en de lieve Vlamingen) die zulks allemaal van plan zijn.

Wim

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2012-08-29 19:54:51

Ja Wim, de statistieken van de terugkerende Nederlanders ken ik. Maar mijn vraag is zijn er ook Nederlanders In Frankrijk die niet stemmen voor Nederlandse verkiezingen en waarom niet.

Ingrid

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2012-08-29 20:03:53

Bonsoir,

Tsja Ingrid, ik ben zoals dat heet een "politiek gedesillusioneerde burger". Dat is voornamelijk ontstaan door het politieke toneel in NL. Hoewel ik persoonlijk de huidige FR president Hollande en zijn linkse club niet te pruimen vind (iemand verrast?) ben ik relatief positief gestemd over het FR systeem van verkiezingen. Ik heb namelijk het gevoel dat je als FR kiezer wat duidelijker weet wat je krijgt. Je kiest eenvoudig gezegd "links", "rechts" of "extreem" en als jouw kleur de meerderheid krijgt zie je veelal dingen gebeuren waar je vóór hebt gestemd. In enige mate, natuurlijk, maar toch.

Derhalve heb ik voor het eerst in mijn leven niet de moeite genomen om de NL stembescheiden op te vragen. Ik zou wérkelijk niet weten op wie te stemmen. Een veelheid van partijen roeptoetert door elkaar heen, volgt elke waan van de dag om een nieuwe zwevende kiezer te binden zonder een andere kwijt te raken, spaart alle kolen en geiten, en verkoopt ziel, zaligheid en principe voor een zeteltje extra in de peilingen. Met als enige zekerheid dat alle beloften, uitspraken, breekpunten en verkiezingsprogramma´s één minuut na 12 september vergeten zijn. Die maken plaats voor de koehandel van een formatie, waarin werkelijk álles wat vast leek, uiteindelijk toch vloeibaar wordt. Die tenslotte door het grote aantal partijen onveranderd uitdraait op een wankel compromis waarin ieders fundamenten zodanig zijn verkwanseld dat het resultaat bij het minste zuchtje tegenwind omvalt. Waarna wederom de litanie van demissionaire regering en nieuwe verkiezingen volgt. Ad infinitum. De NL democratie is verworden tot een poppenkast, met de politici als marionetten aan de touwtjes van spindokters, belangengroeperingen en machtsblokken. De kiezer mag zo nu en dan ritueel opdraven maar heeft niets essentieels in te brengen. Politicus in NL is een vak waarvoor geen enkele opleidingseis geldt, en dat is te merken.

Kortom, hoe het in NL reilt en zeilt vind ik tenenkrommend, en bevestigt de juistheid van mijn besluit om elders te gaan wonen. In FR is van alles mis, maar ik ben toch geneigd de politieke cultuur alhier positiever (of laten we zeggen minder negatief) te beoordelen. Of dat voldoende is om mij uiteindelijk de FR nationaliteit te willen aanmeten weet ik nog niet. Ik kijk het voorlopig nog aan. 

Salutations, Jos

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2012-08-29 21:01:47

Nou Jos, dat begrijp ik. Je weet het altijd sappig te brengen maar ik onderschrijf de poppenkast en de demotivatie die dit allemaal teweeg brengt. Het districtenstelsel brengt met zich mee dat een deel van de stemmen verloren gaan maar de politiek is in ieder geval meer gepolariseerd. Ik vond niks frustrerender als de kabinetsformatie weer begon en alles waar men voor stond weer in lucht opging.

En ja, van die Franse nationaliteit is lastig. Kon je als Europeaan en als > 5-jaar ingezetene van een land nu maar gewoon meedoen maar nee, dan moet je wel de nationaliteit hebben van dat land. Dat is toch wat achterlijke nu we zo een Europa hebben.

Mijn schoonvader, die ooit mee heeft moeten doen met de zogenaamde 'politionele acties' moet niets hebben van het woord vaderland of vaderlandsliefde. Ik ook niet, dan maar wonen in het moederland, France métropolitaine nadat we twee jaar in outre-mer hebben gewoond. Trouwens, waarom zou je geen twee nationaliteiten kunnen hebben. Een geboortenationaliteit en een opgebouwde nationaliteit.

Ingrid

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#8 Geplaatst: 2012-08-30 18:06:30

De eisen voor Franse Nationaliteit zijn ook best hoog en, als altijd, uiterst vloeibaar.

Je moet goed Frans spreken en begrijpen, geïntegreerd zijn in de Franse samenleving en ook economisch gebonden zijn. Het hebben van kinderen in je geboorteland en/of het verkrijgen van inkomsten uit dat land kán een beletsel zijn om de Franse nationaliteit te verkrijgen. Maar dat hoeft niet, je bent geheel overgeleverd aan de ambtelijke willekeur van degene die dat besluit moet nemen.

Het is een gunst van de Franse ambtenaar, geen plicht van de Franse overheid.

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#9 Geplaatst: 2012-09-04 00:12:17

Ik woon in Frankrijk en Zwitserland, sinds 2009, maar al sinds ca 1993 stem ik niet meer, en nu al helemaal niet meer, zou ook niet weten waarom of waarop. Jammer dat ik niet in Zwitserland of Frankrijk kan stemmen want het politieke gebeuren lijkt hier op een in elk egeval minimaal (Frankrijk) of zelfs redelijk (Zwitserland) niveau te liggen. Maar Nederland glijdt langzaam steeds verder af in mijn waarneming.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#10 Geplaatst: 2012-09-04 21:16:41

Ik stem ook niet, trouwens er is een keuze uit slecht, slecht of heel slecht.

Overigens heb ik nooit echt graag in Nederland gewoond maar had domweg weinig keuze en na dik tien jaar en france blijkt mijn manier van leven duidelijk meer overeen te komen met de Fransen (à la campagne dan) dan de gemiddelde (bestaat die wel ?) Nederlander.

Ik ben dan ook van zins hier te overlijden maar voorlopig nog even niet want ik heb nog behoorlijk wat in te halen.

Het is wel jammer dat Nederland als enig land besloten heeft dat een dubbele nationaliteit niet meer mag, buiten dat kost de Franse nationaliteit tegenwoordig aardig wat in tijden van crisis die nog ik weet niet hoe lang gaat duren.

Lokaal stemmen is trouwens voor mij genoeg, de landelijke invloed is toch te gering en die lokale mensen ken ik tenminste.

Robert.